17 Δεκεμβρίου, 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ Ι.Α.Α κ. ΧΑΡΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ


Ο κ. Χάρης Κονιδάρης ερωτηθείς από την Εφημερίδα Καθημερινή 16/2/2012 σχετικά περί του ελέγχου σε Αρχιερείς από το ΣΔΟΕ μεταξύ άλλων είπε: «Πρόκειται για άθλιες μεθοδεύσεις κατά της Εκκλησίας από τμήματα του πολιτικού συστήματος, τα οποία δεν ανέχονται τον ρόλο και το φιλανθρωπικό έργο της σε μία περίοδο που η Εκκλησία έχει ενισχυθεί στη συνείδηση του κόσμου.  Για τον λόγο αυτόν προσπαθούν να την κοντύνουν. Το έργο τους είναι χυδαίο, πρόστυχο, φτηνό και χιλιοπαιγμένο» ανέφερε.


† Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΚ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

17 Δεκεμβρίου

Ο Άγιος Διονύσιος ήταν γόνος ευσεβέστατης και αρχοντικής οικογένειας της Ζακύνθου (πατρός Μωκίου Σηκούρου και Παυλίνας), ανατράφηκε απ’ αυτή με τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Έτσι γρήγορα διακρίθηκε στα γράμματα και την αρετή. Νωρίς, μόλις ενηλικιώθηκε, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του θείου λόγου, φροντίζοντας συγχρόνως να συντρέχει στην ανακούφιση των φτωχών.

Κατόπιν έγινε μοναχός στη βασιλική Μονή των Στροφάδων, όπου ασκήθηκε στην αγρυπνία, την εγκράτεια και τη μελέτη των Γραφών. Έπειτα πήγε στην Αθήνα, για να βρει καράβι προκειμένου να ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα. Αλλ’ ο τότε αρχιερέας των Αθηνών, άκουσε κάποια Κυριακή το λαμπρό του κήρυγμα και μετά από πολλές παρακλήσεις τον έκανε επίσκοπο Αιγίνης, με την επίσημη κατόπιν έγκριση της Εκκλησίας Κων/πολης. Τα ποιμαντικά του καθήκοντα, επετέλεσε άγρυπνα και άοκνα. Αναδείχθηκε διδάσκαλος, πατέρας και παιδαγωγός του ποιμνίου του. Η φήμη του είχε διαδοθεί παντού, αλλ’ αυτός παρέμενε απλός και ταπεινός.

Ασθένησε όμως από τους πολλούς κόπους και παραιτήθηκε. Γύρισε στη Ζάκυνθο, όπου μέχρι το 1579 ήταν προσωρινός επίσκοπος. Μετά αποσύρθηκε στη Μονή της Θεοτόκου της Αναφωνητρίας, όπου ασκήτευε, βοηθούσε ακόμη και θαυματουργικά τους συνανθρώπους του, και με αγάπη κήρυττε στους κατοίκους του νησιού. Ήταν τόση η αγάπη που είχε, ώστε προστάτεψε ακόμα και τον φονιά του αδελφού του, όταν καταδιωκόταν από τις αρχές του τόπου για τα νόμιμα.

Ο Άγιος Διονύσιος εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα, 17 Δεκεμβρίου 1624. Ετάφη στη Μονή Στροφάδων, ενώ κατά την εκταφή, το λείψανό του βρέθηκε ευωδιάζον και αδιάφθορο. Ετσι παραμένει από τότε μέχρι σήμερα, και η Ζάκυνθος τιμά και πανηγυρίζει τον Άγιο, ως προστάτη και πολιούχο της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κρύο, βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη η ορατότητα ήταν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας περιορισμένη στην πόλη. Το θερμόμετρο το πρωί έδειξε 9 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με χαμηλές θερμοκρασίες και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία. Ο υδράργυρος, σε αντίθεση με τις τελευταίες μέρες, διατηρείται πάνω από το μηδέν, καταγράφοντας την χαμηλότερη τιμή του στη Φλώρινα στους 2 βαθμούς.
   
Στην ενίσχυση της ανάπτυξης αναμένεται να επικεντρώσει η κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις της και ακριβώς αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει ο Αντ.Σαμαράς τόσο μέσω της συνάντησης που θα έχει με εκπροσώπους πολυεθνικών όσο και μέσω της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την Τρίτη. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διαμηνύσει ότι, με δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση στρέφεται στην προσέλκυση επενδύσεων, στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στη συνάντηση των «3» αναμένεται να τεθεί και το θέμα του ανασχηματισμού.
   
Σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα συνεδριάζουν στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Διοικούσα Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του κόμματος με θέμα την οργάνωση του συνεδρίου. Θύελλα στο κόμμα έχει προκαλέσει η εμπλοκή του ονόματος του Γ.Βουλγαράκη στους Ανεξάρτητους Έλληνες και η μυστική συνάντηση που φέρεται να είχε πριν από περίπου ένα μήνα στη Βουλιαγμένη με τον Πάνο Καμμένο.
   
Στο Σάο Πάολο βρίσκεται τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βραζιλία και την Αργεντινή από τις 15 έως τις 27 Δεκεμβρίου. Σήμερα, Δευτέρα, πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Εργαζομένων, καθώς και με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων.
   
Την πλήρη εξομοίωση από 1η Ιανουαρίου 2013 των αποδοχών περίπου 120.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βάσει της εγκυκλίου, οι περικοπές των αμοιβών κυμαίνονται στο 25%, ενώ η οροφή βρίσκεται στα 2.200 ευρώ μεικτά για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 35 χρόνια υπηρεσίας.

Κόσμος

Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν έκανε η εγκυμονούσα Κέιτ Μίντλετον, η οποία βρέθηκε στην τελετή της απονομής του βραβείου της αθλητικής προσωπικότητας της χρονιάς στον ποδηλάτη Μπράντλεϊ Ουίκινς. Η δούκισσα του Κέμπριτζ που φορούσε ένα μακρύ πράσινο φόρεμα, ήταν αυτή που παρέδωσε το τρόπαιο στον 32χρονο χρυσό ολυμπιονίκη και νικητή του Γύρου της Γαλλίας.Η εμφάνιση-έκπληξη της Κέιτ έγινε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες, σύμφωνα με φήμες, θα περάσει στο πατρικό της σπίτι με τους γονείς της και όχι με την βασιλική οικογένεια.
   
Τουλάχιστον 10 μικρά κορίτσια, ηλικίας εννιά έως έντεκα ετών, σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν όταν εξερράγη νάρκη στο ανατολικό Αφγανιστάν. Τα κορίτσια μάζευαν καυσόξυλα, όταν ένα από αυτά χτύπησε κατά λάθος τη νάρκη με ένα τσεκούρι.
   
Μεγάλος νικητής στις εκλογές της Ιαπωνίας αναδείχθηκε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LPD, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία μετά από τρία χρόνια, με στόχο να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση και να αντισταθούν διπλωματικά στην ακμάζουσα Κίνα. «Κερδίσαμε περισσότερες έδρες από αυτές που περιμέναμε. Έχουμε πολύ μεγάλες ευθύνες» είπε ο ηγέτης του LPD, Σίνζο Άμπε.
   
Κοντά στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στο Κονέκτικατ βρέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μίλησε σε μία συγκινητική επιμνημόνηση δέηση για τους 26 νεκρούς που άφησε πίσω του πριν αυτοκτονήσει ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα. Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι η χώρα δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τα παιδιά της και υποσχέθηκε τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει μία προσπάθεια για να μειωθεί η βία στις ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να το ανεχόμαστε πια αυτό. Οι τραγωδίες αυτές πρέπει να σταματήσουν. Και για να τις τελειώσουμε, πρέπει να αλλάξουμε» δήλωσε.
   
Συριακά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Κυριακή τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άτομα σύμφωνα με πληροφορίες από αντικαθεστωτικές πηγές στην πρωτεύουσα της χώρας. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς εντός της Συρίας ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατευτεί ο παλαιστινιακός λαός στη Συρία.

Οικονομία

Οι Ευρωπαίοι πρέπει «να εργασθούν σκληρότερα», εάν θέλουν να διαφυλάξουν τα κοινωνικά τους κεκτημένα, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στους Financial Times.
   
Μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων και ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο σημειώθηκε το 2011, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ η αυξητική τάση συνεχίστηκε και εφέτος λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.
   
