23 Ιανουαρίου, 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Οι  επιστημονικές εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. έθεσαν σε κυκλοφορία το βιβλίο με τίτλο: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ - ΔΟΚΙΜΙΑ του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χρυσόστομου Παπαθανασίου, Δρ.Ν&Θ. Ιεροκήρυκος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και Διευθυντού του Ιδιαίτερου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄

Το βιβλίο προλογίζει ο Ομ. Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Π. Μπρατσιώτης.

Το πόνημα αυτό του π. Χρυσοστόμου θα αποτελέσει ικανό πνευματικό εντρύφημα στον καθένα μας και πολύτιμο βοήθημα, στο διάβα ενός δρόμου που «δίχως Θεό δεν αντέχεται….»!

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Βιβλιοπωλείο "ΓΡΗΓΟΡΗ" στην οδό Σόλωνος, καθώς και από την Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.parisianou.gr η στα τηλέφωνα: 2103610519, 2103306880 και 2102855183
   

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μαζί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκολλήσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να οδηγηθεί στην επόμενη φάση του, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η τρόικα από την πρώτη στιγμή έχει προειδοποιήσει ότι κάθε καθυστέρηση και στους δύο αυτούς τομείς θα σημάνει αυτομάτως λήψη νέων μέτρων που θα πλήττουν άμεσα τα στρώματα εκείνα που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα και το μεγαλύτερο τίμημα.

Αν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αποκρατικοποιήσεις. Οχι ότι είναι εύκολο φυσικά να εκποιηθεί και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες δημόσια περιουσία, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι τρία χρόνια μετά, εκτός του ακινήτου στη Λ. Κηφισίας, δεν έχει αποκρατικοποιηθεί ούτε καν ένα μικρό ακίνητο.

Μετά την τελευταία προειδοποίηση του ΔΝΤ είναι προφανές ότι τα «ανέκδοτα» με τις αποκρατικοποιήσεις τελείωσαν. Οι δανειστές δεν έχουν πια καμιά διάθεση να ακούσουν για μεγαλεπήβολα σχέδια, για δισεκατομμύρια από το Κατάρ, για fast track, για τους πάμπλουτους (αόρατους) επενδυτές που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Στη χώρα δεν περισσεύουν τα δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν στα ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, του ΟΠΑΠ, των Λιμανιών, των εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου, που θα στείλουν και θετικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.

Η σύσκεψη της οποίας προήδρευσε χθες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έγινε σε μια κομβική στιγμή, καθώς δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είτε θα προχωρήσει τώρα είτε η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για νέες περικοπές και απολύσεις, χάνοντας συγχρόνως και τα μικρά αποθέματα αξιοπιστίας που είχε κερδίσει εντός και εκτός Ελλάδος.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, με τον υπουργό Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα στα σωματεία, λέγοντας ότι «η κοινωνία είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο». Νέα 24ωρη απεργία στο μετρό, στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ. «Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι αποφασισμένοι να μας τελειώσουν» είπε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος.
  • Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για το αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων για άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για την υπόθεση του «φουσκωμένου» ελλείμματος του 2009. Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με ανακοίνωσή του καλύπτει τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, επιτίθεται κατά των οικονομικών εισαγγελέων και βάζει στο στόχαστρο τη διακυβέρνηση Καραμανλή.
  • Σε πρώτη συνεδρίαση συνέρχεται σήμερα, Τετάρτη, η Προανακριτική Επιτροπή, που θα διερευνήσει τυχόν ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Η επιτροπή θα εκλέξει προεδρείο και θα οργανώσει τη διαδικασία των εργασιών της (μέρες, ώρες κλπ). Είναι προγραμματισμένο να παραδώσει το πόρισμά της στις 25 Φεβρουαρίου. Η 13μελής επιτροπή συγκροτήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και πρόεδρός της αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
  • «Υπάρχει κάτι να φοβηθεί κανείς από την Αριστερά στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί;» Τα δυο ερωτήματα έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στο πολυπληθές ακροατήριο του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, δίνοντας στη συνέχεια τη δική του απάντηση και παρουσιάζοντας τη δική του «εναλλακτική οπτική» για την κατάσταση στη χώρα μας και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
  • Δύο κοριτσάκια έφερε στον κόσμο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η έγκυος γυναίκα από την Πτολεμαΐδα, που τραυματίστηκε στην διπλή καραμπόλα που έγινε το πρωί της Τρίτης στην Εγνατία οδό. Τόσο η ίδια όσο και τα μωρά είναι καλά στην υγεία τους.
 Κόσμος
  • Θεμελιώδεις αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα επιδιώξει το Λονδίνο και έπειτα -μεταξύ 2015 και 2017- θα θέσει στην κρίση των Βρετανών την όποια νέα συμφωνία, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη. Τονίζοντας πως η Βρετανία δεν θέλει να απομονωθεί από την ΕΕ αλλά χρειάζεται μία νέα σχέση, ο Κάμερον υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το "μία από τα ίδια" στην εξέλιξή της». Επιμένοντας πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές η «ανεπιθύμητη απομάκρυνση» της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.
  • Ο στρατηγός Τζον Άλεν, μέχρι πρότινος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, απαλλάχθηκε από κάθε υποψία για κακή άσκηση των καθηκόντων του στο «σκάνδαλο Πετρέους», μετά από έρευνα του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο Άλεν είχε κατηγορηθεί πως είχε ανάρμοστη επικοινωνία με γυναίκα που εμπλεκόταν στην υπόθεση Πετρέους και εξαιτίας της υπόθεσης είχε μπει στον πάγο η υποψηφιότητά του για τη διοίκηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.
  • Τα 150 μέλη της νέας Βουλής της Ιορδανίας καλούνται να εκλέξουν οι πολίτες της χώρες, την στιγμή που τις εκλογές μποϊκοτάρει η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχοντας ήδη ανεβάσει απροσδόκητα τους τόνους στην πορεία πριν τις κάλπες. Το Αμμάν έχει καλέσει τους 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους στη χώρα να δώσουν ισχυρό παρών στα εκλογικά τμήματα.
  • Το μπλοκ των δεξιών ισραηλινών κομμάτων βγήκε ουσιαστικά ισοδύναμο με τους κεντροαριστερούς και τα αραβικά κόμματα από τις κάλπες για την νέα Κνεσέτ, σχηματίζοντας ένα μετεκλογικό σκηνικό εξαιρετικά ευαίσθητων ισορροπιών:
  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σκοπεύει να επιδιώξει το σχηματισμό «όσο το δυνατόν ευρύτερου» κυβερνητικού συνασπισμού, και αναμένεται να πάρει σύντομα την εντολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο.
  • O πρωθυπουργός θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ κεντρώων και υπερορθόδοξων, ενώ παραμένει η περιορισμένη πιθανότητα μικρής ανατροπής στον καταμερισμό των εδρών με την πλήρη καταμέτρηση.
  • Επανακαθορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έπειτα δημοψήφισμα -μετά το 2015- για το εάν οι Βρετανοί θέλουν να μείνουν ή να αποχωρήσουν από την ΕΕ αναμένεται να προτείνει ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για το «όραμα» του Λονδίνου αναφορικά με την Ένωση. Η προσφορά του Κάμερον ίσως κατευνάσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά κινδυνεύει να βάλει το Λονδίνο σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλε -και, ακόμη πιο άμεσα, να εντείνει τις τριβές μέσα στο βρετανικό συνασπισμό, την στιγμή που ο Νικ Κλεγκ έχει εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις του για την στάση του Κάμερον.
 Οικονομία

  • Η αποκρατικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, στο επίκεντρο της Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τ. Αθανασόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θ. Καράογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης θα ενημερώσουν στις 13:00 την κοινοβουλευτική επιτροπή για το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
  • Πτώση 2,08% κατέγραψε σήμερα Τετάρτη ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο. Υποχώρησε κατά 222,94 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 10.486,99 μονάδες, εξαιτίας της ανόδου της ισοτιμίας του γεν και της απογοήτευσης των επενδυτών από τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική .
  • Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών. Στο πλαίσιο του νομοθετήματος εντάχθηκε ευνοϊκή ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και τροπολογία για τη διπλή ανάπλαση της Λ. Αλεξάνδρας - Βοτανικού.
 Αθλητισμός

  • Προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό του Coppa Italia πήρε η Λάτσιο έναντι της Γιουβέντους. Ο πρώτος ημιτελικός των δύο ομάδων στο Τορίνο δεν ανέδειξε νικητή (1-1), οπότε οι «λατσιάλι» έχουν τον πρώτο λόγο ενόψει της ρεβάνς που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Ολίμπικο. Ο Πελούσο στο 63΄ έδωσε προβάδισμα στη «Μεγάλη Κυρία», η οποία έχασε στη συνέχεια πολλές ευκαιρίες και στο τέλος «τιμωρήθηκε» από τον Μάουρι (83').
  • Από «μικροσκόπιο» περνάει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον υπό δοκιμή μεταγραφικό στόχο της ομάδας, Ρομέο Κάστελεν, προκειμένου να φανεί εάν είναι 100% υγιής και μπορέσει να αντεπεξέλθει παίζοντας σε υψηλό επίπεδο. Θετικά νέα από τον Σανθ Χακόμπο που άρχισε να πατάει το πόδι του.
  • Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι ο Κάρλες Πουγιόλ θα κλείσει την καριέρα του στη Μπαρτσελόνα. Την Τρίτη, αυτό απέκτησε και τυπική υπόσταση, καθώς ο αρχηγός των Καταλανών υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του έως το καλοκαίρι του 2016, όταν δηλαδή θα έχει κλείσει τα 38.




ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ...

Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας πολιτικός όταν ακούει τον κατά τα άλλα «δεν μας το επιτρέπει ο πολιτισμός μας» να κραυγάζει μέσα στη Βουλή «τι μιλάς εσύ μωρή, πάλι πιωμένη είσαι»; Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας πολιτικός ή ακόμα και ο δημοσιογράφος, όταν ακούει τον «πρόεδρο» να αποκαλεί τον πρωθυπουργό «Τσολάκογλου» και την κυβέρνηση «κατοχική»; Πώς πρέπει να αντιδρούμε όλοι μας αντιμέτωποι με τα ψέματα, τις φαντασιώσεις, τις μισές αλήθειες και τις ακραίες ιδεολογικές μπαλαφάρες που τα τελευταία χρόνια - εξαιτίας και της κρίσης χωρίς αμφιβολία- τείνουν να υποκαταστήσουν τον πολιτικό διάλογο; Πόσω μάλλον όταν περνάνε περίπου ως κοινός τόπος σε μια όχι αμελητέα μερίδα του πληθυσμού;

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Ο πειρασμός να γυρίσεις την πλάτη, να αρνηθείς να μπεις σε διάλογο είναι μεγάλος. Άλλωστε ένας τέτοιος διάλογος είναι μάταιος: δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέσεις που στηρίζονται σε μια λογική επεξεργασία, αλλά θέσεις που αναπαράγουν προκαταλήψεις και υποδαυλίζουν τον φόβο και το μίσος. Παραδόξως, όμως, γυρνώντας την πλάτη στους εμπόρους της μισαλλοδοξίας, παίζεις το παιχνίδι τους. Γιατί ακριβώς αυτό επιχειρούν να περάσουν. Εναν κόσμο που χωρίζεται σε «εμάς» και «αυτούς», στον γνήσιο λαό και το κατεστημένο, στους καλούς και τους κακούς. Εναν κόσμο σε δύο μόνο χρώματα: το μαύρο και το άσπρο.

Πρόκειται φυσικά για μια τελείως απολιτική προσέγγιση. Αρκεί να φύγουν οι κακοί, να τιμωρηθούν οι προδότες με «αμεσοδημοκρατικές» διαδικασίες κι όλα θα φτιάξουν. Και βέβαια πρόκειται για μια συντηρητική προσέγγιση. Η αλλαγή δεν προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις, αρκεί να φύγουν οι κλέφτες. Το επεσήμανε πολύ ωραία η κ. Παπαρήγα στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ που φλερτάρει πολύ με τέτοιες απόψεις, την «κλεπτοκρατία» όπως είναι της μόδας να ονομάζεται. Αν όμως δεν έχει νόημα να μπεις σε διάλογο με όσους πολιτικούς διακινούν τέτοιες απόψεις και ταυτόχρονα αγνοώντας τους παίζεις το παιχνίδι τους, τότε ποια είναι η λύση;

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι κοινό για πολλές χώρες της Ευρώπης όπου τέτοια κόμματα εμφανίζουν άνοδο - από τον Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία έως το κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών». Και οι περισσότεροι συμφωνούν στην ανάγκη να απευθυνθεί κανείς απευθείας στους οπαδούς τους και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα πάνω στα οποία στηρίζεται η άνοδός τους. Οχι για να υιοθετήσεις τις θέσεις τους ούτε για να συζητήσεις μαζί τους, αλλά για να δώσεις λύσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεταναστευτικό, όπου η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει στη γραμμή της νομιμότητας. Βρίσκεται έτσι μεταξύ δύο πυρών, από την Αριστερά για ανοχή στη ρατσιστική βία και από την ακροδεξιά για αδυναμία να επιβάλει την τάξη. Κρίσιμο ζήτημα βέβαια, τουλάχιστον για την Ελλάδα, είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς ιδίως στο κυβερνητικό επίπεδο, πάνω στην οποία έχει χτιστεί εδώ και πολλά χρόνια η απαξίωση της πολιτικής. Η κοινοβουλευτική «νίκη» της Πέμπτης θα αποδειχθεί πύρρεια, αν δεν υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες που θα πείσουν τους πολίτες ότι κάτι αλλάζει.

Το μείζον ωστόσο είναι η οικονομία και η ανεργία. Το 2013 μοιάζει να είναι η «τελευταία ευκαιρία», όπως είχε πει παλιότερα ο κ. Γ. Στουρνάρας για να σταματήσει η ύφεση και να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη κοινωνική και πολιτική έκρηξη. Οι πολιτικοί αρχηγοί το γνωρίζουν καλά. Το ερώτημα ωστόσο δεν είναι πια αν θέλουν, αλλά αν μπορούν. Ή αν η Ελλάδα θα γίνει η νέα Βαϊμάρη της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη!