17 Ιανουαρίου, 2013

EΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ’ ΤΟ 2013

Έτος Μνήμης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ ανακηρύσσεται το 2013, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου Εθνάρχη και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, με βάση την απόφαση η μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ θα τιμηθεί με εορτασμούς, εκδηλώσεις τιμής, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Στόχοι του Έτους Μνήμης, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του σήμερα, είναι η προβολή της ζωής και του έργου που επιτέλεσε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ο Εθνάρχης Μακάριος, η διάδοση των πολιτικών του αρχών για την προάσπιση των οικουμενικών αξιών και πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, φυλής ή θρησκείας.

Επίσης, η καθιέρωση του Εθνάρχη Μακαρίου στη συνείδηση των Κυπρίων, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, ως μία από τις πλέον εξέχουσες εθνικές αλλά και παγκόσμιες ιστορικές φυσιογνωμίες, η οποία τιμά την Κύπρο, τον ελληνισμό γενικότερα, αλλά και την παγκόσμια πολιτική ιστορία.

Ως συντονιστής προγραμματισμού του Έτους Μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου ορίζεται ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος θα συντονίσει την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός τους έτους.

† ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ (17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

Ο Μέγας Αντώνιος, ο αρχηγός του μοναχικού βίου, γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 251 μ.Χ. (ή το 264). Σαν παιδί ο Αντώνιος παρουσίασε πλούσια εσωτερικά χαρίσματα. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς και πλούσιοι χριστιανοί. Δυστυχώς, όταν ο Αντώνιος ήταν 20 περίπου ετών, οι γονείς του πέθαναν, αφήνοντας ορφανούς αυτόν και την μικρότερη αδερφή του. Ο Άγιος Αντώνιος ανέλαβε έτσι την επιμέλεια της αδερφής του χωρίς όμως – παρά την μεγάλη λύπη του – να σταματήσει στιγμή να ασχολείται με την Αγία Γραφή και τον Θεό.

Έτσι όταν άκουσε την ευαγγελική φωνή «Ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς, και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ, και δεύρο ακολουθεί μοι» (Ματθ. 19:21), την έκανε αμέσως πράξη. Μοίρασε όλα του τα υπάρχοντα και την γονική του περιουσία στους φτωχούς, εγκατέλειψε την τύρβη του κόσμου και αναχώρησε στην έρημο έχοντας αφήσει την αδερφή του στις φροντίδες ενός παρθεναγωγείου με ενάρετες γυναίκες. Επί είκοσι χρόνια αντιμετώπισε απίστευτους πειρασμούς.

Νύχτα και ημέρα έκανε ασκητικούς αγώνες με τους οποίους νέκρωσε τα σκιρτήματα των παθών, έφτασε στον βαθμό της απάθειας, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης. Οι ενάρετες πράξεις του έγιναν γνωστές και έφεραν πλήθος μιμητών, ώστε η έρημος μεταμορφώθηκε σε πόλη. Σ’ αυτήν την «πόλη» ο Μέγας Αντώνιος ήταν ο νομοθέτης και ιδρυτής του μοναχικού βίου. Στην έρημο γνώρισαν τον Άγιο Αντώνιο, ο Μέγας Βασίλειος και ο Μέγας Αθανάσιος. Ο Μέγας Αθανάσιος, μάλιστα, έγραψε τον βίο του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου.

Αλλά και οι πιστοί που δεν ήταν στην έρημο απόλαυσαν τους καρπούς της αρετής του Μεγάλου Αντωνίου. Όταν ο Μαξιμίνος το 312 έκανε διωγμό κατά των Χριστιανών και θανάτωσε πολλούς, ο Μέγας Αντώνιος πήγε και βοήθησε και παρηγόρησε τους πιστούς. Όταν η Εκκλησία ταρασσόταν από τους Αρειανούς, ο Μέγας Αντώνιος κατέβηκε με ζήλο στην Αλεξάνδρεια το 335 μ.Χ. και αγωνίστηκε για την Ορθοδοξία. Κατάφερε μάλιστα με την χάρη που είχαν οι λόγοι του να επαναφέρει πολλούς απίστους στην Ορθοδοξία.

Ζώντας έτσι, έγινε πρότυπο αρετής και κανόνας των μοναζόντων. Εκοιμήθη πλήρης ημερών στις 17 Ιανουαρίου 356 μ.Χ. σε ηλικία 105 ετών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Λόγω διεξαγωγής της Λαμπαδηδρομίας «Φλόγα της Ελπίδας» στα πλαίσια των 10ων Χειμερινών Αγώνων Special Olympics, θα πραγματοποιηθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη, σε περιοχές του Δήμου Αθηναίων.
  • Άγριο έγκλημα με θύμα έναν αλλοδαπό σημειώθηκε στις 3:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 25 και 29 ετών, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα επιτέθηκαν με μαχαίρι στον αλλοδαπό. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν αργότερα στο Σύνταγμα.
  • Ακινητοποιημένοι είναι σήμερα, Πέμπτη οι συρμοί του μετρό (γραμμές 2,3), λόγω 24ωρης απεργίας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας (ΣΕΛΜΑ). Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, που, όπως επισημαίνουν, καταργεί την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας άφησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο αγώνας αρχίζει σήμερα».
  • Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα κριτήρια και τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η εκπαιδευτική αξιολόγηση θα διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ανά τριετία. Ποια είναι τα πέντε κριτήρια αξιολόγησης.
  • Σε 24ωρη απεργία προχωρεί σήμερα, Πέμπτη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές των δαπανών υγείας, που οδηγούν «σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης».

Κόσμος
  • Διεθνής... σύρραξη σε μικρογραφία, στη μέση της Σαχάρας, έχει γίνει η κατάσταση ομηρείας σε μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμενάς της Αλγερίας: Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλγερίας πολιορκούν τη μονάδα στην οποία ισλαμιστές ένοπλοι κρατούν ομήρους αρκετούς ξένους υπηκόους - Αμερικανικούς, Ευρωπαίους και Ιάπωνες - σε αντίποινα για τις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι. Το Αλγέρι υποστηρίζει ότι οι απαγωγείς θέλουν να φύγουν από τη χώρα, παίρνοντας μαζί τους και τους ομήρους· «εν ψυχρώ δολοφονία» χαρακτηρίζει το Λονδίνο το θάνατο ενός από τους Βρετανούς ομήρους· έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Ιαπωνία για το ζήτημα.
  • Στην καθήλωση των νέων Boeing 787 Dreamliner προχωρούν αρκετές χώρες, μετά το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο μοντέλο κατά τη διάρκεια πτήσης στην Ιαπωνία. Μετά την απόφαση των ιαπωνικών εταιρειών να «δέσουν» τα αεροσκάφη τους, οι αρχές πολιτικής αεροπορίας ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ινδίας και Χιλής διέταξαν την καθήλωση των αεροσκαφών μέχρι να επιβεβαιωθεί πως το μοντέλο είναι ασφαλές.
  • Η επέμβαση της Γαλλίας υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων του Μάλι έρχεται να υπενθυμίσει την αστάθεια σε μία μάλλον ξεχασμένη περιοχή του πλανήτη την ώρα που ανοίγει άλλο ένα επεισόδιο στον πόλεμο της Δύσης κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ρητή παραδοχή των Γάλλων ιθυνόντων. Κατά μία έννοια ήταν μία κρίση εν αναμονή...
  • Αντίποινα σε βάρος δυτικών στόχων στην Αφρική πυροδοτεί η γαλλική στρατιωτική δράση στο Μάλι, καθώς πετρελαϊκή εγκατάσταση στη νότια Αλγερία βρέθηκε στο στόχαστρο επίθεσης από ισλαμιστές αντάρτες προσκείμενους στην Αλ Κάιντα. Δύο ή τρεις, κατ'άλλους, άνθρωποι σκοτώθηκαν –ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός, πιθανόν και άλλο ένα άτομο- και άλλοι 41 απήχθησαν, όπως ισχυρίζεται η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ. Η Αλγερία δεν θα διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.
  • Άμεσα και σαρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής –ειδικά σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικού τύπου όπλα που κυκλοφορούν πολλές φορές σχεδόν ανεξέλεγκτα– παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να αναβάλλουμε άλλο» την ανάληψη δράσης γιατί η αδράνεια κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σχεδόν ένα μήνα μετά τη σφαγή στο σχολείο του Κονέκτικατ, περιστατικό σόκαρε την κοινή γνώμη -και τον ίδιο τον πρόεδρο- και άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το κοινωνικά και πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Οικονομία
  • Τα 13,2 δισ. ευρώ έφθασαν οι οφειλές των φορολογουμένων το 2012 προς το Δημόσιο, κάτι που υποδεικνύει την αδυναμία πληρωμών εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Δεκέμβριο προστέθηκαν 1,1 δισ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα».
  • Ικανοποιημένη με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εμφανίσθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και την έγκριση της εκταμίευσης των 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Υπογράμμισε ωστόσο πως χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις.
  • Περιορισμένες ήταν και την Τετάρτη οι απώλειες αλλά και τα κέρδη για τις αγορές στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.
Αθλητισμός
  • Με γκολ του Ντέστρο στο 7ο λεπτό της παράτασης, η Ρόμα απέκλεισε την Φιορεντίνα στο «Αρτέμιο Φράνκι», και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας, όπου θα αντιμετωπίσει την Ίντερ. Λάτσιο - Γιουβέντους το άλλο ζευγάρι. Ο αγώνας τελείωσε επεισοδιακά αφού αποβλήθηκαν στο 117' ο Ταντέι με δεύτερη κίτρινη και στο 120' με απευθείας κόκκινη ο Γκουαδράδο και ο Ντοντό που ήρθαν στα χέρια.
  • Η Μάλαγα αν και έπαιζε με δέκα παίκτες από το 75' κατάφερε να ισοφαρίσει την Μπαρτσελόνα στο 90' με γκολ του Καμάτσο στο Καμπ Νου και έτσι έβαλε φωτιά στον επαναληπτικό του προημιτελικού του Κυπέλλου Ισπανίας που θα γίνει στην έδρα της. Ενδιαφέρον αναμένεται και η ρεβάνς στο Σαραγόσα - Σεβίλη αφού οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στον πρώτο αγώνα.
  • Με γκολ του Γκιστ στο 86' η Άρσεναλ επικράτησε με 1-0 της Σουόνσι και πέρασε στον 4ο γύρο του FA Cup, ενώ με το ίδιο σκορ, 1-0 και σκόρερ τον Ρούνι στο 9', στην επόμενη φάση πέρασε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στον επόμενο γύρο οι Κανονιέρηδες θα αντιμετωπίσουν την Μπράιτον, ενώ οι Μπέμπηδες την Φούλαμ του Γιώργου Καραγκούνη.




ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ!

Σ' επικίνδυνα μονοπάτια, κακοτράχαλα και «τυφλά», οδηγείται αυτή η ακραία αντιπαράθεση της κυβέρνησης (της ΝΔ, περισσότερο) και του ΣΥΡΙΖΑ μ' αφορμή την έξαρση βίας που ακολούθησε τις επεμβάσεις της αστυνομίας στις διάφορες κατειλημμένες «βίλες». Η πρώτη, θεώρησε πώς βρήκε μια πολύ καλή ευκαιρία να εκμεταλλευθεί την απόγνωση, την οργή και τον διάχυτο φόβο της κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί και και τα δυσοίωνα που προδιαγράφονται για να ενεργοποιήσει τα «νοικοκυραίϊκα» σύνδρομα της ώστε ν' αποδυναμώσει και να συρρικνώσει την απήχηση του δεύτερου, όπως διαφάνηκε (επικαιρικά και κατά τούτο επιπόλαια) από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σ' αυτή την «επιχείρηση», το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβερνώσας ΝΔ βρήκε απρόσμενο «σύμμαχο» σε μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που με ατυχείς (στην πιο επιεική εκδοχή...) δημόσιες δηλώσεις τους εμφάνισαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν όχι να καλύπτει, τουλάχιστον να «συγχωρεί», να δικαιολογεί τις... μαχητικές καταλήψεις και ανακαταλήψεις δημόσιων χώρων και την μετατροπή τους σε κέντρα ανεφοδιασμού έκνομων δράσεων. Οι ανοησίες τύπου «όλοι σπίτια μας έχουμε... μάσκες, καδρόνια, μπουκάλια, λοστούς!», βοήθησαν το νερό να κυλήσει στο αυλάκι της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας...

