18 Νοεμβρίου, 2012

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΑΝΑΜΕΝΩ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ


Πρόοδο στις διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων βλέπει ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνοντας αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.«Αναμένω να διανύσουμε το υπόλοιπο της απόστασης μαζί το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Reuters στα πλαίσια εκδήλωσης στη βορειοδυτική Γερμανία. Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ και τόνισε «Eργαζόμαστε εντατικά ώστε πετύχουμε ένα συμβιβασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι θα φανεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup κατά πόσο έχουν έρθει πιο κοντά οι δύο πλευρές.

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που αναγνωρίζουν οτι δύσκολα θα αποφευχθεί νέα αναδιάρθρωση, παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση του Βερολίνου παραμένει εκ διαμέτρου αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μετά τον Γενς Βάιντμαν και τον σύμβουλο του Βόλφγκανγκ Σιμπλε, Λέμενς Φουστ, και ο ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ παραδέχθηκε ότι ένα νέο «κούρεμα» είναι αναπόφευκτο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild ο Ετινγκερ έκανε αυτή τη δήλωση ενώπιον σοσιαλδημοκρατών εκπροσώπων σε κεκλεισμένων των θυρών ημερίδα που έγινε στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος σε επικοινωνία του με την εφημερίδα επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ τονίζοντας «Στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές»

Η τοποθέτηση αυτή, ωστόσο, δημιουργεί νέο πονοκέφαλο για την Αγκελα Μέρκελ η οποία έχει διακηρύξει εδώ και μήνες ότι το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε αυτή την προοπτική, παρά τις πιέσεις από το ΔΝΤ και τις συνεχόμενες διαπραγματεύσεις μέχρι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, καθώς, όπως γράφει η εφημερίδα, κάτι τέτοιο θα κόστιζε στους Γερμανούς φορολογούμενους 17,5 δισ ευρώ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένταση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με διμοιρίες των ΜΑΤ να μπαίνουν τελικά το βράδυ του Σαββάτου στους χώρους του ΑΠΘ προχωρώντας σε προσαγωγές.
   
Ολοκληρώθηκε η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία έκανε την καθιερωμένη στάση έξω από την αμερικανική πρεσβεία και ακολούθως συνέχισε προς το Ψυχικό, όπου βρίσκεται η ισραηλινή πρεσβεία. Αρχικώς η αστυνομία είχε αποκλείσει τον κόμβο των Αμπελοκήπων για να εμποδιστεί η πορεία, στη συνέχεια όμως οι κλούβες αποσύρθηκαν και η πορεία συνεχίστηκε ομαλά. Μέχρι το πρωί της Κυριακής θα ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσειςΈνταση στη Θεσσαλονίκη, προσαγωγές μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
   
Αποσύρθηκε τελικά το μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο των Αμπελοκήπων, προκειμένου να εμποδιστεί η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία. Η πορεία τώρα συνεχίζεται υπό αστυνομική συνοδεία. Ο φραγμός από αστυνομικές κλούβες στήθηκε στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Λ.Αλεξάνδρας. Μιλώντας νωρίτερα στους διαδηλωτές ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ.Παφίλης κατήγγειλε την αστυνομία και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επειδή άφησε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία θα επιτραπεί μόνο στο ΚΚΕ. «Πρέπει να περάσει όλη η πορεία» δήλωσε ο κ. Παφίλης.
   
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής. «Ενοχλείται από την αντοχή της ΔΗΜΑΡ. Είχε την ψευδαίσθηση ότι αναλαμβάνοντας κυβερνητικές ευθύνες και υποχρεώσεις θα εξοστρακιζόταν από τον χώρο της Αριστεράς και θα άφηνε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο κυρίαρχο. Αυτό δεν συνέβη» λέει χαρακτηριστικά. Για το αν θα υπάρξει συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση απαντά ότι «δεν μας απασχολεί αυτή την ώρα τέτοιο ενδεχόμενο». Παράλληλα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους διαφωνούντες εντός ΔΗΜΑΡ.
   
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν όλες οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.

Κόσμος

Με τους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ και την εξαπόλυση ρουκετών από τη Χαμάς να συνεχίζονται και των διπλωματικών διεργασιών –για την ώρα χωρίς να υπάρχουν ορατά αποτελέσματα– να επιμένουν, η σύρραξη στη Γάζα απειλεί να επεκταθεί σε μια κατά μέτωπο, χερσαία αντιπαράθεση, περιπλέκοντας σε μεγάλο βαθμό την ήδη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στο Κάιρο βρίσκεται από το Σάββατο ο επικεφαλής της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, όπου έχει συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης για την κρίση στη Γάζα. Συνάντηση προγραμματίζει και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Γαλλίας κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Ολάντ που ανοίγει το δρόμο στον γάμο μεταξύ των ομοφυλοφίλων και στην υιοθεσία παιδιού.
   
Ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι ευθύνεται για την απάλειψη από ανεπίσημο έγγραφο του Ντέιβιντ Πετρέους, όσο ήταν επικεφαλής της CIA, της αναφοράς ότι η φονική επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη ήταν έργο τρομοκρατών. Στην ακρόαση του ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, ο παραιτηθείς πλέον Πετρέους, ανέφερε την Παρασκευή ότι στο έγγραφο που ετοίμασε αμέσως μετά τα γεγονότα προς χρήση ανώτατων αξιωματούχων κάποιος –χωρίς να γνωρίζει ποιος ή από ποια υπηρεσία– αφαίρεσε αυτήν την αναφορά.
   
Την ώρα που στην πραγματική ζωή οι βομβαρδισμοί στη Γάζα είναι συνεχείς, τα μαχητικά και τα drone διασχίζουν τον ουρανό του παλαιστινιακού θυλάκου και οι ρουκέτες εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, στον εικονικό κόσμο του Ίντερνετ εκτυλίσσεται ένας άλλος πόλεμος με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν και να μεταδίδουν μηνύματα, πληροφορίες αλλά και προπαγάνδα. Ο ισραηλινός στρατός, η Χαμάς και εσχάτως οι Anonymous παίρνουν μέρος σε έναν πόλεμο νέου τύπου.
   
Το αρχηγείο της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα επλήγη από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ισλαμιστικής οργάνωσης υπό τον έλεγχό της οποίας βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, συνεχίζονται όμως και οι επιθέσεις προς το Ισραήλ: ρουκέτα το απόγευμα κατά του Τελ Αβίβ. Στη Γάζα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, μεταφέροντας το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία.

Οικονομία

Διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πληροφορίες και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δρομολογείται αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ με μετακίνηση υπαλλήλων του σε Εφορίες.
   
Την αισιοδοξία τους για την έγκριση στο Eurogroup της Τρίτης μιας ευρύτερης λύσης που θα αφορά το ελληνικό χρέος και το ελληνικό πρόγραμμα εν γενεί εκφράζουν παράγοντες σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, αν και τα ακριβή συστατικά αυτής της λύσης –κούρεμα ή συνδυασμός άλλων παραγόντων– δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί και, αν δεν υπάρξουν άλλες περιπλοκές, να εγκριθεί λύση για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα (ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Αθλητισμός

Με τον Λιονέλ Μέσι να την οδηγεί εκ του ασφαλούς, η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-1 τη Σαραγόσα στο «Καμπ Νου» και σημείωσε την 11η νίκη της σε 12 αγώνες, παραμένοντας αήττητη στην πριμέρα ντιβιζιόν. Η Βαλένθια νίκησε 2-1 την Εσπανιόλ στο «Μεστάγια», σε αναμέτρηση για την 12η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Οσασούνα και Μάλαγα έμειναν στο 0-0 στο «Ρέινο ντε Ναβάρα».

Με ισοπαλία συνέχισε η πρωτοπόρος Γιουβέντους τις υποχρεώσεις της στο ιταλικό πρωτάθλημα. Η «γηραιά κυρία» αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) με την - εκ των αντιπάλων του Παναθηναϊκού στο Europa League - Λάτσιο στο Τορίνο, στην αναμέτρηση που άνοιξε την «αυλαία» της 13ης αγωνιστικής. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, οι «μπιανκονέρι» βρίσκονται πέντε βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Ίντερ, που υποδέχεται την Κυριακή την Κάλιαρι.
   
«Γρουσούζικη» αποδείχθηκε για την Παρί Σεν Ζερμέν η 13η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος, καθώς οι πρωτευουσιάνοι, που αγωνίζονταν χωρίς τον τιμωρημένο Ιμπραΐμοβιτς, ηττήθηκαν 2-1 στο «Παρκ ντε Πρενς» από τη Ρεν.




ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΔΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ



Έφτασε πολύ νωρίς  σήμερα το πρωΐ στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να παραστεί στην χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.


Ο Θεοφιλέστατος κ. Αθηναγόρας κατάγεται από τον Ορχομενό της Βοιωτίας και είναι χειροτονία του Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου, νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος συνδέεται πνευματικά με τον Εψηφισμένο Μητροπολίτη. Παρόντες, επίσης, πολλοί κληρικοί και λαϊκοί από την Μητρόπολη Θηβών.

ΣΤΗΝ ΑΥΛΙΔΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Καλυβίτη στο Βαθύ Αυλίδος τέλεσε το πρωί του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας των Θυρανοιξίων, ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες εξηγούσαν το τυπικό.

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας ο οικείος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος.


Τη Χαρά και τη συγκίνησή τους για την παρουσία του Μακαριωτάτου εξέφρασαν ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο Προϊστάμενος του Ναού π. Αθανάσιος Γεραμάνης, ενώ ευχαρίστησαν, όλους όσοι βοήθησαν για την αποπεράτωση του έργου. "Τη μέρα των εγκαινίων μας προτρέπει η Εκκλησία να την τιμήσουμε με το δικό μας εγκαινισμό, με τη δική μας εσωτερική ανανέωση στην διάθεση, στην προσευχή, στην αγάπη, έτσι ώστε να γίνει ο καθένας μας Οίκος του Θεού" τόνισε ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:

"Οι πέτρες, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί αυτός ο Ναός, μόνα τους δεν είναι τόσο σημαντικά, όλα μαζί όμως μας προσφέρουν αυτή την χαρά. Στη συνεργασία, λοιπόν, βρίσκεται το θαύμα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, ώστε να καταφέρουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του Ιερού Ναού.

"Αυτό το έργο αποτελεί ένα μήνυμα για τη σύγχρονη εποχή, αποδεικνύει πως τα καλά έργα, τα εκκλησιαστικά, όταν υπάρχει αγώνας ολοκληρώνονται. Σήμερα, έτυχε να γίνουμε φτωχοί από τα δικά μας σφάλματα, καλούμαστε, λοιπόν, να αγωνιστούμε να αλλάξουμε μυαλά, διάθεση, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες" συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε "ενωμένοι και αγαπημένοι σαν αδέλφια μπορούμε να κάνουμε θαύματα".

Παρόντες ήταν, επίσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, Τοπικών Συλλόγων και φορέων, κληρικοί της Μητρόπολης, καθώς και πιστοί από όμορες ενορίες της περιοχής.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ «ΠΥΡΕΤΟΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ Η ΔΟΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ


Έντονες διαβουλεύσεις με πολύ παρασκήνιο διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες σε διεθνές επίπεδο, για τη οριστική λήψη αποφάσεων σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωζώνη δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές λύσεις αλλά όλες οι πλευρές έχουν ξεκινήσει ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να μπορέσουν να φτάσουν σε συμφωνία έτσι ώστε στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης στις Βρυξέλλες να «κλειδώσει» η δόση μαμούθ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωζώνη σε μια κίνηση συμβιβασμού δείχνει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» των δανείων του επίσημου τομέα που ζητεί το ΔΝΤ, το οποίο απειλεί με αναστολή της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της λέγοντας ότι «είναι θέμα σκληρής δουλειάς,επιμονής εξασφάλισης οτι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο, δηλαδή να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος υποστήριξε μεν ότι «το νέο κούρεμα δεν θα λύσει τα προβλήματα», αλλά συμπλήρωσε πως «πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε εάν έχει νόημα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Και ο Γερμανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Bild», θεωρεί αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. « Στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφύγουμε ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» φέρεται να δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκαν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών όσο και ο Ιταλός ομόλογός . Ο πρώτος δήλωσε χθες ότι «όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια» και σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα πρέπει να συμφωνηθεί το «τελικό» πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρίλι ανέφερε ότι «θα πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό, ώστε να βρούμε μια λύση για την ελληνική κρίση χρέους» και εμφανίστηκε θετικός στο να συζητηθούν όλες οι προτάσεις για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Ελληνική πλευρά προετοιμάζεται ώστε να «κλείσουν» όλα τα ανοικτά ζητήματα με σκοπό οι Υπουργοί Οικονομικών να μην εγείρουν εκ νέου θέμα μη υλοποίησης ορισμένων μέτρων και να δώσουν το «πράσινο φως» για την έγκριση των δόσεων των 44 δισ. ευρώ,

«Ελπίζω την Τρίτη στο Eurogroup να καταλήξουμε σε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή , σύμφωνα με την «Καθημερινή», διεξάγεται μία σκληρή διαπραγμάτευση για δύο ζητήματα που «καίνε». Πρώτον, το θέμα του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών ίσου ύψους με τυχόν αποκλίσεις στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή του, καθώς ανησυχεί ότι μπορεί να κολλήσει εκ νέου το πρόγραμμα στην έγκριση της Βουλής. Η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να μην συμπεριληφθεί ένας τέτοιος όρος και επιδιώκει να παραπέμψει για αργότερα την υιοθέτησή του, εφόσον απαιτηθεί.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης στη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο λογαριασμός αυτή τη στιγμή τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι εντολές για εκταμιεύσεις ποσών δίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους . Ωστόσο, ασκούνται πιέσεις για ενίσχυση της εποπτείας του από τον EFSF, με το οικονομικό επιτελείο να μη δέχεται κάποια αλλαγή σε όσα ισχύουν σήμερα.

Τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να πάει ο Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες με έναν πονοκέφαλο λιγότερο. Η πράξη αυτή θα έχει "βάρος" ανάλογο με αυτό του πολυνομοσχεδίου, καθώς «σκουπίζονται» συνολικά 13 εκκρεμότητες όλων των υπουργείων.