25 Ιανουαρίου, 2013

ΝΕΟΣ ΓΕΝ. ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Τη εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερωνύμου Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  ορίστηκε, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης. Ο π. Συμεών κατάγεται από την Καστοριά και είναι Πτυχιούχος της Νομικής και της Θεολογίας. 

Την εις Πρεσβύτερο Χειροτονία του ετέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Μαζαράκι Θηβών την 30η Οκτωβρίου 2011 Μέχρι επροχθές ο π. Συμεών, κατείχε θέση του Ιδιαίτερου Γραφείου της Πρωτοσυγκελλίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΕΓΡΑΦΑΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ

Ακόμη και σε... νεκρούς συνταγογραφούσαν φαρμακευτικά συμπληρώματα διατροφής γιατροί σε συνεργασία με φαρμακοποιούς, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις εικονικές συνταγογραφήσεις και τις συνέπειες της απάτης αυτής στο χώρο της υγείας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ και της ΚΜΕΣ, σε πανελλαδικό επίπεδο προκύπτει ότι:

1.Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας και διαπιστώσαμε την εμπλοκή επτά ιατρών που είχαν συνταγογραφήσει τα φάρμακα αυτά και αρκετών φαρμακοποιών που εκτέλεσαν τις συνταγές. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η συνταγογράφηση και εκτέλεση των συνταγών αυτών ήταν εικονική. Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές αυτές.

2.Στη Ρόδο, τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν εμπλοκή ενός ιατρού και δύο φαρμακείων στην εκτέλεση εικονικών συνταγών.

3. Στη Μυτιλήνη, πλασματική συνταγογράφηση με εμπλοκή δύο ιατρών του ΕΣΥ και ενός φαρμακείου.

4.Στην Ανατολική Αττική, διαπιστώθηκε μεγάλου εύρους εικονική-πλασματική συνταγογράφηση, με άλλου είδους όμως φάρμακα και με εμπλοκή ενός ιατρού ο οποίος είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους, 123 συνταγές, εν αγνοία τους, ενός ελεγκτή και αρκετών φαρμακοποιών.

3.Στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μεγάλη Υγειονομική Μονάδα έχουν κατατεθεί για αποζημίωση σκευάσματα ειδικής διατροφής σε εκατοντάδες ασφαλισμένους. Η υπόθεση σχετίζεται με προηγούμενη που αφορούσε χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής ακόμη και σε νεκρούς και έχει διαταχθεί πλήρης έλεγχος.

4.Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η έρευνα έχει αναδείξει πλήθος από στοιχεία που κρίνονται τουλάχιστον ύποπτα κυρίως αναφορικά με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών από ιατρούς του Οργανισμού. Ο έλεγχος συνεχίζεται σε πιο μεγάλο βάθος διότι οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και η οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού μεγάλη.

5.Σε μεγάλες Ιδιωτικές Ιατρικές Μονάδες διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και εκ πλαγίου παράβαση των συμβάσεων διά της πολλαπλής χρέωσης ΚΕΝ. Οι έρευνες συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

6.Επίσης, διαπιστώθηκε εκτέλεση ιδίων συνταγών, ταυτόχρονα, χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δύο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο. Σημαντικός αριθμός περιπτώσεων συνταγογράφησης χωρίς την παρουσία ιατρών ή ιατρών εκτός ειδικότητάς τους και σε ποσότητες πέραν της θεραπείας μηνός, καθώς και παρακράτηση βιβλιαρίων ασθενείας.

7.Επιπλέον, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που δεν είναι εν ζωή, συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, συνταγογραφήσεις σε βιβλιάρια που έχουν κλαπεί και σε ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Με επέμβαση των ΜΑΤ, που έγινε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, έληξε η κατάληψη του αμαξοστασίου του Μετρό στα Σεπόλια. Στο σημείο παραμένουν παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης από διάφορα σωματεία. Οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 13:00 στα Σεπόλια και πορεία προς τη Βουλή. Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη διανεμηθεί φύλλα επιστράτευσης στους εργαζόμενους του Μετρό και του ΗΣΑΠ, αλλά το μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες παραμένει. Κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους. Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο υπόσχεται ο Σ.Κεδίκογλου. Θα πάρει μέρες για να λειτουργήσει το μετρό, λένε οι εργαζόμενοι.
  • Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής, Γ.Βουλδή, του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη και συμβούλων άλλων παρατάξεων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, την ώρα της συζήτησης για την έκρηξη της ρατσιστικής βίας μετά και την πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά 27χρονου Πακιστανού στα Πετράλωνα.
  • Παραταγμένα στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Ημαθίας. Την Κυριακή θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο του κλάδου στον Πλαταμώνα Πιερίας, προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων. Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες και στις άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, περιμένοντας την απόφαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου.
  • Η διαφωνία που εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ για την επιστράτευση των εργαζομένων, κάνοντας λόγο για ακραία μορφή αντίδρασης από πλευράς κυβέρνησης, που δεν βοηθά αλλά τροφοδοτεί τις αντιδράσεις, δεν δημιουργεί πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ.Κεδίκογλου, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά η κυβέρνηση είναι ενιαία και η απόφαση για εφαρμογή της πολιτικής είναι σταθερή και αταλάντευτη. Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι και οι επόμενες κινητοποιήσεις θα απαντηθούν με την εφαρμογή του νόμου.
  • Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στους δρόμους της Αθήνας, καθώς ακινητοποιημένα είναι όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λόγω των απεργιών δεν ισχύει ο δακτύλιος. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το ερχόμενο Σάββατο έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, εφόσον η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την επίταξη.
 Κόσμος

  • Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 15 τραυματίστηκαν όταν καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο δίπλα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ στο ανατολικό Αφγανιστάν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
  • Εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά, προσγειώθηκε ως δεύτερη δύναμη στη νέα ισραηλινή Βουλή για να γίνει ρυθμιστής της νέας κυβέρνησης (όπως φαίνεται, υπό τον Νετανιάχου) και με το κεντρώο του βάρος αναμένεται να απομακρύνει την πλάστιγγα από τους υπερορθόδοξους: Ο Γιαΐρ Λαπίντ του «Γες Ατίντ» έχει ήδη θέσει σαφώς τους όρους για τη συμμετοχή του στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα στις, ενδεχομένως μακρόσυρτες, διαβουλεύσεις μεταξύ των ισραηλινών κομμάτων. Η επανέναρξη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους, η αποκήρυξη του προγράμματος εποικισμού και η άρση «προνομίων» για τους υπερορθοδόξους σχετικοποιούν όμως το εύρος κινήσεων του νέου αστέρα της ισραηλινής πολιτικής σκηνής.
  • Την πεποίθησή της ότι η διαμάχη με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου, και την κυριαρχία επί των γύρω υδάτων, μπορεί να λυθεί μέσω του διαλόγου υπογραμμίζει η Ιαπωνία, μετά τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Τόκιο για το θέμα στο Πεκίνο με τον επόμενο Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνινγκ. Πρώτος στόχος για τη συνέχιση του διαλόγου, σύμφωνα με τον Ιάπωνα απεσταλμένο, είναι η διμερής συνάντηση κορυφής.
  • Την επιθυμία της Γερμανίας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει «να πείσει τους Βρετανούς ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ένωση». Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων Βρετανών σε δημοσκόπηση των Times απαντά ότι θα ψήφιζε αποχώρηση από την Ένωση εάν το δημοψήφισμα γινόταν σήμερα.
  • Με «φυσικά αντίμετρα» απείλησε τη Νότια Κορέα η Πιόνγκγιανγκ, εάν η Σεούλ συμφωνήσει με τις νέες κυρώσεις εναντίον της που ψηφίστηκαν αυτήν την εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε αντίδραση για την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου. Ως «αχρείαστη πρόκληση» χαρακτηρίζει η Ουάσινγκτον την προειδοποίηση της Βορείου Κορέας εναντίον «του ορκισμένου εχθρού στην Αμερική», ενώ το Πεντάγωνο σημειώνει την ανησυχία του.
 Οικονομία

  • Με καθαρά κέρδη 6,38 δισ. δολάρια ή 76 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 21,46 δισ. δολάρια έκλεισε η Microsoft το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η Microsoft είχε εμφανίσει κέρδη 6,62 δισ. δολαρίων ή 78 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 20,89 δισ. δολαρίων.
  • Την εκτίμηση ότι η Κύπρος ενδέχεται να πιεστεί από τους πιστωτές της να κατασκευάσει αγωγό για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, εκτιμά το περιοδικό Economist. Σε σημερινό του δημοσίευμα το έγκριτο περιοδικό αναφέρει πως ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους είναι και ο δανεισμός του πλήρους ποσού από την τρόικα και η καθυστέρηση της αποπληρωμής μέχρι να αρχίσουν να «ρέουν» τα οφέλη από τα τεράστια κοιτάσματα αερίου.
  • Η κυπριακή αστυνομία με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη, άρχισε χθες έρευνες εντός της Κεντρικής Τράπεζας για να διερευνήσει καταγγελία σε σχέση με διαρροή εμπιστευτικού υπηρεσιακού εγγράφου στο Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο Γενικός Εισαγγελέας έστειλε επιστολή προς τον Αρχηγό της αστυνομίας, μετά από σχετική καταγγελία της Κεντρικής Τράπεζας για διαρροή πληροφοριών και δεδομένων που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 Αθλητισμός

  • Καμία πίεση δεν υπήρχε στην ομάδα του ΠΑΟΚ, παρά τα όσα είχαν δημιουργηθεί από τους… έξω, σύμφωνα με τον Γιώργο Δώνη. Ο τεχνικός του «Δικέφαλου» μετά την εύκολη -όπως αποδείχτηκε- πρόκριση με την Καλλιθέα, τόνισε πως έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους παίκτες του στα αποδυτήρια. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Πάμπλο Γκαρσία που επέστρεψε στη δράση μετά από 2,5 μήνες, είπε σχετικά με τη φημολογία ότι δεν έπαιζε παρόλο που ήταν έτοιμος: «Αν δεν με θέλουν στην ομάδα, δεν έχω πρόβλημα να μου το πουν και εγώ θα φύγω».
  • Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν τρία γκολ και «καθαρή» νίκη για να ανατρέψει το εις βάρος του 2-0 από την ήττα της Καλλιθέας, αλλά στη ρεβάνς της Τούμπας το σκορ ήταν 5-0 στο ημίχρονο και τελικά ο Δικέφαλος πήρε πανηγυρική πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας με τελικό σκορ 6-0. Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος νίκησε 3-2 τον Φωστήρα και σε συνδυασμό με τη νίκη του 2-0 στο πρώτο μεταξύ τους ματς πήρε το εισιτήριο.
  • «Σίφουνας» ο ΠΑΟΚ σάρωσε την Καλλιθέα, την οποία συνέτριψε 6-0 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Μολονότι μπήκαν στο ματς έχοντας... προίκα το εις βάρος τους 2-0, οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν μέσα στα πρώτα 12 λεπτά να ισοφαρίσουν το σκορ με το οποίο είχαν ηττηθεί στο πρώτο ματς και από το 39' να μπουν σε θέση οδηγού. Τα τέρματα του «Δικεφάλου» πέτυχαν οι Αθανασιάδη (6',41', 56'), Λάζαρ (12'), Λόρενς (39' πέναλτι), Κατσουράνη (42').



GREEK STATISTICS VS ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Όπως αναμενόταν, αλλά πριν καν περάσουν 24 ώρες από την παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων για την άσκηση κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, η Ευρώπη αντέδρασε. Η Κομισιόν κάλυψε πλήρως τον Α. Γεωργίου, τα στατιστικά στοιχεία και τις μεθόδους με τα οποία το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 έφτασε στο 15,6% του ΑΕΠ, έπειτα από συνεχείς διορθώσεις. Η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν όχι μόνο δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την ακρίβειά τους, αλλά και δεν αφήνει αμφιβολία ότι θεωρεί απαράδεκτη την ποινική δίωξη του Α. Γεωργίου και δύο συνεργατών του. Ανάλογη, άλλωστε, ήταν η τοποθέτηση των Βρυξελλών, όταν στις αρχές του 2012 οι οικονομικοί εισαγγελείς παρέπεμψαν την ίδια υπόθεση στη Βουλή, πριν καταθέσει ο Α. Γεωργίου, για να εξετασθούν πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. 

Η πρόβλεψη είναι πλέον ότι η νέα εξέλιξη θα βάλει πάλι τη χώρα στο στόχαστρο των επικριτών της, εκείνων δηλαδή που τη θεωρούν «ειδική περίπτωση» με την πλήρη σημασία του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού και ουσιαστικά ξένο σώμα στην Ευρωζώνη. Τουλάχιστον προς το παρόν δεν θα μπορούν να φτάσουν στα άκρα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει πάλι συζήτηση περί «greek statistics», ενώ είχε επιτευχθεί έπειτα από πολλές πιέσεις να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να γίνονται δεκτά ως αξιόπιστα τα στοιχεία που έστελνε η Αθήνα στη Eurostat. Είχε προηγηθεί δέσμευση της Ελλάδας για παροχή αξιόπιστων στοιχείων, τα οποία όλες οι προηγμένες χώρες θεωρούν διαχρονικά ως προϋπόθεση για να μπορούν να παρακολουθούν την πραγματική πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας τους. Ολες, πλην Ελλάδος. 

Είναι προφανές ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς πιστεύουν πως μπορεί να υπάρχει βάση στις καταγγελίες μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ και κάποιων βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης ότι τα στοιχεία του ελλείμματος αλλοιώθηκαν, ώστε η χώρα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης Ευρωζώνης - ΔΝΤ, δεχόμενη ταυτόχρονα τους σκληρούς όρους του Μνημονίου. Αυτή ήταν η στάση τους από την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης, το διαπιστωμένο έλλειμμα, έπειτα από διόρθωση της Eurostat ήταν στο 13,8% του ΑΕΠ και μετά κατέληξε στο 15,6%. Αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τη βασική μάρτυρα κατηγορίας να περιφέρεται στα μίντια και να υποστηρίζει ότι το έλλειμμα ήταν χαμηλότερο και από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης το 2009, όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το υπολόγιζε πάνω από 10% εκείνη την εποχή... 

Αγνωστο πού και πώς θα καταλήξει τώρα η υπόθεση, αλλά είναι σίγουρο ότι η εξέλιξή της θα παρακολουθείται στενά από εταίρους και δανειστές. Αυτό δεν εμπόδισε την ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τη Χρυσή Αυγή και κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ξιφουλκήσουν. Η παραγγελία, μάλιστα, των οικονομικών εισαγγελέων είναι να ερευνηθεί αν υπάρχει και ιθύνων νους πίσω από τις υποτιθέμενες αλλοιώσεις, εννοώντας τον Γ. Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου ή ακόμη και αυτόν τον Π. Τόμσεν. Τυχαία οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατέθεσαν μήνυση κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;