27 Νοεμβρίου, 2012

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Μαθητές από το κολέγιο της Θεσσαλονίκης, δέχτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Μακαριώτατος φανερά ευδιάθετος συνομίλησε με τους μαθητές και τους καθηγητές - συνοδούς τους για διάφορα θέματα που απασχολούσαν τα παιδιά.

Ο Μακαριώτατος ρώτησε τα παιδιά εάν επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης και αν τους άρεσε, τονίζοντας ότι θα ήταν πιο πλούσια τα μουσεία μας, αν μας έδιναν πίσω αυτά που μας έχουν πάρει οι ξένοι.

Δεν είναι ανάγκη να μας δώσουν μόνο τις δόσεις αλλά και την περιουσία που μας έχουν αφαιρέσει με βίαιο τρόπο πρόσθεσε.

Το Κολέγιο, εκ μέρους των καθηγητών, προσέφερε μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου φιλοτεχνημένη με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος από την μεριά του υποσχέθηκε στους μαθητές ότι θα τους επισκεφθεί σύντομα στο σχολείο τους και τους μοίρασε ως ευλογία από ένα σταυρουδάκι.



ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ

Πώς και από πού «δένει» η χημεία
μεταξύ Αρχιεπισκόπου και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν καλλιεργεί εικόνα ευσέβειας, δεν κρατάει ούτε τους τύπους. Με τη σύντροφό του δεν έχει παντρευτεί, τα παιδιά του δεν τα έχει βαφτίσει, στην εκκλησία να ανάβει ευλαβικά το κερί του το Πάσχα και να ακολουθεί τον Επιτάφιο δεν τον έχει δει κανείς. Διατηρεί όμως άριστες σχέσεις με τους επικεφαλής της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην προσέγγιση έχει συμβάλει η καλή χημεία ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το πόσο καλή είναι η σχέση τους έγινε δημόσια γνωστό πρόσφατα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος παραβρέθηκε στην κηδεία του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία.

Μάλιστα, αυτό το πρότεινε διακριτικά ο ίδιος ο Ιερώνυμος στον κ. Τσίπρα, όταν του τηλεφώνησε για να τον συλλυπηθεί. Είναι ενδεικτικό για το πώς αξιολογεί ο κ. Τσίπρας τη σχέση αυτή το ότι δεν το φοβήθηκε. Τα επιτελεία υπερθεματίζουν το καλό κλίμα. Στην Κουμουνδούρου μιλούν θετικά για τις παρεμβάσεις των μητροπολιτών που λειτουργούν ως ανάχωμα στην ακροδεξιά μισαλλοδοξία.«Είμαστε πολύ τυχεροί, που Αρχιεπίσκοπος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ο Ιερώνυμος» λέει ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου πιστώνουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο εκκλησιαστικό ζήτημα δεν χαρακτηρίζεται από ανελαστική προσέγγιση και ιδεοληπτική οπτική, κάτι που κατά την άποψή τους χαρακτηρίζει τη ΔΗΜΑΡ και ιδιαίτερα ορισμένα στελέχη της. Αυτονόητα όλα αυτά δεν είναι.

Η Εκκλησία της Ελλάδος παραμένει ένας βαθιά συντηρητικός θεσμός.  Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο άλλο άκρο. Αγκάθια στις μεταξύ τους σχέσεις υπάρχουν και δεν είναι αμελητέα, όπως π.χ. το ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους. Η αναμεταξύ τους συνεννόηση αποτελεί λοιπόν μια πολιτική επιλογή. Ενδιαφέρον έχει ότι αυτή δεν δρομολογήθηκε μετά τις εκλογές και την ενίσχυση του  ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολύ νωρίτερα. Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο έγινε το 2011, σε επίσημη συνάντησή τους με αφορμή τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας. Η συζήτηση έγινε με ανοικτά χαρτιά, ακόμα και για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος εξέθεσε την άποψή του, ότι δηλαδή η περιουσία αυτή είναι αδρανής, αφού δεν δίδονται στην Εκκλησία τα εργαλεία για την αξιοποίησή της, και άφησε χρόνο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  να το ελέγξει. Σήμερα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα εργαστούν για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η συγκυρία εξάλλου φρόντισε να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας: Την αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Αν για τον κ. Τσίπρα αυτή η αντίθεση είναι πρωτίστως ιδεολογική και πολιτική και υπήρχε προτού η κρίση δείξει τα δόντια της, για τον Αρχιεπίσκοπο αποτελεί εμπειρικό βίωμα των δύο τελευταίων χρόνων, μέσα από τα συσσίτια της Εκκλησίας. Άνθρωποι που τον ξέρουν καλά λένε ότι ανησύχησε πολύ όταν διαπίστωσε το εύρος των κοινωνικών στρωμάτων στο οποίο απευθύνεται τα τελευταία δύο χρόνια η εκκλησιαστική αλληλεγγύη, το οποίο μεγαλώνει συνεχώς.

Τη δυσφορία του για την εξέλιξη αυτή ο Αρχιεπίσκοπος με δυσκολία τη συγκρατεί: πριν από εννέα μήνες προειδοποίησε τον τότε πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, χαρακτήρισε τους «δανειστές δυνάστες» και μίλησε για «πολλές τρόικες» που τελικά κατάφερε να ξεπεράσει η χώρα. Η ανακούφιση της οδύνης για τους κοινωνικά ασθενεστέρους που πλήττονται από τη λιτότητα και την ύφεση είναι κοινός τόπος επί του πρακτέου για την Εκκλησία και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως στόχο - χωρίς ακόμα ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην υλοποίησή του- τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Από την άλλη πλευρά, η Εκκλησία διαθέτει τις πληρέστερες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κουμουνδούρου βλέπουν σε αυτό το πεδίο ευρείες δυνατότητες συνεργασίας. Τα οφέλη της συνεννόησης είναι προφανή. Ο κ. Τσίπρας που «έρχεται» προς την εξουσία δεν θέλει απέναντι την Εκκλησία. Και ο Αρχιεπίσκοπος που βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται ως μεγάλο κόμμα επιδιώκει να τον εντάξει στον κύκλο των συνομιλητών της Εκκλησίας. Η ψηφοφορία για τη συνδιάσκεψη Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία του ενιαίου κόμματος, η οποία θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου ώς τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, συμμετείχε στη διαδικασία ψηφίζοντας σε μια από τις διαμερισματικές οργανώσεις του Περιστερίου. Η διαδικασία εγγραφής μελών στις τοπικές οργανώσεις ανά την επικράτεια παρέμενε ανοικτή ώς την έναρξη της ψηφοφορίας σε κάθε τοπική οργάνωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, ο αριθμός των μελών που θα έχουν εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις περίπου 350 τοπικές οργανώσεις αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα σε 25.000 και 30.000, κάτι που κορυφαία στελέχη αποδίδουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τα μέλη του να είναι απολύτως ενεργά και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του κόμματος και όχι να δραστηριοποιούνται μόνο στην εκλογή αρχηγού. 

Απόλυτη ικανοποίηση, πάντως, δεν υπάρχει και είναι ενδεικτική η αποστροφή του κ. Τσίπρα στη συνέντευξη  Tύπου για το νέο κόμμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη συμμετοχή της κοινωνίας και όχι τη διεκπεραίωση της αποστολής του κατ’ ανάθεση. Στελέχη και συνιστώσες που στήριξαν τη διαδικασία περίμεναν υψηλότερη ενεργό συμμετοχή των πολιτών.   Επισημαίνουν ότι ο αριθμός όσων ενεγράφησαν είναι μικρός σε σχέση με τα 1,6 εκατ. ψηφοφόρους του κόμματος. Τα στελέχη αυτά υποστηρίζουν ότι ευθύνονται οι μηχανισμοί και οι οργανώσεις του κόμματος, που δεν έδειξαν την απαραίτητη «μαζική ματιά».
------------------------
Το παρόν κείμενο εδημοσιεύθη στην Εφημερίδα Καθημερινή 25/11/2012
από τον κ. Παναγή Γαλιατσάτο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ



Εκφράζομεν τάς θερμάς ημών ευχαριστίας διά τάς ευγενείς ευχάς, τάς οποίας απηυθύνατε επ’ ευκαιρία των ονομαστηρίων ημών. Αύται μαρτυρούν τά αισθήματα της αγάπης καί του σεβασμού υμών πρός τήν Εκκλησίαν καί βαθέως μας συγκινούν.

Αντευχόμεθα πως ο Κύριος, διά πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, σας ευλογή εις τήν ζωήν καί τά έργα σας καί εκπληροί κάθε ευγενή σας επιθυμίαν.

Εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

 τη 13η Νοεμβρίου 2012.

 Ευχέτης πρός Κύριον
                                                + Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αστυνομική επέμβαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που τελούσε υπό κατάληψη για να μην αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι λίστες διαθεσιμότητας. Η αστυνομία έσπασε την πόρτα του κτιρίου και πραγματοποίησε τρεις συλλήψεις. Την ίδια ώρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και οι δήμοι εξακολουθούν να μην στέλνουν λίστες με τα ονόματα υπαλλήλων. Στις 11:30 πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ- ΟΤΑ στην πλ. Καραϊσκάκη στην Αθήνα, ενώ πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
   
«Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία».
   
Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η συμφωνία που επετεύχθη κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. «Η δόση ανοίγει το δρόμο για την στήριξη των ευάλωτων τραπεζών και θα επιτρέψει στο κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το Δεκέμβριο» αναφέρει το BBC. Για συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα κάνει λόγο η ιταλική La Repubblica. «Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
   
Τα στοιχεία 2.000 μαθητών στην Αθήνα που υποσιτίζονται καθημερινά, εξαιτίας των ακραίων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους παραδόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι η Αρχιεπισκοπή θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για το καθένα από αυτά τα παιδιά, «κάνοντάς τα δικά της παιδιά».
   
Σε αδιέξοδο βρίσκονται μισό εκατομμύριο πολίτες στη Θεσσαλονίκη μετά το χειρόφρενο που τραβούν αστικά και υπεραστικά λεωφορεία λόγω οικονομικών προβλημάτων και χρεών. Οι υπεύθυνοι των ΚΤΕΛ επιμένουν στην επ'αόριστον διακοπή των δρομολογίων, εκτός από τη μεταφορά μαθητών και τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ που ελέγχει τα αστικά λεωφορεία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τα δρομολόγια το ερχόμενο Σάββατο αν δεν καταβληθεί μέρος των κρατικών επιδοτήσεων, που δίνονται για να παραμείνει χαμηλή η τιμή του εισιτηρίου.

Κόσμος

Απόφαση με την οποία καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, πρακτική που αφορά 140 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο υιοθέτησε -για πρώτη φορά- η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η πρακτική αυτή, ανάμεσά τους και η κλειτοριδεκτομή, είναι παράνομη σε περίπου 20 αφρικανικές χώρες, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα καταδικασθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο από τα όργανα του ΟΗΕ.
  
Ολοκληρώθηκε η εκταφή της σορού του Γιασέρ Αραφάτ, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες ότι δηλητηριάστηκε. Ομάδα ειδικών από την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Ρωσία θα πάρει δείγματα από τη σορό του Αραφάτ για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ίχνη δηλητηρίου. Στη διαδικασία θα είναι παρόντες και τρεις Γάλλοι δικαστές. Η σορός θα ταφεί και πάλι μέσα στην ημέρα με στρατιωτικές τιμές.
   
Η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που την υποχρεώνει να καταβάλει 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια σε κατόχους κρατικών ομολόγων που αρνήθηκαν να δεχθούν τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους της χώρας που ακολούθησαν την χρεοκοπία της το 2002.
   
Νεκρή έπεσε μία 20χρονη βραβευμένη καλλονή στο Μεξικό, μετά από ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών και συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών με τους οποίους ταξίδευε το άτυχο μοντέλο. Η σορός της Μαρία Σουζάνα Φλόρεζ Γκάμεζ βρέθηκε το Σάββατο σε έναν αγροτικό δρόμο στην ορεινή περιοχή της Σιναλόα.
   
Διαστάσεις παίρνει στην Τουρκία η άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το γνωστό σίριαλ για τον Σουλεϊμάν το οποίο έχει επικριθεί σφοδρά για τις ανακρίβειες στην παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων αλλά και της προσωπικής ζωής του Οθωμανού σουλτάνου.

Οικονομία

Στις επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών θα μπορεί να καταφεύγει ο φορολογούμενος όταν διαφωνεί με κάποια πράξη καταλογισμού φόρου ή πράξη επιβολής οποιασδήποτε κύρωσης για παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.Το νέο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει τη σύσταση 13 Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα.
  
Θετικό κλίμα επικρατεί την Τρίτη στις διεθνείς αγορές, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς τα χρηματιστήρια σημειώνουν κέρδη, το ευρώ ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν υψηλότερα.

Αθλητισμός

Άμεσες είναι οι εξελίξεις στον Άρη μετά και τη νέα ήττα, αυτή τη φορά από τον Πανθρακικό και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Αναστασίου είναι η επιλογή της διοίκησης για την τεχνική ηγεσία.
   
O Αντελίνο Βιεϊρίνια ανήκει εδώ στην Βόλφσμπουργκ, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα «Σπορ του βορρά» οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ, έκαναν μία διερευνητική κρούση στην γερμανική ομάδα, προκειμένου να δουν να υπάρχει περίπτωση ο Πορτογάλος να τους παραχωρηθεί με την μορφή δανεισμού.
   
Πρόταση από τους Chicago Fire φέρεται να έχει δεχτεί ο Κώστας Κατσουράνης, σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος σε συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα.