24 Ιανουαρίου, 2013

«ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ» ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Με σκαλωσιές, μηχανήματα και οικοδομικά υλικά έχει γεμίσει ο προαύλιος χώρος του Συνοδικού Μεγάρου στη μονή Πετράκη. Οι εργασίες για την ανακατασκευή του ισογείου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής δρομολογείται η κατασκευή του Συνοδικού Πολιτιστικού Κέντρου στους χώρους που άλλοτε καταλάμβαναν τα τυπογραφεία της Αποστολικής Διακονίας τα οποία μετακόμισαν στο Κρυονέρι το 2007. Έκτοτε ο χώρος παρέμεινε κενός αναμένοντας την εξεύρεση χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό του.

Οι εργασίες για τη στατική ενίσχυση και την τελική διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο πριν το πολιτιστικό κέντρο ανοίξει τις πόρτες του. Στον ισόγειο χώρο του Συνοδικού Μεγάρου εκτός από το πολιτιστικό κέντρο αναμένεται να διαμορφωθούν χώροι βιβλιοθήκης, ιστορικού αρχείου, Τύπου και δικαστηρίου.

Με την ανακατασκευή του ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου και τη μεταφορά της βιβλιοθήκης και των αιθουσών του δικαστηρίου εκεί, σε συνδυασμό με την αποχώρηση των εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού και τη μεταφορά τους σε άλλο χώρο δίνεται λύση στη χρόνια και οξεία κτιριακή συμφόρηση των συνοδικών υπηρεσιών. 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Η 11η Κληρικολαϊκή Συνέλευσις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, συνελθούσα εν Σύδνεϋ από 20ής εως 23ης Ιανουαρίου 2013, υπό την Προεδρίαν του Ποιμενάρχου Αυτής, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, και παρόντος του εκπροσωπούντος την Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον και την περί Αυτόν Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ντιτρόϊτ κ. Νικολάου, και του επισήμως προσκληθέντος υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, παρισταμένων δε και του εν Καμπέρα Πρέσβεως της Ελλάδος μετά του Υπάτου Αρμοστού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την συμμετοχήν των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων και των λοιπών θεσμικών εκπροσώπων Κλήρου και Λαού εκ των ανά την Αυστραλίαν Ενοριών-Κοινοτήτων, Εκκλησιαστικών Οργανισμών και Ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ομοφώνως ψηφίζει:

1.Διατρανώνει εκ νέου την σταθεράν αφοσίωσιν και τον βαθύτατον σεβασμόν Κλήρου και Λαού προς τον Πάνσεπτον και Μαρτυρικόν Οικουμενικόν Θρόνον και τον Προκαθήμενον Αυτού Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον και την περί Αυτόν Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον.

2.Συμμερίζεται και στηρίζει απολύτως τους τιμίους αγώνας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μετά των περί Αυτών Επιτελικών Στελεχών δια την διασφάλισιν όλων των απαραγράπτων απ’ αιώνων δικαίων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ταύτα λέγοντες δεν εννοούμεν μόνον τον τίτλον του «Οικουμενικού», διεθνώς άλλωστε αναγνωριζομένου, μήτε μόνον την επαναλειτουργίαν της περιωνύμου και παλαιφάτου Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ωσαύτως εννοούμεν το απαραβίαστον όλων των ελευθεριών τας οποίας δικαιούται η εν Τουρκία Ομογένεια μετά των Ιδρυμάτων αυτής και πάντων των περιουσιακών στοιχείων των.

3.Παρακολουθεί την συνεχιζομένην οικονομικήν κρίσιν εις την Γενέτειράν μας την Ελλάδα, στηρίζει τας πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού της κ. Αντωνίου Σαμαρά και των συγκυβερνώντων πολιτικών δυνάμεων, εύχεται ταχείαν την οικονομικήν ανάκαμψιν και δηλώνει ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θα συνεχίσει την ηθικήν και υλικήν συμπαράστασιν προς τους δοκιμαζομένους αδελφούς μας.

4.Αδημονεί δια την μη εισέτι επίλυσιν του χρονίζοντος επί δεκαετίας Κυπριακού προβλήματος και συμπαρίσταται εις τον δίκαιον αγώνα της εν τη Μεγαλονήσω Εκκλησίας και Πολιτείας.

