07 Δεκεμβρίου, 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ κ. ΧΑΝΣ ΓΙΟΑΧΙΜ ΦΟΥΧΤΕΛ


Τον Yφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ και τους εκπροσώπους του Δικτύου «Διακονία» των Ευαγγελικών φιλανθρωπικών οργανισμών της Γερμανίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους κ. Johannes Stockmeier δέχθηκε σήμερα το πρωί σε συνάντηση στην Ι. Αρχιεπισκοπή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

"Είστε σεισμογράφος και καταγράφετε τον παλμό της χώρας και του ελληνικού λαού" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ στον Μακαριώτατο, ενώ ο κ. Stockmeier αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όπως ανέφερε, που πραγματοποιεί η φιλανθρωπική εταιρεία της Ι. Αρχιεπισκοπής "Αποστολή" και εν γένει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων είπε:

"Εγώ είμαι ένας παπάς και θέλω να χρησιμοποιώ τη γλώσσα της αλήθειας, όπως τη νιώθω. Δεν χρησιμοποιώ τη γλώσσα της διπλωματίας" σημείωσε ο Μακαριώτατος.

"Έτσι όπως έχω μιλήσει σκληρά για την κυρία Μέρκελ στο παρελθόν, άλλες φορές σημειώνω ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος άνθρωπος που εκτιμούμε, μία δυνατή προσωπικότητα  που η Ευρώπη την χρειάζεται".

"Το ερώτημα όμως και η αγωνία μας", πρόσθεσε, "είναι ποια Ευρώπη θέλουμε: μία Ευρώπη γερμανική ή μία Γερμανία ευρωπαϊκή; Θέλουμε μια Ευρώπη, στην οποία ο καθένας θα αναζητά να ηγεμονεύσει ή την Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε; Αυτός είναι ο προβληματισμός μου.

Μία από τις θεμελιώδης αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Ούτε οι Γερμανοί μπορούν να γίνουν Έλληνες, ούτε οι Έλληνες Γερμανοί" Όπως σας είπα δεν μιλώ τη γλώσσα της διπλωματίας, αλλά λέω αυτό που πιστεύω"

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που έχει ο ελληνικός λαός με την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες είναι στενά συνδεδεμένοι με τις Εικόνες, οι οποίες δεν μπορούν, επειδή κάποιοι το θέλουν, να αποκαθηλωθούν από τους δημόσιους χώρους λατρείας. Και συνέχισε:

"Η κρίση έχει αντίκτυπο, όπως είναι φυσικό, στη ζωή του λαού μας. Θα την ξεπεράσουμε. Δεχόμαστε τη συνεργασία, θέλουμε τη βοήθεια των εταίρων μας όμως υπό έναν απαράβατο όρο: να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας.

Έχουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και όλα αυτά δε μπορούμε να τα ξεπουλήσουμε" κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ Κ. MICHEL SLEIMAN ΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Michel Sleiman είχε σήμερα στις 11 το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

"Παρακολουθούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Είναι μία δύσκολη κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη τη Μεσόγειο. Οι εξελίξεις έχουν αντίκτυπο στη ζωή όλων. Η αγωνία μας είναι μεγάλη για τους Χριστιανούς της περιοχής και γενικότερα της Μεσογείου, γιατί όλο και στενεύουν τα περιθώρια και οι χώροι για τους Χριστιανούς.Είναι ανάγκη οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες να αγωνιστούν για να αμβλύνουν τις αντιπαραθέσεις».

Αναφερόμενος στην εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε:

"Οι Χριστιανοί παιρνούν δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα τώρα που εκοιμήθη ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος. Η επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι εκεί, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις εδώ δεν θα μου επιτρέψουν να παρευρεθώ"."Εύχομαι ο νέος Πατριάρχης", πρόσθεσε, "να κάνει τον αγώνα του για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην περιοχή. Αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες των γύρω χωρών θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να φύγει ο φανατισμός και να εδραιωθεί η ελευθερία. Είναι μια εποχή που απαιτεί τη συνεργασία όλων μας. Εύχομαι από την καρδιά μου είπε καταλήγοντας ο Μακαριώτατος κύριε Πρόεδρε και εσείς να πρωτοστατήσετε σε αυτή τη συνεργασία, ώστε να επικρατήσει ηρεμία στη λεκάνη της Μεσογείου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιβάνου τόνισε: «Είμαστε χαρούμενοι που ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση των ελληνικών αρχών να επισκεφθούμε την Ελλάδα. Θεωρούμε την Ελλάδα την πρώτη κοντινή μας πύλη στην Ε.Ε. Ανέκαθεν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν άριστες. Να μην ξεχνάμε ότι ο Κάδμος μετέφερε το αλφάβητο προς τις άλλες χώρες ερχόμενος πρώτα από την Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με τη Μυθολογία, έμεινε εδώ με την αδερφή του την Ευρώπη.

Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την αξιόλογη Ορθόδοξη κοινότητα, αυτή την κοινότητα των Ορθοδόξων που έχασαν έναν πολύ αξιόλογο Πατριάρχη που έπαιζε σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ήταν Πατριάρχης του διαλόγου, του ανοίγματος, και θαρραλέος συνάμα. Οι Ορθόδοξοι στο Λίβανο είναι μια κοινότητα που στηρίζει το άνοιγμα του διαλόγου και τη δημοκρατία. Η κοινότητα αυτή δεν ανακατεύτηκε ποτέ σε πράξεις βίας. Επιφανείς προσωπικότητες από την Ορθόδοξη κοινότητα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο διάλογο των πολιτισμών και των θρησκειών στη Μέση Ανατολή" κατέληξε ο Πρόεδρος του Λιβάνου.

«ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ»!!!



Στο έπος της Ιλιάδας ο μεγάλος ποιητής της αρχαιότητας, Όμηρος αναφέρει: «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης». Πολλά χρόνια αργότερα, ένας άλλος αρχαίος τραγικός ποιητής, ο Αισχύλος αναφέρει στην τραγωδία “Πέρσαι”: «Ω παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ΄ ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών». Οι παραινέσεις αυτές των αρχαίων μας τραγικών ποιητών, είναι διαχρονικές και μας ακολουθούν μέχρι τις ημέρες μας σε περιόδους ειρήνης αλλά και πολέμου. Προκειμένου, όμως, η πατρίδα μας να είναι αξιόμαχη προς κάθε ξένη επεκτατική επιβολή, θα πρέπει εν καιρώ ειρήνης, όλοι οι άρρενες της χώρας μας να εκτελούν ευχάριστα την υπέρτατη υποχρέωση προς την πατρίδα, που δεν είναι άλλη από την υπηρέτηση της στρατιωτικής θητείας. Με τη στράτευση οι νέοι μας εντάσσονται σε νέες σκληρές συνθήκες ζωής, σε σχέση με αυτές που μέχρι τότε είχαν συνηθίσει, αλλά επιπλέον εκπαιδεύονται στα οπλικά συστήματα για να μπορούν, όποτε απαιτηθεί να φυλάξουν τις “Θερμοπύλες”, προστατεύοντας την εδαφική μας ακεραιότητα. Ταυτόχρονα, στο στρατό οι νέοι της Ελλάδος μας, “οπλίζονται” με αγάπη και αφοσίωση προς τα ιδανικά της πατρίδος. Σήμερα στην Ελλάδα της εξαθλίωσης, από τα συνεχή μνημόνια της υποδούλωσης, ένα από τα θύματά της οικονομικής κρίσης είναι και ο περιορισμός του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Περικόπτονται αμυντικές δαπάνες που προορίζονταν για αγορά πολεμικού υλικού, όπως, επίσης περικόπτονται δραστικά οι μισθοί των μονίμων του στρατεύματος με αποτέλεσμα να έχει καταρρακωθεί η ψυχολογία τους.



Μέσα σε αυτό το κλίμα, δημοσιοποιήθηκε και η νέα παράλογη απαίτηση της τρόικας για την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη χώρα μας. Θέση, στο ζήτημα, πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει υποχρεωτική. Ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε τέτοιο θέμα και ουδέποτε πρόκειται να το συζητήσει». Αυτή η δήλωση του κ. Υπουργού με καλύπτει απόλυτα. Όμως, μου προκαλεί εύλογο ερώτημα. Είναι για όλους τους Έλληνες υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία; Επί ένα εικοσαήμερο, σε κάθε φύλλο της, η καθημερινή εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα», αναφέρει σε πλαίσιο με τη φωτογραφία του κ. Παναγιωτόπουλου: «Πάνο αφού δεν θυμάσαι αν στρατεύθηκες μήπως θυμάσαι γιατί ΔΕΝ στρατεύθηκες;». Στο δε φύλλο της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου 2012, αναφέρει επιπλέον: «….και προ πάντων τον Πάνο του! Γιατί είναι ο ίδιος που έκανε την πάπια για τους ΑΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΣ, που πλήρωσαν για να βγουν Ι5 και να μην υπηρετήσουν…Ντροπή!». Το παραπάνω πολύ σοβαρό θέμα, επίσης αναδεικνύει την ίδια ημέρα ο “Σαμαρικός” ισότοπος “politiko safari” http://politikosafari.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1277.html,συνδυάζοντάς το με ένα ακόμη θέμα στράτευσης, δηλαδή, του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Κωστή Αϊβαλιώτη. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση γίνεται αναφορά για σκηνοθετημένη κωλυσιεργία από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, «που ενώ έχει στο συρτάρι του από τις 29 Αυγούστου την εισήγηση του ΓΕΕΘΑ, ως και της νομικής του υπηρεσίας, για τη στράτευση του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτη, ακόμη δεν υπογράφει και προσπαθεί να περάσει ο μήνας Δεκέμβριος, οπότε θα αποφύγει πάλι ο Αϊβαλιώτης τη στράτευση αφού θα έχει συμπληρώσει το 44ο έτος της ηλικίας του». 

Σε άλλο σημείο της ανάρτησης, “το πολιτικό σαφάρι” αναδημοσιεύει ανάρτηση του κ. Αϊβαλιώτη στο Facebook του, όπου λέει τα εξής: «Θα τρελαθούμε τελείως! Χρειάζεται να ρωτώ συνεχώς αν η στρατολογία ήλεγξε - ως όφειλε - τους φακέλους στρατολογίας των αστράτευτων υπουργών; Δηλαδή τι πρέπει να γίνει, να ξαναπάμε εμείς ως εθελοντές στο στρατό για να καλύψουμε τα κενά που δημιούργησαν οι αστράτευτοι υπουργοί;;;». Καταλήγει το πολιτικό σαφάρι με τον εξής σαφέστατο υπαινιγμό: «Θα “εκβιασθεί ” ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα ενδώσει στον …“εκβιασμό” Αϊβαλιώτη.;;; Είναι δυνατόν.;;;». Όλα τα παραπάνω, εάν είναι αληθή, θα πρέπει να μας προβληματίσουν πάρα μα πάρα πολύ και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα και θα όφειλαν να απαντηθούν από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, γιατί τα ζητήματα που ενσκήπτουν δεν είναι μόνο ουσιαστικά αλλά και ηθικά. Είναι υποχρέωση του κάθε πολιτικού προσώπου και κυρίως του υπουργού Εθνικής Αμύνης, να απαντήσει στον Ελληνικό λαό, εάν στρατεύτηκε και εάν όχι γιατί; Είναι υποχρέωσή του να απαντήσει προς την νεολαία που υποχρεωτικά στρατεύεται προκειμένου να υπηρετήσει την πατρίδα. Είναι υποχρέωσή του να απαντήσει τι ακριβώς συμβαίνει με την περίπτωση στρατεύσεως του Κ. Αϊβαλιώτη, ο οποίος υπήρξε βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου. 

