15 Δεκεμβρίου, 2012

† ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ (15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

Γεννήθηκε στη Ρώμη κατά τον 2ο αι. από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας του Κόμμοδος ήταν ύπατος της Ρώμης. Η μητέρα του Ανθία (της Ευανθίας γόνος, στιχηρό Εσπερινού) έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου. Αυτή ανέλαβε και το βάρος της ανατροφής του μικρού Ελευθέριου μετά το θάνατο του πατέρα που συνέβη λίγο καιρό μετά τη γέννηση του.

Η Ανθία του έδωσε χριστιανική ανατροφή και τον συνέδεσε με τον επίσκοπο της Ρώμης Ανίκητο (155-166). Ο επίσκοπος βλέποντας την θερμουργό πίστη και την ενάρετη ζωή του εφήβου Ελευθέριου τον χειροτόνησε διάκονο στα 15 του χρόνια. Στη ηλικία των 17 ετών χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον αφοσιωμένο στην αποστολή του Ελευθέριο και στην ηλικία των 20 ετών του ανέθεσε τον επισκοπικό θρόνο της περιοχής του Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα.

Μα χειροτονήθηκε τόσο μικρός; Στο ερώτημα δίνει απάντηση ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο οποίος γράφει σε υποσημείωση του Συναξαριστού του: «Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους ιερούς κανόνες της 6ης Οικ. Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο επίσκοπος πάνω από 30. Αυτό έγινε γιατί ο άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι έγιναν αργότερα».

Η χειροτονία του αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει κάποιος βιογράφος του, έγινε « κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες. Η γλυκύτητα του λόγου του, που επιβεβαιωνόταν με τα πολλά θαύματα του, έκανε αυτούς που βρίσκονταν στην πλάνη να ασπαστούν την χριστιανική αλήθεια.Ο εχθρός όμως της σωτηρίας μας διάβολος άρχισε τον πόλεμο εναντίον του.

Τότε ο διώκτης αυτοκράτορας Αδριανός έμαθε τη δράση του αγίου στην Ιλλυρία και έστειλε ένα στρατηγό του, τον Φήλικα, να τον συλλάβει. Αυτός ξεκίνησε με άγριες διαθέσεις. Έφτασε στην Αυλώνα, περικύκλωσε το ναό που βρισκόταν ο άγιος και μπήκε με απόφαση να τον σύρει έξω με τη βία. Γοητεύτηκε όμως από τη διδασκαλία του αγίου. Το άγριο βλέμμα του ημέρεψε. Ο λύκος έγινε πρόβατο.

Ο διώκτης έγινε μαθητής. Πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε. Ο στρατηγός Φήλικας ξεχνά την εντολή του αυτοκράτορα. Ο άγιος όμως Ελευθέριος αφού τον προετοίμασε τον διέταξε να εκτελέσει τη διαταγή του αυτοκράτορα για να μή «ζημιωθεί του μαρτυρίου τον στέφανον». Μετά από λίγες μέρες έφτασαν στη Ρώμη και ο άγιος παρουσιάστηκε στον αυτοκράτορα. Κατά τη συνήθειά του ο διώκτης στη αρχή κολάκευσε τον άγιο, του υποσχέθηκε πλούτο, δόξα και τιμές και μετά τον απείλησε με τα φοβερά μαρτύρια που θα ακολουθούσαν αν δεν θυσίαζε στος Θεούς. Όπως ήταν φυσικό ο άγιος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη και παρουσίασε την ανοησία της ειδωλολατρικής θρησκείας.

Ο Αδριανός τον υπέβαλε στα παρακάτω βασανιστήρια:

α. Τον έβαλε σε πυρακτωμένο κρεβάτι για να ψηθεί. Ο Θεός όμως έστειλε δροσία στον γενναίο ομολογητή και ανακούφισε τους πόνους του. Όταν διέταξε ο αυτοκράτορας να πάρουν τον άγιο από το κρεβάτι, νομίζοντας τον νεκρό, ο ίδιος σηκώθηκε και έψαλλε το « Υψώσω σε, ο Θεός μου, ο βασιλεύς μου και ευλογήσω το όνομα σου…». Ανέφερε δε στον τύραννο ότι η σωτηρία του έγινε από τον μόνο αληθινό Θεό και όχι από τους δικούς του ψεύτικους Θεούς.

