31 Οκτωβρίου, 2012

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΧΑΟΣ

Ο πρωθυπουργός σήμανε χθες τη λήξη των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα αιφνιδιάζοντας τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους. Ο κ. Σαμαράς αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια συνομιλιών με τους ευρωπαίους ηγέτες και υψηλούς αξιωματούχους της ΕΕ - «μίλησα ακόμα και με τον Θεό...», όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος - έθεσε όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους και, με γραπτή του ανακοίνωση, έστειλε τελεσίγραφο και έβαλε το δίλημμα που θα χρησιμοποιήσει και κατά την ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή: Μνημόνιο ή χάος.

«Ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις. Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία και ψηφιστεί ο προυπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση. Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο... Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος» επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη χθες το μεσημέρι.

Ενόχλησε το τελεσίγραφο

Το τελεσίγραφο του κ. Σαμαρά αιφνιδίασε και ενόχλησε τη ΔΗΜΑΡ που ήλπιζε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κίνηση του πρωθυπουργού να στείλει τελεσίγραφο και να βάλει το δίλημμα «Μνημόνιο ή χάος» κρίθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο περίπου ως υπονομευτική στην προσπάθεια που κατέβαλε εκείνη την ώρα να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν και να στηρίξουν το Μνημόνιο. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέδωσαν ανακοίνωση με τις οποίες εξέφρασαν τη δυσφορία τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδίασε αφού είχε κάνει γνωστό από μέρες ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει «με όσους μπορούν». Τονίζουν επίσης ότι ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανακοίνωσή του στην Ανάπτυξη και ανέφερε ότι θα επιδιώξει να αντλήσει ποσά πέραν των 31,5 δισ. ευρώ που προβλέπει η δόση.

Ρήξη με τον Κουβέλη

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούν ότι με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Σαμαράς είχε αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό, με την έννοια ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ψήφιση του επώδυνου πακέτου μέτρων, όσο και στο εσωτερικό βάζοντας τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις για τα επιμέρους μέτρα. Οι ίδιοι συνεργάτες αναγνώριζαν ότι ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις αφού έτσι οριστικοποιείται το ρήγμα με τον Φώτη Κουβέλη που παραμένει αμετακίνητος στην αρνητική θέση του έναντι του νέου Μνημονίου. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν χθες ότι αν η ΔΗΜΑΡ ψηφίσει «παρών» στο πακέτο μέτρων που θα έρθει ως ένα άρθρο στη Βουλή αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον Πρωθυπουργό και θα ακολουθήσουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με έξοδο των στελεχών που πρότεινε στα υπουργεία ο Φώτης Κουβέλης.

Αγωνία για το ΠΑΣΟΚ

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στη βάση μιας μειωμένης πλειοψηφίας 160 εδρών που θα συγκροτηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ενα πρώτο κρας τεστ της νέας δικομματικής πλειοψηφίας θα είναι η ψήφιση σήμερα στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις το οποίο προβλέπει αυτονομία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ελαχιστοποίηση του ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ και στα λιμάνια.

Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Επειδή έχουν εκδηλωθεί έντονες ενστάσεις για το νομοσχέδιο και από το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών, μετά από τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, συμπεριέλαβε ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικού χαρακτήρα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) θα πρέπει να έχουν και την έγκριση της Βουλής, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης απέσυρε την τροπολογία για κατάργηση των διευθυντών των ΔΟΥ που είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ετσι η κυβέρνηση γεφύρωσε τις διαφορές που είχαν εναπομείνει με την Ιπποκράτους ευελπιστώντας στην υπερψήφιση των μέτρων από τη νέα πλειοψηφία των 160 βουλευτών.

ΠΑΣΟΚ: 33 βουλευτές, 3 αντάρτες

Το ΠΑΣΟΚ λέει πάντως ναι στα μέτρα αν και μετράει τρεις «αντάρτες», τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Μιχάλη Κασσή και τον Θόδωρο Παραστρατίδη. Αντιρρήσεις προβάλουν, χωρίς να διευκρινίσουν αν θα καταψηφίσουν τα μέτρα, οι Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνοψίζοντας στο τέλος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κάποιοι συνάδελφοι εκδήλωσαν τη δυσκολία τους να ψηφίσουν ένα πακέτο τέτοιων μέτρων..» και πρόσθεσε:

«Είναι λίγοι, αλλά ο καθένας έχει σημασία γιά όλους μας» είπε ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλοντας ότι θα επιδιώξει να έχει προσωπικές επαφές με τον καθένα σε μια προσπάθεια να τους μεταπείσει.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ - ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ

Συνεχίζεται το γράψε - σβήσε των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, εν όψει των οριστικών αποφάσεων για τη νέα φορολογική κλίμακα, η οποία φαίνεται ότι θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Το 1ο σενάριο, που στηρίζεται επί της ουσίας στις συστάσεις του ΔΝΤ, προβλέπει κλίμακα με μόλις 3 κλιμάκια και συντελεστές 21%, 36%, 45%, αλλά η πιο σημαντική καινοτομία είναι ότι η νέα κλίμακα στηρίζεται στην αντικατάσταση του αφορολόγητου από επιστροφή φόρου έως 1.950 ευρώ, που θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνονται τα εισοδήματα, με πλήρη κατάργηση για εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ και εφαρμογή του ανώτατου συντελεστή 45% πάνω από τις 47.000 ευρώ.

Το 2ο σενάριο, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει τη προτίμηση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, προβλέπει τη διατήρηση της ισχύουσας κλίμακας με τα 8 κλιμάκια, κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών και μόνο μικρές εσωτερικές αλλαγές για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Και στα δύο σενάρια οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με παιδιά, καθώς οι απώλειες τους από τη κατάργηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο του αφορολογήτου, είναι βαριές και δεν αναπληρώνονται ούτε καν από το ειδικό επίδομα που θα χορηγηθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Γενική απεργία από την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου τις 6 το πρωί σε όλα τα ΜΜΕ για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τύπο αποφάσισαν ομόφωνα οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ, και οι Ομοσπονδίες των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών τύπου κηρύσσοντας παράλληλα 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
   
Ο Νίκος Σίμος για τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη, έκανε δήλωση υπό την ιδιότητά του, όπως αναφέρει, του δημοσιογράφου, και όχι από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ.
   
Ζουν κάτω από γέφυρες, σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σε στοές, σε πιλοτές πολυκατοικιών. Η εικόνα μιας Αθήνας που μας θλίβει, μας θυμώνει, μας εξοργίζει. Ο Γιώργος και ο Λέων θεωρούν τους εαυτούς τους λίγο πιο «προνομιούχους» από τους άλλους άστεγους, καθώς φιλοξενούνται στον ξενώνα της «Κλίμακας». Άνθρωποι της διπλανής πόρτας με όνειρα και φιλοδοξίες, με άποψη και φωνή που λέει αλήθειες σκληρές. Οι ιστορίες τους δυνατές, αληθινές και επίκαιρες όσο ποτέ…
   
Στον πυρετό της έγκρισης των μέτρων και των προαπαιτούμενων ενεργειών μπαίνει από την Τετάρτη η Αθήνα, καθώς το πρωί θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου και λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.
    
Κατά 22 εκατ. ευρώ μειώνεται ο προϋπολογισμός της Βουλής το 2013, όπως προβλέπεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου που εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής περιλαμβάνουν: μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και των επιδομάτων, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης για τη συμμετοχή στις επιτροπές κατά 30%, μείωση του κονδυλίου για τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών.

Κόσμος

 Οι αμερικανικές εφημερίδες κέρδισαν αναγνώστες στις διαδικτυακές εκδόσεις τους κατά το τελευταίο εξάμηνο, χάνοντας ένα αντίστοιχο μερίδιο από τις έντυπες, την ώρα που η συνολική αναγνωσιμότητα των φύλλων έμεινε πρακτικά αμετάβλητη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι επί πληρωμή εκδόσεις των εφημερίδων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 15,3% της συνολικής διανομής Τύπου, έναντι 9,8% τον Σεπτέμβριο του 2011.
   
Νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι θα αγοράζουν κρατικό χρέος αξίας 250.000 ευρώ και πάνω για μια περίοδο πέντε ετών και πλέον θα μπορούν να αποκτούν την ουγγρική υπηκοότητα κατέθεσε στη Βουλή της χώρας το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας.
   
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Πολωνία για την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που επιφύλαξε σε μια 14χρονη, θύμα βιασμού, την οποία οι Αρχές επιχείρησαν να αποτρέψουν όταν αποφάσισε να κάνει άμβλωση. Όπως έκρινε το ΕΔΑΔ, το δικαίωμα της ανήλικης στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή παραβιάστηκε αφού οι Αρχές την έθεσαν αυθαίρετα υπό κράτηση αφού προηγουμένως την είχαν τοποθετήσει σε ένα ίδρυμα για να την χωρίσουν από τη μητέρα της, καθώς η τελευταία ήθελε να προχωρήσει η κόρη της σε άμβλωση.
   
Φονικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες. Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης ερήμωσαν για αρκετές ώρες, με τον Λευκό Οίκο να κηρύσσει σε κατάστασης «μεγάλης καταστροφής» τη μητρόπολη. Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες, πλημμύρισε μεγάλο τμήμα της πόλης, οκτώ εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, μεγάλες οι ζημιές στους σταθμούς του μετρό. Πυρκαγιά έκαψε 80 σπίτια. Σε επιφυλακή μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ.

  Ένα απόγευμα, καθώς η κρίση της Ευρωζώνης οξυνόταν και πάλι ύστερα από τις καλοκαιρινές διακοπές, η καγκελάριος Μέρκελ μετέβη στον Μόλδοβα σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την ευρωπαϊκή «οικογένεια». Παιδιά που πρόσφεραν τριαντάφυλλα, παραδοσιακά κοστούμια, τιμητική φρουρά, όλα ήταν όπως έπρεπε για την υποδοχή του υψηλού επισκέπτη. Και θύμιζαν έντονα την κομμουνιστική εποχή.

