04 Δεκεμβρίου, 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: "ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ"


Το τέταρτο σε σειρά Κοινωνικό Παντοπωλείο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινίασε σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, στο Δήμο Ζωγράφου, παρουσία επισήμων, της τοπικής αρχής, εκπροσώπων ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών σε μια περίοδο που τη χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη. «Το σημερινό παράδειγμα, είπε χαρακτηριστικά, συνεργασίας  της εκκλησίας με την τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει το δρόμο για τον τόπο μας. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε , μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να  ξεπεράσουμε την κρίση».  

Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία σε όλη την Ελλάδα  στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν δημιουργώντας ασπίδα προστασίας  και δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις στο συνάνθρωπο. «Είμαστε κοντά σας, αγκαλιάζουμε κάθε συνάνθρωπό μας δημιουργώντας μια αλυσίδα ζωής με την ίδρυση και λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων με σκοπό την προσφορά και την ανακούφιση των αναγκών σας. Δεν υπάρχουν γραμμές που μας χωρίζουν αλλά αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο μας με ενέργειες σαν και τις σημερινές που σηματοδοτούν και καταλήγουν στην προτροπή για όλους μας, βοήθησε και συ να αλλάξει η ζωή μας".

"Θέλω να κάνω μια ευχή", κατέληξε. "Θα ήθελα να δω αυτό το κοινωνικό παντοπωλείο κλειστό του χρόνου τέτοια εποχή.  Θα είναι το μήνυμα  του τέλους της περιπέτειας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι να πάψει η κρίση, να μην γονατίσουν οι Έλληνες και να σηκώσουμε γρήγορα και πάλι περήφανα το κεφάλι μας». Ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κωνσταντίνος Καλλίρης, στο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την «Αποστολή» για την στήριξη οικονομικά ασθενέστερων ομάδων της τοπικής κοινωνίας με την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Αποστολή Αγάπης».

Είναι μία κίνηση που θα καλύψει ανάγκες συνανθρώπων μας που υποφέρουν από την κρίση δίνοντας ουσιαστική λύση και διέξοδο στα προβλήματα πιου αντιμετωπίζουν δήλωσε. Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας  σε δηλωσεις του ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε ακόμη μία γειτονιά της πρωτεύουσας να δώσουμε το παρόν στις ανάγκες τόσων ανθρώπων που δυσκολεύονται από την οικονομική κρίση στην καθημερινή τους βιοπάλη.

Δημιουργήσαμε το 4ο Κοινωνικό Παντοπωλείο, μεγαλώνοντας την αγκαλιά μας πολλαπλασιάζοντας τη βοήθεια μας και συνεχίζουμε τον δικό μας αγώνα με πρωταρχικό σκοπό να διευκολύνουμε τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, να ενδυναμώσουμε την ελπίδα των ελληνικών οικογενειών που βουλιάζουν σε ένα ασταθές και αβέβαιο μέλλον λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Αυτή είναι η αποστολή μας να βοηθήσουμε με πράξεις ν΄αλλάξει η ζωή μας. Συνεχίζουμε με ορόσημο τις εντολές του Μακαριωτάτου να σταθούμε δίπλα σε όποιον υποφέρει και προσδοκά από τη στοργική Εκκλησία.  

Με ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας που έχουμε δημιουργήσει έχουμε πράξει ουσιαστικά βήματα για την υποστήριξη του πλησίον μας εξασφαλίζοντας σε όσους περισσότερους μπορούμε γιατρό, φαγητό και φάρμακο. Συνεχίζουμε την αποστολή μας και αναγνώριση δική μας, το χαμόγελο και η ικανοποίηση σας». Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας,Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ευτυχία Μπέκου.



Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ


«Δώστε αξία και νόημα στις σπουδές, ώστε ο λόγος σας να δώσει νόημα στη ζωή των ανθρώπων» παρότρυνε ο Αρχιεπίσκοπος τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα το μεσημέρι. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής, το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο χαιρέτισαν τους πρωτοετείς σπουδαστές σε μια γιορτή – καλωσόρισμα των νέων παιδιών.

Ο Καθηγητής του τμήματος Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, παράλληλα με τις ευχές των διδασκόντων, μετέφερε στους φοιτητές και στους γονείς τους, ψήφισμα που δείχνει την αγωνία των Πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και την ισχυρή βούληση που θα επιδείξουν στη διατήρηση αυτοτέλειας της Θεολογικής Σχολής. Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φοιτητών και των μεταπτυχιακών από τα τμήματα Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας. Οι φοιτητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το εργασιακό μέλλον, γι’ αυτό και ζήτησαν την έμπρακτη στήριξη της Εκκλησίας και προσωπικά του Μακαριωτάτου.

«Πιστεύω ότι η επίγνωση των ιθυνόντων σχετικά με τη σημασία των θεολογικών σπουδών για το Έθνος και την πατρίδα δε θα επιτρέψει ασύνετες κι αδόκιμες επιλογές» δήλωσε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους φοιτητές. «Δε διαφεύγουν τα επαγγελματικά προβλήματα του κλάδου και οι προσπάθειες κάποιων να υποβαθμιστεί το μάθημα των Θρησκευτικών και να εξοστρακιστεί η Εκκλησία από τη ζωή των ανθρώπων» για το λόγο αυτό, όπως είπε ο Μακαριώτατος, «η παρουσία μου δεν έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά δηλώνει την έγνοια και την υπόσχεση ότι η Εκκλησία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό σας…η Εκκλησία και ιδιαίτερα η Αρχιεπισκοπή είναι σπίτι σας και έτσι θέλω να τη νιώθετε κάθε στιγμή και ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε ακόμη τους φοιτητές ν’ αφήσουν τις προκαταλήψεις και τις διχαστικές αντιλήψεις περί τάχα συγκρούσεως μεταξύ Θεολογίας κι Επιστήμης και να τολμήσουν ν’ αναρωτηθούν: “εδώ που βρέθηκα είναι τυχαίο γεγονός ή προσωπική πρόσκληση απ’ τον ίδιο τον Χριστό;” Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον σπουδαστικό κόσμο να ενώσει τα χέρια και τις καρδιές του για ν’ αντιπαρατάξει στην έκπτωση και την οδύνη της εποχής μιαν άλλη δύναμη, ζωογόνα κι ελπιδοφόρα.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Αμαλία Μόζερ και σύσσωμο το διδακτικό προσωπικό της Θεολογικής, που με την ευκαιρία της εκδήλωσης τίμησε τους δασκάλους των Θεολογικών γραμμάτων, τον αλησμόνητο Κωνσταντίνο Σκουτέρη, τους Ομότιμους Καθηγητές Σπυρίδωνα Κοντογιάννη και Δακουρά Διονύσιο και τους αφυπηρετήσαντες Καθηγητές της Σχολής κ. Νικόλαο Ολυμπίου και τον π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ Η Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ι.Α.Α


Ανθρωπιστική  βοήθεια στο μαρτυρικό Κόσσοβο και Μετόχια μετέφερε αντιπροσωπεία της «Αποστολής» με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα σε επίσκεψη που πραγματοποίησε από 30 Νοεμβρίου έως τις  2 Δεκεμβρίου και  σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, την οποία εκπροσώπησε ο Αρχιμ. πατέρας Παρθένιος Μαχαιριώτης.

Την Παρασκευή ο κ. Δήμτσας προσέφερε με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, τρόφιμα και ρουχισμό στην πόλη Στρίπτσα, ενώ το Σάββατο βοήθεια παραδόθηκε στους κατοίκους του απομακρυνσμένου χωριού Σούσιτσε. Τον κ. Δήμτσα συνόδευσε ο Υφυπουργός Κοσσόβου της Σερβίας Μίρκο Κρίλιτς, ο οποίος σε δείπνο που παρέθεσε τον ευχαρίστησε για την συνέπεια με την οποία η «Αποστολή» στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που συνεχίζουν να δοκιμάζονται.

Ο κ. Δήμτσας μαζί με τον π. Παρθένιο Μαχαιριώτη και εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν επίσης την Μονή του Αρχαγγέλου στο Πρίζρεν όπου παρέδωσαν τρόφιμα και στα Μετόχια του Κοσσόβου τις Μονές Πετς και στη Τέτσινα που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Δήμτσας ανάφερε: «Η Αποστολή παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Κοσσόβου.

Στις αρχές του φθινοπώρου δεσμευτήκαμε στον Πατριάρχη Ειρηναίο να στηρίξουμε το Κόσσοβο και τα Μετόχια. Το πράττουμε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το μυαλό μας είναι σε σας. Το κάθε πακέτο που σας παραδίδουμε είναι κατάθεση ψυχής, είναι κατάθεση ζωής των Ελλήνων που συνεχίζουν να δείχνουν την ανθρωπιά τους.

Είναι η έβδομη αποστολή αυτή που υλοποιούμε βάζοντας ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα αλληλεγγύης που δημιουργεί η «Αποστολή». Η ανθρωπιστική βοήθεια της «Αποστολής» που προσφέρθηκε ανέρχεται στους 5 τόνους.

† ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ (4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)


Οι Πατέρες της Εκκλησίας, υποστηρίζουν πως ο κάθε άνθρωπος είναι και μια ζωντανή ανεπανάληπτη εικόνα του Θεού.  Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής αναφέρει πως «πάσα φύσις λογική, εικών του Θεού εστίν.»  Έτσι για την Ορθόδοξη Πατερική Γραμματεία ο εικονισμός του Θεού στο ανθρώπινο πρόσωπο, σε συνδυασμό με την προς το Θεό αγάπη, καθιστούν τον άνθρωπο θέσει και ενεργεία Θεό.  Ο Άγιος Διάδοχος ο Φωτικής θα πει: «Πάντες οι άνθρωποι, εικόνες Θεού εσμέν• το δε καθ’ ομοίωσιν  εκείνων μόνον εστίν των δουλωσάντων την εαυτών ελευθερίαν δια της πολλής αγάπης τω Θεώ.»  Δηλαδή όλοι οι άνθρωποι είμαστε εικόνες του Θεού.  Αλλά το καθ’ ομοίωσιν, δηλαδή η Θέωση και ο Αγιασμός είναι για εκείνους μόνο που αγαπούν το Θεό και που γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, δίνουν όλο το είναι τους σ’ Αυτόν. 

Εξάλλου ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, μιλώντας για την προς το Θεό αγάπη, θα τονίσει πως δεν είναι μια αφηρημένη συναισθηματική κατάσταση, αλλά μια διαρκής πάλη και ένας συνεχής αγώνας του ανθρώπου κατά των παθών τον οποίον επιζητεί ο Θεός, ώστε δια της καθάρσεως απ’ αυτά να καταφέρει ο άνθρωπος να ενωθεί με τις Θείες Άκτιστες Ενέργειες.  «Χρή τον άνθρωπον από προαιρέσεως γεωργήσαι γην της καρδίας αυτού και πονήσαι.  Ζητεί ο Θεός τον πόνον και την εργασίαν του ανθρώπου.»

Μ’ αυτό το πνεύμα, η Αγία Βαρβάρα της οποίας η Εκκλησία τιμά τη μνήμη στις 4 Δεκεμβρίου, αγωνίστηκε ενάντια στα πάθη που και αυτή ως μεταπτωτικός άνθρωπος είχε και κατάφερε δια της προς το Θεό αγάπης να αποκτήσει την αγία απάθεια.  Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος θα διακηρύξει: «Η αγία απάθεια ώσπερ κυκλοειδής στέφανος περιφρουρεί τους Αγίους από πάσης πονηράς εννοίας».  Δηλαδή η αγία απάθεια σαν ένα κυκλικό στεφάνι περιφρουρεί τους Αγίους από κάθε πονηρό και εφάμαρτο λογισμό.  Το χάρισμα αυτό που δίνεται στους θεωμένους ανθρώπους που αγαπούν το Θεό, είχε σε μεγάλο βαθμό η Αγία Βαρβάρα.

Ζώντας μέσα σε ένα ειδωλολατρικό περιβάλλον έμεινε εντελώς ανεπηρέαστη από τον τρόπο ζωής των ειδωλολατρών, που ήταν συνυφασμένος με τα πάθη και τις ηδονές.  Έτσι ο νους της ακριβώς, επειδή συνείχετο από την προς το Θεό αγάπη εκοσμείτο με την αρετή της απροσπάθειας.  Αυτό σημαίνει πως δεν την ενδιέφεραν οι τιμές, τα πλούτη και τα φθαρτά πράγματα του κόσμου τούτου.  Επιπρόσθετα η αγία ψυχή της ήταν απαλλαγμένη από την εμπάθεια και τέλος το σώμα της ήταν εντελώς ξένο προς κάθε λογής ηδυπάθεια. Έχοντας λοιπόν κατά την Πατερική Θεολογία καθαρίσει το τριμερές της ψυχής της, είχε μια βιωματική και εμπειρική σχέση με το Θεό, αφού κατά τον Άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο «οι Άγιοι ορώσιν πλουσίως τοις νοεροίς οφθαλμοίς το φως της Θεότητος, ου της θεωρίας του κάλλους και της γλυκύτητος, ουδέποτε δύνανται κορεσθήναι».  

Δηλαδή οι Άγιοι βλέπουν με τα μάτια της ψυχής τους το φως της Τριαδικής Θεότητας και τη θεία ομορφιά η οποία συνεπαίρνει όλο το είναι τους.  Γι’ αυτό το λόγο όταν ο αριστοκράτης πατέρας της, ο τοπάρχης Διόσκορος χτίζει ένα λουτρό έξω από τον πύργο στον οποίο διέμενε η Αγία, ζητεί από τους εργάτες να φτιάξουν τρεις θυρίδες αντί για δυο όπως παρήγγειλε ο πατέρας της κι΄ αυτό γιατί, κατά την αγαπώσα το Θεό καρδία της: «Τρεις θυρίδες φωτίζουσιν πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα.»

Ο Ιερός Χρυσόστομος αναφέρει πως η προς το Θεό αγάπη και ο Θείος Πόθος είναι κατά πολύ ανώτερα από τις εγκόσμιες αγάπες.  Εξηγεί δε πως όταν ο άνθρωπος καταληφθεί από την προς το Θεό αγάπη, τότε ο Χριστός γίνεται γι’ αυτόν το ερώμενο πρόσωπο και όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.  Θα πει χαρακτηριστικά: «Ουκ έστιν ουδέν ο ο πόθος ου νικά• όταν δε και θείος η ο πόθος, τότε απάντων υψηλότερος εστίν.  Τούτου γαρ μείζων εστίν τον Χριστόν έχειν εραστήν και ερώμενον ομού.» 

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η Αγία Βαρβάρα ανεδείχθει τέλειο υπόδειγμα της προς το Θεό αγάπης με την οποία γέμισε την καρδιά της βρίσκοντας το αληθινό νόημα της ζωής. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας της, παρόλο που το κοσμικό μέλλον ανοιγόταν μπροστά της ως κόρη Επάρχου και με τα ποικίλα χαρίσματα που είχε, εντούτοις  αδιαφορεί για τα πλούτη και τα μεγαλεία που την περιτριγυρίζουν.  Στη συνέχεια δέχεται φριχτά βασανιστήρια και αυτόν ακόμα το δια αποκεφαλισμού θάνατο, ως επισφράγισμα της αγάπης της προς το Θεό.  Ο Χριστός ανταμείβοντάς την, της προσφέρει τη Θέωση και τον Αγιασμό.  Τα άγια λείψανα της που ευωδιάζουν και αποτελούν πηγή «ιάσεων και θαυμάτων παντοδαπών», αποτελούν συνάμα και μια διαρκή υπόμνηση πως ο Θεός, «τους δοξάζοντας Αυτόν αντιδοξάσει». 

