10 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Ναι» στο κάλεσμα συσπείρωσης που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Με μία λιτή ανακοίνωσή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Α' Αθήνας τονίζει ότι είναι αυτονόητη η ενεργός συμμετοχή και συμβολή του, με τις προτάσεις και τις θέσεις του στην πορεία προς το Συνέδριο του κόμματος, τον Φεβρουάριο.
   
Στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών οδηγείται στις 11 το πρωί της Πέμπτης ο 29χρονος που συνελήφθη ως ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώματά του βρέθηκαν σε γιάφκα της οργάνωσης στον Βόλο.
   
Κολλημένο σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός είναι το θερμόμετρο στη Βόρεια Ελλάδα, με τον παγετό σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου να δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις. «Βουτιά» στους -11 βαθμούς έκανε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο υδράργυρος στο Νευροκόπι, ενώ το θερμόμετρο έδειξε -9 στη Φλώρινα, -7 στην Καστοριά και την Κοζάνη. Αργότερα άνοιξαν τα σχολεία των Γρεβενών, της Φλώρινας και του Αμυνταίου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
   
Σχέδιο εκκένωσης περίπου 40 κτιρίων που έχουν καταληφθεί από διάφορες ομάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή η Αστυνομία. Μετά την επέμβαση στις καταλήψεις της βίλας Αμαλίας και Σκαραμαγκά (Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά) το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει και σε νέες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, οι αντιεξουσιαστές στέλνουν μήνυμα ότι οι προσπάθειες ανακατάληψης των χώρων θα συνεχιστούν.
   
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγούνται εντός της ημέρας οι 92 συλληφθέντες από τη βίλα Αμαλίας μετά την ανακατάληψη του κτηρίου τα ξημερώματα της Τετάρτης και την επέμβαση της αστυνομίας. Στη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το χώρο των δικαστηρίων. Από την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ προσήχθησαν 40 άτομα, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα. Σφοδρή αντιπαραθέση μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.

Κόσμος

Δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν στο Νόιχαουζεν της Ελβετίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Η εταιρεία σιδηροδρόμων φέρεται να μιλά για τουλάχιστον έναν τραυματία, αλλά τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «αριθμό τραυματιών» βάσει μαρτυριών, άγνωστης ακόμη σοβαρότητας.
   
Με τη διαβεβαίωση της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας πως η ορκωμοσία του Τσάβες μπορεί να γίνει και μετά τις 10 Ιανουαρίου, το Καράκας ετοιμάζεται για τη συγκέντρωση «υποστήριξης και αλληλεγγύης» στον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στην Αβάνα. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και προέδρους ξένων χωρών για να τιμήσουν τον επανεκλεγέντα πρόεδρο την ημέρα που, κανονικά, θα γινόταν η ορκωμοσία του.

Δολοφονημένες, με μία σφαίρα στο κεφάλι η κάθε μία, βρέθηκαν τρεις γυναίκες κουρδικής καταγωγής στους χώρους του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, σύμφωνα με την αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι συνθήκες της υπόθεσης είναι ακόμη θολές· κατά ορισμένες αναφορές, οι τρεις γυναίκες ήταν ακτιβίστριες για την ανεξαρτησία των Κούρδων, η μία δε φέρεται ως ιδρυτικό μέλος του PKK.
   
Μετά από περιπέτεια τριών μηνών, το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του αργεντινικού πολεμικού ναυτικού Libertad που είχε πιαστεί «αιχμάλωτο» στη Γκάνα για τη χρεοκοπία του 2001, επέστρεψε στην Αργεντινή υπό πυροτεχήματα και εορτασμούς. Το Libertad είχε «κολλήσει» στην Γκάνα, όταν hedge fund ζήτησε την κατάσχεσή του για αποπληρωμή ζημιών του από τις επενδύσεις του σε ομόλογα της χώρας. Η πρόεδρος της χώρας, που υποδέχτηκε η ίδια το σκάφος, μίλησε για νίκη της χώρας «απέναντι στα κερδοσκοπικά αρπαχτικά» και για επικράτηση επί του «αναρχοκαπιταλισμού».
   
Σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ περιγράφει η πρόταση Μπραχίμι, του απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση, βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου στο οποίο έχει συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα στη Γενεύη. Ο Άσαντ «σίγουρα δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν την κυβέρνηση» ανέφερε ο διπλωμάτης, δείχνοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά την πόρτα εξόδου στον Σύρο πρόεδρο.

Οικονομία

Στο ποσό των 295,40 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, από 293,06 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καταγράφοντας αύξηση 0,80%. Ο όμιλος, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, άνοιξε τέσσερα νέα καταστήματα και μέχρι το τέλος του α΄εξαμήνου θα ανοίξει άλλα δύο, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία για την είσοδο του στην αγορά της Ρουμανίας.
   
Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
   
Μέχρι τις 27 Μαρτίου καλούνται οι επτά ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, όπως αποφάσισε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Αθλητισμός

Για την απόκτηση του Κώστα Μήτρογλου αναμένεται να κινηθεί άμεσα η Σέλτικ, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Σκοτία, τη στιγμή που τον παίκτη εξετάζει προσεκτικά και η Φούλαμ.
   
Μία μεταγραφή που σίγουρα θα κλέψει την παράσταση θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός. Ο Τζιμπρίλ Σισέ είχε επικοινωνία με ανθρώπους των «πρασίνων» εκφράζοντας την επιθυμία του να επιστρέψει στο «τριφύλλι». Ο Γάλλος σούπερ σταρ βρίσκεται μία… ανάσα από την αποχώρησή του από την ΚΠΡ καθώς δεν είναι στα άμεσα πλάνα του νέου τεχνικού της ομάδας, Χάρι Ρέντναπ, ενώ δεν έχει καλή σχέση και με τους οπαδούς του συλλόγου.
   
Το «μεγάλο κόλπο» στις μεταγραφές είναι έτοιμη να κάνει η Γαλατάσαραϊ, καθώς σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, έχει συμφωνήσει με τον Γουέσλι Σνάιντερ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: