11 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Mπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε σπίτια δημοσιογράφων, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αττική. Συγκεκριμένα, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, αποτελούμενους από δύο γκαζάκια ο καθένας, έξω από πέντε σπίτια δημοσιογράφων. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Τον ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» και για αυτό το γεγονός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Ανατροπές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις φέρνουν οι συγχωνεύσεις περίπου 130 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με πιθανό αποτέλεσμα την μείωση των θέσεων των εισακτέων. Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία, ωστόσο «αγκάθι» αποτελούν οι φοιτητές που σπουδάζουν στα υπό κατάργηση τμήματα. Οι θέσεις που θα διαθέτουν φέτος οι υποψήφιοι δεν θα ξεπεράσουν τις 75.000, όταν πέρυσι είχαν δοθεί πάνω από 80.000.
  • Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Μανιτάκης άφησε εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθούν οι υπάλληλοι αντιμέτωποι με απομάκρυνση από το Δημόσιο, παραδεχόμενος για πρώτη φορά πως η επιτυχία του σχεδίου κινητικότητας δεν είναι διασφαλισμένη.
  • Περίπου 130 όπλα, που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ φέρεται να έχει στην διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. και ήδη εμφάνισε ένα από αυτά την Τετάρτη, κατά τις επιχειρήσεις σε καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το εν λόγω όπλο αποτυπώθηκε από το φακό έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των αλληλλέγυων στην κατάληψη της βίλας Αμαλίας.
  • Ανυποχώρητος στη θέση του για ποινικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να τον κατηγορεί για «χονδροειδή και αμετροεπή παραποίηση της αλήθειας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξέσπασε κατά κομμάτων και προσώπων εντός του ΠΑΣΟΚ για τη στοχοποίησή του, μιλώντας για «σκευωρία ΣΥΡΙΖΑ, σοβαρή ευθύνη Παπακωνσταντίνου και ψέματα στη Βουλή από τον Διώτη». Την Πέμπτη η ψηφοφορία για τις παραπομπές σε Προανακριτική Επιτροπή.

Κόσμος

  • Αντιμέτωπες με μία φονική επιδημία γρίπης είναι από τον Δεκέμβριο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήδη, 18 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για τη χειρότερη περίοδο γρίπης τα τελευταία δέκα χρόνια. Το στέλεχος του ιού που κυριαρχεί φέτος είναι H3N2, ιστορικά υπεύθυνο για πιο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τους άλλους τύπους του ιού.
  • Τουλάχιστον τους 115 φτάνουν οι νεκροί από τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων που συντάραξαν την Κούετα το Πακιστάν το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τους νεότερους απολογισμούς. Την ευθύνη ανέλαβε ακραία σουνιτική ομάδα και στόχος ήταν η κοινότητα σιιτών στην Κούετα, ένα από τα κέντρα του σιιτικού πλυθησμού στη χώρα.
  • Επαρκή έκρινε η Δικαιοσύνη του Κολοράντο τα στοιχεία σε βάρος του Τζέιμς Χολμς που κατηγορείται για το μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν το καλοκαίρι, ανοίγοντας το δρόμο για τη δίκη του με εξαιρετικά βαρύ κατηγορητήριο. Κατά τη διάρκεια της προδικαστικής διαδικασίας, στην οποία αναβίωσαν μνήμες από την εφιαλτική εισβολή στον κινηματογράφο, οι συνήγοροι του Χολμς περιορίστηκαν μόνο σε «στοχευμένες» αναφορές που αμφισβητούσαν ότι ο κατηγορούμενος έχει σώας τας φρένας -προϊδεάζοντας έτσι για το πώς σκοπεύουν να κινηθούν ώστε ο 25χρονος να αποφύγει τη θανατική ποινή.
  • Επτά στους δέκα Βρετανούς βουλευτές εκτιμούν ότι δεν πληρώνονται καλά και λένε ότι θα ήταν ευχαριστημένοι με μισθούς κατά περίπου 30% μεγαλύτερους αποκαλύπτει έρευνα ανεξάρτητης αρχής για τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων. Όπως πιστεύουν η αποζημίωση των 65.738 λιρών το έτος (λίγο πάνω από 80.000 ευρώ) δεν είναι επαρκής, εν μέσω μάλιστα πολιτικής λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση Κάμερον. Προκλητικά τα αιτήματα, λέει το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Τσεχίας, την 1η Ιανουαρίου του 1993 -έπειτα από την ειρηνική διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητες δημοκρατίες Τσεχία και Σλοβακία- οι πολίτες της καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της να εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας μέσα από δύο γύρους προεδρικών εκλογών και από συνολικά εννέα υποψηφίους. Ο πρώτος γύρος διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο και ακολουθεί σε δύο εβδομάδες ο δεύτερος γύρος.

