13 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


ΑΡ.ΠΡΩΤ. Φ.2/7/3464

ΚΑΡΥΑΙ, ΤΗ 22.11/3.12.2012

Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον

Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριον κύριον Ιερώνυμον

Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ιωάννου Γενναδίου 14, 11521

Αθήνας

Μακαριώτατε πάτερ και Δέσποτα,

Την Υμετέραν Θεοτίμητον Μακαριότητα και τους περί Υμάς Σεβάσμιους Αρχιερείς υιικώς και ευλαβώς εν Κυρίω προσαγορεύομεν.

Αξιωθέντες παρά την αναξιότητα ημών να εγκαταβιούμεν εις τον ιερόν της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου Περιβόλιον, το Αγιώνυμον Όρος ένθα ευλαβώς ησκήθησαν αναρίθμητον πλήθος Αγίων, καθ’εκάστην δε προσφέρεται η αναίμακτος θυσία του Κυρίου και αναπέμπονται δεήσεις και ικεσίαι υπέρ του σύμπαντος κόσμου, μακράν όντες του κόσμου αλλ’ εν τούτω εγγύς, ως μέλη του αυτού Σώματος, πώς να αποκρύψωμεν το μέγεθος της οδύνης, διά της αμαρτίας και την αποστασίαν πάντων ημών. Αυτή τούτη η απομάκρυνσις απο το ταπεινόν φρόνημα των οσίων και των μαρτύρων της πίστεως, υποθηκεύουσα το μέλλον της Πατρίδος μας και των τέκνων της, κρίνει πρώτον ημάς Μακαριώτατε, τους εμπιστευθέντας να φυλάξωμεν την παρακαταθήκην της πίστεως, διό και συμμετέχομεν εις την βαθύτατην αγωνίαν Σας, αναγνωρίζοντες τους πολυσχιδείς αγώνας Σας διά να προσφέρητε την μαρτυρίαν της ορθοδόξου πίστεως εις καιρούς δυσχειμέρους και λίαν χαλεπούς, ειδικότερον δε όσον αφορά εις τον ευαίσθητον και λίαν κρίσιμον χώρον της Παιδείας και της αγωγής προς τους νέους ανθρώπους.

Όθεν, εξ αφορμής του νέου πιλοτικού προγράμματος δια το Μάθημα των Θρησκευτικών, ήχθημεν εις την απόφασιν να ενώσωμεν την ιδικήν μας φωνήν μετά της Υμετέρας, διά να διακηρύξωμεν και υπερασπισθώμεν το δικαίωμα των νέων ανθρώπων διά μίαν παιδείαν ούχι υλιστικήν και χρησιμοθηρικήν, αλλά θείαν και ανθρωπίνην. Διότι σήμερον, υπέρ ποτέ άλλοτε, η μαθητιώσα νεολαία, είτε είναι ορθόδοξος είτε όχι, είτε ελληνικής είτε αλλοδαπής καταγωγής, έχει ανάγκην από την πίστιν εις τον Σωτήρα Χριστόν, ήτις είναι η σώζουσα αλήθεια και η ελπίς πάντων των περάτων της γης. Ταπεινώς φρονούμεν ότι η ευθύνη ημών και εν προκειμένω των διδασκάλων, ως και του προσανατολισμού των μαθημάτων και των προγραμμάτων σπουδών – ουχί μόνον των Θρησκευτικών αλλά και της γλώσσης και της ιστορίας και των λοιπών  δέον να είναι ουχί η μετάδοσις ξηρών και αποσπασματικών γνώσεων και η προσφορά εις την άωρον ηλικίαν των μικρών ελληνοπαίδων σωρείας ετεροκλήτων θρησκευτικών παραστάσεων, συμβόλων, πεποιθήσεων και πρακτικών, αλλά η μεταλαμπάδευσις εις τας ψυχάς των νέων του πληρώματος της ζωής και της αγάπης του Χριστού· είναι δε πρόδηλον ότι η ζωή και η αλήθεια δεν εμπνέονται εις τας ψυχάς των νέων ανθρώπων με θρησκειολογικάς πληροφορίας, αλλά με τα ζώντα παραδείγματα των Αγίων της Πίστεως και των ηρώων της αγάπης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ήτις αποτελεί το σώμα του ζώντος Χριστού.

Διερωτώμεθα, Μακαριώτατε,

εις το σχολείον της πολυπολιτισμικής νέας ελληνικής κοινωνίας, τι θα παραδώσωμεν ως παρακαταθήκην προς τους επιγενομένους; Δεν υπερασπιζόμεθα ουδένα ιδιοτελή σκοπόν. Πώς η ορθόδοξος παιδεία ήτις κατ’ εξοχήν σέβεται το ανθρώπινον πρόσωπον, θα ήτο ποτέ δυνατό να χαρακτηρίζεται ως «μονοφωνία» η ποίος αρύεται το δικαίωμα ακυρώσεως της Παιδείας του Γένους; Δυστυχώς διαπιστούται ότι με πρόσχημα την αποφυγήν του «δογματισμού»  ή του «κατηχητισμού» ή των «αγκυλώσεων του παρελθόντος» εις το σχολείον της δήθεν πολυπολιτισμικής νέας ελληνικής κοινωνίας, επιχειρείται η μετατροπή του Μαθήματος των Θρησκευτικών εις γνωσιακόν Θρησκειολογικόν. Φρονούμεν ότι το Μάθημα των Θρησκευτικών θα έδει να είναι ομολογιακόν διά να είναι ανοικτόν, ειδάλλως θα είναι “φυλακή”. Επιτρέψατε ημίν να ενώσωμεν την φωνήν και τον προβληματισμόν ημών μετά του Υμετέρου, καθώς ταύτα πάντα προωθούνται εις το πλαίσιον ευρυτέρας και συστηματικωτέρας προσπαθείας απομακρύνσεως του λαού μας από τας ρίζας του και επιβολής ενός «πολυπολιτισμικού αποχρωματισμού».

Μακαριώτατε,

ταύτα πάντα εν ταπεινώσει και μετά πόνου ψυχής τολμώμεν να καταθέσωμεν εις τη εγνωσμένην σύνεσιν και διάκρισιν Σας, ουχί ως διδάσκοντες αλλ’ ως έσχατοι, και περαιούντες εκζητούμεν τας πατρικάς ευχάς και ευλογίας της Υμετέρας Μακαριότητος και των περί Υμάς αγίων Αρχιερέων, ίνα τελειώσωμεν τον μοναχικόν ημών δόλιχον βαδίζοντες ακλινώς προς τον δι’ άφατον φιλανθρωπίαν σαρκί τεχθέντα Κύριον, διατελούμεν δε μεθ’ εορτίων προσρήσεων κατασπαζόμενοι την αγίαν Υμών δεξιάν.

Άπαντες οι εν τη κοινή Σύναξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι

Των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω

Κοιν. Υπουργόν Παιδείας κ. Κωνσταντίνον Αρβανιτόπουλον


ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ

Μη κυβερνητική οργάνωση επικρίνει τον πρόεδρο Πούτιν για τη σύγκριση του λειψάνου του Λένιν με εκείνα στις μονές του Αγίου Όρους Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικρίθηκε έντονα σήμερα από την οργάνωση Memorial διότι χθες προέβη σε μία σύγκριση του λειψάνου του αρχηγού της σοβιετικής επανάστασης Βλαντιμίρ Λένιν, που φυλάσσεται από το 1924 σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με τα λείψανα των αγίων στις μονές του Αγίου Όρους.

Σε χθεσινή του συνάντηση με υποστηρικτές του, κατά την οποία ο πρόεδρος ελεεινολόγησε την έλλειψη αξιακών προτύπων μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μαυσωλείου του Λένιν. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μαυσωλείο δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση. Τι δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση; Ελάτε στο Μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, ή κοιτάξτε τι υπάρχει στη Μονή του Πεσκόφ στο Άγιο Όρος. Εκεί υπάρχουν τα λείψανα των ανθρώπων που αγίασαν», δήλωσε ο Πούτιν.

Η ΜΚΟ Memorial, που ιδρύθηκε με σκοπό τη διαφύλαξη της μνήμης των θυμάτων των σοβιετικών κατατρεγμών, αντέδρασε έντονα σήμερα. «Πρόκειται για μία εντελώς αβάσιμη σύγκριση», υπογράμμισε ο Γιαν Ρατσίνσκι, ένας από τους επικεφαλής της οργάνωσης, η οποία από πολλών ετών διεκδικεί την απομάκρυνση του λειψάνου του Λένιν από την Κόκκινη Πλατεία.

«Εάν κάποιος έχει ανάγκη από τα λείψανα αυτά, μπορεί κάλλιστα να οικοδομήσει μία 'κομμουνιστική εκκλησία' κάπου αλλού. Η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας δεν είναι ο ενδεικνυόμενος τόπος για ένα κοιμητήριο», πρόσθεσε ο ίδιος. Το θέμα της εκταφής της σορού του 'πατέρα της μπολσεβίκικης επανάστασης' αποτελεί ένα από τα πλέον διαρκή ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του σοβιετικού παρελθόντος της χώρας από την ημέρα της πτώσης της ΕΣΣΔ το 1991.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Θέλουμε να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που η ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα κυνηγά μετανάστες και χτυπά μαθητές που αγωνίζονται, δίνει πάτημα σε αντίστοιχες φασιστικές οργανώσεις στην Γερμανία να επιτεθούν με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο σε εμάς και τους γονείς μας» αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους 265 Έλληνες μαθητές στη Γερμανία για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στη χώρα μας, τα οποία και καταδικάζουν.
   
Διαψεύδει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Νάκος, την πληροφορία ότι σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής που αφορά σε κατάργηση ή μείωση των υπερωριών τους και των εξόδων κίνησης. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, υπερασπίστηκε τους υπαλλήλους της Βουλής, λέγοντας ότι έχουν υποστεί μείωση 52% στις αποδοχές τους και ότι η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στο ωράριο της εργασίας τους δικαιολογεί την καταβολή υπερωριών.
   
Δριμύ ψύχος επικρατεί σε πολλές περιοχές τής Βόρειας Ελλάδας. Στη Φλώρινα ο υδράργυρος το πρωί της Πέμπτης έκανε «βουτιά» στους -17 βαθμούς. «Ήλιος με δόντια» επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, όπου καταγράφηκαν αρνητικές θερμοκρασίες σε πολλές πόλεις. Προβλήματα λόγω παγετού δημιουργήθηκαν το πρωί στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή οδό τής Θεσσαλονίκης.
   
Ημερίδα για την «Αγροτική και Περιφερειακή Πολιτικής της ΕΕ-Εναλλακτικός Τουρισμός-Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή (13:00-15:00) η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
   
Το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση 28 ακινήτων του Δημοσίου με την μέθοδο της πώλησης και επανεκμίσθωσης. Αναμεσά τους περιλαμβάνονται τα κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού (στην οδό Μπουμπουλίνας, κτίριο του 1931) και τα κτίρια των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας. Τελικά εξαιρέθηκαν, παρ' ότι ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι από τη Βουλή.

Κόσμος

Κανονικά στην τροχιά του κινείται ο δορυφόρος τον οποίο εκτόξευσε την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις. «Δε γνωρίζουμε ακόμα το είδος της αποστολής που έχει ο δορυφόρος αυτός. Χρειάζονται περίπου δυο εβδομάδες για να πούμε με βεβαιότητα εάν πράγματι ένας δορυφόρος λειτουργεί. Για την ώρα λειτουργεί κανονικά» τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.
   
«Περίπλοκη και δύσκολη» χαρακτήρισε την περίοδο ανάρρωσης του Ούγκο Τσάβες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, και πιθανός διάδοχός του στην εξουσία, Νίκολας Μαντούρο, καλώντας τους πολίτες της χώρας να προσεύχονται για τον 58χρονο πρόεδρο και να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις «δύσκολες ημέρες» που έρχονται. Ο Ούγκο Τσάβες εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αβάνας και προς το παρόν ουδείς γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στο Καράκας.

 Πάνω από 900 είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι αγνοούμενοι στις Φιλιππίνες, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μπόπα. Περίπου 2.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ οι άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας και σε δημόσια κτίρια φτάνουν τους 80.000. Έκκληση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη.
   
Όταν ο Ρουοκίτσι Καβασίμα πήγε στη δημοσία υπηρεσία στο Τόκιο για να εγγραφεί ως υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία, η υπάλληλος πίσω από το γκισέ αρχικά «πάγωσε» και στη συνέχεια κατάφερε να ψελλίσει: «Μα είστε σοβαρός;». Ο κ. Καβασίμα απέσυρε από τον λογαριασμό του 3 εκατομμύρια γεν (περίπου 36.400 δολάρια), από το ποσό που είχε αποταμιευμένο για την κηδεία του στα 94 χρόνια της ζωής του, μόλις τρεις ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων, κατέβαλε το αντίτιμο και έγινε ο γηραιότερος υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής.
  
 Έρευνα για τη φάρσα που έκανε ραδιοφωνικός σταθμός του Σίδνεϊ σχετικά με τη νοσηλεία της Κέιτ Μίντλετον σε νοσοκομείο του Λονδίνου διεξάγει η Αυστραλιανή Ρυθμιστική Αρχή των ΜΜΕ (ACMA). Ερευνά την υπόθεση μόνο σε σχέση με το μέσο ενημέρωσης και όχι με τους παρουσιαστές και θα εξετάσει αν ο σταθμός σεβάστηκε τους κανόνες μετάδοσης της εκπομπής, κρίνοντας συγκεκριμένα αν τηρήθηκε ο κανόνας που ορίζει ότι το θύμα της φάρσας έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη μετάδοσή της. Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας της νοσοκόμας.

Οικονομία

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει συμφωνία για το πακέτο της βοήθειας προς την Κύπρο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ίσως είναι πιθανή η λήψη μίας απόφασης για το θέμα αυτό εντός του Ιανουαρίου.
   
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα, Πέμπτη, στην έβδομη και τελευταία για εφέτος Σύνοδο Κορυφής από τον περασμένο Ιανουάριο, ελπίζοντας να τελειώσουν με μία αισιόδοξη νότα ένα ακόμη δύσκολο έτος, διευθετώντας τα εκκρεμή θέματα για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά την ανησυχία που έχει προκαλέσει η προοπτική επιστροφής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ιταλική πολιτική σκηνή. Αφού συγκρούθηκαν επί μήνες ως προς την ελληνική κρίση, την εποπτεία των τραπεζών, και αφού, από τον Νοέμβριο άνοιξαν ακόμη ένα θέμα αντιπαράθεσης, τον προϋπολογισμό μέχρι το 2020, τώρα θα ασχοληθούν με το μέλλον της ΕΕ.
   
Την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους πελάτες τους για «ξεχασμένους» καταθετικούς λογαριασμούς, που βρίσκονται σε ακινησία επί 20ετία, πριν τα χρήματά τους αποδοθούν υπέρ του Δημοσίου, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αδρανείς καταθέσεις που θα εισαχθεί εντός του Ιανουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή.

Αθλητισμός

Εντός της ημέρας η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα εκδώσει ανακοίνωση αναφορικά με την υπόθεση του πρίγκιπα Φεϊζάλ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καλεί τον Σαουράβα να συμμετάσχει στην προσεχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εκφράζοντας παράλληλα τις μεγάλες επιφυλάξεις της για την αξιοπιστία του. Μάλιστα όπως λένε δεν θα ανεχτούν, σε μία δύσκολη περίοδο για τους «πράσινους» να δίνει κάποιος απλές υποσχέσεις. Η ανακοίνωση θα συνταχθεί ύστερα από συνεννόηση που θα έχουν ο Γιάννης Αλαφούζος, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τον Νικόλα Πατέρα και τον Αδαμάντιο Πολέμη. Ενδιαφέρον για τον Ιάπωνα Γιοχέι Καζιγιάμα αναφέρει ιστοσελίδα της πατρίδας του!
   
Η Κατάνια νίκησε την Πάρμα με 4-3 στα πέναλτι στο «Ενιο Ταρντίνι» και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ιταλίας. Η κανονική διάρκεια και η παράταση ολοκληρώθηκαν με το ισόπαλο 1-1, ενώ με τους γηπεδούχους έπαιξε σε όλο το διάστημα του αγώνα ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος ήταν εύστοχος στη διαδικασία των πέναλτι. Με γκολ του Τζιοβίνκο στο 57' η Γιουβέντους νίκησε την Κάλιαρι με 1-0 και πήρε επίσης την πρόκριση.
   
«Θρίλερ» στο «Ζερλάν» όπου λίγο έλειψε να γίνει η μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν στη Γαλλία. Τελικά η Λιόν κατάφερε να... περισώσει έναν βαθμό (1-1) εναντίον της ουραγού Νανσί, η οποία είχε πάρει προβάδισμα στο σκορ από το 73'.