04 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ατυχείς χαρακτήρισε ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για διάλυση των καταυλισμών Ρομά, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «η ταύτιση ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού με παραβατικές συμπεριφορές και μάλιστα από επίσημα χείλη μόνο προβλήματα δημιουργεί» και επισημαίνεται ότι η διάλυση των καταυλισμών είναι παράνομη και πρέπει να συνδέεται με τη μέριμνα για αξιοπρεπή στέγαση όσων διαμένουν σε αυτούς.
   
«Κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος κλεπτοκρατίας» χαρακτηρίζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Επισημαίνοντας τις πολιτικές και τις ποινικές ευθύνες, για τις μεν πρώτες λέει ότι ανήκουν «σε όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό», για τις δε ποινικές ζητεί διερεύνηση «εκεί όπου είναι προφανές πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να εντοπιστούν», βάζοντας στο κάδρο τον διάδοχο του Γ.Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
  
 Μετά από 24 αλλεπάλληλα τζακ-ποτ, από τις 10 Οκτωβρίου, το Λόττο στην κλήρωση του Σαββάτου θα μοιράσει στην πρώτη κατηγορία των νικητών τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ. Το Τζόκερ, στην κλήρωση της Κυριακής, μετά από τρία διαδοχικά τζακ-ποτ, θα μοιράσει στην πρώτη κατηγορία νικητών τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη κατηγορία (5άρια) οι νικητές διεκδικούν τουλάχιστον 241.608,81 ευρώ.
   
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο. Την Κυριακή των Θεοφανείων η κακοκαιρία θα δώσει το «παρών» με νεφώσεις, βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές, χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
  
 Η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τα καυσόξυλα. «Είναι μία πρόταση που θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών» είπε στον Βήμα 99,5 η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Κόσμος

 Η ελβετική τραπεζική Wegelin, που παραδέχθηκε την ενοχή της στο πλαίσιο αμερικανικής δικαστικής έρευνας για φοροδιαφυγή πλούσιων Αμερικανών, κλείνει οριστικά τις πόρτες της μετά την εξέλιξη της υπόθεσης. Η Wegelin μετρά ιστορία 270 ετών και προσέφερε υπηρεσίες τραπεζικής σε «εκλεκτούς» πελάτες.
    
Τουλάχιστον επτά παιδιά σκοτώθηκαν την Παρασκευή από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ιδιωτικό ορφανοτροφείο στην επαρχία Χενάν στην κεντρική Κίνα. Τέσσερα από τα θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο κτήριο, ενώ άλλα τρία υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Άγνωστο παραμένει πόσα παιδιά βρίσκονταν στο κτήριο τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά και πόσα έχουν τραυματιστεί. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.
   
Τα 123 παιδιά, ηλικίας ακόμη και δύο ετών, φτάνουν τα θύματα διαφορετικών κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας που εξάρθρωσαν οι αμερικανικές αρχές σε επιχείρηση που κράτησε πέντε εβδομάδες και οδήγησε στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκάδων παιδιών που ζούσαν με τους παιδόφιλους. Οι αρχές συνέλαβαν 245 υπόπτους, κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και σε έξι άλλες χώρες.
   
«Το κυλικείο παρέμεινε ανοικτό κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, διότι αρκετοί μαθητές κινδύνευαν να πεινάσουν κατά τη διάρκεια του 15ήμερου» αποκαλύπτει διευθυντής σχολικής μονάδας σε φτωχό προάστιο της Λισαβόνας, όπου έχουν καταγραφεί 13.000 μαθητές που δεν σιτίζονται επαρκώς.
  
 Πυρκαγιές πλήττουν εκτάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια της Αυστραλίας καθώς η χώρα δοκιμάζεται από ισχυρό κύμα καύσωνα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται με τα μέτωπα της φωτιάς σε όλη τη χώρα και τις υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας να προσφέρουν ιατρικές φροντίδες σε όσους λιποθυμούν από τις υψηλές, άνω των 40 βαθμών, θερμοκρασίες. Η Αυστραλία περνάει το χειρότερο κύμα καύσωνα από το 2001.

Οικονομία

Ζήτημα φαίνεται να ανακύπτει με το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε πάρει η Κύπρος το 2011 και λήγει το 2016, καθώς, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν αποδέχονται την αναχρηματοδότησή του μέσω του κυπριακού μνημονίου.
   
Υπαναχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών από την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές, ενώ εξετάζει να αυξήσει τον φόρο δύο τοις χιλίοις (2%ο) που επιβάλλεται σήμερα στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό.
   
Ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού Χρηματιστηρίου έκλεισε σήμερα Παρασκευή στην υψηλότερη τιμή του κατά τους τελευταίους 22 μήνες στην πρώτη συνεδρία για το φετινό έτος, καθώς η συμφωνία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αποτροπή του «δημοσιονομικού βαράθρου» ενθάρρυνε τους επενδυτές και η υποχώρηση του γεν διευκόλυνε τις εξαγωγές της Toyota.

Αθλητισμός

 Έντονη φημολογία αναπτύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης σύμφωνα με την οποία ο Άλκης Φωτίου δείχνει διατεθειμένος να συνεισφέρει στην ΑΕΚ για να αποκτήσει έναν εκ των Κλωναρίδη ή Μπαργκάν. Ο επιχειρηματίας το περασμένο καλοκαίρι είχε βοηθήσει την «Ένωση» στην περίπτωση του Γιάννη Κατίδη, «κλείνοντας» τον παίκτη και παράλληλα διατηρώντας ο ίδιος ένα ποσοστό των δικαιωμάτων του. Υπέγραψε ο Τσουμάγκας, «άκυρο» για Κατσικοκέρη στην Κέρκυρα.

Ακόμα μία απόδειξη ότι οι ανεγκέφαλοι βρίσκονται παντού, παρουσιάστηκε σήμερα στην πόλη Μπούστο Αρσίτσιο της Ιταλίας. Εκεί βρέθηκε η Μίλαν για ένα φιλικό ματς με την τοπική Προ Πάτρια, ομάδα 4ης κατηγορίας, αλλά με οπαδούς πρωταθλητές στην... ανοησία. Για λιγότερο από 30 λεπτά αγώνα άντεξαν οι «ροσονέρι» να ακούνε ορισμένους θεατές να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των μαύρων παικτών και στη συνέχεια τα μάζεψαν και αποχώρησαν από το γήπεδο!
   
Με τη συμμετοχή των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, διεξάγεται το Σαββατοκύριακο ο 3ος γύρος του Κυπέλλου Αγγλίας. «Μονομαχία» Νάπολι-Ρόμα στο «Σαν Πάολο» με φόντο την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ στην Ιταλία, ενώ στην Ισπανία το ντέρμπι της Βαρκελώνης Μπαρτσελόνα-Εσπανιόλ δεσπόζει στο πρόγραμμα.


ΡΕΝ: ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΡΟΒΛΕΠΑΜΕ. ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


Τη διαπίστωση ότι ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε πέρα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2012, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα, ακόμη κι από αυτήν που η ίδια είχε προβλέψει με τη συναίνεση της τρόικας, στον προϋπολογισμό, έκανε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν.

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ανέφερε ότι το ύψος των κονδυλίων που καταβλήθηκε για μισθούς και συντάξεις "ήταν χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, χάρη στον σημαντικό αντίκτυπο της νέας μισθολογικής κλίμακας και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτούμενων".

Συγκεκριμένα ο κ. Ρεν ανέφερε: "Το ύψος των καταβολών μισθών και συντάξεων ήταν χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, χάρη στον σημαντικό αντίκτυπο της νέας μισθολογικής κλίμακας και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτούμενων. Εντούτοις, σημειώθηκαν αποκλίσεις στο ταμείο δημόσιας υγείας, όπου το έλλειμμα, το οποίο οφείλεται κυρίως στις υπερβολικές δαπάνες για φάρμακα και παροχές ασθενείας, προβλέπεται να υπερβεί κατά 1 δισ. ευρώ εκείνο στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2012".

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ - ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφέστατο για όσους πρόσεξαν μια συγκεκριμένη φράση του κάπου στη μέση του κειμένου. «Ηδη, η ασυλία των "επωνύμων" τελειώνει και μαζί το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών...», επισήμανε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και με τον τρόπο αυτό έστειλε ένα πολλαπλό μήνυμα προς:

  • Τον ελληνικό λαό ότι θα αποκατασταθεί στο μέτρο του δυνατού το περί δικαίου αίσθημα που είχε απολεσθεί από το καθεστώς ατιμωρησίας των επωνύμων που χρωστούσαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και συνέχιζαν να διάγουν προκλητικό βίο.
  • Τη δικαιοσύνη ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο που έχουν ξεκινήσει κυρίως οι οικονομικοί εισαγγελείς.
  • Τις διωκτικές αρχές που καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να οδηγήσουν στη φυλακή τους φοροκλέφτες, τους καταχραστές και όσους έχουν πλουτίσει με μαύρο χρήμα.
  • Τον εμπορικό κόσμο της χώρας μέρος των οποίων τηρεί τη νομιμότητα, αλλά αγωνίζεται κάτω από άνισες συνθήκες να επιβιώσει καθώς όσοι δεν πληρώνουν ΦΠΑ, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται σε προνομιακή κατάσταση χρηματοδοτώντας με κρατικά κλεμμένα χρήματα τις επιχειρήσεις τους.
  • Τους δανειστές της Τρόικα οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία ζητούν επιτακτικά να μπει τέλος στο καθεστώς της ατιμωρησίας στη χώρα.

