11 Ιανουαρίου, 2013

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: NΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Την άποψη ότι δεν υπάρχει νόημα να ζητούν οι Ευρωπαίοι περισσότερα χρήματα από την Ελλάδα εκφράζει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζέφρι Ζακς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Τζέφρυ Ζακς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα και θα χρειαστεί νέο κούρεμα χρέους κάτι που πρέπει να υποστεί η Γερμανία και οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

Κάνοντας μια αντιπαραβολή στα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην Λατινική Αμερική ο οικονομολόγος τονίζει «Στην δεκαετία του '80 η Λατινική Αμερική υποβλήθηκε στα ίδια προγράμματα όπως σήμερα η Ελλάδα. Οι χώρες εκεί είχαν αποτύχει, η μια μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα: λαϊκισμός, ταραχές, οικονομική κατάρρευση. Η Λατινική Αμερική ανέκαμψε, όταν οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, διέγραψαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να κάνει τώρα και η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα νόημα να ζητούν από τους Έλληνες περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν».

Καλεί τέλος τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της σημειώνοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να πει στους πολίτες της χώρας «Χάσαμε ένα μέρος των χρημάτων μας, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την ευκαιρία για μια ρεαλιστική καινούργια αρχή». «Για τον Γερμανό φορολογούμενο αυτό θα σημάνει απώλειες, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να το υποστεί, διαφορετικά δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας» ήταν τα λόγια του Τζέφρι Ζακς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: