06 Νοεμβρίου, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Ι.Σ.


Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πληροφορηθείσα την προς Κύριον εκδημίαν του Πατριάρχου Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου καθώς και του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού, ετέλεσε στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων Ιεραρχών.

Κατόπιν, τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν από έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, προκληθέν από προγενέστερη Συνοδική αλληλογραφία και έκφραση ανησυχιών, περί του θέματος «Έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών».

Το Αρχηγείο της Αστυνομίας καθησυχάζει την Ιερά Σύνοδο και τους πολίτες και διαβεβαιώνει, ότι σε εφαρμογή των εντολών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη :

«1. … μέχρι σήμερα η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας, δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά και κατά συνέπεια δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, για τον τύπο και τα βιομετρικά στοιχεία που θα περιλαμβάνει.

2. Σέ κάθε περίπτωση, το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, θα πρέπει να πληρεί τα ελάχιστα χαρακτηριστικά ασφαλείας, σύμφωνα με τον κανονισμό 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αναγνωρίζεται και σαν ταξιδιωτικό έγγραφο, πλην όμως δεν θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικό και δακτυλικό αποτύπωμα και δεν θα ταυτίζεται με την κάρτα του πολίτη».

Επίσης έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑ CHRISTINE HADERTHAUER


Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Θεμάτων και Απασχόλησης της Βαυαρίας κυρία Christine Haderthauer είχε χθες το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η κυρία Haderthauer επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο συνοδευόμενη από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο στη Μητρόπολη Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερο π. Απ. Μαλαμούση και Γερμανούς και Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες.

Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε την κυρία Υπουργό και τα μέλη της συνοδείας της, ενώ τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσφέρουν στις πολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδας μέσω του σχετικού προγράμματος που αναπτύσσει η φιλανθρωπική εταιρεία "Αποστολή" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και την ευκαιρία που τους δόθηκε, όπως είπε, να συζητήσουν τις εξελίξεις στη χώρα και την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν. "Θεωρώ", πρόσθεσε η κυρία Haderthauer, "πολύ σημαντικό το ρόλο της Εκκλησίας να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες που γίνονται".

"Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο", τόνισε, "ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα και αποκτούμε μία προσωπική εικόνα των προβλημάτων. Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τις παραφωνίες που υπάρχουν και στη χώρα μας σχετικά με την Ελλάδα". Πρόσθεσε δε ότι "η Βαυαρία στηρίζει την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα. Είναι δύσκολος ο δρόμος και μεγάλες οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα σας".

Η Γερμανίδα Υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένη από το έργο που κάνει ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ι.Α.Α. "Αποστολή" υπογραμμίζοντας πως "η Εκκλησία παρέχει όχι μόνο υλική στήριξη αλλά και ηθική", ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητρόπολης Γερμανίας, π. Απόστολο Μαλαμούση, σημειώνοντας πως το έργο του είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί "τον καλύτερο πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία".

Τέλος, η κυρία Haderthauer αναφέρθηκε στο χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε στη Γερμανία με τις συντονισμένες ενέργειες της Μητρόπολης Γερμανίας και της βαυαρικής κυβέρνησης, το οποίο θα ενισχύσει το πρόγραμμα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας που αναπτύσσει η "Αποστολή".

"Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η βοήθεια επικεντρώνεται στα παιδιά που θα κληθούν να πληρώσουν τα περισσότερα σε αυτή την κρίση. Τα παιδιά είναι ο μεγαλύτερος πλούτος των Ελλήνων" κατέληξε. Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α., αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πρόγραμμα ενίσχυσης των πολύτεκνων οικογενειών που αναπτύσσει η "Αποστολή", το οποίο περιλαμβάνει τη διανομή δεμάτων τροφίμων σε μηνιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε 260 οικογένειες με 1480 προστατευόμενα μέλη και 961 παιδιά.

Υπογράμμισε δε πως σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ήδη καταρτισθεί λίστα με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα σχολεία, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι οικογένειές τους και να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μακαριώτατος, η Γερμανίδα Υπουργός, τα μέλη της αντιπροσωπείας και ο Γεν. Διευθυντής της "Αποστολής" κ. Κ. Δήμτσας, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με παιδιά και μέλη της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ήθελα να γίνω πρωθυπουργός
αλλά απέτυχα και με έκαναν πρόεδρο
Η ειλικρίνεια στην πολιτική πληρώνεται με κόστος

Η αίθουσα της Παλιάς Βουλής ήταν κατάμεστη από κόσμο. Επώνυμοι και ανώνυμοι έσπευσαν να τιμήσουν τον τέως Πρόεδρο της Ελλάδας, Κωστή Στεφανόπουλο, στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλέ «Κωστής Στεφανόπουλος - Ο μοναχικός Πρόεδρος». Τον συνάντησα την επομένη, στο σπίτι της δημοσιογράφου Νίτσας Λουλέ, για μια αποκλειστική συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο»». Ο πρώην Πρόεδρος μιλώντας για την Κύπρο τη χαρακτηρίζει ως πληγή της Ελλάδας υπό την έννοια ότι είναι υπό κατοχή και για να επουλωθεί, θα 'πρεπε η ελληνική πλευρά να είναι πιο ισχυρή από ό,τι τώρα.

Διαβάστε ολόκληρη την Συνέντευξη κάνοντας κλικ εδώ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ


Εκοιμήθη πλήρης ημερών τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρός Δαμασκηνός σε ηλικία 93 ετών. Τις τελευταίες ημέρες η από χρόνια κλονισμένη υγεία του είχε παρουσιάσει μεγάλη επιδείνωση και χρειάστηκε να εισαχθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιεράρχης είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον περίβολο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, τον οποίο είχε ανεγείρει ο ίδιος με πολλούς κόπους και προσπάθειες. Για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ο οποίος έχοντας τα πρεσβεία μεταξύ των όμορων Επισκόπων, αναλαμβάνει τοποτηρητής της χηρεύουσας Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής γεννήθηκε το 1920 στην Οιχαλία Μεσσηνίας. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1951 Διάκονος και το 1958 Πρεσβύτερος. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1974. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αλλαγές και στο χώρο της Παιδείας φέρνει το νέο Μνημόνιο που ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ θα γίνονται κάθε τρία χρόνια, αντί για δύο, ενώ ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια θα χρειαστούν από το φθινόπωρο νέα αδειοδότηση με αυστηρότερες προδιαγραφές. Στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, «λύνονται» τα χέρια των πανεπιστημίων που θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν πιο ευέλικτα τα αποθεματικά τους για την διαχείριση των οικονομικών τους.
   
Να εγκρίνεται από τον επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας ο διορισμός καθηγητών για το μάθημα των Θρησκευτικών ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεδρίασε τη Δευτέρα. Οι ιεράρχες ζητούν, επίσης, να παραμείνει υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών, να αποσταλεί στη ΔΙΣ το υπό διαμόρφωση νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, το μάθημα να εξακολουθήσει να ονομάζεται «μάθημα Θρησκευτικών» και στις τάξεις της Β' και Γ' Λυκείου να προβλεφθεί η δίωρη διδασκαλία του.
   
Τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για τον θάνατο ενός βρέφους 11 μηνών που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, υστέρα από επιπλοκές που παρουσίασε μετά από επέμβαση ρουτίνας. Εντός της ημέρας αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή για τα ακριβή αίτια του θανάτου του βρέφους.
   
Υπερψηφίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την τελική απόφαση, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα δηλώσουν «παρών» την Τετάρτη κατά την ψήφιση του Μνημονίου 3, ενώ θα ψηφίσουν «ναι» στον προϋπολογισμό. «Η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν δημιουργεί πρόβλημα στην παραμονή της στην κυβέρνηση» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
   
Πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός λειτουργίας την Τρίτη από απεργούς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Πρόκειται για τις μονάδες Μεγαλόπολη 4, Λαύριο 4, Αγ. Δημήτριος 5, Καρδιά και Αμύνταιο, συνολικής ισχύος 1642 μεγαβάτ.

Κόσμος

Οι δέκα ψηφοφόροι στο χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς στις βορειοανατολικές ΗΠΑ προσήλθαν στην κάλπη, ανοίγοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, αλλά για πρώτη φορά δεν κατάφεραν να βγάλουν νικητή, καθώς Ομπάμα και Ρόμνεϊ ήρθαν ισόπαλοι.
   
Την παραίτησή του υπέβαλε το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος του Μόντρεαλ, Ζεράλ Τρεμπλέ, υπό το βάρος των κατηγοριών για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του. Ο 70χρονος δήμαρχος από το 2001 της δεύτερης μεγαλύτερης γαλλόφωνης πόλης στον κόσμο κατηγορείται ότι... έκλεισε τα μάτια σε παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του και ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από κύκλους της μαφίας της Σικελίας.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη ώρα της κάλπης στις ΗΠΑ και εκατομμύρια Αμερικανοί θα κληθούν την Τρίτη να επιλέξουν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, οι οποίοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την προεδρία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψηφίους σχεδόν ισόπαλους με τον πρόεδρο Ομπάμα να προηγείται ελαφρώς στις πολιτείες-κλειδιά.
   
Δύο πυρηνικοί σταθμοί της Νοτίου Κορέας τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την αποκάλυψη ότι τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνταν ήταν ελαττωματικά. Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους σταθμούς, συνολικά οκτώ προμηθευτές πούλησαν πάνω από 7.600 ανταλλακτικά-«μαϊμού» μεταξύ 2003-2012. Το κόστος τους φτάνει τα 750.000 δολάρια.
   
Η Μάγια Φερνάντες είναι εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή της Χιλής και κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης Νιουνιόα, έστω και με μικρή διαφορά. Τον παππού της δεν τον θυμάται γιατί το 1973, όταν ο Πινοτσέτ τον ανέτρεψε, ήταν βρέφος. «Στην κοινωνία το όραμά του είναι ζωντανό. Όχι όμως και στα κόμματα» λέει. Μεγάλωσε στην Κούβα για την οποία σήμερα εκτιμά ότι «χρειάζεται μια αλλαγή».

Οικονομία

 Αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης για υπερχρεωμένους και σημαντικούς περιορισμούς στις προσλήψεις προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε στη Βουλή.
   
Οι δανειστές και η Ελλάδα βρίσκονται σε τροχιά συμφωνίας, προκειμένου το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Ο Επίτροπος απάντησε σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αβεβαιότητας για την εκταμίευση της δόσης - ένα σενάριο που επικαλείται έλλειψη συμφωνίας στο χειρισμό του χρέους της Ελλάδας. «Έως τις 12 Νοεμβρίου πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή για το πως θα μειωθεί το χρέος και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να την έχουμε» δήλωσε ο Όλι Ρεν.
   
Τη θέσπισης ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στα φωτοβολταϊκά που θα κλιμακώνεται έως και το 35% προβλέπει το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αθλητισμός

Στο γεγονός ότι η αποστολή της ΑΕΚ δεν πήγε σε ξενοδοχείο πριν από το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό, αναφέρθηκε η γαλλική εφημερίδα «Equipe». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι παίκτες της Ένωσης προτίμησαν να γλιτώσουν την ομάδα από κάποια έξοδα και για τον λόγο αυτό κοιμήθηκαν σπίτια τους πριν από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ.
   
Χωρίς τον Ιμπραχίμ Σισοκό θα ταξιδέψει ο Παναθηναϊκός στη Ρώμη για το ματς με τη Λάτσιο την Πέμπτη στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League. Ο Ιβοριανός μεσοεπιθετικός υπέστη θλάση α' βαθμού στον δεξιό δικέφαλο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή και αναμένεται να μείνει εκτός δράσης για περίπου τρεις εβδομάδες.
   
Με νικητή τον Άρη που αν και δυσκολεύτηκε κατάφερε να επιβληθεί της Βέροιας με σκορ 2 - 1 στο Βικελίδης, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η 9η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε να χάνει 1 - 0 από τη «βασίλισσα» του Βορρά με γκολ του Κάλτσα μόλις στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης, γεγονός που άγχωσε τους γηπεδούχους, τουλάχιστον μέχρι το σημείο της ισοφάρισης.