Οικονομία

  • Σχέδιο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία ύψους 116 δισ. δολαρίων (10,3 τρισ. γεν) ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε. Ο συνολικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας θα ανέλθη στα 13,1 τρισ. γεν, καθώς 2,8 τρισ. γεν θα δαπανηθούν ως κρατική συνεισφορά στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Με αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος συνδέει ευθέως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το πακέτο στήριξης της Λευκωσίας ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν: «Έχει τεράστια σημασία για εμάς, να τελειώνουμε άπαξ και διά παντός με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο» λέει ανοιχτά ο επίτροπος. Το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί τον Ιανουάριο το πακέτο έχει απομακρυνθεί, καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να περιμένουν τις εκλογές, έχοντας επιφυλάξεις για την πρόθεση για ιδιωτικοποιήσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ, που φτάνει την Παρασκευή στην Κύπρο για τη σύνοδο του ΕΛΚ, απορρίπτει «ειδικούς όρους που δεν θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις». «Μην σώσετε την Κύπρο» λέει η Wall Street Journal.
  • Προς διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα οδεύει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το υγιές τμήμα του να διατηρεί αυτόνομη πορεία για μερικούς μήνες, με μοναδικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αθλητισμός

  • Διαδικαστικό χαρακτήρα είχε η ρεβάνς της φάσης των «16» του κυπέλλου Ισπανίας, ανάμεσα στην Χετάφε και την Ατλέτικο Μαδρίτης, μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα υπέρ των «ροχιμπλάνκος». Το τελικό 0-0 έστειλε την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού, Μπέτις - Λας Πάλμας. Οι γηπεδούχοι έπαιζαν με 10 παίκτες από το 33ο λεπτό, λόγω αποβολής του Γκόμεζ.
  • Η Καλλιθέα έκανε την έκπληξη και κέρδισε εντός έδρας με 2-0 τον ΠΑΟΚ παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Ντακόλ (πεν. 78΄) και Μαρουκάκης (83΄). Οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στην ρεβανς που θα διεξαχθεί στις 24/1 στην Τούμπα.
  • Ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες και τα δοκάρια, η μπάλα, όμως... ήθελε Καλλιθέα και κάπως έτσι γράφτηκε η μέχρι τώρα μεγαλύτερη έκπληξη στη φάση των «16» του Κυπέλλου, αφού η Καλλιθέα εξασφάλισε σκορ πρόκρισης κερδίζοντας 2-0 στο «Ελ Πάσο», έχοντας τη ρεβάνς στην Τούμπα. Ο Σταφυλλίδης σημάδεψε δύο φορές τα δοκάρια του Μιχελή στο 50' και το 61' και στο 78' ήρθε το ανόητο πέναλτι του Βιβιάν στον Μαρουκάκη. Ο Ντακόλ ευστόχησε από τα 11 βήματα και στο 83’ ο Μαρουκάκης πήρε όλες τις κόντρες, η μπάλα του στρώθηκε και εκτέλεσε τον Γλυκό για το 2-0. Νωρίτερα, ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε προβάδισμα πρόκρισης επί του Φωστήρα, του οποίου επικράτησε με 2-0 στους Ζωσιμάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: