01 Φεβρουαρίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: «ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΩΣΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» επισκέφθηκε σήμερα στις 12:00 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Γαβριήλ, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Μάξιμο Παπαγιάννη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με το προσωπικό του Οργανισμού. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έκοψε την πίτα της «Αποστολής» και ευχήθηκε σε όλους, υγεία, δύναμη και ευόδωση των προσπαθειών με γνώμονα την ανακούφιση του συνανθρώπου μας. Χαρακτηριστικά επισήμανε: «αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο δική σας, δεν είναι μόνο δική μας αλλά είναι μια προσπάθεια χρόνιων κόπων και κυρίως του λαού, των απλών ανθρώπων οι οποίοι μας στηρίζουν.

Ευχαριστώ τον κ. Δήμτσα ως συντονιστή του έργου αλλά και τους συνεργάτες του, το διοικητικό συμβούλιο, σε όλους σας και  τον καθένα ξεχωριστά  που προσφέρει το λιθαράκι του για όποιο οικοδόμημα μπορεί να συμβεί. Το έργο της Εκκλησίας είναι να στηρίζει τις ψυχές των ανθρώπων να καταρτίζει πνευματικά τους ανθρώπους, να τους δείχνει το δρόμο να τους δίνει δύναμη αλλά ούτε αυτό μπορεί να σταθεί  μόνο του, χρειάζεται ορθοδοξία αλλά  και ορθοταξία. Όπως ο αετός χρειάζεται και τις δυο φτερούγες του για να πετάει προς τα πάνω. Σας εύχομαι υγεία, δύναμη και συνεργασία σ΄αυτά που κάνουμε ώστε να έχουμε την σφραγίδα της αγάπης. Χρόνια πολλά και ευλογημένα »

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» τόνισε:

«Μακαριώτατε απευθύνομαι σε σας προσωπικά και στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας  η διακονία της Αποστολής ασκείται υπό την έμπνευση, την καθοδήγηση, την ευλογία και την ακάματη εργασία σας. Ζω καθημερινά την  αγωνία σας, την προσπάθεια τους κόπους να πετύχει η αποστολή της «Αποστολής» που δεν είναι άλλη από το να γίνει το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης του ανθρώπου. Όλοι εδώ αισθανόμαστε την αγάπη του πατέρα μας και σας ευγνωμονούμε γι΄αυτό. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την  ευγνωμοσύνη μου στους συνεργάτες μου, δουλεύουν αγόγγυστα πέραν του ωραρίου τους, χωρίς να υπολογίζουν Σαββατοκύριακα και αργίες. Χωρίς όλους αυτούς τίποτε δεν θα γινόταν με το χαμηλότερο κόστος και το απαραίτητο προσωπικό. 

Η Αποστολή έχει ένα εξαιρετικό εξειδικευμένο προσωπικό που θα το ζήλευε οποιοσδήποτε φορέας του ιδιωτικού τομέα. Και κυρίως οι συνεργάτες μου διαθέτουν ήθος και αγάπη στον πλησίον. Δώσαμε και δίνουμε νυχθημερόν. Στο σημείο αυτό θέλω να σας αναφέρω επιγραμματικά μόνο το 2012 σταθήκαμε δίπλα σε 1.945.010 συνανθρώπους μας, προσφέραμε 3.600.000 μερίδες φαγητού,  26.808 δέματα αγάπης, στηρίξαμε ανασφάλιστους, άτομα με νοητική στέρηση, ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, αγκαλιάσαμε πολύτεκνους, ακρίτες σε 21 ακριτικές γωνιές της Ελλάδος μας, ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, δημιουργήσαμε 5 Κοινωνικά Παντοπωλεία στην Αττική  ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες Ιερών Μητροπόλεων και των Ιδρυμάτων τους. 

Έχουμε «Αποστολή» Μακαριώτατε, να μεταφέρουμε σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας την έγνοια και την φροντίδα σας, να κάνουμε πράξη τον λόγο σας, να βοηθήσουμε αλλήλους».

