05 Δεκεμβρίου, 2012

ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στην Κοζάνη έφτασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για την εορτή του Αγίου Νικολάου, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Πάυλου. Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό της πόλεως, η οποία τιμά και την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Κοζάνης κ. Παύλος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, κληρικοί της Μητρόπολης και πιστοί από διάφορες περιοχές.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Νικολάου, ενώ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα και έκανε λόγο για τις ανάγκες που έχουμε δημιουργήσει λέγοντας πως είμαστε δέσμιοι σε μια ψευδή ευδαιμονία που μας χωρίζει από τους συνανθρώπους μας και τόνισε "αναζητούμε παράκληση και παρηγορία, αδικημένοι και απογοητευμένοι από τους ισχυρούς τους κόσμου οι οποίοι μας έκαναν να πιστέψουμε σε παλάτια χτισμένα στην άμμο, ζητούμε φως από το σκότος που αφήσαμε να κατακλύσει τη ζωή μας" και πρόσθεσε "ακόμη κι αν κάποιες φορές δειλιάσαμε δεν υπάρχει περισσότερο ασφαλής προστασία από αυτή που μας προσφέρει ο Θεός δια των Αγίων του. Η ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου αποτελούν απόδειξη της αληθείας."

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, σήμα κατατεθέν για την πόλη της Κοζάνης, σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή ανεγέρθηκε το 1664. Στο διάβα των χρόνων με συντηρήσεις και επεμβάσεις, αλλά και καθολικές ανακαινίσεις παρά το μικρό του μέγεθος παραμένει το κέντρο της λειτουργικής ζωής της Κοζάνης. Είναι τρίκλιτος βασιλική με μεταγενέστερη προσθήκη δύο τρούλων και στα κλίτη αφιερώθηκαν παρεκκλήσια της Θεοτόκου και του Προδρόμου.  Επιγραφή χρονολογεί στο 1730 τις τοιχογραφίες του ναού που φιλοτέχνησαν οι αδελφοί ζωγράφοι Νικόλαος και Θεόδωρος από τα Ιωάννινα. 

Αξιόλογα είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το κιβώριο της αγίας τράπεζας, ο άμβωνας, ο δεσποτικός θρόνος, με πλούσιο διάκοσμο. Το όνομα του τεχνίτη, Μπαντοβέρης, καθώς και όλα τα έξοδα του ξύλινου εξοπλισμού σημειώνονται σε κώδικα των μέσων του 17ου αι. Στον Άγιο Νικόλαο φυλάσσεται κεντητός επιτάφιος του Γεωργίου Κονταρή (1672). Δίπλα στο ναό δεσπόζει το επταώροφο καμπαναριό που κτίστηκε το 1855.

Το 1926 με Προεδρικό Διάταγμα ο Ναός ανακηρύχθηκε διατηρητέο ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο και στις 9 Απριλίου 1953 με Βασιλικό Διάταγμα του Βασιλέως των Ελλήνων Παύλου, ο Άγιος Νικόλαος καθιερώθηκε ως πολιούχος και προστάτης της πόλεως της Κοζάνης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖOΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ


Μάθαμε σήμερα ότι το Βατικανό έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μια κάρτα ως ταυτότητα η οποία έχει ένα μικρο-τσιπ ενσωματωμένo στο εσωτερικό της και η οποία είναι ικανή να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή εντοπισμού. Αυτή η κάρτα θα δοθεί στον κλήρο και τους εργαζόμενους στο Βατικανό. Μια πηγή μέσα στο Βατικανό αναγνώρισε ότι είχαν αρχίσει να σκέφτονται αυτή την Κάρτα εδώ και χρόνια, αλλά αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά. Η κοινή ονομασία των εν λόγω συσκευών είναι RFID ή Radio Frequency Identification (Ταυτοποίηση μέσω Ραδιοσυχνοτήτων).

Η έκδοση αυτών των Καρτών  θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Ιανουαρίου 2013. Το Βατικανό βλέπει την ανάγκη χρήσης καρτών που παρακολουθούνται, λόγω της καταδίκης ενός ατόμου για κλοπή ιδιωτικών εγγράφων του ποντίφικα και την διαρροή τους σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο σε μια "ενοχλητική παραβίαση της ασφάλειας που συγκλόνισε το Βατικανό νωρίτερα αυτό το έτος", σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph. Υπάρχουν πολλοί ζηλωτές (fundamental) Χριστιανοί βλέπουν αυτό το θέμα ως έναν από τους τρόπους με τον οποίο ο Αντί-Χριστος μπορεί να εμφανισθεί στον κόσμο, σύμφωνα με την Αγία Γραφή. Πολλά λέγονται στην Αγία Γραφή σχετικά με τον αριθμό 666 και πως αυτός ο αριθμός θα χρησιμοποιηθεί ως το χάραγμα του θηρίου (Αποκ. 13:17 - και ίνα μή τις δύνηται αγοράσαι η πωλήσαι ει μή ο έχων το χάραγμα, το όνομα του θηρίου η τον αριθμόν του ονόματος αυτού.)

Φυσικά, η ηλεκτρονική Ταυτότητα/Κάρτα Εντοπισμού που το Βατικανό σχεδιάζει να εφαρμόσει δεν είναι (κατ' ανάγκην) το «χάραγμα του θηρίου», και σίγουρα δεν είναι ο αριθμός 666, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι το Βατικανό χαράζει νέο τρόπο σκέψης για την Καθολική Εκκλησία. Με άλλα λόγια, είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τη χρήση αυτών των συσκευών οι οποίες προβληματίζουν πολλούς όταν συνδέονται με τις προειδοποιήσεις της βιβλικής προφητείας. Στις ΗΠΑ πρόσφατα, σε ένα σχολείο του San Antonio, την οργή των γονέων και των μαθητών προκάλεσε η σχολική περιφέρεια με την απόφασή της οι μαθητές να φορούν την Κάρτα παρακολούθησης σε ένα κορδόνι γύρω από το λαιμό τους, που θα παρακολουθεί τις κινήσεις τους στην πανεπιστημιούπολη. Οι φοιτητές που δεν θα φορούν τις συσκευές θα υποστουν τιμωρίες.

Όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στην ηλεκτρονική εποχή, τόσο περισσότερα από αυτού του είδους τα πράγματα θα δούμε. Δεν έχουμε ακόμη ακούσει εάν η αμερικανή εκκλησία σχεδιάζει,  ή χρησιμοποιεί παρόμοιες συσκευές.

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ


Εκοιμήθη σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγο ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος, ο οποίος από χθες νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Αγίου Γεωργίου του Λιβάνου. Πληροφορίες από το Πατριαρχείο Αντιοχείας αναφέρουν ότι η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Μπαλαμάντ, ενώ στη συνέχεια η σωρός του μακαριστού θα μεταφερθεί στη Δαμασκό για να ταφεί.

Ο Ιγνάτιος Δ΄ (Χαζίμ) είναι ο εκατοστός εβδομηκοστός Πατριάρχης Αντιοχείας, ο τρίτος κατά σειράν Πρεσβείων των Ορθοδόξων Πατριαρχών, αμέσως μετά τούς Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας.Ο πλήρης τίτλος του είναι: Πατριάρχης της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε καί Μεσοποταμίας καί πάσης Ανατολής.

Γεννήθηκε το 1920 στο Mhardey της Συρίας. Ανήκε σε ευσεβή ορθόδοξη αραβική οικογένεια και από νωρίς έδειξε κλίση για τα εκκλησιαστικά. Χειροτονήθηκε διάκονος ενώ σπούδαζε φιλολογία στη Βηρυτό. Το 1945 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου. Μετά την επιστροφή του στη Μέση Ανατολή, ίδρυσε την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Balamand του Λιβάνου. Το 1961 χειροτονήθηκε Επίσκοπος και το 1970 εξελέγη Μητροπολίτης Λαοδικείας στη Συρία. Στις 2 Ιουλίου 1979 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας με το όνομα Ιγνάτιος Δ'.


