28 Ιανουαρίου, 2013

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Ας σταθούμε σήμερα χωρίς περιττά λόγια σε αυτά που είπε πριν 4 χρόνια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος εξερχόμενος από το πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών στους Δημοσιογράφους μετά το Τρισάγιο που ετέλεσε  για τον ένα χρόνο της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου. Ο Μακαριώτατος τόνισε, πως ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος  Χριστόδουλος  προσέφερε έργο στην Εκκλησία, το οποίο σέβεται, όπως άλλωστε σέβεται και την προσωπικότητα του μακαριστού Χριστόδουλου. 

Εμείς ευχόμεθα από το Ιστολόγιό μας, όπως ο Αρχηγός της Ζωής και του θανάτου τον κατατάξει εν χώρα ζώντων.

 

ΣΤΟ Α΄ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Στο Α΄ Νεκροταφείο βρέθηκε πριν λίγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη και τον νέο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη. 

Ο Μακαριώτατος τέλεσε ιερό τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρουσία κληρικών και πλήθους κόσμου που ήρθαν για να τιμήσουν την μνήμη του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φανερά συγκινημένος στο τέλος ανέφερε "να έχουμε την ευχή του" και αποχώρησε για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. 

Νωρίτερα τελέστηκε στο ιερό Παρεκκλήσιο του Αγ. Ανδρέου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π. Μάξιμο Παπαγιάννη ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία, παρουσία του προσωπικού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πολλών πιστών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Στους δρόμους βγαίνουν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκεί θα αποφασίσουν για την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους, η οποία θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που θα έχουν με τους Αλ.Τσίπρα, Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη. «Ζητάμε μέτρα ανακούφισης και προοπτικής» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Β.Μπούτας.
  • Εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, κήρυξε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενη για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς. Στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στρέφεται κατά της ΓΣΕΕ, αναφέροντας ότι «τέσσερις μέρες μετά την επιστράτευση των συναδέλφων μας στο Μετρό δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική απόφαση αντίδρασης απέναντι σ'αυτή την αντισυνταγματική απόφαση που καταργεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες».
  • Σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων στην Αθήνα διακομίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας μια 52χρονη γυναίκα από τα Χανιά, η οποία υπέστη εγκαύματα 3ου βαθμού όταν προκλήθηκε ανάφλεξη σε φιάλη υγραερίου στο σπίτι της στην παλιά πόλη των Χανίων. Η μεταφορά της στην Αθήνα έγινε με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ, που αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» στις 02:35 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
  • Γενική συνέλευση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους με φόντο τη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη τη συνέχιση της απεργίας τους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται ένα βήμα πριν από την επιστράτευση. Στο Λεκανοπέδιο δεν κυκλοφορούν λεωφορεία και τρόλεϊ, απεργία σε ΟΣΕ-Προαστιακό. Με επιστρατευμένο προσωπικό λειτουργεί το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ. Σχολιάστε...
  • Με το βλέμμα στις επενδύσεις αναχωρεί αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το Κατάρ για διήμερη επίσκεψη. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού τραπεζικού, βιομηχανικού και επιχειρηματικού κλάδου. Το κέντρο βάρους πέφτει στη δημιουργία Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, προκειμένου να ενισχυθούν οι εμπορικοί και επιχειρησιακοί δεσμοί.
 Κόσμος

  • Τις διόδους προς το Τιμπουκτού και το αεροδρόμιο της πόλης φέρονται να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι δυνάμεις του στρατού της Γαλλίας και του Μάλι στη μάχη με τους ισλαμιστές αντάρτες στο βορρά της χώρας. Εάν πέσει και το Τιμπουκτού, η μοναδική πόλη στο βόρειο Μάλι υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών θα είναι το Κιντάλ.
  • Σημάδια εγκεφαλικής λειτουργίας διαπιστώνουν στον Αριέλ Σαρόν οι γιατροί, αν και συνεχίζουν να θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την «επιστροφή» του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού από το κώμα στο οποίο βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια. Στη μαγνητική του 84χρονου, πλέον, ασθενούς, εμφανίστηκε δραστηριότητα όταν του έδειξαν φωτογραφίες της οικογένειάς του, άκουσε τη φωνή του γιου του και του ζητήθηκε να σκεφτεί το σπίτι του.
  • Οριστικό τέλος μπαίνει στην αυστραλιανή ραδιοφωνική εκπομπή, οι παρουσιαστές της οποίας ήταν πίσω από την τηλεφωνική φάρσα που οδήγησε στην αυτοκτονία μιας νοσοκόμας σε νοσοκομείο του Λονδίνου στο οποίο νοσηλευόταν η Κέιτ Μίντλετον, σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ.
  • Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία, «απόνερα» του κυκλώνα Όσβαλντ που είχε χτυπήσει τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα ενώ εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν. Κάτοικοι σε αρκετές πόλεις χρειάστηκε να αναζητήσουν καταφύγιο ακόμη και σε στέγες ενώ η ηλεκτροδότηση δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί σε περιοχές που επλήγησαν.
  • Η κήρυξη τριών πόλεων στην Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -για έναν μήνα- σε συνδυασμό με τον απολογισμό του πολύνεκρου τετραημέρου από τις ταραχές στους δρόμους του Καΐρου, του Πορτ Σαΐντ και πόλεων στο Σουέζ ρίχνουν ξανά τη χώρα των «ευαίσθητων ισορροπιών» σε νέα δίνη αστάθειας, καθώς ο πρόεδρος Μόρσι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να ετοιμάσει την πορεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο Μόρσι έχει καλέσει σε διάλογο την αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις πρόσφατες ταραχές και σκοπεύουν να συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να εξετάσουν την πρόσκληση του προέδρου.
 Οικονομία