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δύσκολες ώρες για την Ιστορική εφημερίδα Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης. Ο εκδότης της ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης μη μπορώντας να αντέξει την οικονομική κρίση αναγκάζεται να βάλει λουκέτο στην πιο ιστορική εφημερίδα για τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης. Πιστεύαμε πως η 12η Ιουλίου θα ήταν η ημέρα του πένθους μας αλλά αυτό μάλλον ανεστάλη”. Ο Μιχάλης Βασιλειάδης είχε κάνει αυτή τη δήλωση στην Ραντικάλ όταν πέρσι είχε μετανιώσει από την απόφαση του να κλείσει την εφημερίδα, αλλά προχτές ανακοίνωσε πως πλέον δεν αντέχει την οικονομική κρίση.

Η εφημερίδα Απογευματινή η οποία έκανε βήματα να ξεπεράσει την κρίση, μετά και από τις εκκλήσεις των Μπασκίν Οράν, Αϊχάν Ακτάρ και Σαμίμ Ακγκιονούλ για εγγραφή νέων συνδρομητών, τελικά παρά την άρση των εμποδίων για κρατικές διαφημίσεις προς τις μειονοτικές εφημερίδες, τελικά δεν έλαβε αγγελίες και συνεθλίβη κάτω από το βάρος των χρεών. Ένα χρόνο μετά ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μιχάλης Βασιλειάδης μιλώντας στην Ραντικάλ, λέει πως η αλλαγή στην ρύθμιση δεν του εξασφάλισε αγγελίες και λέει :

“Καταργήθηκαν τα εμπόδια για την απόδοση αγγελιών προς μειονοτικές εφημερίδες, αλλά η απόφαση για αυτό αφέθηκε στις υπηρεσίες που δίνουν αγγελίες. Αυτές λοιπόν δεν δίνουν αγγελίες. Ίσως αν προσπαθούσαμε να γινόταν, αλλά εγώ αυτή την εφημερίδα την βγάζω μόνος μου. Δεν έχω καιρό να γυρνάω πόρτα-πόρτα”. Η εφημερίδα αυτή που πέρσι στηρίχθηκε με αγγελίες 45.000 λιρών από την Υπηρεσία Αγγελιών Τύπου, φέτος βοηθήθηκε με αγγελίες 27.000 λιρών. 

Αλλά με αυτή την στήριξη είναι αδύνατο να συνεχίσει η εφημερίδα. Ο Εκδότης κ. Βασιλειάδης λέει: “Πέρσι γράφτηκαν 350 συνδρομητές για να μην κλείσει η εφημερίδα. Τώρα εγώ πώς να τους πω “ανανεώστε την συνδρομή σας”; Περιγράφει πως τυπώνει 600 φύλλα που πάνε σε 600 οικογένειες και ότι για να καλύψει τα έξοδα διανομής αφήνει το τίμημα των πωλήσεων στους διανομείς.

“Έτσι έκλεισαν και τα σχολεία”

Στο μεταξύ η εφημερίδα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει και τα γραφεία από όπου βγαίνει. Ο Βασιλειάδης χρωστά στο κράτος 19.000 λίρες και αυτά τα πληρώνει λόγω κατάσχεσης από την 800 λιρών σύνταξη του, όπως διαβάζουμε στα  tourkikanea.gr. Σύμφωνα με τον Βασιλειάδη η πιθανότητα να κλείσει η Απογευματινή η οποία βγαίνει από το 1925, στην οποία κάποτε δούλευαν 30-40 άτομα και είχε τιράζ 35.000 φύλλων, ταυτόχρονα σημαίνει και την απώλεια του τελευταίου ίχνους της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη:“Το κλείσιμο της εφημερίδας εδώ προκαλεί απελπισία. 

Αυτό αποτελεί απόδειξη πως πλέον ήλθε το τέλος της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Θα τεθεί και θέμα κλεισίματος των σχολείων. Και έτσι χάνονται τα ίχνη μας”.

«ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ»: ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ...

Ο τελευταίος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων που παρέλυσε την Αττική του... 50% του πληθυσμού της χώρας, κι' ακόμη δεν έχει λήξει, είχε ως αφορμή -επικοινωνιακά τουλάχιστον- την ένταξη μια σημαντικής κατηγορίας εργαζομένων στον δημόσιο τομέα στο περιβόητο «ενιαίο μισθολόγιο». Μια καραμέλα που την πιπιλίζουν πάνω από μισό αιώνα, εργαζόμενοι και εργοδότης, δηλαδή το κράτος ,άλλοτε ως «στόχο-ευλογία», άλλοτε ως «κατάρα-απειλή». Στα περίπου 45 χρόνια που δημοσιογραφώ, έχουν εξαγγελθεί τουλάχιστον... 11 «οριστικά» σχέδια και σχετικά νομοθετήματα «ενιαίου μισθολογίου» (κάποτε οι εξαγγελίες είχαν την προσθήκη και «ενιαίου βαθμολογίου»...), που κάθε φορά προβάλλονταν ως «αφετηρία συγκρότησης μια νέας δυναμικής, λειτουργικής και αποτελεσματικής, δίκαιης...» δημόσιας διοίκησης!

Σαχλαμάρες, βεβαίως .Και μόνο ο αριθμός αυτών των «επαναστατικών εκσυγχρονισμών» (όπως και οι ανάλογες στο πολύπαθο εθνικό σύστημα παιδείας, όπου κάθε νέος υπουργός, ακόμη και της ίδιας κυβέρνησης... δεν παρέλειπε να κάνει την δική του «επανάσταση»!), αποδεικνύουν πώς στην πραγματικότητα ποτέ δεν έγινε τίποτα. Η μάλλον «κάτι» γινόταν κάθε φορά: με τις όποιες «ρυθμίσεις», όλο και ενισχυόταν το αναθεματισμένο πελατειακό σύστημα συγκρότησης του δημοσίου, τα πράγματα γίνονταν διαρκώς και πιο περίπλοκα , οι επικαιρικές «λύσεις» αποτελούσαν την βάση για τα ακόμη πιο δύσκολα αυριανά προβλήματα...

Στη σημερινή συγκυρία της πρωτοφανούς κρίσης, το «ενιαίο» δεν προβάλλεται ως εκσυγχρονιστικό επιχείρημα, αλλά ως επιβεβλημένη «ανάγκη» δικαιοσύνης, εξίσωσης... επί τα χείρω! «Πως θα έχει μισθό ο οδηγός του μετρό ή ο τραμβαγέρης (ο γιατρός του ΕΣΥ, ο καθηγητής πανεπιστημίου , και πάει λέγοντας...) μεγαλύτερο από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων;». Ακούγεται λογικό, αλλά δεν είναι. Γιατί η βάση στην οποία εδράζεται το «επιχείρημα», είναι άδικη και παράλογη. Και κρύβει την πραγματική ανάγκη για την νέα εκδοχή του... «ενιαίου», που δεν είναι άλλη από την περικοπή μισθών, την δημοσιονομική εξοικονόμηση.

Κατ' αρχήν, τι πάει να πει «ενιαίο», γενικώς, σ' ότι αφορά την αποτίμηση της εργασίας; Θα μπορούσε να θεωρηθεί λογικό ν' αποτελεί την βάση για ίση αμοιβή, μόνο σε περιπτώσεις απολύτως ομοειδών (και μετρήσιμων, ως προς την παραγωγικότητα) εργασιών. 'Όμως, και πάλι θα ήταν άδικο, γιατί η ίση αμοιβή θα έπρεπε να καταβάλλεται μόνο για απολύτως ίσο παραγόμενο αποτέλεσμα από τον κάθε εργαζόμενο!Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ικανότητες και δεξιότητες,εργατικότητα, φαντασία,δύναμη αντιμετώπισης εργασιακών προβλημάτων κ.λ.π -για να μην πούμε και «δείκτη ευφυίας» και χαρακτηριστούμε ρατσιστές...- ακόμη και όταν απολαμβάνουν απολύτως ίσης παιδείας και εκπαίδευσης. Άρα και διαφορετική απόδοση, ακόμη κι' όταν καλούνται να κάνουν την ίδια δουλειά. Το δίκαιο, λοιπόν, θα ήταν οι εργαζόμενοι να αμείβονται (να προσλαμβάνονται, να προάγονται, να εξελίσσονται...) ανάλογα με την ποιότητα αλλά και ποσότητα του έργου που παράγουν. Να υπάρχουν , δηλαδή, απολύτως αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης. Που είναι εύκολο να ισχύσουν και για την χειρωνακτική αλλά και την πάσης φύσεως πνευματική εργασία.

