05 Νοεμβρίου, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Ι.Σ.



Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ανέγνωσε Εισήγηση σχετικά προς το μάθημα των Θρησκευτικών.

Συνοψίζοντας ανέφερε ότι :

«Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να διατηρεί τον γνωστικόν και παιδαγωγικόν του χαρακτήρα. Θα εκφράζεται μέσα από μίαν ενιαίαν δομήν, με τρόπον επαγωγικόν, συμφώνως και με τα σύγχρονα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά της ηλικίας και των μορφωτικών αναγκών. Δεν είναι δυνατόν να αποτελεί απλήν συσσώρευσιν γνώσεων, ούτε να επιδιώκεί προβολή μεταφυσικών και ιδεολογικών προεκτάσεων, ερμηνευτικών προσεγγίσεων η ακροβατισμών αλλά δια της διδασκαλίας θα επιδιώκεται η προβολή και αι συνέπειαι διαμορφώσεως ενός προτύπου ζωής, δηλαδή του πολιτισμού και της κοινωνίας. 

Επί τη βάσει των συντεταγμένων αυτών θα πρέπει να διαμορφωθεί εν πρόγραμμα, το οποίον θα ξεκινά και θα έχει ως επίκεντρον την ελληνορθόδοξον παράδοσιν του τόπου, επί τη βάσει του οποίου εξεφράσθη ως ήθος, και διεμορφώθη ως ζωή, και ως αύτη η παράδοσις απετυπώθη εις τα μνημεία του πολιτισμού μας. Έκαστος μαθητής η μαθήτρια, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής του ιδιοπροσωπείας, είναι απαραίτητον και πολύτιμον να γνωρίζει την θρησκευτικήν παράδοσιν του τόπου, ως πίστιν, λατρείαν, ζωήν, τέχνην και πολιτισμόν. 

Τούτος θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός κύκλος του μαθήματος. Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά τας μεγάλας χριστιανικάς παραδόσεις εκτός της Ορθοδοξίας, αι οποίαι συναντώνται εις τον ελλαδικόν χώρον και γενικώτερον εις τον κόσμον, όπως στοιχεία του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Προτεσταντισμού. 

Ο τρίτος κύκλος θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία από τα μεγάλα Θρησκεύματα και ιδίως όσα ενδιαφέρουν την ελληνικήν κοινωνίαν περισσότερον, δηλαδή, τας μονοθεϊστικάς παραδόσεις του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, τον Ινδουϊσμόν και τον Βουδισμόν, προκειμένου εις επίπεδον γνωσιακόν οι διδασκόμενοι να αποκτήσουν "πείραν"».

Κατόπιν της ανωτέρω εισηγήσεως και της συζητήσεως που ακολούθησε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε :

1.Να ζητήσει να της αποσταλεί το υπό διαμόρφωση νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

2.Να ζητήσει το μάθημα να εξακολουθήσει να ονομάζεται «Μάθημα Θρησκευτικών» και να είναι υποχρεωτικό.

3.Στις τάξεις της Β´ και Γ´ Λυκείου να υπάρχει δίωρη διδασκαλία του μαθήματος.

4.Για τον διορισμό των Καθηγητών του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση, να προϋποθέτει και την «Συμμαρτυρία» του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΥΜΝΟΥΣΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ 
 ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ


«Αντιχριστιανικές κι απάνθρωπες» χαρακτηρίζει τις πράξεις βίας κατά των μεταναστών ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής. Ο ιεράρχης τονίζει ότι το μεταναστευτικό πρέπει να επιλυθεί από ένα οργανωμένο κράτος κι όχι από οργισμένους πολίτες και με βία. Παράλληλα σημειώνει ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία κι ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα ιεραρχών που συνεργάστηκαν με δικτατορικά καθεστώτα. Ο μητροπολίτης Ιερόθεος μιλά ακόμη για την κρίση αποδίδοντας σημαντική ευθύνη για τη δημιουργία της στη φιλαυτία των ανθρώπων, ενώ επισημαίνει ότι η φιλανθρωπία της Εκκλησίας δεν είναι η λύση στην κρίση, καθώς «ο άνθρωπος δεν θέλει να γίνει ζητιάνος, θέλει να οικονομεί τα προς το ζην με αξιοπρέπεια».

