01 Νοεμβρίου, 2012

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΙΣΣΟΥ


Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου θα δώσουν εντός ολίγου τη διαβεβαίωσή τους, οι νέοι Μητροπολίτες Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και Ιερισσού κ. Θεόκλητος.

† AΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΕΚ ΡΩΜΗΣ (1 ΙΟΥΛΙΟΥ)

 
Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό. Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τούς αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο αυτοκράτορας Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό.

Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να μεταστρέψουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό.

Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι` αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τις πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα συζήτησε διεξοδικά επί τρεις και πλέον ώρες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε υπό τον Φ.Κουβέλη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «η ΔΗΜΑΡ επιμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά», ωστόσο, στηρίζει την κυβέρνηση. «Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν ψηφίσουμε» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
   
«Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής στην πρωινή εκπομπή του MEGA. «Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας σε αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι «κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, τους ενδιαφέρει πως θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά».
   
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και ενισχυμένους νότιους ανέμους στα πελάγη που θα φτάσουν τοπικά και τα 8 μποφόρ. Στην Αττική προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Την Παρασκευή έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν.
  
Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει στους στενούς του συνεργάτες ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η πορεία είναι ευθεία. Δεν κάνουμε πίσω» ήταν το σαφές μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου και όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού ο σχεδιασμός του θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.
   
Σε πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν στις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στην πλατεία Ευαγγελισμού οι ομοσπονδίες αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Λιμενικοί θα πραγματοποιήσουν, επίσης, στις 9 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας. Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στους βουλευτές ζητούν παρέμβαση από τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα για να μην υπάρξουν περικοπές και να ξεκινήσει διάλογος μέχρι το τέλος του έτους με το υπουργείο για την κατάρτιση νέου μισθολογίου.

Κόσμος

Βιομηχανικό κτίριο στο ανατολικό Ριάντ καταστράφηκε ολοσχερώς από ισχυρή έκρηξη το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι τώρα δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της έκρηξης, με το al Arabiya να μεταδίδει πως το δυστύχημα προκλήθηκε όταν εξερράγη βυτιοφόρο με καύσιμα. Άγνωστο είναι το αν υπάρχουν θύματα.
   
Με όλες τους τις δυνάμεις επιστρέφουν οι δύο υποψήφιοι για το Λευκό Οίκο στη μάχη για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου μετά την τριήμερη «εκεχειρία» που έφερε το πολύνεκρο χτύπημα της Σάντι στις ανατολικές ΗΠΑ: Ομπάμα και Ρόμνεϊ ξεκινούν ξανά την Πέμπτη τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αρκετά μικρό προβάδισμα στον Αμερικανό πρόεδρο σε μερικές από τις «αμφίρροπες» και καθοριστικές πολιτείες. Η Σάντι πάντως δίνει την ευκαιρία στον Ομπάμα να εμπλουτίσει την εκστρατεία του με τις περγαμηνές ενός ικανού διαχειριστή κρίσεων -ενώ στα πρωτοσέλιδα βρίσκεται ο «ξαφνικός έρωτας» του Αμερικανού προέδρου με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του πληγέντος Νιου Τζέρσεϊ.
   
Πρωτοφανής ήταν η ήττα των κεντροδεξιών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές της Χιλής, ήττα που μεταφράστηκε σε προσωπική πολιτική απώλεια για τον δεξιό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα. Γυναίκες υποψήφιοι της κεντροαριστεράς -μεταξύ αυτών και εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε- κέρδισαν βετεράνους πολιτικούς με δεκαετίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ουσία όμως είναι διαφορετική: κέρδισαν όχι απλά εκμεταλλευόμενες τη δυσαρέσκεια στις πολιτικές του προέδρου, αλλά γιατί εφάρμοσαν ένα διαφορετικό μοντέλο προεκλογικής εκστρατείας.
   
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ονόμασε τον ηθοποιό Σον Πεν, πρέσβη για την αποποινικοποίηση των φύλλων κόκας, στη Βολιβία και της απαίτησης της χώρας για πρόσβαση στη θάλασσα. Ο δημοφιλής και βραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός βρέθηκε στην πρωτεύουσα Λα Πας, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μοράλες.
   
Το έχουμε δει πολλές φορές σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Είναι το κτίριο της Σκότλαντ Γιαρντ με την περιστρεφόμενη επιγραφή. Τώρα η Αστυνομία μελετά το ενδεχόμενο πώλησης του κτιρίου στο πλαίσιο της εξοικονόμησης τουλάχιστον 500 εκατ. λιρών.

Οικονομία

Τη σημασία ενός ισχυρού και υγιούς τραπεζικού κλάδου για την υποστήριξη της ανάπτυξης, ιδίως σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον τόνισαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ), στο οποίο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Γιώργο Π. Ζανιά και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Βλ. Γκόρτσο.
   
Στο 189,1% του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το δημόσιο χρέος το 2013, από 175,6% του ΑΕΠ το 2012. Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό το δημόσιο χρέος αναμένεται στα 340 δισ. ευρώ φέτος και στα 346,2 δισ. ευρώ το 2013, ενώ, αν συνυπολογιστεί και το ενδοκυβερνητικό χρέος, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα φτάσει το 2013 στα 352,3 δισ. ευρώ.
  
Έσοδα 2,58 δισ. ευρώ έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών από αποκρατικοποιήσεις το 2013, ενώ ο συνολικός στόχος είναι έως το 2016 να εισπραχθούν 26 δισ. ευρώ περίπου. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Αθλητισμός

Με γκολ του Πογκμπά στο 92ο λεπτό, η Γιουβέντους επικράτησε της Μπολόνια στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής και αύξησε τη διαφορά της στην κορυφή αφού η Νάπολι, ηττήθηκε από τη Νάπολι με 1-0. Μάλιστα, οι Ναπολιτάνοι έπεσαν στην 3η θέση αφού η Ίντερ νίκησε με ανατροπή 3-2 τη Σαμπντόρια και σκαρφάλωσε στη 2η θέση.

Λίγες ημέρες μετά τη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Τσέλσι για το πρωτάθλημα της Αγγλίας, οι Μπλε πήραν... το αίμα τους πίσω αποκλείωντας τους Μπέμπηδες με 5-4 στην παράταση, στο πλαίσιο των «16» του Λιγκ Καπ.

Αποκλεισμός για τη Λίβερπουλ από τη Σουόνσι μέσα στο Άνφιλντ με 3-1 και για τη Τότεναμ που ηττήθηκε με 2-1 από τη Νόριτς.
   
Ακόμα και με τις «ρεζέρβες» δικαιούται πλέον να παίξει η Βαλένθια στον επαναληπτικό της φάσης των «32» του Copa del Rey κόντρα στην Γιαγοστέρα, αφού το βράδυ της Τρίτης οι «νυχτερίδες» επικράτησαν εκτός έδρας με 2-0 και ουσιαστικά η ρεβάνς του Μεστάγια θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για το εισιτήριο στους «16». Τη νίκη με 3-0 στο «Μεντιθορόζα» πήρε η Μπαρτσελόνα απέναντι στην Αλαβές και ουσιαστικά προκρίθηκε στους «16».



KΟΛΑΦΟΣ: ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Το προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε λάθος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Με 146 «ναι» το άρθρο τελικά δεν ψηφίστηκε αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έδωσαν «γραμμή» να καταψηφιστεί. Αφορά τη συντεχνία των μηχανικών. Στο άρθρο 4 ψήφισαν 146 ναι, 121 όχι, 26 παρών και κατά συνέπεια δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των 293 παρόντων βουλευτών. Η καταψήφιση του άρθρου 4 ήταν η κομματική «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. 

Το άρθρο 4 αναφέρει: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας.  Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων. 