Δεν πρωτοτυπούμε: τέτοια κριτήρια αξιολόγησης και αμοιβών, έχουν υιοθετηθεί και ισχύουν αυτονόητα (και για εργοδότες αλλά και για εργαζόμενους) σχεδόν σ' όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο όμως και στον πιο δύσκαμπτο δημόσιο. Όπου οι μισθολογικές αυξήσεις (αλλά και οι προαγωγές) δεν εξαρτώνται από.... «τριετίες», «ωριμάνσεις», συλλογικές συμβάσεις (αυτές εξασφαλίζουν μόνο τον κατώτατο μισθό, την «βάση») αλλά από την απόδοση και την παραγωγικότητα, την επίδειξη νεωτερικότητας, την εργατικότητα, την συμβολή του κάθε εργαζόμενου, σ' όποια βαθμίδα κι' αν ανήκει, στην ανάπτυξη της επιχείρησης, δημόσιας η ιδιωτικής.

Με ποια λογική , αλλά και γενικότερα αναπτυξιακή σκοπιμότητα, ο πανεπιστημιακός καθηγητής που αφιερώνει ώρες της ζωής του στην έρευνα, τις επαφές με τους φοιτητές του, τις επιστημονικές παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις θα αμείβεται «ενιαία» μ' ένα συνομήλικο και ίδιων τυπικών προσόντων συνάδελφό του που ... πότε πάει πότε δεν πάει στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια («ας δουλέψουν και οι επίκουροι...»), η τελευταία του επιστημονική δημοσίευση ήταν αυτή του... διδακτορικού του,οι φοιτητές του τον ψάχνουν και δεν τον βρίσκουν-για να μείνουμε σε μια μόνο κατηγορία «δημοσίων υπαλλήλων», και να καταλάβουμε ίσως το πάθος μιας μεγάλης μερίδας της εναντίον της αξιολόγησης...

Γιατί ο αστυνομικός που επιτελεί καθήκοντα γραφείου να έχει τον ίδιο μισθό με τον «Ζητά» που διακινδυνεύει την ζωή του,ο μη ιπτάμενος επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας με τον ισόβαθμό του πιλότο των πολεμικών αεροσκαφών (πλην κάποιων ισχνών επιδομάτων, που με την κρίση πετσοκόφτηκαν...), ο υπάλληλος του Δήμου που εξυπηρετεί πρόθυμα και αποτελεσματικά 50 δημότες-πελάτες κάθε μέρα, με τον «άλλο» που... διαβάζει εφημερίδα, πίνει καφέδες, «αρρωσταίνει» κάθε τρεις και λίγο- και πάει λέγοντας για κάθε θέση εργασίας σε σχεδόν κάθε τομέα του δημοσίου...

Είπαμε: το «ενιαίο», χρησιμοποιήθηκε από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις για την... διαιώνιση του καταραμένου πελατειακού συστήματος και τις... «λεπτές» του ψηφοθηρικές ισορροπίες, με το «σύστημα» των απαράδεκτων «επιδομάτων» που επέτρεπε κατά καιρούς στην εξουσία να κάνει παιγνίδι με «κρίσιμες» (μικροπολιτικά...) κατηγορίες εργαζομένων. Σήμερα επιστρατεύεται ως πρόσχημα για την οριζόντια και άδικη (όσο άδικη είναι και ίση αμοιβή για άνιση παραγωγικότητα...) περικοπή μισθών. Το τελικό αποτέλεσμα, είναι το ίδιο αδιέξοδο...

Η κρίση, να ιδωθεί ως ευκαιρία! Τώρα, πάνω στην αναμπουμπούλα και τις αναγκαστικές εκ βάθρων αναδιατάξεις, να εκπονηθεί (ας κοπιάρουμε κάποιο από τα λειτουργούντα με επιτυχία στο εξωτερικό, βρε αδερφέ!) ένα αξιοκρατικό, δίκαιο,λειτουργικό και παραγωγικό σύστημα δημόσιας διοίκησης, που θ' αμείβει τους εργαζόμενους σ' αυτή ανάλογα με το τι προσφέρουν κι' όχι σε συνάρτηση με την.... πολιτική ισχύ του συνδικαλιστικού τους φορέα. Με ευελιξία, αντικειμενικότητα, ανταποδοτικότητα, αξιοκρατία. Αν όχι τώρα, πότε;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες για τις αποφάσεις της κυβέρνησης επί των αιτημάτων τους, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στις εθνικές οδούς. Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους η σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό. Εκεί θα προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και η στάση της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται να εξεταστούν και νέα μέτρα για τους αγρότες, με τα περιθώρια όπως διαμηνύεται να είναι εξαιρετικά στενά. Συνεδριάζουν οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας για το μέλλον των κινητοποιήσέων τους.
  • Παρά την αδυναμία στοιχειοθέτησης των κατηγοριών για φθορές εις βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπως φάνηκε από το κατηγορητήριο του εισαγγελέα, η κυβέρνηση επιμένει στην εκδοχή που παρουσίασε ο Γ.Βρούτσης για τα γεγονότα στο υπουργείο Εργασίας και δίνει συνέχεια στην κόντρα με το ΚΚΕ, ενώ αφήνει αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για «ανταγωνισμό ακτιβισμού μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ». Η κυβέρνηση θέλει καταστολή και να πετσοκόβει ό,τι κινείται· αν ο λαός συμβιβαστεί με τα άδικα θα δει και χειρότερα, απαντά η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
  • Αντιμέτωπο με ένα κίνημα βουλευτών της ΝΔ που αντιδρούν στην υπερφορολόγηση των ακινήτων βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Δυο κεντρικά στελέχη της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής Β' Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης επέκριναν δημόσια την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα, γεγονός που προκάλεσε την οργή του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα. «Κατανοώ τις διαφωνίες των βουλευτών αλλά ας περιμένουν όλοι το τελικό νομοσχέδιο και μετά να τοποθετηθούν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
  • Την Παρασκευή φτάνει στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης στο USB stick που αντέγραψε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Την πραγματογνωμοσύνη έχει διενεργήσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο οικονομικός εισαγγελέας προτίθεται να τη διαβιβάσει άμεσα στη Βουλή. Στην Προανακριτική θα κληθούν όλοι οι συνεργάτες που πλαισίωναν το γραφείο του Γ.Παπακωνσταντίνου.
  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνουν οι ναυτεργάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν την Πέμπτη 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της.