Αρχίζει τις επόμενες ημέρες κι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, η αξιολόγηση 188 επενδυτικών προτάσεων στους τομείς των υδατοκαλλιεργειών και της μεταποίησης & εμπορίας αλιευτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (ΕΠΑΛ), στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών έχουν υποβληθεί 120 αιτήματα για τη χρηματοδότηση σχεδίων ύψους 79,825 εκατ. ευρώ και στον κλάδο μεταποίησης & εμπορίας αλιευτικών προϊόντων 68 αιτήματα, ύψους 59,67 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

Η ήττα και μάλιστα με το βαρύ 3-0 από τη Βέροια φυσικά και δεν είναι ένα αποτέλεσμα που μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί στον Παναθηναϊκό. Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστεί ότι φέτος οι «πράσινοι» έχουν ηττηθεί και από τους τρεις νεοφώτιστους της Σούπερ Λίγκα, τότε εύκολα είναι κατανοητό ότι δεν πρόκειται ούτε για διαφορά μπάτζετ, ούτε ποιότητας παικτών. Αυτή είναι και η αιτία που ο Γιάννης Αλαφούζος φέρεται να είναι έξαλλος με τους παίκτες, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν από πολύ μικρή μερίδα φιλάθλων κατά την άφιξη της ομάδας στο αεροδρόμιο. Εξελίξεις με Πετρόπουλο...
   
Τριπλέτα κορυφής έχουμε από το βράδυ της Κυριακής στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς η Παρί Σεν Ζερμέν επικράτησε στο μεγάλο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής με 1-0 της Λιόν και την «έπιασε» στους 35 βαθμούς, όσους έχει και η Μαρσέιγ.
   
Αποδίδοντας κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο, η Γιουβέντους επικράτησε άνετα της Αταλάντα με 3-0 και παρέμεινε στην κορυφή του καμπιονάτο, μετά από 17 αγωνιστικές. Πολύ εύκολα όπως δείχνει και το τελικό σκορ, η Φιορεντίνα επικράτησε της Σιένα, σε αναμέτρηση για την 17η αγωνιστική του Campionato. Με αυτή τη νίκη οι Βιόλα έφτασαν τους 32 βαθμούς και παραμένουν στην κούρσα των θέσεων που οδηγούν στο Champions League. Αντίθετα η Σιένα παραμένει ουραγός με 11 βαθμούς.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ Η ΜΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! - Β’ ΜΕΡΟΣ



Συνέχεια της συνέντευξης

Α.Σ Αυτό που είδατε είναι ο Λάδωνας ποταμός και τελειώνοντας προσθέτω ότι ο Αθανάσιος ο Σταγειρίτης, φίλος του Καποδίστρια, συγγραφεύς ενός πεντάτομου καταπληκτικού έργου (ΩΓΥΓΙΑ ή ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ) ως ιστορικής πηγής, εντυπωσιακού και σήμερα, αναφέρει ότι ο πρώτος άνθρωπος γεννήθηκε εδώ στον Λάδωνα ποταμό. Εκτός των άλλων, που παραλείπω, μιλάει για την Δάφνη…

π.Γ.Μ. – Μου επιτρέπετε να σχολιάσω σ’ αυτό το σημείο; Πέρασε η εποχή εκείνη που τα ιερά βιβλία του Χριστιανισμού κάποιοι τα χρησιμοποιούσαν ως επιστημονικό όπλο, για να κονταροχτυπούν την επιστήμη. Επειδή αναφέρατε τον Μέγα Φώτιο, αφήστε τον εκεί στο ύψος του που βρίσκεται. Ο παπα-Γιώργης (πατέρας Γ.Μ.) είναι νάνος «νανότατος» μπροστά στον Φώτιο.

Α.Σ. – Πατέρα Γεώργιε, δεν ανακαλώ αυτά που είπα…

π. Γ.Μ. – Ο Μέγας Φώτιος είναι ένας επιστήμονας για τον οποίο ο Ελληνισμός στην χριστιανική του διάσταση και ιστορία είναι υπερήφανος. Ως Έλληνες είμαστε υπερήφανοι. Δεχόμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε όλα τα σοβαρά πορίσματα της επιστήμης και αφήνουμε τους επιστήμονες να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους με το μεταξύ τους κονταροχτυπήματα που πρέπει να γίνεται.

Α.Σ. – Ακριβώς. Γι’ αυτό σας έδωσα αυτό το έντυπο για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει και πως η αρχαιολογική σκαπάνη ερευνά για να αποκαλύψει καινούρια στοιχεία.

π. Γ. Μ. – Δόξα τω Θεώ, εμείς δεν είχαμε κανένα Γαλιλαίο στην ιστορία μας. Ο Ανατολικός Χριστιανισμός δεν είχε ποτέ στην ιστορία του περίπτωση Γαλιλαίου.

Α.Σ. – Που δεν μετανόησε ή δεν αναθεώρησε τις απόψεις του;

π. Γ. Μ. – Οχι δεν είχαμε Γαλιλαίο, διότι δεν εδιώχθη ποτέ η επιστήμη ως επιστήμη.