Αμέσως μετά την ψηφοφορία τόσο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψαν στο twitter ότι το άρθρο 4 δεν πέρασε, με τον κ. Καμμένο μάλιστα να κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 31,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις σημερινές ψηφοφορίες στην Βουλή που ανέδειξαν με τον πλέον έντονο τρόπο την ανυπαρξία συνοχής στην τρικομματική κυβέρνηση. Οι φόβοι που εκφράζονται πλέον είναι πώς υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι δύσκολο να περάσει από την Βουλή το πακέτο των μέτρων που αποτελούν προαπαιτούμενο για να εξασφαλίσουμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ

Η καταψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ, οι απώλειες που σημειώθηκαν στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και η μη ψήφιση από τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών του άρθρου για τους μηχανικούς, έχουν θορυβήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Παρά τους δραματικούς τόνους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και την δημόσια θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να εμμείνει στις θέσεις της αλλά και αρκετοί βουλευτές της Ιπποκράτους αρνούνται να συμμορφωθούν με την επίσημη κομματική γραμμή.

Με δεδομένη τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα εργασιακά αλλά και τις δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Παραστατίδης και Μιχάλης Κάσσης που κινούνται στο ίδιο κλίμα, δημιουργείται πλέον σοβαρό θέμα για τον σχηματισμό της αναγκαίας πλειοψηφίας στις 7 Νοεμβρίου οπότε και αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και για τον Προϋπολογισμό ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 11 Νοεμβρίου.

Οι σημερινές δραματικές εξελίξεις έχουν θορυβήσει και τους δανειστές μας οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πώς έχουν φτάσει στις κόκκινες γραμμές τους και δεν προτίθενται να υποχωρήσουν στα αιτήματα που τίθενται από την ΔΗΜΑΡ αλλά και από μέρος του ΠΑΣΟΚ. Κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες μιλούν πλέον για σοβαρό κίνδυνο σε ότι αφορά την διαδικασία των ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν με τα όποια επακόλουθα για την χρηματοδότηση της χώρας μας από τους δανειστές μας.

Κι αυτό γιατί ενδεχομένως να υπάρξουν και βουλευτές της ΝΔ που βλέποντας το σημερινό κλίμα ενδεχομένως να θελήσουν να διαφοροποιηθούν αδιαφορώντας για την βεβαιότητα της διαγραφής τους από το κόμμα. Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου γεγονός που εφόσον αληθεύει σημαίνει πώς από την ημερομηνία αυτή και μετά η χώρα ενδεχομένως να βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση.

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Όπως δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά, έτσι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση χωρίς να θιγούν συμφέροντα. Το ζήτημα, όμως, για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι τα σπάσιμο των αυγών, αλλά αν σπάζοντας τα αυγά κάνουμε ομελέτα ή μια ...τρύπα στο νερό. 

Γιατί αυτό θα γίνει αν ληφθούν μέτρα που θίγουν δικαιώματα πολιτών ή ακόμα και συμφέροντα χωρίς όμως να προωθηθεί μία πραγματική μεταρρύθμιση, αλλά στην ουσία μία αντιμεταρρύθμιση.Και εκφράζουμε την ανησυχία γιατί ο μεταρρυθμιστικός οίστρος σε πολλά σημεία οδηγεί την τρόικα σε αντιμεταρρυθμιστικές πρακτικές και απαιτήσεις. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος ποια πράξη συνιστά μεταρρύθμιση και ποια αντιμεταρρύθμιση.. Το πιο ασφαλές κριτήριο είναι αν με τις ρυθμίσεις προάγεται το γενικό καλό, λειτουργεί υπέρ της οικονομικής προόδου, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ ένα δεύτερο κριτήριο θα μπορούσε να θεωρηθεί το ποιοι θίγονται και ποιοι ευνοούνται. 

Γιατί όπως δίδασκε και ο Αριστοτέλης το ανώτατο πολιτικό αγαθό είναι η ολοκλήρωση του ατόμου μέσα σε μία πολιτεία που υπάρχει για την πραγμάτωση αυτού του αγαθού. Και αυτό το ανώτατο αριστοτελικό αγαθό θα όφειλαν να υπηρετούν οι μεταρρυθμίσεις για να είναι πραγματικές. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή το υπονομεύουν, θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για αντιμεταρρύθμιση. 

Κοιτάζοντας τη λίστα με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα αρκετά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αντιμεταρρυθμιστικά, γιατί όχι μόνο δεν οδηγούν στην ολοκλήρωση του ατόμου, αλλά αντίθετα στην αποσάρθρωσή του και την απελπισία. Μία ματιά στην κοινωνία θα πείσει και τους πιο δύσπιστους.