Είναι υποχρέωσή του να απαντήσει, πως πράγματι η υποχρεωτική θητεία αφορά σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στα «κορόιδα» (ο υπογράφων υπηρέτησε 31 μήνες στο Πυροβολικό). Τα αμείλικτα ερωτήματά μου, ενισχύονται από την ερώτηση που κατέθεσε την 24η Οκτωβρίου 2012, στους υπουργούς Εθνικής Αμύνης, κ. Παναγιωτόπουλο και Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, η βουλευτής Μαγνησίας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με θέμα: «Νέα υπόθεση εξαφάνισης στρατολογικού φακέλου». Στην ερώτηση μεταξύ των άλλων πολύ σκληρών αναφέρονται: «…την περίοδο εκείνη, και αφού ξέσπασε σκάνδαλο μετά τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ ότι το τότε μέλος του κοινοβουλίου (σημ. Αϊβαλιώτης) απέφευγε για χρόνια παράνομα την στράτευση, ο στρατολογικός φάκελος του συγκεκριμένου ατόμου αναζητήθηκε αλλά διαπιστώθηκε πως είχε εξαφανιστεί! Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ήταν ότι ο φάκελος είχε «καταστραφεί» επί ΝΔ. Εξ αυτού δήθεν του λόγου όχι μόνο δεν του επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις αλλά ο τότε Βουλευτής έκανε θητεία μόλις 45 μερών εκμεταλλευόμενος την εντολή του νεοδημοκράτη ΥΕΘΑ να μειωθεί η παραμονή του στο Στρατό στο ελάχιστο και τελικά να επιτραπεί η εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους της θητείας από τον ενδιαφερόμενο!  Σήμερα, πάλι με πολιτική ηγεσία ΝΔ στο ΥΠΕΘΑ, παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο. 

Μετά από σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (βλ. ενδεικτικά φύλλο στις 7-1-12) αποκαλύφθηκε πως τα έγγραφα του στρατολογικού φακέλου του τέως Βουλευτή Κ.Αϊβαλιώτη τα οποία είχαν δήθεν καταστραφεί στην πραγματικότητα υπήρχαν και μάλιστα περιήλθαν εκ νέου στα χέρια αρμοδίων αρχών που τα είχαν «χάσει». Αν και τα «εξαφανισμένα» αυτά έγγραφα ξαναβρέθηκαν στα χέρια των αρμοδίων του ΥΠΕΘΑ πριν από αρκετούς μήνες, κατά σύμπτωση πάλι επί Υπουργίας στελέχους της ΝΔ η ποινική πλέον αλλά και στρατολογική υπόθεση δεν προχώρησε για 2η φορά, όχι όμως με υπαιτιότητα της υπηρεσίας όπως διαβεβαιώνουν πηγές που μιλούν για «εξαφάνιση» του φακέλου στα ανώτατα επίπεδα. Έτσι, στις 6/9/2012 εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία να ανευρεθεί ο εκ νέου «εξαφανισμένος φάκελος στο ΥΠΕΘΑ που περιέχει όλα τα κρίσιμα έγγραφα της υπόθεσης του τέως Βουλευτή Κ .Αϊβαλιώτη…».



Δείτε και την απάντηση “Πόντιου Πιλάτου” του ΥΠΕΘΑ στην ερώτηση της κ. Χρυσοβελώνη, την 16η Νοεμβρίου 2012; «…Σε ότι αφορά στους χειρισμούς που έχουν γίνει και γίνονται από την παρούσα Πολιτική Ηγεσία για όλα τα στρατολογικά θέματα, ακολουθούνται κατά γράμμα οι κείμενες διατάξεις περί στρατολογίας στο ακέραιο η υφιστάμενη νομοθεσία για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως ιδιότητας ή πολιτικής προέλευσης. Εννοείται ότι όλα αυτά ισχύουν και εφαρμόζονται και για την περίπτωση του πρώην βουλευτή Κ.Α….». Συμπερασματικά, κ. Πρωθυπουργέ, επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και ο Υπουργός σας μέχρι αυτή τη στιγμή δεν απαντά σε κανένα από τα δυο προκύπτοντα ζητήματα, έχετε υποχρέωση να εξετάσετε τις παραμέτρους των και να τα ξεκαθαρίσετε. Εάν δε, προκύψουν ευθύνες, τότε να τις επιμερίσετε όπου υπάρχουν. 