  • Το κοινωνικό κόστος της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη αποτιμά σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg εστιάζοντας στα υψηλά επίπεδα ανεργίας και στα πλήγματα που έχει επιφέρει η ύφεση σε πολλούς κλάδου της οικονομίας. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 34 οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News τον Ιανουαρίου η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και ανήλθε στο 11,9%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που θα δημοσιευθούν την 1η Φεβρουαρίου αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τότε που άρχισε η σχετική καταγραφή το 1995.
  • Μεγάλες είναι οι απώλειες εσόδων για το Δημόσιο, λόγω της αδυναμίας ελέγχου των αναφορών για ύποπτες συναλλαγές από τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες. Η βάση δεδομένων της Αρχής Καταπολέμησης «μαύρου» χρήματος παραμένει ανεκμετάλλευτη, καθώς το προσωπικό και οι μηχανισμοί γενικότερα δεν επαρκούν για τους απαραίτητους ελέγχους.
  • Στα μέσα του 2013 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η πρώτη φάση λειτουργίας του Elenxis, του ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών για τη διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων.Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό που μένει για να αρχίσουν οι μαζικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων είναι να εκπαιδευθούν οι υπάλληλοι που θα χειρίζονται το λογισμικό – οι οποίοι αρχικά εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 140.
 Αθλητισμός

  • O Αντώνης Πετρόπουλος από την πρώτη ημέρα που μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, την έχει πάρει από το... χέρι και την οδηγεί σε έναν όχι και τόσο επικίνδυνο δρόμο. Με τα τερματά του η «Ενωση» έχει μαζέψει πολύτιμους βαθμούς που ελπίζει να την οδηγήσουν εκτός ζώνης υποβιβασμού. Ο ίδιος σε συνεντευξή του αποκαλύπτει το μυστικό της... επιτυχίας, που δεν είναι άλλο από την άμεση ενσωματωσή του στους «κιτρινόμαυρους». «Έχω δεθεί με την ΑΕΚ από την πρώτη μέρα που ήρθα, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.
  • Πίστωση χρόνου φαίνεται να πήρε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Φάμπρι, ύστερα από τη νίκη των «πρασίνων» στο Περιστέρι επί του Ατρομήτου. Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Ισπανού μάλλον μπαίνει στο ψυγείο, καθώς το τριφύλλι πήρε το θετικό αποτέλεσμα ύστερα από τις 3 Δεκεμβρίου. Φυσικά οι ενστάσεις ως προς το πρόσωπό του οφείλονταν κυρίως ως προς τη συμερπιφορά τους εντός αποδυτηρίων και όχι τόσο για τα αποτελέσματα, καθώς ο χρόνος παραμονής του στον «πράσινο» πάγκο ήταν ελάχιστος. Τι θα γίνει με Βύντρα, Χριστοδουλόπουλο, Σπυρόπουλο...
  • Αυτή τη φορά δεν «καθάρισε» ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ούτε ο Λαβέτσι, ούτε ο Μενέζ! Η Παρί Σεν Ζερμέν χρειάστηκε ένα αυτογκόλ του Τσέτζου στο 68ο λεπτό, για να λύσει τον γόρδιο δεσμό στο ματς με τη Λιλ και να πάρει τη νίκη (1-0) που τη διατηρεί ισόβαθμη με τη Λιόν στην κορυφή του Championnat μετά από 22 αγωνιστικές. Με νίκη συνέχισε η Σεντ Ετιέν τις υποχρεώσεις της στο γαλλικό πρωτάθλημα. Οι «στεφανουά» κατέβαλαν την αντίσταση της Μπαστιά στο «Ζοφρουά Γκισάρ» με 3-0. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Μπορντό, επικρατώντας 1-0 της Νις στην Κυανή Ακτή.




ΟΤΑΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΠΕΡΝΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ

Οταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες, λέει ο σοφός λαός. Και δυστυχώς ήρθε η ώρα να θερίσουμε τις θύελλες της ακατανόητης ανοχής του ελληνικού κράτους από τη μια πλευρά στην εθνοκάθαρση που έκανε η Τουρκία, εκμηδενίζοντας στην ουσία την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου από το 1923 έως σήμερα, και από την άλλη στην εξοφθάλμως παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης - και εσχάτως της Ρόδου και της Κω-, επέμβαση που γίνεται κυρίως μέσω των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στη χώρα μας, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς διπλωματικής ασυλίας που τους παρέχεται, πάντως όχι για να δρουν παράνομα και αποσταθεροποιητικά στην Ελλάδα.

Να δούμε όμως με τη σειρά τις παρεμβάσεις που έγιναν, μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσιογραφικών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόξενος έδωσε εντολές στους μουσουλμάνους βουλευτές και πολιτευτές να απειλήσουν τα κόμματά τους με ανεξαρτητοποίηση, αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν διαβήματα και άσκησαν πιέσεις στα κόμματά τους να μην ψηφιστεί η τροπολογία, ενώ ο πολιτευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Ιλχάν Αχμέτ άσκησε κι αυτός με τη σειρά του πιέσεις για να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία η τροπολογία. Έπειτα από αυτό, την παραμονή της συζήτησης της τροπολογίας το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της συμπολίτευσης και κατόπιν πιέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. αποφασίστηκε να μην εισαχθεί προς συζήτηση η τροπολογία!

Δηλαδή αποφασίστηκε να δικαιωθεί ο πρόξενος, αλλά και ο Τούρκος πρέσβης, που είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Γ.Γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Κασκαρέλη, ζητώντας του ανερυθρίαστα να μην εισαχθεί προς συζήτηση η επίμαχη τροπολογία στη Βουλή! Την επόμενη μέρα, αφού ο πρωθυπουργός δέχτηκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία αν προχωρούσε στην αναβολή της συζήτησης θα δινόταν εμφανώς η εντύπωση ότι η Τουρκία επηρεάζει ακόμα και το κοινοβουλευτικό έργο στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους άλλους δύο αρχηγούς και τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε, για να ακολουθήσει απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα παρέβλεψε τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης». Ενα υπουργείο ξένης χώρας δηλαδή έφτασε στο σημείο να υποδείξει την ακύρωση της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου στο σύνολό του», προκειμένου «να διορθωθεί το λάθος αυτό».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη υπό το πρίσμα και των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί προσπάθειας του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Ακολούθησε η δήλωση του υπουργού Μπεκίρ Μποζντάγ, που είναι γνωστός για την εμμονή του στη ρατσιστική-ισλαμιστική του ιδεολογία, ο οποίος κατήγγειλε την Ελλάδα για παραβίαση ευρωπαϊκών συνθηκών, ενώ το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι και το τουρκικό κράτος και οι εν Ελλάδι διπλωματικές Αρχές, σε συνεργασία με τους εδώ εκφραστές της πολιτικής του, συνεχίζουν απτόητοι να εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές στη Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, στήνοντας από τη μια τους παρακρατικούς μηχανισμούς και προσπαθώντας από την άλλη να ασκήσουν πιέσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος.

Δηλαδή ούτε το διάβημα έπιασε τόπο, ούτε οι ανακοινώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ και φυσικά ούτε η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου πτόησε τα ενεργούμενα της Αγκυρας.

Το αμείλικτο ερώτημα, όμως, που τίθεται έπειτα απ’ όλα αυτά είναι το εξής:

Αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι η πρεσβεία, το προξενείο, παράγοντες ελληνικών κομμάτων και στελέχη της μειονότητας, εγκάθετοι της Αγκυρας, συνεχίζουν να παραβιάζουν ο καθένας με τις πράξεις του τη συνταγματική και την ποινική νομιμότητα, αφού προσπαθούν ξεκάθαρα να υλοποιήσουν εντολές και πολιτικές μιας άλλης χώρας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, όπως αυτά κατοχυρώνονται μέσα από το νομοθετικό έργο της Βουλής των Ελλήνων, γιατί δεν παρεμβαίνει άμεσα κάποιος εισαγγελέας;