Οικονομία

 Ως σίγουρα αναγκαίο, θεωρεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, αναφερόμενος στις επαφές του στην Αθήνα. Εμφανίζεται σκεπτικός ως προς τη συζητούμενη νέα διαγραφή χρέους, σημειώνοντας πως θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές πριν φτάσουμε σε αυτό. Αναφερόμενος στην πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ανέφερε πως υπήρξαν σημαντικές, αλλά «δεν είναι δυνατό να αλλάξει κανείς ριζικά την Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια». Ζήτησε δε να μην απαιτούνται σκληρές αλλαγές στα εργασιακά γιατί το μόνο που δημιουργούν είναι νέα κοινωνική αντίσταση.
   
Tην Παρασκευή θα οδηγηθούν εκ νέου στον ανακριτή οι υπεύθυνοι των εταιρειών Energa και Hellas Power που συνελήφθησαν την Τρίτη μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος τους για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
   
Στις 11 το πρωί της Τετάρτης και όχι απόψε θα διεξαχθεί τελικά η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου. Για το νομοσχέδιο έχουν εκφράσει διαφωνίες όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Αθλητισμός

Ακόμα και με τις «ρεζέρβες» δικαιούται πλέον να παίξει η Βαλένθια στον επαναληπτικό της φάσης των «32» του Copa del Rey κόντρα στην Γιαγοστέρα, αφού το βράδυ της Τρίτης οι «νυχτερίδες» επικράτησαν εκτός έδρας με 2-0 και ουσιαστικά η ρεβάνς του Μεστάγια θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για το εισιτήριο στους «16». Τη νίκη με 3-0 στο «Μεντιθορόζα» πήρε η Μπαρτσελόνα απέναντι στην Αλαβές και ουσιαστικά προκρίθηκε στους «16».
   
Μία από τις κορυφαίες νίκες-ανατροπές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου πέτυχε το βράδυ της Τρίτης η Άρσεναλ η οποία επικράτησε 7-5 της Ρέντινγκ παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 4-0 στο 37’ για να φτάσουν σε μία μεγαλειώδη πρόκριση στους 16 του Λιγκ Καπ, μέσω της παράτασης στο «Μαντέσκι».
   
Με τον Γιώργο Τζαβέλλα στην 11άδα, η Μονακό δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να συνεχίσει στο «Coupe de la Ligue», καθώς οι Μονεγάσκοι του Κλαούντιο Ρανιέρι ηττήθηκαν με 2-1 από την Τρουά στη φάση των «16». Στην παράταση, με τέρμα του Ρου στο 117’ της αναμέτρησης, η Λιλ του Βίκτωρα Κλωναρίδη, επικράτησε 1-0 της Τουλούζ. Η Σεντ Ετιέν συνέχισε το εξαιρετικό της ξεκίνημα στη σεζόν, φεύγοντας με νίκη 3-0 επί της Σοσό στο «Ογκούστ Μπονάλ». Η Ρεν είχε θεωρητικά εύκολο έργο απέναντι στην Αρλ, οι παίκτες του Αντονετί μπορεί να μην ικανοποίησαν, όμως έφτασαν σχετικά εύκολα στη νίκη 1-0.



«ΑΓΡΙΕΥΕΙ» Η ΕΦΟΡΙΑ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΟ

Όλο και πιο... απαιτητικός γίνεται ο Μεγάλος Αδελφός που φιλοδοξεί να «στήσει» το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να μπορεί από την επόμενη χρονιά να πραγματοποιεί διασταυρώσεις ευρείας κλίμακας, αξιοποιώντας στοιχεία από τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα έως και τη κατανάλωση... νερού! Σε συνέχεια Απόφασης που υποχρεώνει τράπεζες, θεραπευτήρια, ΔΕΚΟ, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ασφαλιστικές εταιρίες και Ταμεία, να γνωστοποιούν για τις συναλλαγές και τις δαπάνες των πελατών τους, έτσι ώστε να μεγαλώσει τη βάση δεδομένων του εν όψει των εξαντλητικών διασταυρώσεων για το πόθεν έσχες μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, που πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, με νέα Απόφαση το υπουργείο απαιτεί την αποστολή στοιχείων στο ΚΕΠΥΟ από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης αλλά κι από όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα, ήτοι Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Φροντιστήρια κ.λ.π..

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στους ΑΦΜ και στο ονοματεπώνυμο των υπόχρεων προς πληρωμή αλλά και τα καταβληθέντα δίδακτρα, με την επισήμανση ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί τα πρώτα στοιχεία. Πιο αυστηρό γίνεται το υπουργείο Οικονομικών και απέναντι στις τράπεζες, καθώς απαιτεί πλέον στοιχεία από το 2009- και όχι από το 2010- που αφορούν στην ύπαρξη και κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων δηλαδή επενδύσεις σε αμοιβαία, μετοχές, ομόλογα, πολύτιμα μέταλλα, στην ύπαρξη θυρίδων και στην αγορά χρυσών λιρών- ράβδων χρυσού. 

Επιπλέον οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία και για τις συναλλαγές σε ελληνικά ΑΤΜ από κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδας, με την επισήμανση ότι τα πρώτα στοιχεία θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση του ΚΕΠΥΟ έως τις 20 Νοεμβρίου.