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ



Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο θα τιμήσει με τη δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη η Κοζάνη την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό της Ναό. 

Τις φετινές εορταστικές – λατρευτικές εκδηλώσεις, που συμπίπτουν με τα εκατόχρονα από την απελευθέρωση της πόλης, θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από άλλους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών του εορτασμού 
έχει ως ακολούθως:

ΤΕΤΑΡΤΗ  5  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

6.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και Σερβίων & Κοζάνης  κ. Παύλου. Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

8.30 μ.μ. Σύντομη Αγρυπνία με Χαιρετισμούς του Αγίου.

ΠΕΜΠΤΗ  6  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

7.00 π.μ. – 11.00 π.μ. Όρθρος – Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

11.00 π.μ. Πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου (μέσω των οδών Ξεν. Τριανταφυλλίδη (ΟΤΕ), κεντρικής Πλατείας, οδού Ειρήνης, Πλατείας Ελευθερίας, οδού Μπουσίου και από την οδό Ξεν. Τριανταφυλλίδη επιστροφή στον Ιερό Ναό).

Ο Μακαριώτατος θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη αργά το βράδυ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο μπαίνει στην τελική ευθεία, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έχει υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από όλα τα μέλη της κυβέρνησης, παρακάμπτοντας έτσι τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους δήμους και την άρνηση ορισμένων δημάρχων να αποστείλουν στοιχεία υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
   
Στην τελευταία θέση των «27», ξεπερνώντας τη μέχρι τώρα πρωταθλήτρια Βουλγαρία, κατατάσσει την Ελλάδα η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την διαφθορά, η οποία καταρτίζεται (ελλείψει άλλων στοιχείων) με βάση την «αντιλαμβανόμενη διαφθορά». Άσχημη εντύπωση δίνει και η Ιταλία, που ξεπερνά οριακά τη Βουλγαρία αλλά βρίσκεται κάτω από την Ρουμανία, στην παγκόσμια κορυφή βρίσκονται Φινλανδία και Δανία.
    
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας μέσα στα σχολεία στην Ελλάδα. Η χρήση κοροϊδευτικών ψευδωνύμων (60,6%), τα σπρωξίματα-χτυπήματα (45,39%) και τα πειράγματα για την εξωτερική τους εμφάνιση (36,30%) είναι οι κύριες μορφές ενδοσχολικού εκφοβισμού, βάσει έρευνας που διεξήγαγε το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε 167 σχολεία. Ανάμεσα σε άλλες πέντε χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Λετονία και Ιταλία) η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην εμφάνιση του φαινομένου αυτού.
  
 Μετά την αποκήρυξη της ιδέας του φόρου 45% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ από τον πρωθυπουργό και τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει πρόταση για 45%, η κυβέρνηση αναζητά τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσει την βελτιωμένη πρότασή της για το φορολογικό. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη, με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν το σχέδιο τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων.
   
Χριστουγεννιάτικο παζάρι διοργανώνει από τις 6 ώς τις 10 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός».

Κόσμος

Σε πάνω από 200 νεκρούς ανέρχεται ο απολογισμός του τυφώνα Μπόφα στις Φιλιππίνες, την στιγμή που αρκετοί αγνοούνται μετά το χτύπημα τις κακοκαιρίας στο νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας. Οι πλημμύρες έχουν αφήσει τοπίο καταστροφής σε αρκετά σημεία της επαρχίας, ενώ το βαρύτερο τίμημα πλήρωσε περιοχή στην κοιλάδα Κομποστέλα, όπου αιφνίδιοι χείμαρροι στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
   
Μέτρα λιτότητας 3,5 δισ. ευρώ προβλέπει ο ιρλανδικός προϋπολογισμός για το 2013, ενώ το Δουβλίνο κατάφερε, μετά την προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, μία (έστω και περιορισμένη) έξοδο στις αγορές και ήπια θετικά πρόσημα στο ΑΕΠ της. Τα μέτρα, που στοχεύουν στη μείωση του υψηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη, ακολουθούν τη σωρευτική αφαίρεση 25 δισ. ευρώ από την ιρλανδική οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και προβλέπεται να περιλαμβάνουν προσαρμογή του πολιτικά «ευαίσθητου» φόρου ιδιοκτησίας και περικοπές στους δαπάνες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
   