Είτε πολιτικές, είτε ποινικές! Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν λάβετε θέση, θα επαληθευθεί η Αμερικανίδα ηθοποιός Τexas Guinan, η οποία είχε πει: «Πολιτικός είναι κάποιος που είναι πάντα έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή σας για την πατρίδα του».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα, Παρασκευή, τα 15 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συνολικά προσήχθησαν 69 άτομα από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα τα 54.
   
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αστυνομίας σε δασική περιοχή του Κρυονερίου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων κακοποιών οι οποίοι τα ξημερώματα της Παρασκευής μπήκαν σε μονοκατοικία στη Νέα Ερυθραία και έκλεψαν μία τσάντα. Κατά την προσπάθεια διαφυγής τους οι κακοποιοί ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Λίγο αργότερα ακινητοποίησαν το τζιπ που οδηγούσε ο γνωστός δημοσιογράφος, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, τον εξανάγκασαν να κατέβει από το όχημα και το χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους.
   
Τις νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων, αλλά και την μία επιπλέον εξεταστική που θεσμοθετείται για τους φοιτητές επί πτυχίω περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς που έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν το επόμενο εξάμηνο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε αντίστοιχο τμήμα άλλου ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.
   
Στόχος εμπρηστών έγιναν τα ξημερώματα δύο οχήματα τα οποία ανήκουν στον πρώην υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου. Λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς που αποτελούνταν από επτά γκαζάκια στα οχήματα που ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι του κ. Παπαντωνίου στην οδό Ολυμπίας στην Κηφισιά. Σοβαρές υλικές ζημιές στα δύο οχήματα από τις εκρήξεις.
   
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες για το μέλλον των ιδίων και της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis, για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την τρικομματική κυβέρνηση, όμως μόλις ένας στους τρεις θέλει πρόωρες εκλογές. Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ, ενώ στην παράσταση νίκης προηγείται με 46% έναντι 26% της ΝΔ. Για πρώτη φορά, δε, ο Αλέξης Τσίπρας ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

Κόσμος

Σε παλαιστινιακό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, θα πατήσει ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, που επισκέπτεται την Παρασκευή τη Λωρίδα της Γάζας στον απόηχο των πολυήμερων επιδρομών από την ισραηλινή αεροπορία και των «αντιποίνων» με ρουκέτες το Νοέμβριο. Η συμφωνία παύσης πυρός με το Ισραήλ έχει θεωρηθεί ότι ευνοϊκή για τη Χαμάς και επιτυχία της ηγεσίας της -πράγμα που το Ισραήλ απορρίπτει, επισημαίνοντας πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.

Μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μπόφα, που έπληξε κυρίως τις νότιες Φιλιππίνες φέρνοντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι κάτοικοι θάβουν τους νεκρούς τους με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 418 την στιγμή που σχεδόν άλλοι τόσοι αγνοούνται. Οι τοπικές αρχές στην κοιλάδα Κομποστέλα, που υπέστη το σφοδρότερο πλήγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικών τάφων για τις σορούς θυμάτων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.
   
Ένα μεγάλο βήμα για την τουριστική βιομηχανία: Πρώην αξιωματούχοι της NASA έστεισαν ιδιωτική εταιρεία που θα προσφέρει πτήσεις στη Σελήνη σε «ερασιτέχνες» εξερευνητές. Τα εισιτήρια, αλέ-ρετούρ, φτάνουν μόλις το 1,5 δισ. δολάρια.
   
