03 Ιανουαρίου, 2013

ΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Δεύτερη ημέρα της καινούργιας χρονιάς, χθες και ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, τηρώντας το έθιμο των τελευταίων χρόνων (τη συγκεκριμένη ημερομηνία), επισκέφθηκε την Ελασσόνα, για να ευχηθεί από κοντά τον μητροπολίτη Ελασσόνας για την ονομαστική του εορτή. Ο αρχιεπίσκοπος έφθασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Επισκοπείο, όπου τον υποδέχθηκαν με θέρμη ο εορτάζων «οικοδεσπότης» ιεράρχης και οι συνεργάτες του, αλλά και ιεράρχες και επίσκοποι από διάφορες μητροπόλεις της χώρας, που είχαν ήδη φθάσει στη Μητρόπολη της Ελασσόνας.

Ανάμεσά τους, οι μητροπολίτες Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Σερβίων - Κοζάνης κ. Παύλος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Βεροίας – Ναούσης κ. Παντελεήμων, και ο επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Ο κ. Ιερώνυμος, με καλή διάθεση, στη μεγάλη σάλα υποδοχής της Ι.Μ. Ελασσόνας, είχε εγκάρδια συζήτηση με τους ιεράρχες και τον παριστάμενο δήμαρχο Ελασσόνας και ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της αγιοβασιλόπιτας της Μητρόπολης, που συνοδεύτηκε με ευχές του: «Εύχομαι και ελπίζω το 2013 να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα και να δούμε καλύτερες ημέρες στον τόπο μας...», τόνισε με νόημα.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, που είχε μαζί του σύντομη κουβέντα, του δώρισε το καλαίσθητο πρόσφατα εκδοθέν λεύκωμα για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ελασσόνας και μία φιάλη ντόπιου κρασιού. Μετά από ολιγόλεπτη παραμονή, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και οι μητροπολίτες κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, όπου ο εορτάζων κ. Βασίλειος παρέθεσε γεύμα.

ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2013!

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τον κύριο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το 2013, δηλώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt ο κ.Στίγκλιτς γράφει πως «ο πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην Ευρώπη», αναφερόμενος στις οικονομικές δυσχέρειες της Ισπανίας και της Ελλάδας.

«Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε ύφεση από την οποία δεν εμφανίζεται κανένα σημείο εξόδου», διευκρινίζει. Για την έξοδο από την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη εδώ και πολλούς μήνες, ο Αμερικανός νομπελίστας απορρίπτει την ιδέα του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο «δεν αποτελεί λύση», ενώ η επαναγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί κατά την άποψή του, παρά να είναι «προσωρινό καταπραϋντικό».

«Εάν η ΕΚΤ καθιστά τη συνέχιση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας όρο χρηματοδότησης, θα έχει ως μόνη συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς», σύμφωνα με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς. Για το έτος 2013, ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν αποκλείει νέα αναταραχή στην ευρωζώνη.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με κάταγμα στο ισχίο.
   
Άλλοι έντεκα κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών, που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, απολογούνται από το πρωί της Πέμπτης ενώπιον της τέταρτης ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών είναι ο αρχιφύλακας της Ασφάλειας Αγρινίου.
   
Το θέμα της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από σειρά προσφυγών κατά της Ελλάδας. Οι προσφεύγοντες διαμαρτύρονται για την υποχρέωση που επιβάλλεται στους μάρτυρες να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο, τονίζοντας ότι συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.
   
Λέει ότι δεν ήξερε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει, γιατί εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του, δήλωσε την Πέμπτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τις τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι πολιτικές ευθύνες έχουν όλοι όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση και θα κριθούν από τον πολιτικό τους χώρο, σημειώνοντας ότι το ζήτημα των χειρισμών των κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου θα τεθεί και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Κόσμος

Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί για τον ρόλο του στο πραξικόπημα του 1997 που ανέτρεψε την τότε ισλαμιστική κυβέρνηση. Ο στρατηγός εν αποστρατεία θα μεταφερθεί εντός της ημέρας στην Άγκυρα για να απολογηθεί, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε την περασμένη χρονιά.
   
Την περιουσία τους να αυξάνεται κατά συνολικά 241 δισ. δολάρια είδαν πέρυσι οι 100, κατά Bloomberg, πλουσιότεροι επιχειρηματίες του πλανήτη. Oι δουλειές πήγαν πέρυσι καλά ιδιαίτερα για τις λιανικές πωλήσεις και τις τηλεπικοινωνίας, την στιγμή που μόνο 16 από τη «λίστα πλουσιότερων» του οικονομικού πρακτορείου έκλεισαν «φτωχότεροι» τα βιβλία του 2012.
   
Αφού η συμφωνία για το λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό», που ψηφίστηκε στο Κογκρέσο ανήμερα Πρωτοχρονιάς, πήρε την προεδρική υπογραφή από... τη Χονολουλού, η Ουάσινγκτον κάνει ένα μικρό διάλειμμα πριν τη διαφαινόμενη νέα μάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το όριο του αμερικανικού χρέους. Ο Ομπάμα, που κύρωσε τη συμφωνία υποδεχόμενός την ως καίριο βήμα για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί «συζήτηση με το Κογκρέσο για το εάν θα πληρωθούν όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί», όπως εκείνη του καλοκαιριού του 2011.

Πλήγμα από αμερικανικό, σύμφωνα με το Πακιστάν, μη έπανδρωμένο αεροσκάφος στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσε το θάνατο του Μουλά Ναζίρ, υψηλόβαθμου στελέχους των Ταλιμπάν της περιοχής και άλλων δώδεκα ατόμων. Ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με το Ισλαμπάντ, βρίσκονται και ο «υπαρχηγός» του Μουλά Ναζίρ μαζί με άλλους στενούς συνεργάτες τους.
   
Ένας άντρας πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε δύο τα μεσάνυχτα της στο χωριό Νταϊγιόν στο καντόνι Βαλαί της Ελβετίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο δράστης, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας, συνελήφθη και τα κίνητρά του ερευνώνται.

Οικονομία

Ανοδικά κινείται σήμερα Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τοποθετούνται σε μετοχές της Περιφέρειας και να προχωρούν σε ήπιες ρευστοποιήσεις αποκομίζοντας κέρδη από τους τραπεζικούς τίτλους.
   
Οι φορολογούμενοι που προ ημερών έλαβαν το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 θα λάβουν τελικά με διαφορά λίγων εβδομάδων και τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ 2011 και 2012. Οι δυο φόροι αναμένεται να σταλούν το Φεβρουάριο σε ένα ειδοποιητήριο το οποίο θα αποσταλεί σε 500 χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ο διπλασιασμός των φορολογουμένων που υπάγονται στον ΦΑΠ προέκυψε λόγω μείωσης του αφορολόγητου στις 200 χιλιάδες ευρώ από 400 χιλιάδες.
   
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών διολίσθησε η ναυλαγορά το 2012 με το δείκτης ξηρού φορτίου Βaltic Dry να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ 25ετίας. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Lloyds List ο μέσος όρος του δείκτη ξηρού φορτίου ήταν το 2012 στις 920 μονάδες.

Αθλητισμός

Μέσα σε ένα βράδυ η Νιούκαστλ έχασε... δύο φορές και η Τσέλσι βγήκε κερδισμένη μόνο εκτός γηπέδου! Οι «ανθρακωρύχοι» πριν από τον αγώνα τους με την Έβερτον, επιβεβαίωσαν μέσου του τεχνικού της ομάδας, Άλαν Πάρντιου, την αποχώρηση του Ντεμπά Μπα με προορισμό την Τσέλσι, ενώ λίγες ώρες αργότερα ηττήθηκαν από την Έβερτον μέσα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Οι «μπλε» που «σφράγισαν» το ντιλ με τη Νιούκαστλ, δεν ευνοήθηκαν από την αύρα του Μπα και μάλιστα έχασαν από την ουραγό ΚΠΡ με 1-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
   
Φως στο τούνελ αναφορικά με τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά του Δημήτρη Βιντιάδη για την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ ΑΕΚ, φαίνεται πως προκύπτει μετά την ανακοίνωση της Hellenic Sports Acquisition Partners (εταιρία που ανήκει στην οικογένειά του) για συνεργασία με δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Κίνας. Πρόκειται για τους δύο οικονομικούς κολοσσούς, την κρατική «TEDA Group», καθώς και την ιδιωτική εταιρία «Shankai Sports» με στόχο την δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση Βντιάδη, οι δύο «συμπαίκτες» του έρχονται να επενδύσουν -και- στην ΑΕΚ.
   