Την τελευταία της πνοή σε οίκο ευγηρίας στην Τζόρτζια των ΗΠΑ άφησε σε ηλικία 116 ετών η Μπέσι Κούπερ, που έχει καταγραφεί στο Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η Κούπερ είχε ένα ήσυχο θάνατο, ανακοίνωσε ο 77χρονος γιος της.
   
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ενισχύοντας την ικανότητα αεράμυνας της Τουρκία. Το «πράσινο φως» δόθηκε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τη Συμμαχία να εκφράζει παράλληλα μεγάλη ανησυχία και να προειδοποιεί ενάντια σε πιθανή χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Επικρίνει την ανάπτυξη των Patriot η Ρωσία. «Φήμες» λέει για τα περί χημικών όπλων της Συρίας.
   
Με δακρυγόνα απάντησε η αιγυπτιακή αστυνομία κατά των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο σε διαμαρτυρία για τις πολιτικές του προέδρου Μόρσι και την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ο πρόεδρος αναγκάστηκε να αποχωρήσει εσπευσμένα από το κτίριο για την ασφάλειά του (από την πίσω πόρτα, αναφέρουν μαρτυρίες) την ώρα που η αστυνομία συγκρούονταν με το πλήθος. Τα πνέυματα ηρέμησαν στη συνέχεια αλλά το πλήθος επιμένει έξω από το προεδρικό μέγαρο. Δείτε βίντεο με τα επεισόδια έξω από την προεδρία...

Οικονομία

Τον Ιούνιο 2013 θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το «μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο», δηλαδή τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου και βάσει της οποίας θα φορολογηθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις το 2013. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη νέα σύσκεψη που θα έχει την Πέμπτη ο Γ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
   
Μηχανισμούς ελέγχου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην φορολογική διοίκηση δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών και προς το σκοπό αυτό με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα συστάθηκαν τρία όργανα που θα εποπτεύσουν την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου. Ειδικότερα, συστάθηκαν Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, Συντονιστική Επιτροπή και Ομάδα Εργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην φορολογική διοίκηση.
  
 Εκτιμήσεις για ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας ακόμη και 427 δισ. ευρώ, με υπολογιζόμενο καθαρό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο 214 δισ. ευρώ ή 107% του ΑΕΠ, διατυπώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Αθλητισμός

Πολύ κοντά στο να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ βρίσκεται ο Κώστας Κατσουράνης, καθώς οι συζητήσεις των δύο πλευρών για συμβόλαιο 1,5 χρόνου είναι προχωρημένες.
   
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή σε βάρος της Άρσεναλ, με τον Λεονάνρτο Ζαρντίμ να αποδίδει τη νίκη επί των «Κανονιέρηδων» στη συλλογική προσπάθεια και στον ρυθμό που έδωσαν οι παίκτες του. «Είμαστε πλήρεις», απάντησε ο Πορτογάλος τεχνικός σε ερώτηση για την προοπτική ενίσχυσης εν όψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Μανωλάς: «Τώρα πάμε για το διπλό στο ΟΑΚΑ». Τζιμπούρ: «Πρέπει να κοιτάμε το παιχνίδι μας». Θεοδωρίδης: «Αφήστε τις παράγκες».
   
Με δύο βαθμούς ολοκλήρωσε η Μονπελιέ την παρθενική της παρουσία στο Champions League, καθώς ανεδείχθη ισόπαλη 1-1 με τη Σάλκε. Τη συμμετοχή τους στο Europa League εξασφάλισαν Άγιαξ, Ζενίτ και Ντιναμό Κιέβου.Η πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων μετά την ήττα από την Ντόρτμουντ στη Γερμανία.