β. Τον τοποθέτησε σε ειδικό μεγάλο τηγάνι που είχαν για τον βασανισμό των χριστιανών. Αφού έκαψε το λάδι έβαλαν τον άγιο μέσα σ’ αυτό. Πάλι όμως θαυματούργησε ο Θεός. Έσβησε τη φωτιά και κρύωσε το λάδι δροσίζοντας με τη θεία Χάρη του τον άγιο.

γ. Μεγάλος λέβητας (καζάνι) με λίπος, κερί και πίσσα. Αφού με δυνατή φωτιά κόχλαζαν τα υλικά έριξαν μέσα τον μάρτυρα του Χριστού, ο οποίος έμεινε εντελώς ανέπαφος ελέγχοντας τον αυτοκράτορα ότι είναι σάν τους λύκους της Αραβίας που καταδιώκουν τα ήμερα πρόβατα του Χριστού.

Τότε πλησίασε τον αυτοκράτορα ο έπαρχος της Ρώμης Κορέμων, άνθρωπος σκληρόκαρδος, πολυμήχανος και ευφάνταστος στο να βρίσκει βασανιστήρια και του είπε ότι θα πείσει τον Ελευθέριο να αρνηθεί την πίστη του. Κατασκεύασε μια κάμινο με μυτερά σουβλιά για να ρίξει μέσα τον προσευχόμενο αθλητή του Χριστού που παρακαλούσε να αξιώσει τους διώκτες του να αφήσουν το ψέμα της ειδωλολατρίας και να γνωρίσουν την αλήθεια. Και ο Θεός άκουσε τη δέησή του. Συνέβη και πάλι το θαύμα του Χριστού όπως προηγουμένως στον Φίληκα.

Ο Κορέμων φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Πλησίασε τον αυτοκράτορα και του είπε: Τί κακό έκανε ο Ελευθέριος και τον καταδίκασες σε τόσο σκληρό θάνατο; Ο αυτοκράτορας έμεινε έκπληκτος και οργισμένος διέταξε να βάλουν μέσα στο καμίνι με τα καρφιά τον Κορέμωνα, ο οποίος φώναξε στον άγιο να τον βοηθήσει με την προσευχή του. Ο Κορέμων μπήκε και βγήκε μέσα στον κλίβανο χωρίς να πάθει τίποτε. Ο αυτοκράτορας βλέποντας την ήττα των θεών του διέταξε αμέσως τον αποκεφαλισμό του. 

Έτσι με λίγο κόπο και σε μια στιγμή ο έπαρχος της Ρώμης κέρδισε την αιώνια ζωή με το βάπτισμα του μαρτυρίου. Μετά μπήκε στον πυρακτωμένο κλίβανο ο ιερομάρτυρας Ελευθέριος. Πάλι η χάρη και η δύναμη του Θεού θαυματούργησε. Η φωτιά έσβησε και τα σουβλερά καρφιά λύγισαν ώστε να μη βλάψουν το σώμα του. Ο λαός που παρακολουθούσε φώναζε δυνατά: «μέγας ο Θεός των χριστιανών» ο αυτοκράτορας όμως έμεινε ψυχικά τυφλός.

δ. Ο άγιος στη φυλακή. Ο αυτοκράτορας διέταξε να φυλακιστεί ο άγιος στις σκοτεινές φυλακές της Ρώμης για να πεθάνει από την πείνα. Εκεί ο Θεός έστελλε τροφή στο άγιο με ένα περιστέρι.

ε. Δεμένος σε ατίθασα άλογα. Αφού δεν πέθανε στη φυλακή από πείνα, όπως περίμενε ο αυτοκράτορας, έδωσε εντολή να τον δέσουν σε δυό ατίθασα άλογα και να τα κεντρίσουν να τρέχουν δυνατά ώστε να κατακοπούν οι σάρκες του αγίου και να πεθάνει. Άγγελος Κυρίου ημέρεψε τα άλογα, έλυσε τον άγιο από τα δεσμά και τον οδήγησε σε ένα βουνό στο οποίο έμεινε προσευχόμενος. Κάθε φορά που ο άγιος έψαλλε δοξολογώντας και υμνώντας τον Κύριο μαζεύονταν τα αγρίμια του δάσους και έμενα ακίνητα και σιωπηλά σκύβοντας το κεφάλι τους δείχνοντας το σεβασμό τους.

στ. Το μαρτυρικό τέλος του. Μερικοί κυνηγοί που είδαν τον άγιο στο βουνό το ανέφεραν στον αυτοκράτορα που έστειλε ένα στρατιωτικό απόσπασμα να τον συλλάβει. Τα άγρια θηρία όρμησαν εναντίον των στρατιωτών. Ό άγιος τα διέταξε να ηρεμήσουν και να γυρίσουν στις φωλιές τους. Ακολούθησε τους στρατιώτες διδάσκοντάς τους να αρνηθούν την πλάνη τους. Μερικοί πίστεψαν.

Όταν έφτασαν στη Ρώμη ο αυτοκράτορας είχε αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του μάρτυρα. Ήθελε όμως να δώσει και θέαμα στους Ρωμαίους. «Άρτος και θεάματα» ήταν η προσφιλής τακτική της τότε εποχής. Το ίδιο δεν γίνεται και σήμερα; Στη αρένα της τηλεόρασης βλέπουμε να ρίχνονται στα σαρκοβόρα θηρία που βρυχόνται με μανία και διψούν για ανθρώπινο αίμα και να καταδικάζονται με κατασκευασμένα στοιχεία αθώοι άνθρωποι γιατί πρέπει να προσφερθεί «θέαμα». Τον «άρτον», τις παχυλές δηλ. αμοιβές, τις απολαμβάνει όχι ο λαός, αλλά οι διάφοροι «δαιμόνιοι» (κατάλληλη λέξη! Κατεχόμενοι από δαιμονικό πνεύμα) δημοσιογράφοι, οι οποίοι φυσικά εκφράζουν τη φωνή και τα συμφέροντα του κυρίου τους.

Οδήγησαν τον άγιο Ελευθέριο μέσα στήν αρένα (στάδιο) και άφησαν στην αρχή μια πεινασμένη και άγρια λέαινα και μετά ένα λιοντάρι να τον κατασπαράξουν. Τα θηρία πλησίασαν σαν ήμερα ζώα τον άγιο και του φιλούσαν τα πόδια δείχνοντας την αγάπη και την συμπάθεια τους (έφραξας στόματα λεόντων, εις ημερότητα αυτών μεταποιήσας την αγριότητα). Βλέποντας ο αυτοκράτορας τη συμπεριφορά των λιονταριών και ακούοντας την ιαχή του πλήθους «μέγας ο Θεός των χριστιανών» διέταξε τον αποκεφαλισμό του ομολογητή της πίστεως μέσα στην αρένα. Με την αποκοπή της κεφαλής έβαψε ο άγιος την αρχιερατική του στολή με το αίμα του μαρτυρίου.

«Της ιεραρχίας την στολήν εφοίνιξας (έκανες κόκκινη) ταις ροαίς των αιμάτων σου» όπως ψάλλουμε στο δοξαστικό του Εσπερινού. Ο σοφός Ελευθέριος κοσμημένος με το ιερατικό ένδυμα (ιερέων ποδήρει κατακοσμούμενος) που έσταζε από το ποτάμι των αιμάτων του (και αιμάτων τοις ρείθροις επισταζόμενος) έτρεξε ευτυχισμένος στον Δεσπότη Χριστό (τω Δεσπότη σου Χριστώ μάκαρ ανέδραμες). Ο Ελευθέριος ως αδούλωτος στο νου, ενώ έβλεπε τα σπαθιά δεν υποδουλωνόταν στην πλάνη (Ελευθέριος, ως αδουλόνους φύσει, σπάθας θεωρών, ουκ εδουλούτο πλάνη) όπως λέει το δίστιχο του συναξαρίου.

Τη σκηνή του μαρτυρίου παρακολουθούσε η μητέρα του Ανθία. Έτρεξε τότε και αγκάλιασε το άψυχο σώμα του μάρτυρα και το καταφιλούσε, «ησπάζετο το γλυκύ τέκνον, η καλώς γεννησαμένη και θρεψαμένη». Εκείνη τη στιγμή οι άσπλαχνοι δήμιοι την αποκεφάλισαν και έτσι την οδήγησαν «εις ουρανίους θαλάμους» μαζί με τον υιό της.

Στη Ελλάδα ο άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. « Των επιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως, τω ναώ σου φοιτώσαις…» Δηλ. Φροντίζεις Πάτερ τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στο ναό σου δίνοντας του ελευθερία…

Μαζί με τον άγιο Ελευθέριο γιορτάζουν και η μητέρα του Ανθία, ο άγιος Κορέμων αλλά και οι δύο δήμιοι που τον αποκεφάλισαν και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκαν και αυτοί γιατί πίστεψαν στον Χριστό.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με σύνθημα «Φτάνει πια!» θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας για τη Δημοκρατία και κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού. Η πορεία, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM), θα ξεκινήσει στις 3 μετά το μεσημέρι από το Σύνταγμα και θα καταλήξει στην Ακρόπολη.
   
Ημερίδα για την «Αγροτική και Περιφερειακή Πολιτικής της ΕΕ-Εναλλακτικός Τουρισμός-Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή (13:00-15:00) η ομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
   
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου εισήχθη μετά τη σύλληψή του, την Πέμπτη, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε η Proton Bank, σε εταιρείες συμφερόντων του. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες τις κατηγορίες και επαναφέρει την πρότασή του να επιστρέψει χρήματα στην Proton Bank, μεταφέρθηκε το βράδυ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί.
   
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προκάλεσε τη δριμεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε συγκεκριμένα: «Η επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσαν οι μνημονιακές δυνάμεις τους τελευταίους έξι μήνες, δεν μπορεί να καλύψει τα πραγματικά δεδομένα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου».
   
Χωρίς το καθημερινό τους γεύμα έμειναν την Παρασκευή οι 30 από τους 80 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, εξαιτίας της απεργίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία στέρησε και 200 γεύματα έκτακτης βοήθειας από μαθητές σχολείων.

Κόσμος

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η ανάρρωση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενημέρωσης της χώρας. «Η ανάρρωση είναι αργή, αλλά προοδευτική» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Ερνέστο Βιγιέγας. Ο Τσάβες -η ορκωμοσία του οποίου αναμένεται στις 10 Ιανουαρίου- βρίσκεται στην Κούβα, όπου υποβλήθηκε στην τέταρτη εγχείριση καρκίνου.
   
Απίστευτη τραγωδία εκτυλίχτηκε την Παρασκευή σε δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, στις ΗΠΑ, όταν νεαρός άνδρας εισέβαλε στο σχολείο πυροβολώντας αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι, μεταξύ τους 20 παιδιά. Νεκρός είναι ο 20χρονος δράστης Άνταμ Λάνζα, του οποίου η μητέρα ήταν δασκάλα στο σχολείο: αφού τη σκότωσε, στράφηκε εναντίον των παιδιών και μετά αυτοκτόνησε. Πληροφορίες φέρουν το δράστη να συνδέεται και με τουλάχιστον άλλον ένα θάνατο.
   
Για μια ανείπωτη τραγωδία που νιώθει κάθε γονιός στην Αμερική, όπως και ο ίδιος, μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομη παρέμβασή του για το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ, δακρύζοντας μπροστά στους δημοσιογράφους. Σαν χώρα, όπως πρόσθεσε, έχουμε ζήσει πάρα πολλά περιστατικά με πυροβολισμούς. Πρέπει τώρα, συνέχισε, να αναλάβουμε ουσιώδη δράση, ανοίγωντας την συζήτηση για ένα από τα πιο καυτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ, αυτό της οπλοκατοχής, που συνδέεται με ισχυρά συμφέροντα.
   
Τελεσίδικα καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου για τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη χρεοκοπία της αυτοκρατορίας του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Λέο Κιρχ.
   
Ο «ηγέτης» προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας όση επιρροή διαθέτει, να φιμώσει τις φωνές των αντιπάλων του και να τοποθετήσει τον πακτωλό των χρημάτων του σε κάποιον φορολογικό παράδεισο πριν την άφιξη της Τρόικας των πιστωτών: αυτός είναι ο στόχος ενός νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού που κάνει πάταγο τις τελευταίες ημέρες στην Πορτογαλία. «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή γεγονότα είναι καθαρά συμπτωματική» λέει με νόημα το διαφημιστικό σποτ του παιχνιδίου...

Οικονομία

Βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις αναμένεται να καταγράψει η οικονομία της Κύπρου το 2013. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,5%, ενώ το 2014 αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 1,3%, σύμφωνα με τις μακρο-οικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για την ανεργία.
   
Την ανανέωση της θητείας του Αρθούρου Ζερβού, ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, προτείνουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Επέκρινε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, την απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) να εμπιστευτούν την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης στην ΕΚΤ. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι το καλύτερο όργανο για να αποφασίζει αν μια τράπεζα θα πρέπει να κλείσει ή όχι», σημείωσε, ενώ αντίρρηση εξέφρασε και ως προς τον αριθμό των τραπεζών που θα εποπτεύει η ΕΚΤ. Εξέφρασε δε την ελπίδα τουλάχιστον ο ρόλος αυτός να ανατεθεί προσωρινά στην ΕΚΤ.

Αθλητισμός

Ισοπαλία παραχώρησε η Μπάγερν με 1-1 στη Γκλάντμπαχ μέσα στο Μόναχο. Το μεγάλο ντέρμπι κορυφής στην Ισπανία Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο κλέβει την παράσταση από αυτό το αθλητικό σαββατοκύριακο στην Ευρώπη. Στο πρωτάθλημα Γαλλίας η Παρί Σεν-Ζερμέν υποδέχεται την πρωτοπόρο, Λιόν θέλοντας να καλύψει τους τρεις βαθμούς που τις χωρίζουν. Στην Ιταλία η Λάτσιο υποδέχεται την Ίντερ στη Ρώμη στο ντέρμπι της αγωνιστικής.
   
Μυρίζει μυρίζει πλέον σε κάθε γωνιά στο Μπερναμπέου καθώς έχει ανάψει η κόντρα μεταξύ του Ίκερ Κασίγιας και του Ζοζέ Μουρίνιο.
   
Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ, η διοργανώτρια αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις δημόσιες δηλώσεις δυσφήμισης του ποδοσφαίρου, απ' όπου κι αν προέρχονται.



Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ EUROSTAT ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στο 20%-30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 βρίσκεται το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat στην οποία συγκρίνονται οι χώρες την τελευταία τριετία χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς δείκτες: Το ΑΕΠ και την πραγματική ατομική κατανάλωση (ΑΙC).Και στους δύο δείκτες την πρωτιά κερδίζει το Λουξεμβούργο, διατηρώντας μιαν ανοδική τροχιά σχεδόν συνολικά. Ακολουθεί η Ολλανδία, με μικρή καθοδική τροχιά, η Ιρλανδία (με σαφή καθοδική τάση), η Αυστρία (επίσης), η Σουηδία και η Δανία (επίσης).

Η Eurostat επισημαίνει ότι η ευημερία του Λουξεμβούργου σχεδόν ξεπερνά κατά 2,5 φορές τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεπερνούν κατά 20%-30% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι κατά 10%-20% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Βρετανία και η Γαλλία κινούνται στο 10% πιο πάνω από το μέσο όρο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο.

Κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι η Κύπρος (-5%), η Μάλτα, η Σλοβενία και η Τσεχία (-15% με -20%), η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σλοβακία (με -20% ως -30%), η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία (-30%), η Λετονία (-40%), ενώ τέλος η Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται στο -50% με -55%. Στην κατάταξη της Eurostat με κριτήριο την πραγματική ατομική κατανάλωση (που δείχνει περισσότερο την «υλική» άνεση των νοικοκυριών), η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Ειδικότερα, ενώ βρίσκεται στη 19η θέση ως προς το ΑΕΠ, καταλαμβάνει τη 15η θέση ως προς τον δείκτη AIC.