* Η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Τι ρόλο μπορεί 
να παίξει η Εκκλησία στην αντιμετώπιση της κρίσης; Το φιλανθρωπικό έργο αρκεί;

Η πρόσφατη οικονομική κρίση πράγματι είναι πρωτοφανής, όπως τη χαρακτηρίζετε. Πολλοί θεωρούν ότι έχει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και συνδέεται με ανταγωνισμούς μεταξύ δυτικών και ανατολικών οικονομιών. Οι γεωπολιτικές στρατηγικές θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην περιοχή μας, ειδικά γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, και οι παγκόσμιες κοινωνίες έχουν τα σχέδιά τους. Η Εκκλησία δεν μπαίνει σε τέτοιες αναλύσεις, αλλά νοηματοδοτεί τον βίο των ανθρώπων, συνέχει τον κοινωνικό ιστό.Βεβαίως, δεν είναι θρησκεία για να ικανοποιεί απλώς τα θρησκευτικά συναισθήματα των ανθρώπων, γιατί τότε όντως θα ήταν το «όπιο του λαού», για να αποκοιμίζει τους ανθρώπους, ώστε να επιβιώνουν οι ισχυροί που εκμεταλλεύονται τον λαό. Η Εκκλησία είναι κοινότητα, όπως την αισθανόταν ο στρατηγός Μακρυγιάννης, ο οποίος στο όνομα αυτής της Εκκλησίας αγωνίστηκε εναντίον κάθε κατεστημένου, όπως φαίνεται στα απομνημονεύματά του. 

Η Εκκλησία πρέπει να λειτουργεί με την αρχαία έννοια του όρου, ως συνάντηση των ανθρώπων, ως εκκλησία του Δήμου, έχοντας κέντρο τον Θεό Έτσι η Εκκλησία, ως μεγάλη οικογένεια και πνευματικό ιατρείο, προσπαθεί να θεραπεύσει τα προβλήματα των ανθρώπων. Άλλωστε ο άνθρωπος δεν έχει μόνον ψυχή, αλλά και σώμα, δεν έχει μόνον πνευματικές, αλλά και υλικές ανάγκες. Έτσι η Εκκλησία εξασκεί φιλανθρωπία σε όσους έχουν ανάγκη, όπως πολλές φορές έχει ανακοινωθεί. Αλλά αυτό δεν είναι λύση. Ο άνθρωπος δεν θέλει να γίνει ζητιάνος, αλλά θέλει να δουλεύει και να οικονομεί τα προς το ζην με μόχθο και αξιοπρέπεια, ζητά δουλειά και δικαιοσύνη, απαιτεί το κράτος να διοργανωθεί, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, όχι μόνον να εισπράττει τους φόρους, αλλά οι φόροι να είναι ανταποδοτικοί στην κοινωνία.

 * Τι οδήγησε στην κρίση; Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο οικονομική,
αλλά και πνευματική. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς για τις αιτίες της κρίσης;

Το θέμα έχει πολλές πλευρές και ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία. Αν δούμε το θέμα από κοινωνικής πλευράς, τότε διαπιστώνεται ότι φταίνε οι πολιτικοί, τουλάχιστον όσοι άσκησαν αμέσως ή εμμέσως εξουσία όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ή να ανατρέψουν τα επερχόμενα. Και δεν μπορούν να δικαιολογούνται ότι η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, οι δημοσιογράφοι κ.λπ. δεν τους επέτρεψαν να κάνουν ορθή πολιτική, γιατί ο ηγέτης ψηφίζεται από τον λαό για να ηγείται και όχι να άγεται και φέρεται από διάφορες δυνάμεις. Όμως, η Εκκλησία βλέπει τα πράγματα και πέρα από αυτά. Βέβαια, θα πρέπει να κάνω μια διευκρίνιση. Όταν κάνουμε λόγο για Εκκλησία, δεν πρέπει να εννοούμε τους κληρικούς ή μερικούς που εκκλησιάζονται, αλλά όλους εκείνους που είναι βαπτισμένοι και ζουν δυνάμει και ενεργεία στον εκκλησιαστικό χώρο. 

