16 Νοεμβρίου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"


Στην Ημερίδα, για την συμπλήρωση 22χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» (1990 - 2012) και την πραγματοποίηση 550 μεταμοσχεύσεων νεφρού, παρευρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος προσεκλήθη από τον Διευθυντή της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Μονάδων Μεταμοσχεύσεων κ. Σπύρο Δρακόπουλο, για να τιμήσει και να υποστηρίξει με την παρουσία του την Ημερίδα. Να αναφερθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφθασε στην αίθουσα της Αίγλης Ζαππείου, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου γραφείου και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου.

Στον χαιρετισμό του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μίλησε γενικότερα για την χρησιμότητα της μεταμόσχευσης των οργάνων. «Εδώ, συναντιούνται, ο πονεμένος άνθρωπος, η αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και η επιστήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. 

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε για την αγάπη του Χριστού σε οποιαδήποτε ενέργεια που απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο τονίζοντας ότι «η διδασκαλία του Χριστού εύχεται για την πρόοδο της επιστήμης, για δύναμη και κουράγιο γι’ αυτούς που δέχθηκαν την ενέργεια της μεταμόσχευσης». «Η Αγάπη που περνάει από ένα τέτοιο δίαυλο, είναι αισιόδοξο μήνυμα για την εποχή μας», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.  

«Όλοι μαζί, σαν αδέλφια να αγωνιστούμε ώστε η αδελφοσύνη να γίνει πραγματικότητα», υπογράμμισε  στο τέλος ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον κ. Δρακόπουλο αλλά και τον σύλλογο των Ιατρών. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ


Επιστολή προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για την οικονομική βοήθεια που απέστειλε η Ρωσική Εκκλησία για τους έλληνες που έχουν ''χτυπηθεί'' από την κρίση.

Στην επιστολή του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων τονίζει: "Στο πρόσωπό Σας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ευσεβή κλήρο και λαό της Ρωσικής Εκκλησίας, για την γενναιόδωρη ανταπόκριση να στηρίξουν την Ελλάδα". "Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, η αδελφική και πνευματική σχέση των δύο Εκκλησιών", προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 Το ποσό που απέστειλε η Ρωσική Εκκλησία ενέρχεται στα 520.000 ευρώ, τα οποία απεστάλησαν στις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΡΟΙΚΑΣ


Αν δεχθούμε τις θέσεις της Τρόικας θα διαλυθούν οι τράπεζες και όταν διαλυθούν δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε αυτό τον τόπο και αυτός ο λαός όντως θα πεινάσει, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως ο παράγοντας χρόνος είναι μεν σημαντικός αλλά όχι σημαντικότερος από την ουσία της συμφωνίας που θα υπογραφεί με την Τρόικα. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως οι τράπεζες δεν θέλουν χρήματα αλλά χρόνο.

«Αλοίμονο αν δεχθούμε τις θέσεις της Τρόικας. Θα διαλυθούν οι τράπεζες και όταν διαλυθούν δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε αυτό τον τόπο και αυτός ο λαός όντως θα πεινάσει, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως ο παράγοντας χρόνος είναι μεν σημαντικός, αλλά όχι σημαντικότερος από την ουσία της συμφωνίας που θα υπογραφεί με την Τρόικα. «Αλοίμονο αν δεχθούμε τις θέσεις της Τρόικας. Θα διαλυθούν οι τράπεζες και όταν διαλυθούν δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε αυτό τον τόπο και αυτός ο λαός όντως θα πεινάσει», ανέφερε.

Είπε πως υπάρχει μια παράδοση στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Δεν εργαζόμαστε όπως εργάζονται στην Ευρώπη. Εμάς είναι πολύ γνωστό ότι όποιος θέλει να κάμει κάποιαν επένδυση θα βάλει υποθήκη το χωράφι του, η τράπεζα θα τον αντέξει και ένα χρόνο και δυο χρόνια και τρία χρόνια να ισορροπήσει η επένδυση, να είναι εις θέση να αποπληρώνει και το κεφάλαιο, τις δόσεις και τους τόκους, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που υφίσταται πολλές δεκαετίες και έτσι είναι συνηθισμένος ο λαός μας». Στην Ευρώπη, και στην Αγγλία που γνωρίζω, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «εάν σε ένα χρόνο η επένδυση δεν είναι εις θέση να αποπληρώσει δόση του κεφαλαίου και τόκους, το ακίνητο πουλιέται. Εάν δεχθούμε κάτι τέτοιο, η περιουσία του κυπριακού λαού θα βρεθεί αντί πινακίου φακής σε πέντε-δέκα πλούσιους».

«Αυτό θέλουμε να επιβάλουμε στην Κύπρο; Αυτή είναι η προσπάθειά μας;» διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως «τουλάχιστον η Εκκλησία είναι αντίθετη και θα πολεμήσει αυτές τις απόψεις». «Οφείλουμε να εγείρουμε φωνή τώρα. Όχι να γίνει συμφωνία και έπειτα γιατί δεν έχει καμία σημασία μετά», είπε. Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η πολιτική ηγεσία τού ζήτησαν να μεσολαβήσει με τη Ρωσία μέσω του Πατριάρχη είτε αλλιώς, για να διευθετηθεί το θέμα του δανείου από τη Ρωσία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως δεν νομίζει ότι είναι αρμόδιος για να απευθυνθεί το κράτος σε αυτόν. «Εχουμε διπλωματικούς εκπροσώπους που μπορούν να κάμουν επίσημα τη δουλειά τους. Εμείς ως λαός οφείλουμε να πάρουμε θέση γιατί αυτό αφορά όλους. Αν ανατείλουν πιο άσχημες ημέρες από τις σημερινές ο λαός θα πεινάσει», ανέφερε.

«Δεν θα πεινάσουν οι πλούσιοι και εμείς ως Εκκλησία είπαμε ότι έχουμε ένα στόχο, να μην αφήσουμε κανένα να πεινάσει για αυτό και (λέμε) ευθαρσώς τις απόψεις μας ή αρέσουν ή δεν αρέσουν. Δεν μας ενδιαφέρει αν δεν αρέσει στην Ευρώπη η στάση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία οφείλει να συμπαρασταθεί σε ένα λαό που περνά άσχημες ημέρες», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ


Κυκλοφορεί ευρύτατα έντυπο με τίτλο: «Ο Δρόμος προς την Ευτυχία - Ένας Οδηγός κοινής λογικής για Καλύτερη Ζωή», στο εξώφυλλο του οποίου απεικονίζεται μάλιστα Ορθόδοξος αιγαιοπελαγίτικος ναός. Προς ενημέρωση του Ορθοδόξου Πληρώματος, καθιστούμε γνωστό ότι το έντυπο αυτό έχει εκδοθεί και κυκλοφορείται από την Σαηεντολογία και εντάσσεται στις ποικίλες μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η οργάνωση αυτή, για να προωθεί τις πεποιθήσεις της σε ανύποπτους πολίτες, αλλά και στο ίδιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως επεχείρησε να πράξει και το 2009. Aν και το ζήτημα αυτό απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο και στο παρελθόν, εν τούτοις θεωρούμε ότι έχουμε χρέος έναντι του Πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος να επαναλάβουμε ότι,  όπως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα η Ελληνική Δικαιοσύνη (αποφάσεις Πρωτοδ. Αθηνών 7380/96 και Εφετ. Αθηνών 10493/97) έχει αποφανθεί ότι η "Σαηεντολογία" "επιδιώκει σκοπούς ξένους προς την φύση και την έννοια του ανθρώπου ως ελευθέρου όντος".

 Επίσης ότι είναι "μία οργάνωση με ολοκληρωτικές δομές και τάσεις που στην ουσία περιφρονεί τον άνθρωπον, ενώ ενεργεί ελεύθερα και μόνον κατ' επίφαση προκειμένου και αποκλειστικά να προσελκύσει μέλη τα οποία στην συνέχεια υφίστανται.... πλύση εγκεφάλου, με απώτερο σκοπό την δημιουργία κατευθυνόμενου τρόπου σκέψης... και που από ετών ετράπηκε σε απαγορευμένη κερδοσκοπική δραστηριότητα". Κατά συνέπεια, οι σαηεντολογικές αντιλήψεις, με όποιο τρόπο και αν προωθούνται, δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε "οδηγός κοινής λογικής για καλύτερη ζωή", πολύ δε περισσότερο ως "εκπαιδευτικά εργαλεία για την εξομάλυνση των εντάσεων", όπως υποστηρίζει η εν λόγω οργάνωση.

Η Ιερά Σύνοδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Ποιμνίου Της, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να διαφυλάττει ανόθευτη την Ορθόδοξη Πίστη έναντι οιασδήποτε πλάνης, η οποία καλύπτεται ενδεχομένως κάτω από ποικίλα προσωπεία και να προστατεύει τους πιστούς της Εκκλησίας του Χριστού από κάθε επιβουλή. 

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ


Για να ανακάμψει η Ελλάδα και να περάσει στον δρόμο της ανάπτυξης χρειάζεται περιβάλλον ασφάλειας, που θα επιτρέψει εξομάλυνση του κλίματος στο εσωτερικό και προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό. Οσο παραμένει το κλίμα της ανασφάλειας και συνεχίζονται τα «παιχνίδια» που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της Ελλάδας τόσο το πρόβλημα όχι μόνο θα παραμένει, αλλά θα επιδεινώνεται, απομακρύνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί.

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν είχαν να λάβουν πολύ δύσκολες αποφάσεις και να περάσουν από τη Βουλή δύο ψηφοφορίες με τεράστιες αντιδράσεις.

Μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να διατηρήθηκε, αλλά η νίκη ήταν πύρρειος και οι εύθραυστες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί θα επηρεάσουν τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές.

Η Αθήνα έκανε το καθήκον της απέναντι σε όσα είχε δεσμευτεί προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ακόμα και αν οι επιλογές αυτές είχαν μεγάλο κόστος. Τώρα ήρθε η ώρα των εταίρων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αυτή τη φορά χωρίς ημίμετρα, που έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Δεν αρκούν οι δηλώσεις στήριξης και τα καλά λόγια, τα ταμεία δεν γεμίζουν με αυτά, ούτε μπαίνει χρήμα στην οικονομία προκειμένου να εκκινήσει η ατμομηχανή της ανάπτυξης και να σταματήσει η ύφεση.

Ο «νέος» σκόπελος, που μπορεί να μην είναι νέος αλλά πλέον είναι επίσημος, είναι οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, με αιχμή τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η νέα προθεσμία είναι στις 20 Νοεμβρίου, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, και έως τότε θα πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αν και έως τώρα δεν φαίνεται σημείο προσέγγισης. Επικίνδυνες ισορροπίες, αφού και οι δύο θεωρούν ότι ο άλλος θα κάνει πίσω. Το χειρότερο είναι το στιγμιαίο λάθος στην ακατάλληλη στιγμή. Η ολοκλήρωση της διάσωσης με ένα βιώσιμο σχέδιο θα δημιουργήσει περιβάλλον ασφάλειας, που θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει.

Στο εσωτερικό η μείωση του φόβου της κατάρρευσης θα επιτρέψει επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις, αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, καταναλωτικών συνηθειών, και διάθεση για δουλειά. Στο εξωτερικό θα δώσει σήμα σε υποψήφιους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η Ελλάδα δεν θα σωθεί οριστικά με την οποιαδήποτε δόση που θα έρθει από το εξωτερικό. Θα σωθεί με την επιστροφή της στον δρόμο της ανάπτυξης. Μόνο έτσι δεν θα αποδειχθεί η ελληνική οικονομία βαρέλι δίχως πάτο και θα πρέπει να το καταλάβουν και οι δανειστές μας, όσο υπάρχει ακόμα καιρός.

Τα χρήματα που πιάνουν τόπο είναι αυτά που πάνε στην πραγματική οικονομία. Ενδεικτικά, χθες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεσμεύτηκε ότι θα εκταμιεύσει στη χώρα μας έως το τέλος Δεκεμβρίου ποσό τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ για να διοχετευθεί σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.