Με κάκωση στον προσαγωγό υποδέχτηκε το 2013 ο Αριέλ Ιμπαγάσα! Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού χτύπησε στην προπόνηση, όμως, υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και όπως φάνηκε δεν έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά. Το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό και αυτό είναι το ευχάριστο της υπόθεσης για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και τους συνεργάτες του.



Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΤΖΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΑ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

H Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τα δεινά των Ελλήνων. «Αντί να βοηθούμε σκεπτόμαστε το δικό μας συμφέρον». Ήλθε ο καιρός να επιδείξουμε ευσπλαχνία στην Ελλάδα, εκτιμά ο Χένρικ Μ. Μπρόντερ. Σε σχόλιο του στη Die Welt με τίτλο «Η διάσωση των Ελλήνων είναι σκηνοθετημένη» ο γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τα πάθη των Ελλήνων και ότι αντί να βοηθά σκέφτεται το ίδιον όφελος. Καλεί δε τους συμπατριώτες του να δείξουν επιτέλους ευσπλαχνία για την Ελλάδα, η οποία μέσω της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που της επιβάλλεται από την Τρόικα οδηγείται στην οικονομική εξόντωση.

Ο Χένρικ Μ. Μπρόντερ χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Χότζα που άφηνε νηστικό το γάιδαρό του προκειμένου να κάνει οικονομία και όταν εκείνος πέθανε από την πείνα μονολόγησε «τι κρίμα, πέθανε εκεί που είχε αρχίσει να συνηθίζει χωρίς φαγητό». Ο Μπρόντερ κάνει τον παραλληλισμό: ο Χότζας είναι η τρόικα και ο γάιδαρός του η Ελλάδα. «Η Ελλάδα οδηγείται στο θάνατο μέσω της λιτότητας και μάλιστα από αυτούς που είναι συνυπεύθυνοι για την κατάστασή της», παρατηρεί ο δημοσιογράφος. Δεν παραλείπει επίσης να κατηγορήσει τη Γερμανία για την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων στην Ελλάδα, παρόλο που η χώρα δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για την αγορά τους και τον φαύλο κύκλο της χρηματοδότησης της χώρας με σκοπό να εξυπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα των πωλητών και των τραπεζών.

Ενισχύοντας τον ισχυρισμό του ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι μια σκηνοθεσία, ο Χένρικ Μ. Μπρόντερ παρατηρεί: «Είναι μέρος της σκηνοθεσίας όταν προσποιούμεθα ότι 'εμείς' βοηθούμε τους Έλληνες με νέα δισεκατομμύρια κάθε φορά, προκειμένου να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους... Αυτοί που προσφέρουν βοήθεια βοηθούν κυρίως τους εαυτούς τους προκειμένου να παραμείνουν στο παιγνίδι». Σύμφωνα με το γερμανό σχολιαστή, τα δισεκατομμύρια της βοήθειας «μετακινούνται από εδώ και από εκεί, από τον έναν λογαριασμό στον άλλον και από τη μία τράπεζα στην άλλη προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια που διασφάλισε η Ελλάδα και προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση, όχι της ελληνικής οικονομίας, αλλά των τραπεζών». 

Ο συγγραφέας υπενθυμίζει τα δεινά του ελληνικού λαού, δίνοντας έμφαση στην απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Το χειρότερο όμως είναι ότι καταστρέφεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενεάς. Νέοι Έλληνες που δεν έχουν προοπτική εύρεσης εργασίας στην χώρα τους αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ή εγκαταλείπουν τις προσπάθειες», τονίζει ο Μπρόντερ.