29 Δεκεμβρίου, 2012

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΗ

Τις θέσεις του για την παραχώρηση γης, απ' ό,τι έχει απομείνει στην Εκκλησία, σε όποιους νέους ανέργους επιθυμούν να την καλλιεργήσουν, επανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, προς όφελος του λαού. 

Μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Μονή Πετράκη και στην αίθουσα της Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία επιθυμεί τη βοήθεια της Πολιτείας σ΄ αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η παραχώρηση της εκκλησιαστικής γης, με διαφάνεια.

Τόνισε ότι θεωρεί πως η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα και γι' αυτό χρειάζεται όχι μόνο διαφάνεια αλλά και τη συνεργασία της Πολιτείας. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι το ζήτημα της παραχώρησης αλλά και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας- αφού προηγηθεί η αποδέσμευσή της- θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας και αναφέρεται, όπως διευκρίνισε, στις εκτάσεις που διαχειρίζεται η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Στη Βουλή θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. H συζήτηση διχάζει τους συνταγματολόγους καθώς οι μισοί υποστηρίζουν ότι το όποιο ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει ήδη παραγραφεί καθώς έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις - τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 - από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εικάζεται ότι έχει τελέσει το αδίκημα, καθώς η λίστα παρελήφθη το 2010 και ο ίδιος είχε τη λίστα στα χέρια του έως τον Ιούνιο του 2011. Την ίδια ώρα, άλλοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής καθώς η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές του Μαΐου του 2011 ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ καθώς δεν προέκυψε από αυτήν κυβέρνηση και απλώς εξέλεξε προεδρείο.

Το ίδιο σκηνικό με Βατοπαίδι

Πάντως εκτιμάται ότι σίγουρα η προανακριτική επιτροπή θα συγκροτηθεί και θα καταλήξει σε πόρισμα. Σε περίπτωση δε που καταλήξει στην παραπομπή προσώπου ή προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο τότε θα συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφανθεί για το ενδεχόμενο παραγραφής. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο σκηνικό είχε στηθεί και για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, αλλά η δίκη δεν έγινε ποτέ λόγω της παραγραφής.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Τη δυνατότητα, η Βουλή να αναθέσει σε Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητας τους, προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011 επί υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν.

Η Βουλή πάντως, μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Η Γερμανία και ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου» ευθύνονται για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Ανδρέας Λοβέρδος και σημειώνει ότι ο ίδιος και άλλοι τρεις-τέσσερις υπουργοί είχαν διαφωνήσει με την επιλογή αυτή «και μάλιστα έντονα».
   
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον 15ο Τακτικό Ανακριτή, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα απάτης σε βάρος του Οργανισμού. Τον δρόμο της φυλακής έδειξαν ανακριτής και εισαγγελέας και σε δύο συγκατηγορούμενους του 39χρονου πρώην συμβούλου, μεταξύ αυτών και η γυναίκα κατηγορουμένη, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.
   
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, πολλοί στρέφονται στα τυχερά παιχνίδια, ελπίζοντας να γυρίσει η τύχη και να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Όπως προειδοποιεί όμως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) πολύ εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να γίνει παθολογική.
   
Ο καιρός χαλάει την Παρασκευή από τα δυτικά και από το Σάββατο στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιόνια σε όλα τα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Βαθμιαία στη βορειοανατολική χωρά θα επικρατήσουν από το Σάββατο θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο.
   
Τροποποιήσεις θα υπάρξουν στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα, με τον ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια θα ολοκληρωθούν μια ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 23:00. Στις 22:00 το βράδυ θα σταματήσουν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

Κόσμος

Την τελευταία της πνοή άφησε σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όπου είχε μεταφερθεί η 23χρονη Ινδή φοιτήτρια που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στις 16 Δεκεμβρίου. Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το θάνατο της κοπέλας και επισήμανε ότι θα είναι ένας πραγματικός φόρος τιμής στη μνήμη της «αν μπορέσουμε να μετατρέψουμε τις κινητοποιήσεις και τα αισθήματα που προκάλεσε» σε εποικοδομητικές ενέργειες. Μετά την είδηση του θανάτου της 23χρονης, η αστυνομία του Νέου Δελχί απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και απέκλεισε αρκετές συνοικίες στο κέντρο της πόλης.
   
Γυμναστική, κομμώτρια δύο φορές το μήνα, χώρος για έπιπλα και κατοικίδια, ακόμα και πεντικιούρ με ψάρια: η ζωή για πολλούς Γερμανούς συνταξιούχους στην ειδυλλιακή λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία, στην Τσεχία ή ακόμα και στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης είναι άνετη και προπάντων (σχετικά) φτηνή, μακριά από τους πανάκριβους ξενώνες ηλικιωμένων της πατρίδας τους. Το ρεύμα των Γερμανών που επιλέγουν ή αναγκάζονται να περάσουν τα χρόνια της συνταξιοδότησης μακριά από τη χώρα τους μεγαλώνει, αναφέρει ο Guardian.
   
Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι πρόκειται να ηγηθεί συνασπισμού κεντρώων κομμάτων που στηρίζουν την φιλοευρωπαϊκή του ατζέντα, ανέφερε την Παρασκευή ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του σε σχέση με τις εκλογές του Φεβρουαρίου. «Η διάκριση αριστεράς-δεξιάς έχει ιστορική και συμβολική αξία για τη χώρα» είπε μετά από συνάντηση που είχε με ηγέτες κομμάτων του κέντρου, «αλλά δεν φωτίζει την πραγματική συμμαχία που έχει ανάγκη η χώρα, αυτήν που επικεντρώνεται στην Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις».

Ο αριθμός των δολοφονιών στη Νέα Υόρκη το 2012 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ιστορικό ρεκόρ. Συνολικά 414 δολοφονίες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος, δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης -μείωση της τάξεως του 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (515).
   
Οικονομία

Οι αντιπρόσωποι του Κογκρέσου έθεσαν ως στόχο να επεξεργαστούν το νομοσχέδιο για το «δημοσιονομικό βάραθρο» μέχρι την Κυριακή, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακ Κόνελ, μετά από συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να αποφευχθούν οι διαφαινόμενες φορολογικές αυξήσεις και οι περικοπές των δαπανών.
   
Την αντιστροφή του κλίματος και τη διάψευση όσων μιλούσαν για διάσπαση της ευρωζώνης, προβλέψεις που το Μάιο έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, περιγράφει σε ανάλυσή του το Reuters. Θυμίζοντας τις προβλέψεις επιφανών οικονομολόγων και επιχειρηματιών (Κρούγκμαν, Ρουμπινί, Σόρος) εξηγεί γιατί έπεσαν έξω. Υποτίμησαν την πολιτική θέληση στην Ευρώπη να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης, τονίζει και στέκεται στις κινήσεις της ΕΚΤ και την αλλαγή στάσης της Μέρκελ προς την Ελλάδα. Βεβαίως οι καταστροφολογικές προβλέψεις μονό για λίγο ξαποσταίνουν... μεταθέτοντας την καταστροφή για το 2014. Τι προβλέπουν για την Ελλάδα.
   
Πτώση κατέγραψαν την Παρασκευή οι δείκτες στις αγορές της Ευρώπης και στη Νέα Υόρκη ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα γύρω από την επίτευξη συμφωνίας πριν το δημοσιονομικό κενό στις ΗΠΑ.

Αθλητισμός

 Τον Αντελίνο Βιεϊρίνια στα πλάνα της έχει η Βόλφσμπουργκ, τουλάχιστον, αυτό δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της γερμανικής ομάδας, Κλάους Άλοφς, στην αθλητική ιστοσελίδα onsports.gr. Μπορεί στην επίσημη παρουσίαση του νέου προπονητή της ομάδας, Ντίτερ Χέκινγκ, να μην έγινε ιδιαίτερος λόγος για τον Πορτογάλο άσο, όμως, οι δηλώσεις του Άλοφς δυσκολεύουν την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να επαναφέρει τον άλλοτε σταρ του «Δικεφάλου» στην Τούμπα.
   
Δείπνο στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα παραθέσει το βράδυ του Σαββάτου η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο περιθώριο του οικογενειακού κλίματος που υπάρχει στην ομάδα. Το δείπνο είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο στις 9 το βράδυ στο «V' Ammos», το ολοκαίνουριο εστιατόριο του Καραϊσκάκη που έχει εντυπωσιάσει όσους το έχουν επισκεφθεί. Εκεί θα βρεθούν παίκτες, αλλά και άνθρωποι της ομάδας στο πλαίσιο της σύσφιξης σχέσεων που επιθυμούν οι «ερυθρόλευκοι». Προπόνηση με Αβραάμ Παπαδόπουλο. Φιλικό με Καλλιθέα.
   
Τη μεγαλύτερη ευθύνη για το οικονομικό άνοιγμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ύψους 28 εκατ. ευρώ, στον Γιάννη Βαρδινογιάννη, απέδωσε, ο νέος πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Αλαφούζος στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της «Πράσινης Συμμαχίας». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού», τόνισε ότι ο «Τζίγγερ» έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κακή οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ, καθώς τα χρόνια της πολυμετοχικότητας δεν έβαζε τα χρήματα που του αναλογούσαν! Λίγο αργότερα, όμως, προέβη σε διευκρίνιση, εξηγώντας ότι τον θεωρεί υπαίτιο γιατί τα τελευταία δύο χρόνια δεν συμμετείχε οικονομικά. Επιπλέον, από τα μέλη της ΓΣ, εγκρίθηκε η άδεια στο ΔΣ για να συνάψει δάνειο 7.5 εκατ. ευρώ.



ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ: ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ,ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, τόνισε ότι από τη στιγμή που η Βρετανία δεν επιθυμεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμμετάσχει με ένα άλλο καθεστώς στη Γηραιά Ήπειρο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τόνισε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, κάτι το οποίο δημιουργεί σκέψεις, για το κατά πόσο θα έπρεπε να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία.

Υποστηρίζεται, ότι η δήλωση αυτή του Ζακ Ντελόρ, είναι απόρροια των δηλώσεων του 'Αγγλου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δεχόμενος τις πιέσεις των «ευρωσκεπτικιστών» του κόμματος του, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα, ότι η Βρετανία θέλει να είναι στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση, αλλά να μη συμμετέχει στα βασικά της ζητήματα. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο Ζακ Ντελόρ έθεσε θέμα συνεργασίας με την Βρετανία, ακόμα και σε περίπτωση εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλώντας την σημαντική «τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατηγικό πεδίο, όπως η Ινδία και η Κίνα»,όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη Guardian, τόνισε πως τέτοιες ενέργειες, μπορεί να θέσουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κίνδυνο, ενώ αποκάλεσε ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη, «σαν ένας φίλος να φεύγει στην έρημο». Η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ από το 1973, αλλά δεν έχει ενταχθεί στην Ευρωζώνη.