15 Ιανουαρίου, 2013

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΚΤΑ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Στην ψηφιοποίηση του αρχείου που διαθέτει για όλους τους ναούς, τα μοναστήρια και τους Ιερείς προχωρά η Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, προκειμένου να κάνει πιο λειτουργική, εύκολη και άμεση την πρόσβαση σε πληροφορίες και αρχειακό υλικό που τους αφορά. Πρόκειται για μια διαδικασία που κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μετά το χωρισμό της Μητρόπολης Αττικής, παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες. «Όταν έγινε ο χωρισμός της Μητρόπολης Αττικής, σε Μητρόπολη Ιλίου και Μητρόπολη Κηφισιάς, έπρεπε να χωριστούν και οι υπηρεσιακοί φάκελοι των Ναών, των Μονών και των Ιερέων. Τότε παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα με τους φακέλους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν σωστά οι διαδικασίες» τονίζει ο  υπεύθυνος αρχείου και πρωτοκόλλου της Μητρόπολης Ιλίου πατέρας Νικόδημος. Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το υπηρεσιακό αρχείο έπρεπε να κατηγοριοποιηθεί και να πάρει ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να γίνουν ευκολότερες οι διαδικασίες εύρεσης των στοιχείων.

Η λύση δόθηκε με ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου προσλήφθηκαν με πεντάμηνη σύμβαση είκοσι άτομα, τα οποία ανέλαβαν την οργάνωση και ψηφιοποίησή του. «Όταν μας δόθηκε η δυνατότητα με το πρόγραμμα, ανοίξαμε όλους τους φακέλους και τακτοποιήσαμε όλα τα χαρτιά ανά θέμα, δηλαδή ανά ενορία, ανά μονή, ανά ιερέα. Τα τοποθετήσαμε χρονολογικά, τα καταγράψαμε και τώρα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο που είναι η ψηφιοποίηση όλου του αρχείου. Σε αυτό θα συμπεριληφθεί και το αρχείο της Μητροπόλεως από το 2010 και μετά, το οποίο είναι όλο ψηφιοποιημένο» σημειώνει ο πατέρας Νικόδημος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για ιστορικό αρχείο αλλά για καταγραφή υπηρεσιακών εγγράφων, που θα διευκολύνει τις σχέσεις της Μητρόπολης με τους ναούς και το αντίστροφο αλλά που αποτελούσε απόλυτη ανάγκη. «Το υπηρεσιακό αρχείο είναι ο πνεύμονας των υπηρεσιών της Μητρόπολης. Αν οι ναοί, το λογιστήριο, η γραμματεία δεν έχουν ένα καλό αρχείο, τα πράγματα θα μπερδεύονται και θα πηγαίνουν προς τα πίσω» αναφέρει.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργεί και το ηλεκτρονικό site της Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες από όλους τους ναούς, μονές και παρεκκλήσια, πληροφορίες για τις δραστηριότητες που γίνονται, για τις ομιλίες του Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα και τα προγράμματα των ναών. Όπως, άλλωστε, επισημαίνει ο πατέρας Νικόδημος, «γίνεται μια κοινωνική προσπάθεια από όλες τις ενορίες, μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με τις δυνατότητές της. Για παράδειγμα, η Μητρόπολη Ιλίου δίνει καθημερινά 1200 μερίδες φαγητό ενώ σε πολλές οικογένειες δίνονται τρόφιμα ή πληρώνονται οφειλές για να μην τους γίνει έξωση ή να μην τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα. Όλα αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος...»

† ΟΙ OΣΙΟΙ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΘΗΒΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ (15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)


Ήκμασε στα χρόνια του Δεκίου (249-251 μ.Χ.) και του Βαλεριανού (254-259 μ.Χ.). Σύμφωνα με την βιογραφία του Αγίου Ιερωνύμου, της οποίας πρόσφατα αποδείχθηκε η ιστορικότητα, με βάση μια πολύ αρχαιότερη ελληνική πηγή, τα όρια της ζωής του μπορούν να τοποθετηθούν μεταξύ των ετών 233 και 346 μ.Χ. Ανήκε σε πλούσια οικογένεια της κάτω Θηβαΐδος της Αιγύπτου. Όταν ο Δέκιος εξαπέλυσε κατά των Χριστιανών τον τρομερό διωγμό του, ο Όσιος σε νεαρή ηλικία έχασε τους γονείς του. Επειδή φοβήθηκε μήπως παραδοθεί στους διώκτες των Χριστιανών από τον άνδρα της αδελφής του, τον γαμπρό του, ζήτησε παρηγοριά και σωτηρία στην έρημο.

Αφού πέρασε ο διωγμός του Δεκίου και επανήλθε η γαλήνη, απατηλή όμως και προσωρινή, ο Όσιος αποφάσισε να εξακολουθήσει την ερημική του διαμονή. Στην έρημο αγάπησε τον ασκητικό βίο και προχώρησε στα ενδότερα, όπου βρήκε σπήλαιο, μέσα στο οποίο πέρασε όλο τον χρόνο της ζωής του με πνευματικούς αγώνες και στερήσεις. Λέγεται μάλιστα ότι έξω από το σπήλαιο έτρεχε δροσερότατη πηγή και υπήρχε φοίνικας, ιδιαίτερα ψηλός. Εκεί μέσα στην ησυχία της φύσεως, μελετούσε το Ιερό Ευαγγέλιο και άλλα ψυχωφελή βιβλία. Εκεί τον γνώρισαν και διάφοροι άλλοι αναχωρητές, που είχαν αναζητήσει και αυτοί στην έρημο την σωτηρία από τους διώκτες τους.

Τόσο μάλιστα ήταν ολοφάνερη η πνευματική υπεροχή και η ταπεινοφροσύνη του, ώστε όλοι του απέδιδαν σεβασμό και αγάπη, και τον ρωτούσαν για πολλά ζητήματα, είτε ηθικής και θεολογικής διακρίσεως, είτε αναφερόμενα στην προσωπική τους ψυχική κατάσταση. Ο Όσιος απαντούσε στον καθένα πατρικά, λύνοντας τις απορίες τους, φωτίζοντας τις αμφιβολίες τους, στερεώνοντας τις πεποιθήσεις τους, καθοδηγώντας τους στον τελειότερο βίο, χωρίς καθόλου να υπερηφανεύεται, τιμώντας και τον μικρότερο από τους αδελφούς του και συμπεριφερόμενος με λεπτή, ευγενή και διακριτική συμπεριφορά. Η φήμη του διακεκριμένου αναχωρητού, έφθασε και στα αυτιά του Μεγάλου Αντωνίου.

Ήλθε λοιπόν και αυτός, το έτος 344 μ.Χ. στον Παύλο. Και τίποτα δεν ήταν συγκινητικότερο από την συνάντηση των δύο εκείνων αγίων ανδρών. ’γνωστοι έως τότε ο ένας προς τον άλλον, αντάλλαξαν αδελφικότατα ασπασμό και δοκίμαζαν ανέκφραστη χαρά, όσο διαρκούσε η συνάντηση και συνομιλούσαν και εκφράζονταν ο καθένας με ενθουσιασμό για τον άλλον και ταπεινά για τον εαυτό του. Μάλιστα ο Μέγας Αντώνιος απόρησε πώς έφτασε ο Όσιος Παύλος στα άβατα της ερήμου, όπου άνθρωπος ποτέ δεν τόλμησε. Μετά από μερικούς μήνες επανήλθε ο Άγιος Αντώνιος. 

Την προηγούμενη νύχτα είχε πεθάνει ο Όσιος Παύλος και δύο λιοντάρια έστεκαν κοντά στον τάφο του, τον οποίο τα ίδια με τα νύχια τους τον είχαν ανασκάψει. Εκεί και τον είχαν αποθέσει. Ήταν εκατόν δέκα τριών ετών, όταν μετέστη ειρηνικά προς τον Κύριο. Ο Άγιος Αντώνιος επέστρεψε, φέροντας μαζί του ως ιερό κειμήλιο το ράσο του Οσίου Παύλου.

Ο Όσιος Ιωάννης ό Καλυβίτης

Εζησε στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα (κατ' άλλους γεννήθηκε στην Κων/πολη στίς αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα) και ήταν γιος του Εύτροπίου, συγκλητικού στο αξίωμα, και της Θεοδώρας. Ό Ιωάννης δεν θέλησε ν' ακολουθήσει το δρόμο των δύο μεγαλυτέρων αδελφών του, πού κατέλαβαν λαμπρά αξιώματα. Άλλα προτιμούσε να αφιερωθεί στην υπηρεσία της πίστης. Επειδή όμως οι γονείς του επέμεναν, έφυγε από το πατρικό του σπίτι στη Μονή των Ακοίμητων, όπου και έγινε μοναχός.

Άλλα, μετά από καιρό, ή αγάπη για τους γονείς του άναψε θερμή στην καρδιά του. Οταν μάλιστα πληροφορήθηκε, ότι ή μητέρα του ήταν απαρηγόρητη για την εξαφάνιση του, και ό πατέρας του ακολουθούσε ζωή εντελώς κοσμική. Αποφάσισε λοιπόν να αναχωρήσει από τη Μονή Ακοίμητων με τη συγκατάθεση του ηγουμένου. Παρουσιάσθηκε στους γονείς του ως ένας άγνωστος μοναχός.

Αυτοί δεν τον γνώρισαν. Άλλ' ήταν τόση μεγάλη ή ευγένεια της φυσιογνωμίας και των λόγων του, πού τον παρακάλεσαν να έρχεται καθημερινά στο σπίτι. Δέχθηκε με τη συμφωνία να του κατασκευάσουν μια καλύβα στο βάθος του περιβολιού της πατρικής του οικίας. Εκεί ό Ιωάννης έστησε την κατοικία του, και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε, με τη χάρη του Θεού, να φέρει στο σωστό δρόμο τους γονείς του. Την ήμερα όμως πού αποκάλυψε πώς ήταν γιος τους, ό Θεός παρέλαβε τη μακάρια ψυχή του.


ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑΧΤΗ

Φέτος τον χειμώνα η τρόικα και η κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισαν ότι θα μαζέψουν τους φόρους από το πετρέλαιο θέρμανσης, αφήνοντας τους Έλληνες στην παγωνιά. Υπολείπονται, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ έσοδα με τη μέθοδο αυτή. Αυτό όμως δεν παίζει ρόλο. Ούτε φυσικά ότι τα μέτρα δεν επηρεάζουν το λαθρεμπόριο. Τον Απρίλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, θα ψηφιστεί ιδιώνυμος νόμος υπεράνω όλων των σε ισχύ νόμων. Βάσει αυτού, για όλους όσοι χρωστούν 1.000 ευρώ στην Εφορία θα προβλέπεται άμεση φυλάκιση και δήμευση της κινητής (και καταθέσεις) και ακίνητης περιουσίας τους. Από το 2013 ισχύει ήδη ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και την ευρωπαϊκή υπερδομή. Στη βάση του μηχανισμού αυτού θα λαμβάνονται οριζόντια και άμεσα εισπρακτικά μέτρα εις βάρος μισθών και συντάξεων ή με επιπλέον φορολογία, όπως αύξηση του ΦΠΑ και έκτακτος κεφαλικός φόρος, προκειμένου να καλύπτονται οι αποκλίσεις.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η ύφεση και τα πλήγματα από τα επισήμως διακηρυγμένα ως «αποτυχημένη συνταγή» Μνημόνια, στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στην Ελλάδα, διευρύνουν τα χάσματα μεταξύ υπεραισιόδοξων προβλέψεων και στόχων στον Προϋπολογισμό, αυτά θα καλύπτονται από όλο και μεγαλύτερα «πλιάτσικα» στα εισοδήματα και στην περιουσία της μεγαλύτερης μάζας των Ελλήνων. «Χτίστε φυλακές και δημεύστε περιουσίες» είναι το μήνυμα της Ευρώπης και το καθεστώς διοίκησης υλοποιεί, με κοινοβουλευτικούς και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, τις εντολές. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια «χτυπήματα» στην «ελληνική διαπλοκή», στον επαίσχυντο, εξωθεσμικό σύνδεσμο μεταξύ πολιτικής, τραπεζών, επιχειρήσεων (στη βάση τους κρατικοδίαιτων), μίντια, διεθνούς παράγοντα, «μαύρων ταμείων», μυστικών υπηρεσιών και λόμπι, θα συνοδευτούν από μια νέα επίθεση, στον πυρήνα του εθνικού κράτους των Ελλήνων. Δηλαδή στη δημόσια και στις ιδιωτικές περιουσίες.

Θα είναι στην ουσία μια αναστροφή της διανομής κλήρου στο μετεπαναστατικό εθνικό κράτος της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας και των λατιφουντίων των αγάδων, στη βάση της οποίας αποκτήθηκε περιουσία από τους γηγενείς, αλλά και τους πρόσφυγες που προστέθηκαν μετά τη Μικρασία ή τους διωγμούς από τους Νεότουρκους στον Πόντο. Αυτό που επιθυμεί το γερμανικό imperium και επιχειρείται να προκύψει με πρώτο πεδίο εφαρμογής την Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εστω και αν στη βάση αυτή επιτυγχανόταν η συγκρότηση ενός νεότευκτου ευρωπαϊκού υπερκράτους-αυτοκρατορίας. Η Ευρώπη αυτή θα ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, μια νέα ιδέα Σοβιετικής Ενωσης, γύρω από τη Γερμανία πλέον και όχι τη Ρωσία, χωρίς τη «μεσολάβηση» μιας επανάστασης των Μπολσεβίκων. Αλλωστε ιστορικά και η πρώτη Σοβιετική Ενωση μια ιδέα της γερμανικής ελίτ ήταν και όχι ένα τυχαίο γεγονός στην Ιστορία.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το προφανές είναι ότι οι λαοί και τα έθνη τους δεν μπορούν να επιτρέψουν μια αυτοκρατορική υπερδομή, με τους τεχνοκράτες ως αριστοκρατία, επιστροφή στα λατιφούντια, στους δουλοπάροικους και στην «πλέμπα» για τους πολίτες. Μια επανάληψη του Μεσαίωνα στη Δύση. «Καίγοντας» όνειρα απλών ανθρώπων δεν μπορείς πλέον να χτίσεις… αυτοκρατορίες. Η ευημερία και η ιδιοκτησία είναι εμπεδωμένες έννοιες και συνθήκες πραγματικότητας. Μη αναστρέψιμες, σε καιρό ειρήνης. Με τη διαδικασία της θερμής σύρραξης αντίστοιχα επίσης δεν προκύπτει, αν συνυπολογίσουμε την κατάληξη έπειτα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους τον προηγούμενο αιώνα…

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν στις 6 το απόγευμα οι κυβερνητικοί εταίροι, στον απόηχο της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η κλιμάκωση των περιστατικών βίας και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως θα συζητηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αναχαίτισή τους. Οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να καθορίσουν, επίσης, το πλαίσιο δράσης εν όψει της ψηφοφορίας την Πέμπτη για τη σύσταση Προανακριτικής για την λίστα Λαγκάρντ.
  • Με συνεχείς διακοπές και καθυστερήσεις ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέσω του οποίου καταχωρούνται οι ιατρικές επισκέψεις και τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις. Την έντονη αντίδραση των γιατρών προκάλεσε η κωδική ονομασία «foufoutos» που υπήρχε στη θέση που έπρεπε να συμπληρώσουν το όνομά τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι η συγκεκριμένη λέξη έχει αρνητικό περιεχόμενο και είναι δυσφημιστική για τους γιατρούς και το λειτούργημά τους.
  • Νέος γύρος καταλήψεων σε ΔΟΥ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί της Τρίτης. Κάτοικοι και φορείς έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στη ΔΟΥ στο Αιγάλεω, καθώς και στη ΔΟΥ της Καρύστου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των εφοριών αυτών. Στο πλευρό των κατοίκων στο Αιγάλεω βρίσκεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.
  • Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί από φέτος τον Αύγουστο στο κέντρο του Πειραιά, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Βασίλης Μιχαλολιάκος. Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης θα περιλαμβάνει συνολικά 4.700 θέσεις και θα καλύπτει ολόκληρο το εμπορικό κέντρο, το λιμάνι του Πειραιά από τον Αγιο Νικόλαο έως το ύψος του προαστιακού σιδηροδρόμου και τις περιοχές Φρεαττύδα, Πασαλιμάνι και Ευαγγελίστρια (ένα μέρος της).
  • Με το να καταδικάζουμε απλως τη βία, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα καλάσνικοφ, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, μιλώντας στον Βήμα 99,5. «Εγώ δεν συμψηφίζω, δεν λέω ότι υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία. Υπάρχουν μηχανισμοί που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν για να διερευνήσουν τα περιστατικά» είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε μάθει για όλα να φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κόσμος
  • Σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατέληξε η αρχικά ειρηνική συγκέντρωση στο Ισλαμαμπάντ, στην οποία είχε καλέσει ο ιερωμένος Μοχάμεντ Ταχιρούλ Καντρί με αίτημα την απομάκρυνση της «διεφθαρμένης κυβέρνησης» -και τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, «με τη βούλα» του πακιστανικού στρατού, για αναμόρφωση του εκλογικού νόμου. Το Πακιστάν ετοιμάζεται για εκλογές την άνοιξη.
  • Την υποστήριξή του στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι, μετά από αίτημα της εκεί κυβέρνησης και σε συμφωνία με τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ενώ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα το Παρίσι απέσπασε, σύμφωνα με το ίδιο, την «κατανόηση και την υποστήριξη» των υπόλοιπων μελών του σώματος. Σε 30.000 υπολογίζει ο ΟΗΕ τους εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες· στον έλεγχο των ισλαμιστών πέρασε πόλη στο κεντρικό τμήμα της χώρας· επίσπευση της αποστολής στρατευμάτων στο Μάλι σχεδιάζουν αφρικανικές χώρες.
  • Στις 349 ανήλθαν την περασμένη χρονιά οι αυτοκτονίες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, ένας αριθμός που ξεπέρασε και τις απώλειες στο μέτωπο του Αφγανιστάν, ενώ εκφράζονται ότι η τάση θα διατηρηθεί και το 2013. Οι αμερικανικές δυνάμεις εδώ και 12 χρόνια έχουν συνεχή παρουσία πρώτα στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στο Ιράκ (από όπου ήδη έχουν αποχωρήσει), καταπονώντας σωματικά και ψυχολογικά τους στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους έχουν δύο ή και περισσότερες θητείες στα μέτωπα.
  • Δικαστήριο στη Καλιφόρνια έκρινε ποινικά υπεύθυνο ένα 12χρονο αγόρι για τον μη προμελετημένο φόνο του νεοναζί πατέρα του, σε μια δίκη που επικεντρώθηκε κυρίως στο αν το παιδί είχε κακοποιηθεί από το θύμα και αν ήταν σε θέση να διακρίνει το σωστό από το λάθος. Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι το αγόρι, που ήταν μόλις 10 ετών όταν πυροβόλησε τον πατέρα του τον Μάιο του 2011 ενδέχεται να κρατηθεί σε αναμορφωτήριο μέχρι την ηλικία των 23 ετών.
  • Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας και ευρωβουλευτής, Ερνστ Στράσερ, καταδικάστηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο της Βιέννης σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με την κατηγορία της διαφθοράς. Βρετανοί δημοσιογράφοι τον είχαν προσεγγίσει τον Μάρτιο του 2011 για να προωθήσει τροπολογίες οι οποίες θα ευνοούσαν ένα λόμπι, έναντι αμοιβής 100.000 ευρώ ετησίως. Ο Στράσερ δέχτηκε την πρότασή τους.

Οικονομία
  • Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι δεν έχει καταρτιστεί σχέδιο αναφορικά με ενδεχόμενη αποχώρηση της από το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, όπου ως γνωστόν τελούν υπό διαπραγμάτευση ADR των κοινών και προνομιούχων μετοχών της τράπεζας. Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσίευμα, η Εθνική Τράπεζα διευκρίνισε πως εξετάζει σε συνεχή βάση όλα τα δεδομένα και τις προοπτικές που αφορούν την εν γένει διαπραγμάτευση κινητών αξιών της σε οργανωμένες αγορές και ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.
  • Αύριο Τετάρτη 16 Ιανουαρίου αναλαμβάνουν επισήμως καθήκοντα στις τράπεζες οι ελεγκτικές εταιρείες –επίτροποι, οι οποίες θα παρακολουθούν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταθέσει τα πιστωτικά ιδρύματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος και θα συντάσσουν ανά τρίμηνο σχετικές απολογιστικές εκθέσεις. «Θα βρούμε ένα modus vivendi για να ασκούμε την εποπτεία μαζί με τους επιτρόπους», τονίζει στο sansimera.gr, στέλεχος που εμπλέκεται ενεργά στις διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών προσθέτοντας πως η τρόικα έχει γενικά δείξει πως εάν της παραθέσεις σωστά επιχειρήματα δεν φέρνει αντιρρήσεις.
  • Αναδρομική μείωση θα έχουν από τον ερχόμενο Απρίλιο στις συντάξεις τους περίπου 100.000 διπλοσυνταξιούχοι. Η περικοπή κατά 12% στις διπλές συντάξεις, που το άθροισμά τους είναι μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ, θα γίνει με σημαντική καθυστέρηση. Η αναδρομικότητα αφορά το διάστημα 1/1/12 έως 1/2/13, άρα πρόκειται για περικοπή 14 μηνών σε όλες τις διπλές συντάξεις.

Αθλητισμός
  • Εξιτήριο από τον νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται αναμένεται να πάρει την Τρίτη ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ρόι Κάρολ, ο οποίος αντιμετώπισε μια φλεγμονή στο έντερο. Ο 35άχρονος άσος των Ερυθρολεύκων είναι πλέον μια χαρά στην υγεία του και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπει κανονικά στις προπονήσεις.
  • Με δύο πέναλτι του Σικέιρα, το πρώτο στο 28 και δεύτερο στο 93', η Γρανάδα απέσπασε ισοπαλία 2-2 από την Χετάφε, σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 19η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Για την Χετάφε είχε ανοίξει το σκορ στο 19' ο Ροντρίγκεθ και είχε δώσει εκ νέου προβάδισμα στο 42 ο Αλκάθερ.
  • Την αισιοδοξία του ότι ο Τζιμπρίλ Σισέ θα επιστρέψει στον Παναθηναϊκό εξέφρασε ο γενικός αρχηγός των Πρασίνων, Βασίλης Κωνσταντίνου. Ο παλαίμαχος άσος, στο περιθώριο της βράβευσης του ΠΣΑΠ δήλωσε: «Είναι εφικτό να επιστρέψει ο Σισέ. Νομίζω ότι την Τετάρτη θα απαντήσει η QPR. Νομίζω ότι θα έρθει ο Σισέ στον Παναθηναϊκό, ακόμα και αν υπάρχουν λίγες δυσκολίες, οι οποίες θα ξεπεραστούν». Αντίθετα, για την περίπτωση του Σωτήρη Κυργιάκου είπε ότι είναι δύσκολη καθώς τα χρήματα για την απόκτησή του είναι πολλά.