Σε μία Αίγυπτο που βράζει, το Κάιρο προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του Μόρσι μετά τις προσευχές της Παρασκευής: Το κάλεσμα του προέδρου σε διάλογο ακολούθησαν επιθέσεις σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ενώ οργάνωση που θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση κατά του Μουμπάρακ απέρριψε την πρόσκληση, δίνοντας «ραντεβού» με τον Μόρσι στο δρόμο. Ανήσυχη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» και αποφυγή της βίας ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα συνομιλώντας με τον Μοχάμεντ Μόρσι.
   
Εν μέσω της πολιτικής κρίσης που εκδηλώθηκε (κυρίως) με δικές του ενέργειες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα επιχείρησε να εμφανιστεί κατευναστικός· κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο ενώ υπερασπίστηκε το επίμαχο διάταγμα με το οποίο έδωσε στον εαυτό του υπερεξουσίες. «Οδυνηρά περιστατικά όπως αυτά συνέβησαν λόγω πολιτικών διαφορών που θα έπρεπε να επιλυθούν μέσω διαλόγου», είπε καλώντας σε εθνικό διάλογο με όλες τις παρατάξεις, «επαναστατημένους νέους και εκπροσώπους της δικαιοσύνης» το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου.

Οικονομία

 Θετικά είναι τα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Το βιβλίο των προσφορών κλείνει στις 19:00 απόψε, Παρασκευή. Το μεσημέρι συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για να δώσουν την έγκριση για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν έως και το 100% των τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
   
Στο παρά πέντε της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών κάνει προσπάθειες να διορθώσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που προέκυπταν βάσει των αρχικών σχεδιασμών για οικογένειες με τρία και τέσσερα παιδιά. Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε το βράδυ να αποσταλούν για έγκριση στην τρόικα και την ερχόμενη Τρίτη να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ποιες είναι οι προτεινόμενες αλλαγές...
   
Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% για εισοδήματα από 40.000 ευρώ, μείωση των συντελεστών σε τρεις, αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, αύξηση φορολόγησης των τόκων καταθέσεων και αύξηση του τέλους επιτηδεύματος είναι μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο Γ.Στουρνάρας στη διακομματική για το φορολογικό, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή. Σκέψεις για εξαίρεση από το δυσβάστακτο τέλος των μισθωτών με μπλοκάκι.

Αθλητισμός

«Κερδίσαμε πολλά σ'αυτό το ματς» τόνισε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, μετά την ήττα - αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Τότεναμ με 3-1 στο Europa League. Παράλληλα, ο Αργεντινός προπονητής αναφέρθηκε στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κανονικά το ματς έπρεπε να γίνει τη Δευτέρα». Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Τότεναμ, Αντρέ Βίλας Μπόας παρατήρησε ότι «δεν μας άφησε ο Παναθηναϊκός».
   
Ο Χάρης Μαυρίας τόνισε μετά το τέλος του αγώνα με την Τότεναμ, ότι ο Παναθηναϊκός «έπεσε» με ψηλά το κεφάλι. Από την πλευρά του ο Ζέκα είπε ότι «ήμασταν καλοί, βάλαμε ένα γκολ, κάναμε δύσκολη τη ζωή της Τότεναμ». «Φτάσαμε κοντά» προσέθεσε ο Καρνέζης.
   
Η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους «32» του Europa League μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Ουντινέζε μέσα στο «Φρίουλί». Οι «κόκκινοι» ισοβάθμησαν με Ανζί και Γιουνγκ Μπόις, καθώς οι Ελβετοί νίκησαν 3-1 τους Ρώσους, αλλά έμειναν στην 3η θέση. Στους ανίσχυρους η Ατλέτικο Μαδρίτης! Τεράστια νίκη γοήτρου για την ΑΕ Λεμεσού με 3-0 κόντρα στη Μαρσέιγ. Λεβάντε και Ανόβερο έμειναν στον 2-2 με τους Γερμανούς να τερματίζουν πρώτοι στον 12ο όμιλο..