5.Αγωνιά και ανησυχεί δια την συνεχιζομένην κράτησιν, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου (της Ομοδόξου Σερβικής Εκκλησίας) όπερ καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτικήν ελευθερίαν όπως τούτο απεφασίσθη και εις την συνελθούσαν κατά τον μήνα Οκτώβριον του έτους 2012 Επισκοπικήν Συνέλευσιν των μόνων Κανονικών Επισκόπων Ωκεανίας υπό την Προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού.

6.Χαιρετίζει την συμμετοχήν εις την παρούσαν Κληρικολαϊκήν Συνέλευσιν της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Σύδνεϋ και ΝΝΟ η οποία προσφάτως επανήλθεν εις την κανονικήν τάξιν της Εκκλησίας, απευθύνει δε μήνυμα ενότητος εις τας ελαχίστας εναπομεινάσας σχισματικάς εστίας.

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ
Η ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN «Μ. ΚΟΚΚΟΡΗ»

Ταυτότητα

Το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μ. Κόκκορη», ιδρύθηκε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την από 20-10-2005 απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1590/16-11-2005 τεύχος β'.

Τη λειτουργία του ξεκίνησε την 1η Μαρτίου του 2007. Το εν λόγω ίδρυμα, φέρει το όνομα της δωρήτριας, Μαρίας Κόκκορη. Από 2 Ιουλίου του 2012 λειτουργεί ως δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσα (Σ.Υ.Δ.) υπό την αιγίδα της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», και αποτελεί ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξα σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Στα πλαίσια των Σ.Υ.Δ. λειτουργεί παράλληλα Κέντρο Ημέρας.

Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής - υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, oris οποίες εισάγονται επαρκώς λειτουργικά άτομα από 12 έως και 40 ετών. Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίαε, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας. Για το Κέντρο Ημέρας γίνονται δεκτά αυτοεξυπηρετούμενα άτομα 12 έως 30 ετών, αντίστοιχα κατόπιν αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του χώρου.

 Ο αριθμός των ενοίκων στις Σ.Υ.Δ. και των εκπαιδευομένων στο Κέντρο Ημέρας καθορίζεται με βάση τις άδειες λειτουργίας της κάθε μονάδας, οι οποίες εκδόθηκαν από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή της Περιφέρειας Αττικής (Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ.3394 ΦΕΚ Β 74/29.01.2007-10676/04.11.2011).

Εκπαιδευτικοί & Θεραπευτικοί Στόχοι

Βασικός στόχος μας είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των ατόμων και η ανάπτυξη, διατήρηση και γενίκευση του ψυχονοητικού δυναμικού τους. Μακροπρόθεσμος στόχος αποτελεί η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αυτονόμηση τους και η βέλτιστη ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Είμαστε εναντίον των αρνητικών επιπτώσεων ενός ιδρυματικού και στερητικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, αποσκοπούμε στην μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην αποϊδρυματοποίηση και προωθούμε την επανακοινωνικοποίηση.

Απαρτιωτικά Θεραπευτικά Προγράμματα

Πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης: Αφορά στην εκπαίδευση σε θέματα προσωπικής φροντίδας, περιποίησης και ατομικής υγιεινήβ των ενοίκων, καθώς και στην ανάληψη ευθύνη και οργάνωσης του προσωπικού τους χώρου.

Πρόγραμμα ανάπτυξης γνωστικών δεξιοτήτων και ψυχονοητικών ικανοτήτων: Οι ένοικοι εκπαιδεύονται και αποκτούν πρακτικές σχολικές γνώσεις και δεξιότητες, αναπτύσσουν την ικανότητα της ψυχοσωματικής ωριμότητας (άσκηση προφορικού και λόγου, κιναισθητική και σωματική αγωγή, χειροτεχνικές δεξιότητες), ατομικές και κοινωνικές συνήθειες.

Πρόγραμμα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού: Περιλαμβάνει πρόγραμμα εκπαίδευσης προεπαγγελματικής επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο αφορά την παροχή πληροφοριών για τα διάφορα επαγγέλματα, απόκτηση ηθικοκοινωνικής συμπεριφοράς, απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, εκτέλεση απλών οδηγιών, χειροτεχνία, προεπαγγελματική αξιολόγηση.

Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των ατόμων, αναφορικά με θέματα που άπτονται του εαυτού (ενδοψυχικά),αλλά και των σχέσεων με τους υπόλοιπους ενοίκους (διαπροσωπικά). Πολλές φορές, η ψυχολογική υποστήριξη λειτουργεί προληπτικά βοηθώντας το άτομο να ενισχύσει την αυτοεικόνα του και να αναπτύξει αποτελεσματικές δεξιότητες αυτόδιαχείρισης καθώς και διαπροσωπικές ικανότητες (π.χ. επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, διαχείριση δυσκολιών κ.α).

Πρόγραμμα οικογενειακής συμβουλευτικής και υποστήριξης γονέων  συγγενών (ψυχοεκπαίδευση), προκειμένου να εξομαλυνθούν οι δεσμοί μεταξύ της οικογένειας, να κατανοηθούν και να αντιμετωπιστούν με τρόπο λειτουργικό και αποτελεσματικό οι δυσκολίες του ατόμου. Διαρκής παρουσία και συνεργασία εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας (ψυχίατρος, ψυχολόγος, ιατρός παθολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ειδικοί παιδαγωγοί, εργοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτής), με άρτια επιστημονική κατάρτιση και κλινική εμπειρία, γεγονός που συνεπάγεται τη δυνατότητα σφαιρικής και πολύπλευρης παροχής υπηρεσιών θεραπείας και αποκατάστασης δυσκολιών.

 Κέντρο Ημέρας

Το Κέντρο Ημέρας είναι μια δομή εξειδικευμένης υποστήριξης εφήβων και ενηλίκων ατόμων με νοητική υστέρηση. Στα πλαίσια του Κέντρου Ημέρας πραγματοποιούνται ποικίλες ομαδικές δραστηριότητες, βασικοί στόχοι των οποίων είναι η ανάπτυξη, διατήρηση και γενίκευση των γνωστικών και ψυχονοητικών δεξιοτήτων των ατόμων, η ενθάρρυνση της αυτοπεποίθησης τους και η αποτελεσματική διαχείριση του εαυτού τους, η προσαρμοστικότητα και η προαγωγή της ευελιξίας στην καθημερινή τους συμπεριφορά. Μακροσκοπικά, στόχο αποτελεί η συμμετοχή στον κοινωνικό σύνολο και η εύρυθμη ένταξη τους με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό.

Για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, έμφαση δίνεται στην παροχή ενός περιβάλλοντος σεβασμού και υποστήριξης στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, με σαφείς και συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ατόμων που φιλοξενεί. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το άτομο αισθάνεται ασφαλές να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναπτύξει όχι μόνο το δυναμικό και την αυτοεικόνα του, αλλά και λειτουργικές, προσαρμοστικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Στο Κέντρο Ημέρας των Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» πραγματοποιούνται και λειτουργούν ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες (workshops), ομάδες κοινωνικοσυναισθηματικής αγωγής και ομάδες δημιουργικής έκφρασης, στα πλαίσια ενός δομημένου, στοχοκατευθυνόμενου εκπαιδευτικού θεραπευτικού προγράμματος.

Ειδικότερα λειτουργούν:

> Ομάδα αποκατάστασης συνοδών μαθησιακών δυσκολιών

> Ομάδα εργοθεραπείας και ανάπτυξης της αδρής και λεπτής κινητικότητας (χειροτεχνικές κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, λειτουργικό παιχνίδι).

>Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης (ατομική υγιεινή, οικιακές εργασίες, μαγειρική, ζαχαροπλαστική)

>Ομάδα ανάπτυξης της κοινωνικής συναλλαγής - επικοινωνίας

>Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων προεπαγγελματικής αποκατάστασης (αργαλειός, κέντημα, κόσμημα)

> Ομάδα μουσικοκινητικής αγωγής

>Ομάδα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών

>Ομάδα εκμάθησης προσαρμοστικών δεξιοτήτων (π.χ. κυκλοφοριακή αγωγή κ.α.)

>Ομάδα δημιουργίας ξυλουργικής - αγγειοπλαστικής.

>Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης

Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 13:00, στα πλαίσια ομαδικής παρέμβασης, με στόχο την ταυτόχρονη προώθηση της κοινωνικής συναλλαγής και επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων

Άλλες Δραστηριότητες

Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση των θεραπευτών όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις της ειδικότητας τους, καθώς και συστηματική σύνδεση και συνεργασία με άλλους φορείς, για την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και πρακτικών εμπειριών. Δημιουργία δικτύου εθελοντών, με σκοπό την παροχή επιστημονικής πραγματογνωμοσύνης και κλινικής εμπειρίας σε νέους επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας.

Συνεχής ψυχοεκπαίδευση (ενημέρωση) και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας, με απώτερο στόχο την ομαλή ένταξη των ενοίκων σε αυτή. Αθλητικές δραστηριότητες - Ενεργή συμμετοχή των ενοίκων στους Αγώνες "Special Οlympics".

Προγραμματισμένες επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους (π.χ. θέατρα) και συμμετοχή σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις της κοινότητας (π.χ. συναυλίες). Σύναψη και διατήρηση κοινωνικών επαφών με φίλους από την κοινότητα και ανάπτυξη της επικοινωνίας και των σχέσεων με τις οικογένειες των ενοίκων. Δυνατότητα οργάνωσης καλοκαιρινών διακοπών για όλους τους ενοίκους των Σ.Υ.Δ. Συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες με αντίστοιχα πλαίσια μονάδες και σχετικούς φορείς (ξενώνες, οικοτροφεία κ.α.).

Επιτέλεση Θείων Λειτουργιών και Ιερών Ακολουθιών στο Παρεκκλήσιο των Σ.Υ.Δ., με προσκεκλημένα πρόσωπα τους συγγενείς των ενοίκων και των θεραπευτών, τους φίλους των Σ.Υ.Δ. καθώς και άτομα από την ευρύτερη κοινότητα.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σαφές μήνυμα, σε όσους αντιδρούν στην ακολουθούμενη πολιτική, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της χωρίς καμία ανοχή, στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και με τους συνδικαλιστές που αντιδρούν στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
  • Όμηρος των βόθρων έχει γίνει η Ανατολική Αττική, καθώς ελάχιστοι δήμοι διαθέτουν συστήματα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. Μόλις για ένα κέντρο επεξεργασίας λυμάτων (Κορωπίου-Παιανίας) έχουν ήδη κατατεθεί 29 προσφυγές, με αποτέλεσμα το έργο να έχει μπλοκάρει. Οι κάτοικοι, μάλιστα, αναγκάζονται να πληρώνουν από 70 έως 450 ευρώ το μήνα ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας τους και τη χωρητικότητα του βόθρου.
  • Διπλή καραμπόλα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης στο ύψος του τούνελ της Τούμπας, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος από τη βροχή. Σχεδόν ταυτόχρονα σημειώθηκαν δύο καραμπόλες, στην πρώτη ενεπλάκησαν πέντε. αυτοκίνητα και ένα φορτηγό και στη δεύτερη δύο ΙΧ, με αποτέλεσμα να κλείσουν προς στιγμήν οι δύο από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Τα οχήματα απομακρύνθηκαν στην άκρη του οδοστρώματος και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.
  • Κλειστές παραμένουν 154 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ενώ αναμένεται να μπει λουκέτο σε άλλες 50 λόγω έλλειψης προσωπικού. Η λήξη των συμβάσεων 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών είναι η αιτία που επιδεινώνει την κατάσταση του τομέα Εντατικής Θεραπείας, την ώρα που η λίστα αναμονής που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ αριθμεί καθημερινά έως και 40 βαριά ασθενείς.
  • Αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της απεργίας στο Μετρό και τα άλλα μέσα μεταφοράς πρόκειται να ληφθούν σε σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Το τελεσίγραφο που έχει δώσει η κυβέρνηση στους απεργούς έχει εκπνεύσει και οι εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκεται να κάνουν πίσω.

