09 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο Μυτιλήνη προσέκρουσε το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Αγ.Κύρυκου, όπου έπνεαν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι έως 8 μποφόρ. Απο την πρόσκρουση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή εισροή υδάτων και το πλοίο, με 341 επιβάτες, αναχώρησε για τη Σύρο.
   
Για τις οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος, τις προοπτικές της Ελλάδας και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα μιλήσει στις 22 Ιανουαρίου στο Brooking Institute στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Ινστιτούτου. Περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη.
   
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, με την ψήφο των οποίων έχουν πέρασει από το γερμανικό Κοινοβούλιο όλα τα πακέτα διάσωσης στην κρίση της Ευρωζώνης, απειλούν με «όχι» στο πακέτο για την Κύπρο, όπως συνάγεται από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD σε γερμανική εφημερίδα. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε ο Γερμανός φορολογούμενος να σώσει κυπριακές τράπεζες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στη συνδρομή φοροφυγάδων» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής του SPD. Άλλες πληροφορίες θέλουν την όποια ψηφοφορία να γίνεται μετά τις εκλογές στη Λευκωσία.
   
Με επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προσήχθησαν περίπου 40 άτομα από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, όπου πραγματοποίησαν κατάληψη για λιγότερο από μία ώρα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους καταληψίες της βίλας Αμαλίας. Νωρίτερα, περίπου 50 - 70 άτομα ανακατέλαβαν τη βίλα Αμαλίας, που ωστόσο εκκενώθηκε εκ νέου μετά από επέμβαση της αστυνομίας.
  
 Τέσσερις κάλπες για ισάριθμα πολιτικά πρόσωπα θα στηθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ερχόμενη εβδομάδα -πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη- για να αποφασίσει η Βουλή αν θα υπάρξει και για ποια πρόσωπα προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Στη Διάσκεψη των Προέδρων, αύριο Πέμπτη, αναμένεται να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες επί της διαδικασίας και αν οι βουλευτές θα ψηφίσουν ξεχωριστά για καθένα από τα αδικήματα που αποδίδονται στα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα ή αν θα περιοριστούν σε μία ψήφο για καθένα από αυτά.

Κόσμος

Επικαλούμενοι «κενά» στη διαδικασία εξπρές σε βάρος τους, τρεις από τους πέντε ενήλικες κατηγορούμενους για το βιασμό της 23χρονης Ινδής φοιτήτριας, η οποία κατέληξε αργότερα, σκοπεύουν να δηλώσουν αθώοι, σύμφωνα με το δικηγόρο τους. «Ακούμε μόνο τι λέει η αστυνομία, πρόκειται για φαλκιδευμένη διαδικασία που βασίζεται μόνο σε εικασίες τρίτων και υποθέσεις» υποστήριξε ο δικηγόρος.
   
Τον «άνεμο πρωτιάς» των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να ενισχύεται η τελευταία γερμανική δημοσκόπηση, που επιβεβαιώνει επίσης ότι οι Φιλελευθέροι βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από την επόμενη γερμανική Βουλή. Οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο ρεκόρ του 42% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν πέφτοντας σε απόσταση 17 μονάδων από το στρατόπεδο της καγκελαρίου.
  
 Η Ινδία κάλεσε τον πρεσβευτή του Πακιστάν για να διαμαρτυρηθεί μετά το θάνατο δύο Ινδών στρατιωτών στο Κασμίρ και την «απάνθρωπη και προκλητική συμπεριφορά» των Πακιστών στρατιωτών, όπως ανέφερε το Νέο Δελχί. Η ινδική πλευρά αναφέρει ότι η σορός ενός από τους δύο στρατιώτες βρέθηκε ακρωτηριασμένη κοντά στο σημείο της συμπλοκής.
  
 H πρόσκαιρη υποχώρηση της θερμοκρασίας στην Αυστραλία, από τα επίπεδα ρεκόρ που έχει φτάσει προκαλώντας -σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους- δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτεια, έδωσε μία μικρή ανακούφιση στη χώρα ενώ η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται.
  
 Τα 31α της γενέθλια γιορτάζει σήμερα, Τετάρτη η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον, η οποία σε λίγους μήνες θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα γιορτάσει τα γενέθλιά της ιδιωτικά, κατά πάσα πιθανότητα στο σπίτι του ζευγαριού στη βόρεια Ουαλία, κοντά στη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπηρετεί ο Ουίλιαμ.

Οικονομία

 Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να κινείται κοντά στα επίπεδα των 980 μονάδων και τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
   
Επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην παρουσίαση, από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, του προγραμματισμού του υπουργείου για το 2013. Η παρουσίαση θα γίνει στις 12:30 στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος.
   
Κρίσιμες αποφάσεις για την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα λάβει την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η διοίκηση θα εγκρίνει τα τεύχη προκήρυξης για την σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, αλλά και την έναρξη των διαδικασιών για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Αθλητισμός

Ξεκινά, σήμερα, Τετάρτη, η φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, με δύο αναμετρήσεις. Στις 17:00 ο Ολυμπιακός Βόλου υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ τρεις ώρες αργότερα ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Πλατανιά στο ΟΑΚΑ. Στο συγκεκριμένο ματς θα κάνει το ντεμπούτο του ο νέος τεχνικός των «πρασίνων» Φάμπρι, ενώ στο «τριφύλλι» σίγουρα δεν ξεχνούν την ήττα στο πρωτάθλημα με 2-1. Οι αγώνες υπενθυμίζεται ότι είναι διπλοί.
   
O Ραφίκ Τζιμπούρ είναι έτοιμος να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Ο Αλγερινός επιθετικός, αναμένεται να επισημοποιήσει την προφορική συμφωνία που έχει κάνει με τους «ερυθρόλευκους» ακόμα και μέσα στο επόμενο διήμερο (ίσως και σήμερα) ανανεώνοντας για δύο χρόνια τη συνεργασία του με την ομάδα του Πειραιά.
   
Στους «16» του Κυπέλλου Ισπανίας προκρίθηκε η Βαλένθια, επικρατώντας με 2-1 της Οσασούνα στο Μεστάγια. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, η οποία είχε νικήσει και στον πρώτο αγώνα με 2-0, θα αντιμετωπήσει τον νικητή του ζευγαριού Ρεάλ Μαδρίτης - Θέλτα που αγωνίζονται την Τετάρτη. Την πρόκριση πανηγύρισε και η Μάλαγα με νίκη με 4-1 επί της Εϊμπάρ Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα ή την Κόρντομπα που αγωνίζονται την Πέμπτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: