23 Νοεμβρίου, 2012

ΑΣΜΟΥΣΕΝ: ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ

Την Πέμπτη, o Γ. Άσμουσεν δήλωσε ότι οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας πρέπει να είναι πρόθυμοι να κάνουν συμβιβασμούς, αν θέλουν να αποφύγουν ένα κούρεμα στο χρέος του επίσημου τομέα. "Όποιος θέλει να αποφύγει ένα κούρεμα στους δημόσιους πιστωτές και το βλέπει αυτό ως κόκκινη γραμμή, πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις σε άλλα θέματα" ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στην γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse. "Όλοι πρέπει να δείξουν προθυμία να κάνουν παραχωρήσεις, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε αποτέλεσμα τη Δευτέρα" πρόσθεσε.

Συνεχίζει τα «όχι» ο ανθέλληνας Σόιμπλε

Την αντίθεσή του στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του δημόσιου τομέα επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σήμερα στο πλαίσιο οποιασδήποτε λύσης συμφωνεί για τη χώρα μας. «Τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να δώσουμε στην Ελλάδα ένα νέο κούρεμα, δε θα μπορέσουμε να παράσχουμε επιπλέον εγγυήσεις και αυτό είναι λογικό επειδή οι εγγυήσεις δίνονται όταν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποπληρωθεί στο ακέραιο το χρέος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την άκαμπτη θέση της χώρας του στο θέμα. Πρόσθεσε πάντως ότι οι καταστροφικές προβλέψεις κάποιων οικονομολόγων πριν το προηγούμενο κούρεμα αποδείχτηκαν λανθασμένες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ σταματούν πάλι από τη Δευτέρα να χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το επόμενο Σάββατο οι φαρμακοποιοί θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
   
Την ύπαρξη 200.000 συνταγών που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά εκτελέστηκαν τον Αύγουστο καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λ.Παπαγεωργόπουλος, τονίζοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη υπό έρευνα. Έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν κάποιος παραβίασε τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΥΚΑ). «Πιθανότατα πρόκειται για τεχνικό λάθος» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ.Αμπατζόγλου.
   
Την επ' αόριστον διακοπή των δρομολογίων στο νομό Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης χρημάτων που συνεπάγεται την αδυναμία προμήθειας καυσίμων ανακοίνωσε το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Η διακοπή δρομολογίων αφορά στις γραμμές Θεσσαλονίκη - Ασπροβάλτα, Λαγκαδάς - Ασπροβάλτα, Θεσσαλονίκη -Ζαγκλιβέρι, Λαγκαδάς - Σοχός - Αρέθουσα, Λαγκαδάς - Όσσα - Βερτίσκος.
  
 Αποκλεισμό των οδών Θήβας και Καβάλας, θα προκαλέσουν οι υπάλληλοι των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας, σήμερα, Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 13:00 μμ., σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς διαθεσιμότητας.
   
Κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι δήμοι της Αττικής την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι σε αυτούς θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στο οριζόντιο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Κόσμος

Σε διαδηλώσεις έχει καλέσει την Παρασκευή η αιγυπτιακή αντιπολίτευση αντιδρώντας στην εμπρηστική, όπως αποδείχθηκε, κίνηση του προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του και καθιστά εαυτόν σχεδόν απρόσβλητο, δίνει ασυλία στη συντακτική εθνοσυνέλευση και διατάζει την επανεκδίκαση υποθέσεων αξιωμάτουχων του καθεστώτος Μουμπάρακ. Για δυναστική λογική μιλά ο Μοχαμεντ ελ Μπάραντεϊ, σε «συνεδρίαση κρίσης» κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα ο Αιγύπτιος τέως γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
   
Συνελήφθη μετά από επέμβαση της αστυνομίας ο Ιάπωνας που κρατούσε ομήρους πέντε άτομα σε τράπεζα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα. Ο 32χρονος Κότζι Ναγκακούμπο εισέβαλε την Πέμπτη στην τράπεζα και με την απειλή μαχαιριού κρατούσε ομήρους πέντε άτομα. Η αστυνομία χρειάστηκε να μπει στην τράπεζα από το παράθυρο προκειμένου να λήξει η ομηρία και να συλληφθεί ο δράστης.
   
Έπειτα από μακρές προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθισαν τα μεσάνυχτα και μόλις για μία ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να βρουν σημείο επαφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι παρουσίασε μία «μετριοπαθή» πρόταση, την οποία οι «27» θα συζητήσουν εκ νέου την Παρασκευή. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθούν τελικά οι αποφάσεις για επόμενη Σύνοδο.
   
Το μπρα-ντε-φερ επί του κοινοτικού προϋπολογισμού άρχισε με τρίωρη καθυστέρηση τα μεσάνυχτα, ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος. Αφήνοντας... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και να μετατεθούν οι αποφάσεις που διχάζουν την ΕΕ προσήλθε στις εργασίες η Άνγκελα Μέρκελ. Βέτο προβάλει σταθερά ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές. «Ετοιμοπόλεμος» όμως και ο Μάριο Μόντι επιδιώκοντας μεγαλύτερα κονδύλια για την Ιταλία. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Ευρωκοινοβούλιο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποιεί ο Μάρτιν Σουλτς. Συμβιβαστικοί τόνοι από τον Φρανσουά Ολάντ.
   
Στη σύλληψη ατόμων που φέρεται να συνδέονται με την βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη και, μετά τη σειρά τους σχετίζονται με τη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ, προχώρησαν οι Αρχές ασφάλειας του Ισραήλ. Στην ανάκριση παραδέχτηκαν ότι είχαν συμφωνήσει να εκτελέσουν τρομοκρατική ενέργεια και για το λόγο αυτό προετοίμασαν τον εκρηκτικό μηχανισμό και αγόρασαν κινητά για να τον πυροδοτήσουν από απόσταση.

Οικονομία

Οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι στο Εurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του χρέους και κατ' επέκταση τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αναπτερώνονται μετά τις επαφές στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές όταν το επεισοδιακό Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου διεκόπη δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους). Με την κάλυψη των 10 δισ. ευρώ το χρέος θα φθάσει στο 124% το 2020, συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται πως αποδέχεται το ΔΝΤ. Θετικό το κλίμα στη συνάντηση Γιούνκερ-Σαμαρά· το ελληνικό ζήτημα συζήτησαν Μέρκελ - Ολάντ.
   
Δεν θα απαιτείται πλέον υποβολή και αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τουριστικά έργα βάσει κοινής υπουργικής απόφασης που υπέγραψε ο ΠΕΚΑ Λ.Λιβιεράτος. Με την εν λόγω ΚΥΑ για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις έργων Τουρισμού, εξηγεί το υπουργείο, απλοποιείται και συντομεύεται η διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων του τουριστικού τομέα (ξενοδοχειακές μονάδες, κατασκηνώσεις, θεματικά πάρκα, κλπ) και πλέον αυτά τα έργα θα υπόκεινται στους περιβαλλοντικούς όρους που καθορίζονται στην υπογραφείσα ΚΥΑ.
   
Περιορισμένα ήταν για άλλη μια ημέρα την Πέμπτη τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών εν αναμονή οριστικών ή πάντως σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους. Κλειστό λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών έμεινε το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη.

Αθλητισμός

 Ισόπαλες χωρίς τέρματα αναδείχθηκαν Λάτσιο και Τότεναμ στo «Ολίμπικο» της Ρώμης στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Europa League. Αυτό αφενός σημαίνει ότι οι «λατσιάλι» εξασφάλισαν την πρόκριση στους «32» και αφετέρου ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει μια τελευταία ευκαιρία, εναντίον της Τότεναμ στο Λονδίνο (6/12). Πέρασαν Ανζί, έξω η Ουντινέζε, σούπερ Ρούμπιν με τριάρα επί της Ίντερ στο Μιλάνο (έχουν προκριθεί και οι δύο). Στους «32» προκρίθηκαν και οι Γκενκ, Λιόν, Σπάρτα Πράγας, Μέταλιστ Χάρχιβ, Λεβερκούζεν, Ανόβερο, Λεβάντε, Ντίπρο, Νάπολι, Μπορντό, Νιούκαστλ, Φενέρμπαχτσε, Γκλάντμπαχ και Ατλέτικο Μαρδρίτης.
   
Πολλά και διάφορα έβγαλε το «3ο ημίχρονο» του αγώνα Παναθηναϊκός - Μάριμπορ, αφού εκτός από την ικανοποίηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα και αντίστοιχα τα παράπονα του Ντάρκο Μίλανιτς κυρίως για το δεύτερο πέναλτι των «πράσινων», την τοποθέτησή του έκανε και ο Γιάννης Αλαφούζος σχετικά με την αναδιάρθρωση της Σούπερ Λιγκ. Μάλιστα, ο διοικητικός ηγέτης του «τριφυλλιού» μίλησε και για... πειραγμένα ζάρια στην Ελλάδα. Αλαφούζος, Οικονομόπουλος και Γόντικας στην πρώτη τριάδα των ψήφων στις εκλογές της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».
   
Και όμως, ο Παναθηναϊκός με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο του (έστω και τυπικά ως βοηθός σήμερα) μετράει 2x2 στις νίκες και αφού κατάφερε έστω και δύσκολα να φτάσει στην 1η εφετινή νίκη του στους ομίλους του Europa League με 1-0 επί της Μάριμπορ, πλέον ο δρόμος για τους «32» περνάει από το Λονδίνο. Και αυτό γιατί στην 6η και τελευταία αγωνιστική, οι «πράσινοι» χρειάζονται μόνο νίκη επί της Τότεναμ για να κλέψουν την 2η θέση.




ΣΕΒ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ


Η ευρωπαϊκή δυστοκία αυτών των ημερών δοκιμάζει την υπομονή και τις αντοχές ενός λαού, που καλείται να υποστεί άλλο ένα επώδυνο πακέτο λιτότητας και, ταυτόχρονα, δημιουργεί ερωτηματικά για την ενότητα και προοπτική της ίδιας της ευρωζώνης» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος έστειλε, εξάλλου, επιστολή στον Γερμανό πρόεδρο του κορυφαίου ευρωπαϊκού επιχειρηματικού φορέα «BusinessEurope», Γιούργκεν Τούμαν, με την οποία καλεί την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα «να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για να δοθούν άμεσα βιώσιμες απαντήσεις στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθοριστικό μέρος του οποίου είναι η Ελλάδα».

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ακόμη ότι «η κοινωνία μας πληρώνει, εδώ και τρία χρόνια, τα σπασμένα ενός πολιτικού συστήματος που αρνείται να αλλάξει και μιας Ευρώπης που έχει χάσει το όραμά της» και προσθέτει: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δικαιούνται να αμφιβάλουν για την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Δεν δικαιούνται, όμως, να υποτιμούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θυσίες, που έγιναν εν ονόματι της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Η Ελλάδα, σήμερα, έχει κάθε λόγο να απαιτεί οριστικές αποφάσεις και βιώσιμες λύσεις από την Ευρώπη, χωρίς άλλη χρονοτριβή. Και το ευρωπαϊκό μέλλον από αυτές εξαρτάται».

Στην επιστολή προς τον πρόεδρο του BusinessEurope, ο κ. Δασκαλόπουλος σημειώνει ότι αν οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τα αίτια και αν δεν υποτάξουν τα εσωτερικά κομματικά και πολιτικά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή προοπτική, τότε δεν διακυβεύεται μόνο το πείραμα του ευρώ, αλλά και το ίδιο το μέλλον της ΕΕ.

Τονίζει, ακόμη, ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν υποτιμηθεί, δεδομένου ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν θα είχε δεχθεί αγόγγυστα, κυριολεκτικά σαν πειραματόζωο, να ακολουθήσει αυτό το επώδυνο μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ευρύτατων διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας».

Η ΘΛΙΨΗ Η ΜΟΜΦΗ Η ΟΡΓΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...


Το ύφος, ένα αμάλγαμα οργής και απόγνωσης. Η διαμαρτυρία, απολύτως συμβατή με το νεοελληνικό «κεκτημένο» των τελευταίων δεκαετιών. «Είχα προσληφθεί στην Ολυμπιακή, κι' όταν ιδιωτικοποιήθηκε με μετάταξαν στον Δήμο. Τώρα με το μνημόνιο, θέλουν να με βάλουν σε διαθεσιμότητα. Δεύτερη φορά με διώχνουν από το δημόσιο. Που θα βρω δουλειά; Τι θ' απογίνω;» Δεν ξέρουμε (αλλά μπορούμε να υποθέσουμε....) το «πώς» είχε προσληφθεί στον άλλοτε εθνικό αερομεταφορέα η συμπαθής κυρία που εξέφραζε στο κανάλι τον θυμό της. Ξέρουμε, όμως, ότι επί Ωνάση, όταν η "ΟΑ" ήταν μια από τις πέντε καλύτερες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου, είχε συνολικά 970 εργαζόμενους, πού έφθασαν τούς...9700 όταν πέρασε στον έλεγχο του (δια)κομματικοκρατούμενου πελατειακού δημοσίου. Και χρεοκόπησε...

Δεν ξέρουμε, επίσης, σε ποιόν Δήμο είχε βολευτεί η συγκεκριμένη κυρία όταν την έδιωξαν από την Ολυμπιακή, σ' αντίθεση μ' ότι συμβαίνει με τους εκατοντάδες χιλιάδες του ιδιωτικού τομέα που χάνουν την δουλειά τους και αυτομάτως μετατρέπονται σε στατιστικό στοιχείο των δεικτών ανεργίας. Ξέρουμε, όμως, γιατί είναι κοινό μυστικό που συνομολογούμε όλοι μας εδώ και 30 χρόνια, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τα κάστρα της διαπλοκής, της πελατειακής λογικής και της κακοδιαχείρισης (των σκανδάλων συμπεριλαμβανομένων), των τεράστιων χρεών αναντίστοιχων με τις υπηρεσίες που παρέχουν. Και της οποίας τα «ανοίγματα» κάλυπτε (και συγκάλυπτε ως προς τα γενεσιουργά τους αίτια) διαχρονικά και διακομματικά η κεντρική εξουσία. Ένας από τους πολλούς βασικούς λόγους για τους οποίους φθάσαμε εδώ πού φθάσαμε...

Δημοτικοί «υπάλληλοι καθαριότητος», με λίγους μήνες στην υπηρεσία μετατάσσονταν σε «υπηρεσίες γραφείου» με...ήδη πλεονάζον προσωπικό, ώστε να υπάρξει κενό και να... προσληφθούν από την ίδια η την επόμενη δημοτική αρχή νέοι σκουπιδιάρηδες, μόνιμοι η συμβασιούχοι, που περίμεναν με λαχτάρα την μέρα που κι' αυτοί θα κατελάμβαναν μια καρέκλα έτσι ώστε να συνεχισθεί το γαϊτανάκι των προσλήψεων. Κι' ήρθε και η κυβέρνηση Καραμανλή να επιβραβεύσει το πανάκριβο αλισβερίσι, υποσχόμενη προεκλογικά ότι θα... μονιμοποιήσει 350.000 συμβασιούχους, έχουν δεν έχουν αντικείμενο εργασίας...

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε κάθε, μα κάθε, ετήσια έκθεσή του, αποκαλύπτει και καταγγέλλει το πάρτι σπατάλης, διαφθοράς, σκανδάλων, υπερτιμολογήσεων έργων, άχρηστων δημοτικών «εταιριών», πλεονάζοντος προσωπικού, παράνομων διορισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση - αλλά ποτέ δεν ίδρωσε το αυτί κανενός! Ούτε της κεντρικής εξουσίας που συνένοχα κάλυπτε τις ατασθαλίες των Δήμων, ούτε όμως και ημών των ψηφοφόρων που επανεκλέγαμε αποτυχημένες δημοτικές αρχές, είτε επειδή ήταν πριμοδοτούμενες από το κόμμα της προτίμησής μας, είτε επειδή είχαν το τρόπο να ικανοποιούν πελατειακά το δημοτικό εκλογικό σώμα...

Δημοτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί προπαγάνδας της εκάστοτε (γι' αυτό και καμιά δεν τούς έκλεισε!) δημοτικής αρχής -και μιλάμε για εκατοντάδες- απορροφούσαν κονδύλια από την καθαριότητα, βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικά ιατρεία,σχολικά συγκροτήματα και όταν τα προβλήματα σ' αυτά προέκυπταν, λίγες μαχητικές απεργίες συνήθως κατευθυνόμενες, καμιά 30αριά μέρες (συνήθως πάνω στα Χριστούγεννα...) με βουνά σκουπιδιών στους δρόμους, και τα ελλείμματα καλύπτονταν «κεντρικά», αυξάνοντας τα χρέη των Δήμων ειδικά και το συνολικό δημόσιο χρέος μας γενικότερα. Κι' 'έτσι χαζοχαρούμενα και με την ψευδαίσθηση πώς «λεφτά(πάντα θα..) υπάρχουν», βιώναμε τις μέρες κρασιού και λουλουδιών...

Μέχρι πού... μας τέλειωσαν, αναγκασθήκαμε να συνειδητοποιήσουμε (εκόντες άκοντες) πώς πήραμε την ζωή μας λάθος και πρέπει επειγόντως να... αλλάξουμε ζωή. Δεν το καταλάβαμε μόνοι μας είναι η αλήθεια, οι ξένοι κουτόφραγκοι δανειστές μας μας στρίβουν το λαρύγγι να το αντιληφθούμε, γι' αυτό και τσινάμε ακόμη με «αντάρτες» δημάρχους που αρνούνται να στείλουν στο υπουργείο καταλόγους με τούς προς διαθεσιμότητα (και πιθανότατα πλεονάζοντες) υπαλλήλους τους, θεωρούντες πώς το πάρτι μπορεί συνεχισθεί στο διηνεκές, με βολεμένους εις βάρος όλων μας προνομιακούς εργαζόμενους όπως η «ατυχήσασα κυρία» πρώην υπάλληλος της Ολυμπιακής και νυν «δημοτική», όπως ο κ. Λαφαζάνης που ζηλώσας την δόξα Παυλόπουλου υπόσχεται... επαναπρόσληψη όλων των απολυόμενων προς διαθεσιμότητα του δημοσίου!

Αν, μας λένε, οι δαπάνες των Δήμων δεν ισοσκελίζονται από τα έσοδα τους, το «άνοιγμα» θα καλύπτεται πλέον όχι από κρατική επιχορήγηση (πού επιβαρύνει το δημόσιο χρέος), αλλά από αυξημένους δημοτικούς φόρους πού θα καταβάλλουν οι ήδη σε απόγνωση λόγω δραματικής εισοδηματικής συρρίκνωσης δημότες. Δίκαιο; Όχι, άδικο. Λογικό και αποτελεσματικό; 'Ίσως. Μπας και οδηγήσει το δημοτικό εκλογικό σώμα σε άλλα κριτήρια προ της κάλπης, πέραν του (όποιου..) ιδιωτικού «βολέματος» και «εξυπηρέτησης» που θα ξέρει πλέον ότι... θα το πληρώνει από την δική του τσέπη. Μπας αναγκάσει την κεντρική εξουσία να μην διαβάζει... αδιάφορα κάθε χρόνο την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά να την βάζει κάτω και να επιμερίζει ευθύνες (και ποινές!) στους εκ δόλου η ανικανότητας δημοτικούς άρχοντες.

Ας το δεχθούμε: η κρίσιμη μάχη σε τούτο τον πόλεμο, είναι αυτή που πρέπει να δώσουμε με τον εαυτό μας. Οι παλιοί μύθοι, καταρρέουν, οι νέες αλήθειες δεν έχουν ακόμη εδραιωθεί. Ας καταφύγουμε στον Σαίξπηρ: «Το μέλλον φθάνει, τι θα κάνουμε στο μεταξύ»;