Πάντως, η κρίση δεν είναι έξω από εμάς, αλλά μέσα μας. Πρόκειται για μια νοοτροπία ευδαιμονίας, εκμετάλλευσης, ευμάρειας, συσσώρευσης υλικών αγαθών εις βάρος του λαού και της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό δείχνουν η φοροδιαφυγή, τα καταναλωτικά δάνεια, η αδιαφάνεια στα οικονομικά. Πάντως, δεν μπορεί κάποιος κληρικός να ζει με άνεση, όταν άνθρωποι γύρω του πεινάνε και υποφέρουν. Τελικά, ένα βασικό αίτιο της πνευματικής κρίσης που έχει και συνέπειες στην κοινωνία είναι το υπαρξιακό κενό, η φιλαυτία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή η φιλαυτία είναι αντίθετη με τη φιλοθεΐα και τη φιλανθρωπία, είναι μισοθεΐα και μισανθρωπία.

 * Πρόσφατα, μαζί με αρκετούς ακόμα μητροπολίτες, ταχθήκατε δημοσίως κατά 
της Χρυσής Αυγής. Έχει διατυπωθεί το επιχείρημα ότι οι πρακτικές  και οι πολιτικές απόψεις της οργάνωσης αυτής είναι αντίθετες με την ουσία  της χριστιανικής διδασκαλίας. 

Συμφωνείτε;

Θα έχετε προσέξει ότι εκφράσθηκα εναντίον του ρατσισμού και της βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Δεν μπορώ ως ιεράρχης να αποδεχθώ ιδεολογικά συστήματα που έχουν φασιστικές και ναζιστικές νοοτροπίες, συστήματα νιτσεϊκά και απάνθρωπα, που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους βιολογικής και κοινωνικής ευγονικής για να υπερισχύσει μια ράτσα εις βάρος άλλων ανθρώπων. Δεν μπορώ να δεχθώ βιαιότητες εναντίον απλών, φτωχών, ασθενών και απροστάτευτων ανθρώπων. Με συγκλονίζουν πολύ τέτοιες συμπεριφορές, γιατί όλα αυτά είναι αντιχριστιανικά και απάνθρωπα. Όμως, προβληματίζομαι έντονα από το ότι η γενιά του Πολυτεχνείου εξεγέρθηκε εναντίον της χούντας ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και όμως στη Μεταπολίτευση μερικοί από αυτούς που απέκτησαν εξουσία και κυβέρνησαν τη χώρα οδήγησαν τον λαό σε αυτήν τη μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση. 

Προβληματίζομαι γιατί γκρεμίζονται τα οράματα του λαού με ωραίες λέξεις, όπως «μεταπολίτευση», «αλλαγή», «σοσιαλισμός», «κάθαρση», «εκ­συγ­χρο­νισμός», «επανίδρυση του κράτους», «Χρυσή Αυγή» κ.λπ. Με αυτά που λέω δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τον συμψηφισμό, αλλά όλα αυτά τα χρόνια το σύστημα ήταν άρρωστο.Τελικά, είναι αρμοδιότητα της δημοκρατικής πολιτείας να θέτει δημοκρατικούς κανόνες για τη διαχείριση των κοινών, να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών και να καλλιεργεί στους ανθρώπους αληθινή δημοκρατική συνείδηση με τη σωστή παιδεία.

 * Από την άλλη μεριά κάποιοι ιεράρχες δείχνουν να συμπλέουν με τη Χρυσή Αυγή 
και να επικροτούν κάποιες από τις πολιτικές της. Πώς σχολιάζετε αυτήν την επιλογή;

Η Εκκλησία δεν είναι πολιτικός σχηματισμός για να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στα μέλη της και να τους υποδεικνύει πώς να εκφράζονται. Ο κάθε ιεράρχης αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στη Μητρόπολή του και εκφράζεται ανάλογα. Δεν κρίνω δηλώσεις των ιεραρχών. Εκφράζω την άποψή μου και προσπαθώ να συντονίζω την πράξη με τον λόγο ή μάλλον προσπαθώ ο λόγος να είναι απόρροια της πράξης. Νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε το δημοκρατικό σύστημα, όπως αυτό εκφράζεται στο κοινοβούλιο με τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. 

