05 Ιανουαρίου, 2013

Η Α.Θ.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ


Τον Αγιασμό των Υδάτων στον Πειραιά θα τελέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Επίσης θα παραστούν ο Εξοχότατος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Εξοχότατος Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Το Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας καθώς επίσης και το PEWEBTV θα είναι εκεί για να μεταδώσουν απευθείας όλο το πρόγραμμα της Θείας Λειτουργίας καθώς επίσης και τον Αγιασμό που θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο. Την Κυριακή των Θεοφανείων η κακοκαιρία θα δώσει το «παρών» με νεφώσεις, βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές, χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
   
«Δεν με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ» δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνεργάτες του, σύμφωνα το Έθνος της Κυριακής, αναφορικά με την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ. «Δεν αντέχει η λογική την αυτοενοχοποίησή μου, ότι δήθεν έβγαλα τρία ονόματα από τη λίστα, αν ήθελα να το κάνω θα έβγαζα δέκα για να μη στοχοποιηθώ» φέρεται να δηλώνει.
   
«Δεν έχω εισαγγελική νοοτροπία. Από τη φύση μου και λόγω της δουλειάς μου είμαι υπερασπίστρια» λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας σε όσους την κατηγορούν για εισαγγελική νοοτροπία κατά την άσκηση των βουλευτικών της καθηκόντων. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, εξηγεί ότι κύρια αιτία του σκανδάλου είναι «η αλαζονεία της εξουσίας και η αίσθηση ασυδοσίας και ατιμωρησίας που ήταν υπερχειλείς».
   
Η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει στον ΟΗΕ εντός των πρώτων μηνών του 2013 συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2012, τόσο στο ΥΠΕΞ όσο και στο Μαξίμου.
   
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί - ο ένας αξιωματικός της δίωξης ναρκωτικών Βόλου και ο άλλος αρχιφύλακας της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Την ίδια τύχη, είχαν και οι δύο φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, καθώς επίσης άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί τους. Έτσι, έκλεισε ο κύκλος των απολογιών των συνολικά 35 συλληφθέντων για την υπόθεση.

Κόσμος

Ένας κόκκινος τόνος βάρους 222 κιλών πωλήθηκε στο Τόκιο έναντι 1,38 εκατ. ευρώ κατά την εναρκτήρια ημέρα της δημοπρασίας στην τεράστια ιχθυαγορά του Τσουκίτζι. Το τεράστιο ψάρι, που αλιεύθηκε ανοικτά της πόλης Όμα, στη βόρεια Ιαπωνία, αγοράσθηκε από τον ιδιοκτήτη μίας πασίγνωστης αλυσίδας εστιατορίων σούσι, ξεπερνώντας τρεις φορές την προηγούμενη ανώτερη τιμή πώλησης πέρυσι.
  
 Xιλιάδες κάτοικοι, αλλά και τουρίστες στο νησί της Τασμανίας αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ακτές για να γλιτώσουν από τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στο νησί. Πάνω από 1.000 άνθρωποι επιβιβάστηκαν σε σκάφη και μεταφέρθηκαν 50χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, ενώ εκατοντάδες άλλοι πέρασαν τη νύχτα σε βάρκες. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Χόμπαρτ άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου.
     
Έξι Ρώσοι τουρίστες σκοτώθηκαν και δυο άλλοι τραυματίστηκαν στις ιταλικές Άλπεις, όταν σε μια επικίνδυνη στροφή σε χιονοδρομικό κέντρο, το ειδικό όχημα στο οποίο επέβαιναν, αναποδογύρισε και έπεσε στην απότομη πλαγιά.
   
Αβοήθητη, γυμνή και κυριολεκτικά πεταμένη στην άκρη του δρόμου για 45 λεπτά μετά το βιασμό και τα βαριά τραύματα που τις προκάλεσαν έξι άνδρες παρέμενε η 23χρονη Ινδή, η οποία τελικά υπέκυψε προκαλώντας κύμα οργής στη χώρα της. Ο φίλος της, που τη συνόδευε στο σινεμά και από εκεί στην επιστροφή τους όταν τους επιτέθηκαν οι άνδρες, μίλησε για πρώτη φορά για όσα συνέβησαν στις 16 Δεκεμβρίου.
  
 Ένας άνεργος πέθανε μετά από σοβαρά εγκαύματα που προκάλεσε στον εαυτό του όταν αυτοπυρπολήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας και άλλος ένας νοσηλεύεται για τον ίδιο λόγο σε δύο χωριστά περιστατικά που συνέβησαν μέσα σε 24 ώρες.

Οικονομία

Με αρκετούς από τους δείκτες να διαμορφώνονται σε υψηλό 22 μηνών έκλεισε η πρώτη σχετικά σύντομη λόγω αργιών χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Ευρώπη ενώ θετικές ήταν και οι επιδόσεις στις ΗΠΑ.
   
Η Γαλλίδα οικονομολόγος Εστέρ Ντιφλό, με σημαντική δράση στα θέματα της φτώχειας, προτάθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου σε ζητήματα παγκόσμιας ανάπτυξης, ανακοίνωσε το MIT. Η 40χρονη οικονομολόγος, με διδακτορικό από το MIT, θα αποτελέσει μέλος του αμερικανικού «προεδρικού συμβουλίου για την παγκόσμια ανάπτυξη».
   
Οι φορολογούμενοι που προ ημερών έλαβαν το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 θα λάβουν τελικά, με διαφορά λίγων εβδομάδων, και τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ 2011 και 2012. Οι δυο φόροι αναμένεται να σταλούν τον Φεβρουάριο σε ένα ειδοποιητήριο το οποίο θα αποσταλεί σε 500.000 ιδιοκτήτες. Ο διπλασιασμός των φορολογουμένων που υπάγονται στον ΦΑΠ προέκυψε λόγω μείωσης του αφορολόγητου στις 200 χιλιάδες ευρώ από 400 χιλιάδες.

Αθλητισμός

Χωρίς τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που πλέον θα πρέπει να θεωρείται «ξένο σώμα», αλλά με τον Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ στην αποστολή, αλλά και τους υπόλοιπους «φευγάτους», Βελάσκες, Φορναρόλι, Βύντρα και Σπυρόπουλο, ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Λεβαδειακό το βράδυ του Σαββάτου (5/1, 19:30) στο ΟΑΚΑ, με στόχο να μπει με το δεξί στις υποχρεώσεις του το 2013.
   
Ο Εβαλντ Λίνεν επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ που θέλει την ΑΕΚ να κινείται για τον δανεισμό του Βίκτωρα Κλωναρίδη, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο επιστροφής του νεαρού άσου θα ανεβάσει επίπεδο την «Ένωση».
   
Ο Πορτογάλος προπονητής του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ, με δηλώσεις του στην κάμερα της Nova, στάθηκε στην ποιότητα του ρόστερ της ομάδας, τονίζοντας ότι οι «Ερυθρόλευκοι» έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις, αναφέρθηκε στο τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα, τον Χουάν Πάμπλο Πίνο, αλλά και στους στόχους της ομάδας του Πειραιά για το 2013



ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Tα Φώτα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς η πλούσια παράδοση και η λαϊκή φαντασία, εξακολουθούν να κάνουν καλά την…δουλειά τους  στην εορταστική ατζέντα της χώρας μας.

Πώς γιορτάζουν τα Θεοφάνεια σε διάφορες περιοχές.

Λευκάδα: τα ιερά πορτοκάλια

Οι πιστοί συγκεντρώνονται πλάι στην θάλασσα και ο ιερέας ρίχνει το σταυρό στο νερό, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Όμως στη Λευκάδα, μαζί με το σταυρό, ρίχνουν στη θάλασσα και ένα μάτσο πορτοκάλια δεμένα μεταξύ τους με σκοινί. Στη συνέχεια, τα ευλογημένα αυτά πορτοκάλια, κρεμιούνται πλάι στα εικονίσματα των εκκλησιών.

Ερμιόνη: οι ναυτικοί βουτηχτάδες

Λίγο πριν ο σταυρός πέσει στη θάλασσα, οι «βουτηχτάδες», όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται τα παλικάρια, που πρόκειται να βουτήξουν για να πιάσουν το σταυρό, φορούν παραδοσιακές στολές παλαιών ναυτικών και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας. Οι νοικοκύρηδες τους καλοδέχονται με ευχές και παραδοσιακά κεράσματα και τους εύχονται καλή επιτυχία στη βουτιά, που ακολουθεί.

Καστοριά: τα ραγκουτσάρια αναβιώνουν

Ανήμερα των Φώτων στην Καστοριά αναβιώνουν τα Ραγκουτσάρια. Οι κάτοικοι φορούν τρομακτικές μάσκες για να ξορκίσουν το κακό από την περιοχή και ζητούν «αμοιβή» από τους περαστικούς για το καλό που κάνουν στην πόλη. Παρόμοιο είναι και το έθιμο «ροκατζάρια», που αναβιώνει στη Δράμα, όπου κάτοικοι με τρομακτικές μάσκες διώχνουν τα κακά πνεύματα.

Χαλκιδική: ο βασιλιάς και οι φωταράδες

Σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής αναβιώνει ακόμη και σήμερα το έθιμο των Φωταράδων. Ο «βασιλιάς» που είναι φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει τον χορό και τον ακολουθούν οι Φωταράδες, οι πιστοί του υπήκοοι με ξύλινα σπαθιά, που προσπαθούν να αποτρέψουν οποιονδήποτε προσπαθεί να κλέψει ένα λουκάνικο που στήνεται στην πλατεία του χωριού

Γαλάτιστα Χαλκιδικής: η καμήλα και η απαγωγή…

Πρόκειται για ένα έθιμο, που αναβιώνει αδιαλείπτως από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε, κάποιος ερωτευμένος προκειμένου να απαγάγει την αγαπημένη του κάτω από τα μάτια του Τούρκου επιτρόπου, σκαρφίστηκε ένα μοναδικό κόλπο. Έστησε ένα γλέντι στο χωριό και παράλληλα έφτιαξε το ομοίωμα μιας καμήλας μέσα στο οποίο κρύφτηκε ο ίδιος και οι απαγωγείς φίλοι του που μπήκαν στο σπίτι, έκλεψαν την κοπέλα και την φυγάδευσαν κάτω από το ομοίωμα της καμήλας. Σήμερα, το έθιμο αναβιώνει με το ομοίωμα της καμήλας να γυρνά στο χωριό και με 6 άνδρες να κρύβονται από κάτω χορεύοντας και τραγουδώντας.

Άγιος Πρόδρομος Χαλκιδικής: οι φούταροι και τα ρόπαλα

Πλούσια σε έθιμα των Φώτων, η Χαλκιδική αναβιώνει το έθιμο των φούταρων στον Άγιο Πρόδρομο. Την παραμονή των Φώτων, κάποια παλικάρια, οι φούταροι, λένε τα κάλαντα και αντί για χρήματα, οι νοικοκύρηδες τους δίνουν κρέας και λουκάνικα. Την ημέρα του Αϊ Γιαννιού, οι φούταροι χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα και βγαίνουν από τον κύκλο του χορού, αρπάζουν ένα ρόπαλο και μόλις ξαναμπαίνουν στο χορό, πετούν τα ρόπαλα ψηλά και σφυρίζουν για να σηματοδοτήσουν το τέλος των γιορτών.

Δράμα: τα μπαμπούγερα και η στάχτη

Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα, που θα συναντήσετε στη Δράμα αυτές τις ημέρες. Την παραμονή των Φώτων, οι γυναίκες παίρνουν στάχτη από το τζάκι και την σκορπίζουν με το δεξί χέρι μέσα στο σπίτι, προφέροντας ξόρκια για να φύγουν οι καλικάντζαροι. Ανήμερα των Φώτων και μετά τον αγιασμό των υδάτων, κάποιοι κάτοικοι –τα μπαμπούγερα-φορούν προβιές ζώων, στέκονται απέξω από την εκκλησία και κρατούν ένα σακούλι (υποτίθεται γεμάτο με στάχτη) για να χτυπούν με αυτό όποιους συναντούν και να φοβερίζουν τους καλικάντζαρους!

Δράμα: οι αράπηδες και ο Μεγαλέξανδρος

Το έθιμο των αράπηδων μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω, τότε που οι νέγροι πολεμιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λέγεται, πως με τους αλαλαγμούς τους κατάφεραν να φοβερίσουν και να διώξουν τους ελέφαντες των Ινδών αντιπάλων. Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής, ντύνονται με προβιές ζώων, φορούν κουδούνια και χορεύουν στο δρόμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα και τους καλικάντζαρους. Το έθιμο αυτό, αναβιώνει και σε αρκετές περιοχές της Καβάλας.

Θεσσαλία: τα ποτάμια και το ράντισμα

Σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν ποτάμια, οι κάτοικοι παίρνουν τα εικονίσματα από την εκκλησία και τα μεταφέρουν στο ποτάμι. Εκεί, μέσα στα παγωμένα νερά των ποταμών, ρίχνουν τον σταυρό και με αυτόν ραντίζουν τα εικονίσματα, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουν στην εκκλησία ενώ συνηθίζουν να ραντίζουν με το ευλογημένο νερό και τα χωράφια για να έχουν καλή σοδιά. Σε αρκετά χωριά της Θεσσαλίας, βουτούν ολόκληρη την εικόνα μέσα στο ποτάμι!

Δωδεκάνησα: οι βουτηχτάδες κρατούν την ανάσα τους

Σε πολλά Δωδεκάνησα αλλά κυρίως στη Σύμη και την Κάλυμνο, οι «βουτηχτάδες», όσοι δηλαδή βουτούν να πιάσουν το σταυρό αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες του νερού της θάλασσας, κρατούν την ανάσα τους για να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από το κρύο νερό. Και φυσικά, όσο διαρκεί η παγωμένη βουτιά, οι ψαράδες των νησιών με τις βάρκες τους, σχηματίζουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τους βουτηχτάδες, που θεωρούνται οι τυχεροί της νέας χρονιάς που μόλις μπήκε.