Είναι δυστυχώς τραγική διαπίστωση το γεγονός πως κατά τον Έριχ Φρομ ο σημερινός άνθρωπος «διάλεξε ανάμεσα στο να είναι, το να έχει».  Ο καταναλωτισμός, η μαζικοποίηση, η αλλοτρίωση του ανθρωπίνου προσώπου, η κοινωνική ανισότητα, οι πόλεμοι και πλείστα άλλα κοινωνικά προβλήματα όπως παραδείγματος χάριν το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέπειες της έλλειψης του αληθινού νοήματος της ζωής που όπως λέκτηκε και πιο πάνω συμφαίνεται με τη Θέωση και τον Αγιασμό του ανθρωπίνου προσώπου.

Μόνο ο άνθρωπος που βιώνει την προς το Θεό αγάπη νοηματοδοτεί τη ζωή του και μπορεί να αναγνωρίζει τον κάθε άνθρωπο σα μια ζωντανή εικόνα του Θεού.  Μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να είναι ένα αληθινό πρόσωπο όπως ακριβώς υπήρξε και η Αγία Βαρβάρα που εξαιτίας της προς το Θεό αγάπης της, κατέστη κατά τη Θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά «έμψυχη εικών αρετής, αυτοκίνητος στήλη παντός αγαθού».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος συναντήθηκε χθες Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 17.00 μ.μ. στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κύριο Σάββα, ο οποίος επισκέπτεται την Εκκλησία της Ελλάδος.

“ Όταν έρχεται κανείς ως φιλοξενούμενος, φέρνει δώρα. Επιτρέψατέ μου πρώτα να σας επιδώσω το παράσημο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, ως δείγμα καλής συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Ξεκινώντας από την εποχή του Αρχιεπισκόπου κυρού Σεραφείμ μέχρι σήμερα, η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε σε μας μεγάλη βοήθεια. Αυτό το παράσημο το οποίο σας επιδίδω, αποτελεί το μεγάλο αντίδωρο της Εκκλησίας της Πολωνίας στην Εκκλησία της Ελλάδος. Έχουμε γνωρίσει τους προκατόχους σας, ιδιαίτερα τον κυρό Χριστόδουλο, τον οποίο επισκέφτηκα ένα μήνα πριν πεθάνει - για όλα δε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. 


Ευχαριστώ, και παρακαλώ δεχθήτε το πρώτο παράσημο της Εκκλησίας της Πολωνίας. Σας παρακαλώ να επισκεφθήτε την Εκκλησία μας το 2013. Σας προσφέρω αυτόν τον Σταυρό, που είναι όπλο κατά του Σατανά.” Αυτά δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας κύριος Σάββας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος αντιφωνώντας μεταξύ άλλων τόνισε:

“Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κύριε Σάββα: 


Είμεθα πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε εδώ σήμερα. Το σπουδαιότερο δώρο είναι η παρουσία σας ανάμεσά μας. Έχουμε γνωριστεί και λειτουργήσει στην Πολωνία και κάθε φορά που βρισκόμαστε, γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τη ζωή και τη δράση της Εκκλησίας της Πολωνίας. 

Εγώ κληρονόμησα από τους προκατόχους μου, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, τον και Γέροντά μου, και τον κυρό Χριστόδουλο την μεγάλη αγάπη για όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίας. Στους καιρούς μας , όπου η κατάσταση για την χώρα μας είναι τόσο δύσκολη, χαίρομαι να βλέπω αδελφούς Ποιμένες που εργάζονται για την Ορθοδοξία.”