Το πώς όμως θα λειτουργεί το κοινοβούλιο θα πρέπει να το ρυθμίσουν οι ίδιοι οι πολιτικοί. Εμείς δεν μπορούμε να υιοθετούμε πρακτικές που υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Σε παλαιότερους χρόνους υπήρξαν ιεράρχες οι οποίοι συμμετείχαν στο «ανάθεμα» του Βενιζέλου, ύμνησαν δικτατορικά καθεστώτα, συνεργάστηκαν με τη χούντα. Τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να επαναληφθούν σήμερα από τους ιεράρχες. Πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία.

 * Το ζήτημα της μετανάστευσης διχάζει την κοινωνία. Πώς πιστεύει η Εκκλησία 
ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;

Ο Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων έκρυβε μέσα του έναν «μετανάστη» και ταξίδευε σε όλο τον κόσμο. Γινόταν πολίτης κάθε χώρας, χωρίς να χάνει την εθνική του ταυτότητα και τη φιλοπατρία του. Σήμερα ο κόσμος, με τα μέσα που διαθέτει, συνεχώς μετακινείται. Νομίζω δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα η νόμιμη μετανάστευση, όταν γίνεται μέσα στα πλαίσια που θέτει η σωστά οργανωμένη πολιτεία, αλλά προβλήματα δημιουργεί η κατευθυνόμενη από διάφορα κέντρα λαθρο­μετανά­στευση, που κάνει τους λαθρομετανάστες θύματα και τις χώρες προτεκτοράτα. 

Νομίζω ότι η μετανάστευση και η λαθρομετανάστευση αντιμετωπίζονται από ένα οργανωμένο κράτος και όχι από τους οργισμένους πολίτες του, από νόμιμους θεσμούς με αρχές και όραμα, προοπτική και ευαισθησία και όχι με τη βία. Το θέμα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με επιπόλαιες κινήσεις. Με ενοχλεί πολύ το ότι άνθρωποι και λαοί θεωρούνται πιόνια στη διεθνή σκακιέρα των ποικιλώνυμων συμφερόντων.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗ 
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
 κ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

   


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Προβλήματα στις μετακινήσεις θα προκαλέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη Δευτέρα. Στην απεργία συμμετέχουν τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός), ο ΟΣΕ, ο Προαστιακός, καθώς και τα ταξί. Αποφάσεις για κινητοποιήσεις αναμένονται τη Δευτέρα και από τα σωματεία των εργαζομένων στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
   
Διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που ψηφίζονται αυτή την εβδομάδα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το βράδυ της Δευτέρας. Κάλεσε μάλιστα τη ΓΣΕΕ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.
   
«Ελλάδα-Ευρώπη: Μύθοι και Αλήθειες στην εποχή της κρίσης» είναι το θέμα της ανοικτής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στον πολυχώρο Gazarte στην Αθήνα.
   
Θύμα άγριας βίας έπεσε ένας Αιγύπτιος μετανάστης στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή ξυλοκοπημένος και δεμένος σε ένα δέντρο με αλυσίδα. Ο χτυπημένος άνδρας δήλωσε στην αστυνομία ότι δράστης ήταν ο ιδιοκτήτης του φούρνου στον οποίο εργαζόταν. Ο φούρναρης συνελήφθη και φέρεται να παραδέχτηκε την πράξη του.
   
«Οφείλουμε να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή. Σε κάθε μεγάλη στιγμή μιας χώρας υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν και εκείνοι που λιποψυχούν» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εν όψει της ψηφοφορίας επί των οδυνηρών μέτρων και ενώ δοκιμάζεται η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. «Δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω» είπε o πρωθυπουργός μιλώντας για επιτέλεση εθνικού καθήκοντος και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της συγκυβέρνησης να στηρίξουν τα μέτρα, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται περικοπούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις.

Κόσμος

 Η μεγάλη ώρα της κάλπης για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πιο ισχυρή δημοκρατία του πλανήτη έφτασε: από νωρίς την Τρίτη εκατομμύρια Αμερικανοί θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, δύο πολιτικούς με διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς και προς τα που πρέπει να κινηθεί η οικονομία, η εξωτερική πολιτική ακόμα και κοινωνία των ΗΠΑ για την επόμενη τετραετία. Η μάχη αναμένεται δύσκολη και ο νικητής θα κριθεί στο νήμα χάρη, για άλλη μια φορά, στις ψήφους των αναποφάσιστών, εκλογικά διχασμένων πολιτειών...
   