Οι επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων, σε κομματικά γραφεία, σε σπίτια συγγενών πολιτικών προσώπων με αποκορύφωμα την πολύ περίεργη μεν άκρως επικίνδυνη δε επίθεση με «Καλάσνικοφ» εναντίον των κεντρικών γραφείων της ΝΔ, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία σε κάθε ψύχραιμο παρατηρητή: αυτή η πολωτική αντιπαράθεση με εμπρηστικές επίσημες δηλώσεις από την μια, και από την άλλη αντίδραση ή με διστακτικές ανταπαντήσεις (από τον φόβο μπας και εμφανισθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης... μειωμένης επαναστατικότητας στα μάτια κάποιων συνιστωσών και οπαδών του!) ή με γενικόλογες καταγγελίες για οργανωμένη προβοκατόρικη δράση του παρακράτους κατ' εντολή της κυβέρνησης, έστω και ακούσια, ανόητα, οδηγούν σε μια κλιμάκωση που από ένα σημείο και μετά ενεργοποιεί και διευκολύνει δυνάμεις εχθρικές προς την δημοκρατική τάξη.

Η συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της βίας, είναι αναντίρρητα αμφιλεγόμενη- τουλάχιστον. Από την εποχή πού ήταν κομματίδιο διαμαρτυρίας, μέχρι και πολύ πρόσφατα που αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση. Οι εσωκομματικές αντινομίες και «ιδιαιτερότητες» του κόμματος, δίνουν την εξήγηση-αλλά δεν αποτελούν δικαιολογία. Προσέφερε "στέγη" σε οπαδούς διαφόρων ακραίων απόψεων και δράσεων, προσελκύοντας έτσι και μια μερίδα (νέων κυρίως) πολιτών που μπορεί να μην μετέχουν οι ίδιοι σε ακραίες «επαναστατικές» συμπεριφορές, αλλά βρήκαν πολιτική έκφραση της οργής και της αγωνίας τους.

Και μαζί με τους κοινωνικά εξαθλιούμενους και πλέον «μη πελάτες» του συστήματος «νοικοκυραίους» πολίτες που επέλεξαν την απόγνωση και τα αδιέξοδά τους να τα εκφράσουν με εκλογικό «θυμό», έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της «δυνάμει κυβέρνησης». Κάποιοι ψύχραιμοι στην Κουμουνδούρου, κατανοούν απολύτως το «νέες συνθήκες, νέες πολιτικές». Και επιχειρούν, περιθωριακά αρχικά αλλά όλο και πιο «κεντρικά» όσο τρέχουν οι εξελίξεις με τους κινδύνους τους,, να διαμορφώσουν μια νέα πιο νηφάλια, ψύχραιμη και ρεαλιστική δημόσια εικόνα του κόμματος. Η ολοένα και λιγότερο διστακτική μετάλλαξη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σε διάφορα επίπεδα, είναι ενδεικτική άσχετο με το αν και κατά πόσο πείθει η προκαλεί σκέψεις ευκαιριακής, υπολογισμένης, επικοινωνιακής αναδίπλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι στην παρούσα εκρηκτική συγκυρία, οφείλει ν' απαλλαγεί από οπισθέλκουσες σκέψεις μικροκομματικής σκοπιμότητας και να ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον κάθε εκδήλωσης βίας. Ακόμη και οι... συνήθεις και χιλιοδιατυπωθείσες στο παρελθόν θεωρίες «προβοκάτσιας του παρακράτους» (που φυσικά και δεν μπορεί ν' αποκλεισθούν), όταν επαναλαμβάνονται στις τωρινές συνθήκες μπορεί εκ των πραγμάτων και πέραν των προθέσεών του να προσφέρουν άλλοθι και κάλυψη σε ακραία στοιχεία -ακόμη και να εκληφθούν ως «πρόσκληση».

Και η κυβερνώσα ΝΔ, πρέπει να καταλάβει ότι η άκομψη (και αναπόδεικτη...) «χρέωση» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε πράξης βίας, μπορεί μεν ευκαιριακά και... δημοσκοπικά να τις προσφέρει πρόσκαιρα οφέλη, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την ήδη εύθραυστη κοινωνική ισορροπία και δημιουργεί συνθήκες ανεξέλεγκτης πόλωσης που μεσομακροπρόθεσμα δεν θα στραφεί μόνο εναντίον της αλλά θα αποσαθρώσει το ήδη ρηγματωμένο πολιτικό σκηνικό, από την μια μέχρι την άλλη άκρη του. Και τότε, κουκουλοφόροι, γκαζάκια και Καλάσνικοφ, αντί για πρόβλημα, θα προβάλλονται και θα γίνονται αποδεκτά ως... «λύση».