23 Δεκεμβρίου, 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με αφορμή ανεύθυνα σχόλια, που αναρτήθηκαν σε «εκκλησιαστικού» ενδιαφέροντος ιστοσελίδες, αναφορικά με την εκδίκαση της υποθέσεως του Ιερομονάχου Ιγνατίου Σταυροπούλου υπό του Επισκοπικού Δικαστηρίου, η Ιερά Μητρόπολη ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος Σταυρόπουλος στον οποίο επεβλήθη από την Ιερά Σύνοδο το 2007 το επιτίμιο της ακοινωνησίας, εσχάτως άρχισε να «λειτουργή» στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σημειωτέον κρίθηκε νόμιμη με την υπ' αριθ. 686/2011 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιδεικνύοντας έτσι, για ακόμα μία φορά ανυπακοή στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Αρχή αλλά και στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

2. Κατόπιν τούτου η Ιερά Μητρόπολη, όπως ήταν υποχρεωμένη, εκκίνησε την διαδικασία των ανακρίσεων βάσει του Ν. 5383/1932 «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας» καί, μετά την νομότυπη περάτωση αυτών, όρισε ημέρα συνεδρίασης του αρμοδίου Επισκοπικού Δικαστηρίου την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου ώρα 16.00.

3. Ο κατηγορούμενος Ιερομόναχος Ιγν. Σταυρόπουλος προσήλθε μεν ενώπιον του Δικαστηρίου, μετά του πληρεξουσίου Δικηγόρου του, με πρόθεση, όπως κατεδείχθη εκ των υστέρων, όχι να σεβασθή την διαδικασία και να αντικρούση την κατ' αυτού κατηγορία αλλά την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Συγκεκριμένα, αφού προέβαλε προφανώς μη νόμιμες και αβάσιμες ενστάσεις και αιτήματα, απεχώρησε, υπεκφεύγοντας την βάσανο της ζώσης διαδικασίας και την αντίκρουση της κατηγορίας.

4. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δικαστηρίου συγκεντρώθηκαν ολιγάριθμοι «οπαδοί» του, προερχόμενοι εν πολλοίς από άλλες πόλεις, από αυτούς που ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες παρακινούσε να προσέλθουν προς συμπαράστασή του, και φώναζαν διάφορα συνθήματα έξω από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, επιχείρησαν δε να εισέλθουν και στον χώρο συνεδρίασης του Δικαστηρίου, παρά τον νόμον, που στις συνεδριάσεις των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων επιτρέπει την παρουσία μόνο κληρικών και μοναχών, οπότε, όπως είναι φυσικό απετράπησαν κατ' αρχήν από τους πατέρες Καλλίνικο και Θεμιστοκλή και στην συνέχεια από τα εντόπια αστυνομικά όργανα, που προσήλθαν να επιβάλλουν την τάξη και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνεδρίαση του Δικαστηρίου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα κοσμικά Δικαστήρια.

5. Ουδέποτε έλαβαν χώρα τα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα, που κυκλοφόρησαν, ότι δηλ. το πλήθος «άρπαξε από τα γένια» τον π. Θεμιστοκλή, πετώντας τον στο έδαφος, ότι ο π. Καλλίνικος ετράπη σε φυγή και ότι ζητήθηκαν ενισχύσεις από την Αστυνομία του Μεσολογγίου για να προστατέψουν τον Μητροπολίτη και τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως.

6. Το Επισκοπικό Δικαστήριο, εφαρμόζοντας τον νόμο, και μετά την αποχώρηση του κατηγορουμένου, συνέχισε την συνεδρίασή του και απεφάνθη ότι ο Ιερομόναχος είναι ένοχος της κατηγορίας ότι «λειτούργησε» κατά συρροήν ενώ είναι ακοινώνητος, ενόψει δε του ότι για την κατηγορία αυτή προβλέπεται η ποινή της καθαίρεσης, την οποία και δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλη, εθεώρησε εαυτό αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση να δικασθή πρωτοδίκως στο αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο.