Δέκα μέλη, μεταξύ και των οποίων και μια γυναίκα –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα– έχει η νέα κυβέρνηση της Σομαλίας που παρουσίασε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αμπντί Φάραχ Σίρντον Σαΐντ. Η Φοουσίγιο Γιούσουφ Χατζί Αντάν, που διορίζεται υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε την επιλογή της ιστορική για τη χώρα και για τις Σομαλές.
        
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με βόμβα στην επαρχία Χάκαρι της νοτιοανατολικής Τουρκία την ώρα που διερχόταν όχημα της αστυνομίας. Δύο από τους τραυματίες είναι σοβαρά, ανέφεραν οι Αρχές ασφάλειας.

Χωρίς να πειστεί και με μια δήλωση για επιστροφή στις συνομιλίες αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώσεις του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος έδειχνε να παραιτείται από το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων στις προ του 1948 εστίες τους, ένα από τα πάγια αιτήματα τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Αν και αργότερα ο Αμπάς διευκρίνισε ότι ήταν μία προσωπική θέση, οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή της Χαμάς.

Οικονομία

 Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2013 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Κυριακή. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
   
Aντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για το πακέτο των νέων μέτρων, ενημέρωσαν το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αργότερα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
   
Συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ είναι το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, που ενσωματώνει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τη τρόικα για τη περίοδο 2013-2016, αλλά και όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Έως το 2016, οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα θα φτάσουν στα 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 δισ. ευρώ αφορούν στο 2013, ενώ «αγκάθι» παραμένει το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.

Αθλητισμός

Στην 6η θέση του Campionato ανέβηκε η Ρόμα μετά τον θρίαμβο επί της Παλέρμο με 4-1 στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 11ης αγωνιστικής. Μετά από δύο συνεχόμενες ήττες, οι «τζιαλορόσι» έχοντας βασικό και αναντικατάστατο τον Παναγιώτη Ταχτσίδη, επέστρεψαν στις καλές εμφανίσεις στο «Ολίμπικο», αλλά και στις θέσεις της Ευρώπης, έπειτα από καιρό. Όσο για την άλλη μεγάλη ομάδα της πρωτεύοσας, η Λάτσιο γνώρισε τον διασυρμό στο «Μασιμίνο» της Κατάνια, καθώς η τοπική ομάδα επικράτησε 4-0.
   
Σημαντική νίκη με την οποία βελτίωσε τη θέση της στην Primera Division, πέτυχε το βράδυ της Κυριακής η Βαγιαδολίδ, καθώς σε αναμέτρηση για την 10η αγωνιστική, επικράτησε εκτός έδρας της Οσασούνα με 1-0. Το τέρμα που έκρινε τον αγώνα, σημείωσε ο Εμπερτ στο 83ο λεπτό. Τρεις πολύτιμους βαθμούς πανηγύρισε και η Λα Κορούνια, καθώς επικράτησε 1-0 της Μαγιόρκα έχοντας «χρυσό» σκόρερ τον Γκάμα στο 30ο λεπτό. Επιστροφή στις νίκες για την Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία έπειτα από δύο ήττες επικράτησε με 2-1 στην έδρα της Γρανάδα και ξεκόλλησε από τις τελευταίες θέσεις.
   
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να πανηγύρισε τη νίκη στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, όμως σε ένα ακόμα ματς δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες από τον κόσμο του προς το πρόσωπο τόσο του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και του Ζεσουάλδο Φερέιρα που στο τέλος δήλωσε: «Πρέπει να ξεχάσουμε τι έγινε στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά στο τέλος. Το σημαντικό είναι η νίκη». Δύο διαφορετικά πρόσωπα, ένα σε κάθε ημίχρονο, είδε ο Έβαλντ Λίνεν που θεώρησε ότι η ισοπαλία θα ήταν το πιο δίκαιο αποτέλεσμα.