Α.Σ. – Αν και εδώ, προσθέτω, ότι κατά την άποψη του Αλέξανδρου Λαγκαδά, το τηλεσκόπιο δεν το βρήκε ο Γαλιλαίος αλλά ένας Έλληνας.

π. Γ.Μ. – Εγώ ομιλώ για τον διωγμό του.

Α.Σ. – Ας φύγουμε από το θέμα, που σας έθεσα, για να πείτε την άποψή σας για το πού γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, ώστε να πείτε ποιος ήταν ο Χριστός. Ποια ήταν η καταγωγή του Χριστού; Δεν θα έλθω στο θέμα των προφητειών που έχουμε στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, διανοητές, στοχαστές, φιλοσόφους παρά μόνο για ένα σχόλιό σας: Πιστεύετε ότι αυτοί είχαν προείπει ό,τι αφορά την θεία προέλευση του Θεανθρώπου;

π.Γ.Μ. – Στην Γένεση κεφ. 49 στ. 10 ο Αναμενόμενος Μεσσίας ονομάζεται «προσδοκία των εθνών» και αυτό είναι η ελληνική έκφραση του ελληνικού κειμένου της Γενέσεως. Ο καθηγητής μου, περίφημος γνωστός διεθνώς θρησκειολόγος, ο μακαρίτης Λεωνίδας Φιλιππίδης, εις το βιβλίο του: «Ιστορία της εποχής της Καινής Διαθήκης» (1958, περίπου 1.000 σελίδων) αφιερώνει 100 τόσες σελίδες σ’ αυτό το πρόβλημα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι λαοί της Γης φαίνονται να προσδοκούν μια νέα κατάσταση, μια νέα τάξη πραγμάτων και το πρόσωπο εκείνο, που θα ηγηθεί αυτής της ανακαινίσεως. Οι άπω ανατολικοί λαοί στρέφονται προς την Δύση και οι άπω δυτικοί, για να το πω έτσι, μέχρι τα όρια της Ισπανίας, στρέφονται προς την Ανατολή. Κάθε δε λαός αναμένει τον Μεσσία με τον δικό του τρόπο, μέσα στο πλαίσιο της συλλογικής υπάρξεώς του. Ως σοφό και δίκαιο τον περιμένουν οι Έλληνες, ως ηγέτη με πυγμή τον περιμένουν οι Ρωμαίοι κ.ο.κ.

Α.Σ – Οι προφητείες, όμως, πατέρα Γεώργιε, των αρχαίων είναι συγκεκριμένες όπως της Σιβύλλης της Κυμαίας.

π.Γ.Μ. – Και ο Αισχύλος στον Προμηθέα Δεσμώτη και στη συνομιλία του Ερμή με τον δέσμιο Προμηθέα του λέει: «τοιούδε μόχθου τέρμα μή τι προσδόκα, πριν αν θεών τις διάδοχος των σων πόνων φανή…» Τι να πι κανείς για την Απολογία του Σωκράτους όπου υπάρχει το: «καθεύδοντες διατελοίτε αν, ει μη τινα άλλον ο θεός υμίν επιπέμψειεν κηδόμενος υμών», έχουμε δηλαδή εδώ αυτή την προσδοκία.

Α.Σ. – Ο Σωκράτης λέει στον Αλκιβιάδη μιλώντας για τους Επικούρειους πως θα έρθει κάποια στιγμή κάποιος να διδάξει ημάς πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και προς θεούς και προς ανθρώπους.

π.Γ.Μ. – Ποιος θα είναι; ρωτά ο Αλκιβιάδης. Ο Σωκράτης απαντά: «ω μέλλει και περί σου» - «Είναι εκείνος που ενδιαφέρεται και για σένα» ( ο προνοών Θεός). Όπου να ναι έρχεται αυτή η ημέρα. Σημαντικό επίσης είναι, ότι ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, (το λέγω για κάποιο αγαπητό συνεργάτη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ, πως ήταν μάλλον ο Κλήμης, Αθηναίος στην καταγωγή, ούτε άγιος ούτε Πατέρας της Εκκλησίας, αλλά ένας σημαντικός χριστιανός συγγραφέας του 2ου – 3ου αιώνα) και έχοντας υπόψη ένα κείμενο του Πλάτωνα, μας αναφέρει από αυτό το εξής προφητικά: Ο δίκαιος θα συλληφθεί, θα δαρεί, «ανασκολοπισθήσεται», θα σταυρωθεί δηλαδή για την σωτηρία μας. Είναι δηλαδή ο Πλάτων ένας Ησαϊας, ο Χριστιανός Ησαΐας, ο Πλάτων…