Κόσμος

  • Την πλειοψηφία στη Βουλή έχασε η κυβέρνηση στη Σλοβενία με την αποχώρηση του δεύτερου κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αντιδρώντας στις «λειψές» απαντήσεις του προέδρου για τις αδικαιολόγητα υψηλές καταθέσεις του. Παράλληλα, η εικόνα κρίσης στην Λιουμπλιάνα εντάθηκε με τις εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλουν, που απεργούν αντιδρώντας στη μείωση των αποδοχών τους για εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας.
  • Ξεκινά η κύρια φάση της «δίκης εξπρές» σε βάρος των πέντε ενηλίκων που κατηγορούνται για το ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί, που είχε πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων εναντίον της βίας κατά των γυναικών στην Ινδία, με τους κατηγορουμένους να φτάνουν στο δικαστήριο. Ο έκτος κατηγορούμενος, ηλικίας 17 ετών, θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου για ανηλίκους.
  • Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να άρει την απαγόρευση να υπηρετούν οι γυναίκες σε μικρές μάχιμες μονάδες, αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα των σύγχρονων συγκρούσεων όπου δεν υπάρχει πραγματική γραμμή μετώπου, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Associated Press. Η αλλαγή δεν θα γίνει εν μία νυκτί: Τα όπλα θα έχουν διορία μέχρι τις αρχές του 2016 να καθορίσουν ποιες μάχιμες θέσεις θα ανοίξουν και για τις ένστολες.
  • Την έντονη αντίδραση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ έχει προκαλέσει η ταινία που ετοιμάζεται στο Χόλιγουντ και αναφέρεται στην ιστοσελίδα που δημιούργησε. Ο Άσανζ κατηγορεί τους δημιουργούς της ταινίας για «μαζική επίθεση προπαγάνδας» και ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στη πολιτική σύγκρουση με το Ιράν, καθώς στη ταινία αναφέρεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία κατέχει μια πυρηνική βόμβα. «Είναι το ένα ψέμα μετά το άλλο» είπε, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
  • Η Πιόνγκγιανγκ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πύραυλοί της είναι σχεδιάσμενοι να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές και ονοματίζοντας ως «ορκισμένο εχθρό» τις ΗΠΑ -αντιδρώντας έτσι στην καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τελευταία εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου.

Οικονομία

  • Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και ακόμη και μετά τις οχλήσεις του ελεγκτικού μηχανισμού μόνο ένας στους δέκα συμμορφώνεται και πληρώνει τελικά τον φόρο, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
  • Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναρριχήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας το 2012, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη και την Κίνα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Οικονομίας της Ιαπωνίας, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας ανήλθε το 2012 στα 6,9 τρισ. γεν ή στα 78 δισ. δολάρια. Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 5,8% σε ετήσια βάση και η μείωσή τους αποδίδεται κυρίως στην ανατίμηση του γεν.
  • Την αναθεώρηση φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τους απόδημους ζητεί με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ζητείται η προστασία των ομογενών έναντι του ενδεχομένου διπλής φορολόγησης αλλά και από τη γραφειοκρατία που συνοδεύει τη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Αθλητισμός

  • Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή σύσκεψη στην διοίκηση του Παναθηναίκού. Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση και προβληματισμό, που θα αποτελέσουν αφορμή για εξελίξεις στους «πράσινους». Δημοσιέυματα αναφέρουν ότι κατατέθηκε πρόταση ακόμα και να συνεχίσει το «τριφύλλι» με παίκτες από την ομάδα των Νέων, σκέψη που όμως θα μπορούσε να φέρει τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο ακόμα και με τη ζώνη του υποβιβασμού στη Σούπερ Λίγκα, που έχει ακόμα πολύ δρόμο! Σε δεινή θέση και ο Ισπανός τεχνικός, Φάμπρι...
  • Η Σεβίλη επικράτησε με 4-0 της Σαραγόσα και προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ισπανίας. Το σκορ για τους γηπεδούχους άνοιξε ο Νεγρέδο (36') ενώ ο Ράκιτιτς στο 45' έκανε το 2-0. Στο 67' ο Νεγρέδο με πέναλτι σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, ενώ το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Μοράλ στο 90'. Στο δεύτερο ματς της βραδιάς, η Ρεάλ χωρίς να χρειαστεί να φορτσάρει απέσπασε την ισοπαλία 1-1 στο «Μεστάγια» απέναντι στη Βαλένθια και έχοντας προίκα το 2-0 του πρώτου αγώνα, πέρασε και αυτή στην τετράδα του Κυπέλλου, όπου αύριο απλά θα... τσεκάρει τον αντίπαλό της που λογικά θα είναι η Μπαρτσελόνα.
  • Μέσα σε ένα δεκάλεπτο η Αρσεναλ έβγαλε την ένταση και το άγχος μιας ολόκληρης σεζόν, ξεσπώντας πάνω στη Γουέστ Χαμ. Σε εξ αναβολής αγώνα της Premier League, οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν 5-1 πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ στο διάστημα 47΄-57΄, λεπτά στα οποία σκόραρε ο Ζιρού, ενώ ενδιάμεσα το είχαν καταφέρει ο Καθόρλα (53') και ο Γουόλκοτ (54').