Κόσμος

  • Ανεπιτυχής ήταν η εκτόξευση ρωσικού πυραύλου που μετέφερε αμερικανικό δορυφόρο: Λίγο μετά την απογείωση, ο πύραυλος έπεσε στον Ειρηνικό κοντά στην εξέδρα της εκτόξευσης. O πύραυλος, μαζί με τον τηλεπικοινωνικό δορυφόρο Intelsat 27, κατέληξε στα νερά κοντά στην εξέδρα «Οδύσσεια» που είχε τοποθετηθεί στον Ισημερινό.
  • Τα «κρυφά βιβλία» του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ισπανία, με την El Pais που τα δημοσίευσε να εντείνει την Παρασκευή την πίεση στο Ραχόι υποστηρίζοντας ότι η πλεινότητα των χορηγιών επιχειρήσεων που εμφανίζονται ήταν παράνομες. Η εξέλιξη, τμήμα της υπόθεσης του πρώην ταμία του PP Κάσο Μπάρθενας, έχει ρίξει ακόμη πιο βαθιά στη δίνη της καχυποψίας το κυβερνών κόμμα -το οποίο από την πλευρά του επιμένει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει- πλήττοντας προσωπικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
  • Τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο συνεδρίου στο Μόναχο, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος -την στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον αποχαιρέτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αιχμές εναντίον του Ιράν για την ενεργό του στήριξη στον Άσαντ. Η συνάντηση του Μπάιντεν, που εάν γίνει θα είναι η κίνηση με τον ισχυρότερο διπλωματικό συμβολισμό για πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ στην αντιπολίτευση, έρχεται εν μέσω του τεταμένου κλίματος στην περιοχή στον απόηχο των αναφορών περί ισραηλινού πλήγματος σε συριακό έδαφος.
  • Τη ζωή του σε τουλάχιστον 25 άνθρωποι στοίχισε ισχυρότατη έκρηξη στην έδρα της μεξικανικής πετρελαϊκής Pemex στην Πόλη του Μεξικού, εγκλωβίζοντας άγνωστο αριθμό άλλων στα ερείπια. Η έκρηξη, αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής αιτίας, έπληξε το υπόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους του κτιρίου.
  • Το Βόλγκογκραντ θα μετονομαστεί και πάλι σε Στάλινγκραντ το Σάββατο και για ορισμένες ημέρες το χρόνο με την ευκαιρία των εορτασμών της 70ής επετείου από την επική μάχη που δόθηκε εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλαξε την πορεία του πολέμου. Η ονομασία Στάλινγκραντ θα χρησιμοποιείται επίσης στις δημόσιες τελετές, τις παρελάσεις και τις ομιλίες άλλες τέσσερις ημέρες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της 9ης Μαΐου, οπότε η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των Συμμάχων απέναντι στη ναζιστική Γερμανία.
Οικονομία

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει τα εμπόδια για το διασυνοριακό εμπόριο ασφαλιστικών προϊόντων, τα οποία προκαλούνται από τις διαφορές στο δίκαιο των συμβάσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα προσδιορίσει σε ποιον βαθμό οι διαφορές στο δίκαιο των συμβάσεων παρεμποδίζουν τη διασυνοριακή διανομή και χρήση ασφάλισης από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
  • Τελευταία προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012 θα έχουν περίπου 18.000 Έλληνες καταθέτες ξένων τραπεζών προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν ραβασάκια με φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωσαν. Μέχρι στιγμής, μόλις 7.000 καταθέτες έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
  • Την κρατικοποίηση της Ολλανδική τράπεζας SNS Reaal ανακοίνωσε σήμερα το Ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.Η SNS Reaal που αποτελεί ένα από τα παλαιοτέρα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας καθώς θεμελιώθηκε το 1818 και δραστηριοποιείται και στον ασφαλιστικό κλάδο αντιμετώπιζε την τελευταία διετία σημαντικά προβλήματα. Η Κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να την κρατικοποιήσει έναντι 3,7 δισ. ευρώ καθώς έκρινε πως ενδεχόμενη χρεοκοπία της SNS Reaal θα συνιστούσε κίνδυνο για ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας.

Αθλητισμός

  • Τέσσερις μεταγραφές στο... νήμα ανακοίνωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός που το βράδυ της Πέμπτης κινήθηκε αστραπιαία στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Οι «πράσινοι» απέκτησαν τους Χοκίν Εσπράθα, Νίκι Κάιπερ, Θανάση Ντίνα και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ και αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που υπήρχαν, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τις τέσσερις κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας των μεταγραφών. Αλαφούζος: «Μέχρι τις 11 Φλεβάρη για επιθετικό».Στη Μπολόνια ο Χριστουδουλόπουλος.
  • Ο Πανθρακικός επικράτησε στην Κομοτηνή με 4-1 του Απόλλωνα Σμύρνης και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Τζανής (5΄), Σερφά (35'), Βαϊρουά (80΄) και Λουσέρο (86΄), ενώ για τον Απόλλωνα είχε μειώσει με πέναλτι ο Κατσίκης στο 65'.
  • Η «αυλαία» της 23ης ημέρας ανοίγει την Παρασκευή στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, όπου η Ρόμα υποδέχεται την Κάλιαρι. Αγωνιστική δράση την Παρασκευή και σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.