Α.Σ. – Αφού μιλήσαμε μέχρις εδώ για το θέμα της γεννήσεως του πρώτου ανθρώπου στη γη, για το Βίβλο, για τον Λάδωνα ποταμό, που αναφέρει ο Αθανάσιος Σταγειρίτης, ένας πολύ μεγάλος, για μένα, Ορθόδοξος και Έλληνας, που μαζί με άλλα συγκλονιστικά θέματα θα ήθελα να παρουσιάσω κάποτε στην τηλεόραση, όπως και για την Δάφνη και τον Απόλλωνα που εικονογραφούνται περισσότερες φορές, το επισημαίνω, από ό,τι ο Αδάμ και η Εύα από μεγάλους καλλιτέχνες, θα ήθελα να πω πόσοι τόνοι μελάνης έχουν χυθεί κάτω από πόσους τόνους νερού για να ενταφιασθεί η όποια αλήθεια υπάρχει.

π.Γ.Μ. – Κοιτάξτε, κατά τη Βίβλο η καταγωγή όλων των ανθρώπων είναι εξ ενός ζεύγους. Το λέει ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους στον Άρειο Πάγο: «εξ ενός αίματος εποίησεν ο Θεός παν γένος ανθρώπων». Αυτό μας ενδιαφέρει. Eάν η επιστήμη αποδείξει κάτι άλλο, ευχαρίστως να το αποδεχθούμε, αλίμονο…

Α.Σ. – Μάλιστα. Προς το παρόν μένουμε ότι τώρα ακριβώς δεν γνωρίζουμε…

π.Γ.Μ. – Γι’ αυτό και τα ονόματα Αδάμ που σημαίνει Χοϊκός και Εύα – Ζωή είναι συμβολικά και όχι σαν άλλα κοινά ονόματα που γνωρίζουμε καλά, Κώστας π.Χ., Μαρία κ.λ.π.

Α.Σ. – Πολύ ωραία, πατέρα Γεώργιε, θέλουμε να έλθουμε τώρα σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα: Υπάρχει σχέση Ελληνισμού και Παλαιστίνης;

π.Γ.Μ. – Νομίζω ότι όλη η Παλαιστίνη με τα μνημεία που έχει βοά για την ελληνική εκεί παρουσία. Δεν μπορεί να εννοηθεί αυτός ο χώρος, η Εγγύς Ανατολή, χωρίς την παρουσία του ελληνικού στοιχείου.

Α.Σ. – Μάλιστα, ας δείξουμε εδώ και ένα χάρτη σχετικό που παρέλαβα από τον κ. Κων/νο Γεωργακόπουλο, καθηγητή της ιστορίας της επιστήμης, με στοιχεία που πρέπει να αποδεχθούμε, υιοθετήσουμε, ενστερνιστούμε, θα έλεγα, για την σοβαρότητα που έχουν στο θέμα που εξετάζουμε. Βλέπετε, πατέρα Γεώργιε, ότι εδώ στην Παλαιστίνη οι Εβραίοι όταν ήλθαν από την Αίγυπτο ακολούθησαν αυτήν την πορεία (βλέπε χάρτη) … δεν πήγαν από πάνω γιατί όλη αυτή η περιοχή ήταν ελληνική, έφυγαν κάτω, σ’ αυτήν την διαδρομή, γύρισαν πίσω και διασκορπίστηκαν μέσα στην Παλαιστίνη. Οι πόλεις που βλέπετε, τουλάχιστον 90 τον αριθμό, είναι ελληνικής προελεύσεως και καταγωγής και όταν ήλθαν εδώ οι Εβραίοι βρήκαν, π. Γεώργιε, ελληνικές πόλεις!..

π.Γ.Μ. – Το χειροκροτώ και το προσυπογράφω.

Α.Σ. – … και στην Ιουδαία επίσης, στην Σαμάρεια, στην Συρία, που έσυραν τα πλοία, στην Δεκάπολη, στην Γαλιλαία…

π. Γ.Μ. – Πράγματι και η Γαλιλαία ονομάζεται «Γαλιλαία των Εθνών», δηλαδή ελληνική Γαλιλαία και θα ήθελα όμως εδώ να συγχαρώ τον καθηγητή κ. Κων/νο Γεωργακόπουλο για την σημαντικότατη προσφορά του στην Ιστορία του Ελληνισμού.

ΤΕΛΟΣ Β’ ΜΕΡΟΥΣ