7. Για μία ακόμα φορά ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος Σταυρόπουλος κατέδειξε την ανυπακοή και καταφρόνησή του στους θεσμούς της Εκκλησίας και του Κράτους (η συγκρότηση, δικαιοδοσία και αρμοδιότητα των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων προβλέπεται από πολιτειακό νόμο, ήτοι τον Ν. 5383/1983) και προφανώς αδυνατώντας να αποκρούση την κατηγορία, την οποία εν πολλοίς συνομολόγησε με το απολογητικό του υπόμνημα, αρκέστηκε στην δημιουργία εντυπώσεων, με την συνδρομή των «φίλων και οπαδών», που έχει δημιουργήσει με την καθημερινή ενασχόλησή του με ανακοινώσεις, σχόλια και ανταλλαγή απόψεων σε ιστοσελίδες, Blogs και στο facebook, που ο ίδιος διατηρεί, καταδεικνύοντας έτσι το εκκοσμικευμένο και νόθο μοναχικό και εκκλησιολογικό του φρόνημα.

8. Είναι λυπηρό το γεγονός Ιερομόναχοι να απειθαρχούν στους ιερούς Κανόνες και την Ιερά Σύνοδο αλλά και στους θεσμούς και νόμους της πολιτείας, να προκαλούν τον λαό σε εχθροπάθεια εναντίον των κανονικών Επισκόπων, να δημιουργούν οπαδούς και να παρουσιάζωνται ως «ήρωες». Η Εκκλησία δεν μπορεί να ανεχθή τέτοιες αντικανονικές και φατριαστικές ενέργειες, καταδικάζει την απόπειρα υπονόμευσης των θεσμών της με απειλές βίας και την συνδρομή φανατισμένων «οπαδών» και θα συνεχίση απρόσκοπτα την ορθόδοξη διδασκαλία της και την διακονία της στους ανθρώπους.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΤ

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο συνόδευσε στο Νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού" η εκπομπή "ΝΕΤ ΠΑΝΤΟΥ" στις 18/12/2012, με τους εκλεκτούς δημοσιογράφους Κώστα Τσουρό και Εμμανουέλλα Αργείτη. 

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους για την επίσκεψή του, μεταξύ άλλων τόνισε: "Κάθε ένας από εμάς όταν επισκέπτεται ένα νοσοκομείο, έχει μια συνοχή καρδιάς. "Όταν όμως βρεθεί σε ένα νοσοκομείο με παιδάκια συγκινείται πάρα πολύ! Γίνεται μέτοχος της αγωνίας των γονέων, αλλά γίνεται και κοινωνός της αγωνίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που με θυσία κάθονται πάνω από αυτά τα παιδάκια", πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: 

"Όποτε υπάρχει κρίση τα στοιχεία της οικογένειας, της Εκκλησίας και της Πολιτείας τα χρειαζόμαστε έντονα. Ειδικά στις μέρες μας, που ο τόπος μας περνάει κρίση, που οι χριστιανικές αξίες έχουν υποστεί καθίζηση και όλοι αναζητούμε να βγούμε από αυτή την κακομοιριά και την κατάθλιψη". "Η Εκκλησία ποτέ δεν περιορίστηκε μόνο στα λόγια και τις ευχές, πέρα από την θεία λειτουργία έχει και την λειτουργία μετά την λειτουργία. Να βγει στους δρόμους, στο εργοστάσιο και οπουδήποτε για να βρει τον άνθρωπο και να τον βοηθήσει σε όποιο πρόβλημα έχει", ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για ενότητα, τονίζοντας ότι "όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες"."Είμαι αισιόδοξος γιατί δεν είναι μια κρίση που θα μας κάνει μόνο κακό, αλλά ας το πω ότι μπορεί να γίνει μια ευκαιρία και να βρούμε αυτά που έχουμε χάσει και να ξανά προχωρήσουμε", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος τόνισε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε μια οικογένεια και πρέπει να προσπαθήσουμε!»



ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Λίγες μόλις ώρες πριν από τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης και ο κόσμος αναμένει ν’ αντλήσει από αυτή μηνύματα ελπίδας και ζωής. Τα αδιέξοδα που βιώνει τόσο εφιαλτικά στρέφουν την προσοχή στη Γέννηση του Θεανθρώπου ως το κατ’ εξοχήν γεγονός που τον ανεβάζει από τα έσχατα σημεία κατάπτωσης στα οποία έχει βρεθεί σήμερα. Χριστούγεννα. Μοναδική ευκαιρία ν’ αναβαπτίσουμε την ύπαρξή μας στο μυστήριο του Θεού, μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται και φωτίζεται το μυστήριο του ανθρώπου. Το πλησίασμα στην εορτή των Χριστουγέννων προϋποθέτει αλλαγή στάσης, αλλαγή νού, ξερίζωμα του εγωισμού και κυρίως άνοιγμα της προοπτικής για νέα θέαση των πραγμάτων στην άπειρη προοπτική του Θεού.

Πρέπει ν’ αντιληφθούμε επιτέλους ότι αυτό που συντελέστηκε στη Βηθλεέμ δεν είναι μια ρομαντική ιστορία συμβολικού περιεχομένου για να τρέφει στην επιφάνεια των πραγμάτων απλώς την φαντασία μας, αλλά ένα πραγματικό γεγονός, το κατ’ εξοχήν γεγονός μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ αποκαλύπτεται το μεγάλο μυστήριο του Σαρκωμένου Θεού, ως το μυστήριο της αγάπης, της ελευθερίας, της ανακαίνισης. Αποκαλύπτεται ότι ο Θεός είναι μαζί μας. «Ιδού, η Παρθένος θα γεννήσει υιό και θα τον ονομάσουν Εμμανουήλ, που σημαίνει, ο Θεός είναι μαζί μας». (Ματθ. 1,23).

Καιρός σωτηρίας

Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, η οποία, σύμφωνα με τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, αποτελεί «σεισμόν γης», βρίσκεται στο κέντρο της Θείας Οικονομίας. Είναι ο άξονας, η περιστροφή του οποίου επανασυνδέει την ύπαρξη του ανθρώπου με τον Θεό. Γι’ αυτό και ο Μέγας Βασίλειος, αναφερόμενος στα Χριστούγεννα, θα διακηρύξει ότι πανηγυρίζονται σαν «τα σωτήρια του κόσμου, η γενέθλια ημέρα της ανθρωπότητας, η κοινή εορτή πάσης της κτίσεως».

Ο «επιδημήσας Λόγος του Θεού εκένωσεν εαυτόν, ίνα τω κενώματι αυτού πληρωθεί ο κόσμος».  Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, «άνθρωπος εν πληγή», «εν δούλου μορφή» και είναι συνάμα τέλειος και αληθινός Θεός, για να καταστήσει τον άνθρωπο πλήρη και τέλειο υιό του Θεού και Θεό κατά χάρη.

Η πρόκληση

Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, η μητρόπολη όλων των εορτών, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, λειτουργεί και ως μια μεγάλη πρόκληση για τον άνθρωπο. Να επανασυνδέσει την ύπαρξή του με τον Θεό και όλη η ζωή του να διαποτίζεται από την αγάπη του. Αυτό προϋποθέτει το ταπεινό φρόνημα και την «κένωση» του εαυτού μας. Βλέπουμε όμως ότι στις μέρες μας πολλοί αγωνίζονται για την αυτονομία και την ελευθερία έξω από την προοπτική της παρουσίας του Θεανθρώπου Χριστού.

Ο άνθρωπος όμως χωρίς τον Χριστό αρνείται ουσιαστικά τον ίδιο τον εαυτό του και ερημώνει την ύπαρξή του από την αυθεντική ανθρωπότητά του, αφήνει μετέωρο και ξεκάρφωτο τον εαυτό του και υποδουλώνεται στην αμαρτία, την φθορά και τον θάνατο. Σε λίγες μόνο ώρες που θα γιορτάσουμε το μεγάλο γεγονός της Γέννησης του Σωτήρα και Θεανθρώπου Χριστού ας απαγκιστρωθούμε από τον κλοιό της φιλαυτίας μας, ας ανακαλύψουμε μέσα στο σκοτάδι του εαυτού μας το πρόσωπο του συνανθρώπου μας και ας το ψηλαφήσουμε με συμπάθεια.

Τότε μόνο μπορεί ν’ ανοίξει χώρος και στη δική μας ύπαρξη για να γεννηθεί και εκεί το βρέφος της Φάτνης. Για να μπορούμε κι εμείς να ψάλλουμε: «Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστόν εξ ουρανών απαντήσατε, Χριστός επί γης υψώθητε…».


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

To 2012 ήταν μια γεμάτη χρονιά για την Ελλάδα της ύφεσης και τον υπόλοιπο κόσμο. Εκλογές και νέα μνημόνια, εξεγέρσεις και πόλεμοι στον υπόλοιπο πλανήτη, επιστημονικές ανακαλύψεις και βόλτες στον Αρη, αλλά και Ολυμπιακοί Αγώνες.   

«Το δημοκρατικό φρόνημα και σθένος του λαού μας δεν κάμπτεται και θα νικήσει τους τρομοκράτες της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρεται σε «ντοκουμέντο του ραδιοφώνου του BBC» σχετικά με την πρόσφατη επίθεση στον βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Στρατούλη. Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της επιμένει ότι «ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση Στρατούλη».
   
Σε έντονο ύφος απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι κακώς η Standard & Poor' s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που -όπως είπε- η χώρα «πουλάει τα νησιά της». Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «χαιρέκακες δηλώσεις, που αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία», σημειώνοντας ότι «οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα» και «για αυτό απαιτούνται μετρημένα λόγια».
   
Για «άμεση και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση όλων των σχολείων και των ιδρυμάτων της χώρας» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη θέρμανση στα σχολεία. «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει με έκτακτη οικονομική ενίσχυση τους δήμους που έχουν πρόβλημα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες» τονίζει.
   
Προβάδισμα 0,7% έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής». Η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, η Χρυσή Αυγή 9,1%, το ΠΑΣΟΚ 5,7%, η ΔΗΜΑΡ 5%, το ΚΚΕ 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,4%, η Δημιουργία Ξανά 1,2%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,8%, λευκό-άκυρο το 3,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 12,7%.

Κόσμος

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Μαχμούντ Μέκι, υπέβαλε το Σάββατο, λίγες ώρες πριν τελειώσει η ψηφοφορία για το νέο και μάλλον αμφιλεγόμενο Σύνταγμα της χώρας, την παραίτηση του, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Στην ανακοίνωσή του ο Μέκι σημειώνει ότι «εδώ και καιρό αντιλήφθηκα ότι η φύση της πολιτικής δεν ταιριάζει με το επαγγελματικό μου παρελθόν ως δικαστή». Παραίτηση και του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία διαψεύδει πάντως η κυβέρνηση.
   
Με δακρυγόνα και αντλίες νερού διέλυσε η αστυνομία στο Δελχί της Ινδίας μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή τον ομαδικό βιασμό μίας νεαρής γυναίκας σε λεωφορείο, ένα γεγονός που έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη στη χώρα, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τη μειονεκτική θέση της γυναίκας. Το πλήθος ζητούσε θανατική ποινή για τους έξι υπόπτους και όχι απλώς ποινές ισοβίων. «Σώστε τις γυναίκες, σώστε την Ινδία» έγραφε ένα από τα πλακάτ.
  
Στη διάλυση της ιταλικής Βουλής προχώρησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ένα 24ωρο μετά την παραίτηση του Μάριο Μόντι. Με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 24 - 25 Φεβρουαρίου. Άγνωστο παραμένει εάν ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριο Μόντι θα ανακοινώσει την απόφασή του την Κυριακή, ή αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
  
 Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος αναμένεται να αναμετρηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2013, επέκρινε την κυβέρνησή της διότι επέτρεψε να αυξηθούν ραγδαία οι εξαγωγές όπλων ενώ δεσμεύτηκε πως θα θέσει τέλος στην ακολουθούμενη πολιτική εάν κερδίσει την εξουσία. Καθώς η νέα χρονιά είναι εκλογική για τη Γερμανία, τα κόμματα έχουν αρχίσει από τώρα να παίρνουν θέσεις μάχης. Όμως οι δημοσκοπήσεις για την ώρα δεν δείχνουν νικητή...
   