Σαμαράς: Είναι το στοίχημα μας...

Ο κ. Σαμαράς εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Ιούνιο, κατανόησε - και από τότε το επισημαίνει με κάθε ευκαιρία στους στενούς του συνεργάτες - ότι η πορεία αυτής της κυβέρνησης εξαρτάται από δύο απολύτως αλληλένδετα πράγματα: Από την πορεία της Οικονομίας και από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την τιμωρία όσων έως τώρα ήταν στο απυρόβλητο: Δηλαδή των «επωνύμων» και των ισχυρών». Αυτό δε που έχει ζητήσει από όλους είναι να μην υπάρξει καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές υπέρ κανενός από όσους καταζητούνται, διώκονται ή ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα. «Είναι το στοίχημά μας, αλλά και όρος πολιτικής επιβίωσης», λέει και ξαναλέει σε κάθε ευκαιρία.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς

Το μήνυμα αυτό που έχει διαχυθεί και προς τις διωκτικές αρχές έχει απελευθερώσει κυρίως τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη οι οποίοι όπως αποδεικνύουν εμπράκτως είναι αποφασισμένοι και «να σπάσουν τα αβγά και να  κάνουν και ομελέτα».Το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από εμφανές στην πτέρυγα VIP του Κορυδαλλού, αλλά και αλλού.

Ονόματα όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο Μάκης Ψωμιάδης, ο Λάκης Γαβαλάς, ο Αντώνης Γλου, ο Γιάννης Καρούζος, οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Energa Plus και Hellas Power βρίσκονται ήδη διάσπαρτοι στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. Παράλληλα έχουν συλληφθεί δεκάδες οφειλέτες για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία όπως σήμερα ο Ανδρεας Κουρής - και είτε έχουν προβεί σε διακανονισμό είτε έχει οριστεί τακτική δικάσιμος.

Έρχεται τσουνάμι συλλήψεων

Αυτό όμως που πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr απολύτως εντυπωσιακό. Μεθοδικά, οι διωκτικές αρχές προετοιμάζουν ένα μπαράζ συλλήψεων για διάφορες υποθέσεις που είτε είχαν μείνει επί μήνες και χρόνια βαλτωμένες είτε είχαν κλείσει και ετοιμάζονται να ξανανοίξουν. Ονόματα κορυφαίων πολιτικών που μεσουράνησαν τα περασμένα χρόνια και επιχειρηματιών με μεγάλη επιφάνεια ακόμη και από το χώρο των ΜΜΕ βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και προετοιμάζονται προσεκτικά οι δικογραφίες με βάση τις οποίες θα κληθούν να απολογηθούν αρχικά και να δικαστούν στη συνέχεια.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, λένε στενοί του συνεργάτες, ότι υπάρχουν ήδη και θα υπάρξουν ακόμη εντονότερες πιέσεις. Είναι όμως αποφασισμένος να μην υπαναχωρήσει καθώς εκτιμά ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά του όπλα.

Απάντηση στην αντιπολίτευση

Προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να ακυρώσει και τη ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή πλειοδοτούν με κάθε ευκαιρία βάζοντας φυσικά από τη δική τους πλευρά στο κάδρο της διαπλοκής και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά ως προερχόμενο από το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης που έχει καταρρεύσει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι έχει αλλάξει στα αλήθεια και ότι δεν τον συνδέει τίποτε με τον πρόσφατο παρελθόν το δικό του ή της παράταξης από τα σπλάχνα της οποίας προέρχεται.

Ο ρόλος Κουβέλη και Βενιζέλου

Ένας ακόμη μοχλός πίεσης προς τον κ. Σαμαρά για να μην εγκαταλείψει αυτό το «στοίχημα» είναι η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης προσωπικά καθώς γνωρίζουν ότι η τιμωρία των φοροκλεπτών από τη σημερινή κυβέρνηση θα αποτελέσει μια μεγάλη προίκα για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Τέλος, να επισημανθεί η ταλάντευση του ΠΑΣΟΚ καθώς από τη μια πλευρά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατανοεί ότι η ιδιότυπη αυτή κάθαρση είναι μονόδρομος, αλλά επίσης γνωρίζει ότι η εμπλοκή αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς ενδέχεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα σε βάρος του κόμματός του καθώς το όνομα του ΠΑΣΟΚ θα εμπλέκεται συνεχώς με σκάνδαλα - έστω και από το παρελθόν - και αυτό θα αδυνατίζει την όποια στρατηγική έχει χαράξει για την έξοδο από την κρίση ταυτότητας και στρατηγικής που έχει το κόμμα το τελευταίο χρονικό διάστημα.


ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Είναι πολλοί εκείνοι που αναρωτιούνται, αλλά και ρωτούν, πώς και γιατί έχουν κτυπηθεί και τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την κρίση, αν η Ελλάδα είναι «ειδική» περίπτωση, όπως πιστεύουν αρκετοί. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Β. Σόιμπλε, που το έχει επανειλημμένα δηλώσει... Δέχονται δηλαδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ότι η Ελλάδα ήταν μία χώρα χωρίς αρχή, μέση και τέλος, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, χωρίς παραγωγή και παραγωγικότητα, με κυρίαρχη την ασυδοσία και τη διαφθορά, με απίστευτα ανίκανη διοικητική μηχανή, όπως και με μία περίεργη ιδιωτική «πρωτοβουλία», κρατικοδίαιτη σε μεγάλο βαθμό και πειρατική σε ακόμη μεγαλύτερο. Αλλά αν το «αλά γκρέκα» μοντέλο ήταν αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, γιατί μπήκαν σε βαθιά κρίση και άλλες χώρες της Ευρωζώνης και χρειάζονται μνημόνια για να στηριχθούν; 

Εύλογη η απορία και σίγουρα η απάντηση δεν είναι απλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας ήταν (και είναι) μοναδική από την άποψη της κατάρρευσης των θεσμών, της απαξίωσης κάθε έννοιας νόμου και τάξης, της πλήρους αποτυχίας στη στοιχειώδη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, της υποβάθμισης της εκπαίδευσης, της εξαφάνισης της παραγωγής, της αλλοτρίωσης της σχέσης κόστους και αποτελέσματος και κυρίως της υψηλής «αεριτζίδικης» διαβίωσης με δανεικά και επιδοτήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι στην κατάρρευση συνέβαλαν επίσης το χάσμα Βορρά-Νότου που χαρακτηρίζει ακόμη τις οικονομίες της Ευρωζώνης και οι αναπηρίες της δομής του κοινού νομίσματος, οι οποίες αποκαλύφθηκαν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια με την κρίση. Τέλος, μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές πρακτικές που επικράτησαν στο διεθνές οικονομικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες, στο όνομα των παντοδύναμων αγορών, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που είχαν σαν συνέπεια να εμφανιστούν μεγάλα προβλήματα σε πολλά τραπεζικά συστήματα του «ανεπτυγμένου» κόσμου. 

Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για διαφορετικούς, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγους κατέρρευσαν η οικονομία της Ελλάδας και εκείνες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, Ιταλίας, της Κύπρου, ή και της Ισλανδίας. Που σημαίνει ότι όντως η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» και ταυτόχρονα ότι όντως η Ευρωζώνη γενικά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Στην Ελλάδα είχε επικρατήσει μία κατάσταση στρέβλωσης κάθε έννοιας και σκοπού, η οποία δεν ήταν υπερασπίσιμη με οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό καθεστώς και υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανεξάρτητα με την ιδεολογία της. Από την άλλη πλευρά, είναι αναγκασμένη πλέον η Ευρωζώνη να κάνει βήματα και να προχωρήσει σε διορθώσεις για να επιβιώσει μέσα στο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και θα γίνεται δυσκολότερο, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις προβλέψεις. 

Κάποια από τα βήματα και τις διορθώσεις θα είναι θετικά, με την προϋπόθεση ότι κατευθύνονται προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση, άλλα όμως (ίσως τα περισσότερα) θα συμβάλλουν στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και του τρόπου ζωής που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι φανερό ότι η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία, η επικράτηση του απόλυτου φιλελευθερισμού στη διακίνηση κεφαλαίων, η μεταφορά πλούτου από τη Δύση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και οι αναδυόμενες τεράστιες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθιστούν προβληματική τη διατήρηση κοινωνικών πολιτικών που εθεωρούντο «εκ των ων ουκ άνευ» στην Ευρώπη ώς χθες. 

Η πολιτική και οικονομική ένωση των ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί μονόδρομο για να αντέξουν στον ανταγωνισμό, αλλά παράλληλα είναι βέβαιο ότι αποκλείεται να παραμείνει ανέπαφο το κράτος πρόνοιας. Δυστυχώς. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ετοιμάζει σχέδιο εφαρμογής πολιτικών λιτότητας για τη χώρα του μετά τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Οι στόχοι της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ισορροπήσει η Ευρωζώνη, όπως ομολογούν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολύ περισσότερος βέβαια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα. 

«Τη νύφη θα την πληρώσει» οπωσδήποτε η πολυπληθής μεσαία τάξη, είναι όμως θέμα και η κοινωνική ανισότητα που θα βαθαίνει. Μόνο που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει διοικητική μηχανή που προσφέρει υπηρεσίες και καλύπτει ανάγκες, ενώ στην Ελλάδα...