Η Συρία έχει μεταφέρει το χημικό της οπλοστάσιο «σε ένα με δύο μέρη» ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο να πέσει στα χέρια ανταρτών, αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος εξήγησε ότι για την ώρα τα χημικά είναι υπό τον έλεγχο του στρατού. Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ακόμη ότι ο Άσαντ δεν σχεδιάζει να φύγει από τη χώρα «ό,τι και να λέει κανένας, είτε είναι η Ρωσία ή η Κίνα» ενώ και η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει για να τον πείσει να φύγει.

Οικονομία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να επαγρυπνεί εναντίον του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι είμαστε προσηλωμένοι στην σταθερότητα των τιμών», επέμεινε ο Ντράγκι, εκτιμώντας πως «αυτούς τους δύο τελευταίους μήνες», οι επικρίσεις από μέρους της Γερμανίας σχετικά με τη νομισματική πολιτική ατόνησαν.
   
«Βήματα προόδου» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Βάιντμαν σημειώνει ότι η χώρα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η οικονομία μιας χώρας δεν είναι δυνατό να υποστηρίζεται συνεχώς με οικονομική βοήθεια από τις άλλες χώρες.
   
Ιδιωτική ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, του τέως εκτελεστικού αντιπροέδρου της, Ανδρέα Βγενόπουλου, και άλλων στελεχών της τράπεζας, καθώς και του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, με την κατηγορία της εξαπάτησης στην υπόθεση των αξιογράφων.

Αθλητισμός

Σε μία από τις πιο βαριές ήττες της ιστορίας της υποχρέωσε τη Μίλαν η Ρόμα στο Ολίμπικο, στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία της 18ης αγωνιστικής στη Serie A. Οι «Ρωμαίοι» με το επιβλητικό 4-2 άφησαν πέντε βαθμούς πίσω τους «ροσονέρι» και μπήκαν για τα καλά στο τιμ των ομάδων που μάχονται για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης έμεινε στον πάγκο της Ρόμα. Δεύτερη συνεχόμενη «γκέλα» για την Ίντερ αφού έμεινε στο 1-1 με τη Τζένοα. Μάλιστα, η Λάτσιο εκμεταλλεύτηκε την γκέλα των Νερατζούρι και πέρασε στη δεύτερη θέση με νίκη επί της Σαμπντόρια, ενώ πλέον η Ίντερ έχει συγκάτοικο στην 3η θέση τη Φιορεντίνα που νίκησε με 3-0 της Παλέρμο.
   
Η Λιόν δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία, νίκησε 3-0 τη Νις κι ανέβηκε στην κορυφή του Championnat, όπου «συγκατοικεί» με την Παρί Σεν Ζερμέν. Νίκη...Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε η Ρεν εκτός έδρας επί της Αζαξιό που προηγήθηκε δύο φορές (4-2), ενώ με το ίδιο σκορ η Μπαστιά επιβλήθηκε της Νανσί. Ο Πεντρίνιο στο 90΄ «έσωσε την παρτίδα» για τη Λοριάν (2-2 με τη Ρεμς).
   
Νοκ άουτ από τη διεκδίκηση του τίτλου, από την 17η μόλις αγωνιστική, τέθηκε ουσιαστικά σήμερα το βράδυ η Ρεάλ Μαδρίτης. Η εφετινή Μάλαγα δεν καταλαβαίνει ούτε από τιμωρίες (UEFA), ούτε από ονόματα και με το εντυπωσιακό 3-2 έστειλε στο «καναβάτσο» την κάτοχο του τίτλου της πριμέρα ντιβιζιόν, η οποία έμεινε 13 βαθμούς πίσω από τη Μπαρτσελόνα, η οποία επικράτησε εύκολα 3-1 εκτός έδρας τη Βαγιαδολίδ και διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας που έχει από την Ατλέτικο Μαδρίτης (49 ένατι 40). Σημαντική εκτός έδρας με 2-1 επί της Μπέτις σημείωσε η Μαγιόρκα.