29 Οκτωβρίου, 2012

ΝΤΡΑΓΚΙ: ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ

Φανατικά υπέρ της πρότασης Σόιμπλε για ευρωπαϊκή παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την άποψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχομένο, τονίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, θα πρέπει οι χώρες να μεταφέρουν μέρος της κυριαρχίας του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ «αρκετές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι έχουν χάσει εδώ και καιρό την εθνική τους ανεξαρτησία καθώς στο παρελθόν, επέτρεψαν τη συσσώρευση του χρέους τους και τώρα έχουν ανάγκη από τη καλή διάθεση των χρηματοπιστωτικών αγορών». Ολοκληρώνοντας τον συλλογισμό του, ο Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι ακούγεται κάπως παράδοξο αλλά «μόνο αν οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν την κυριαρχία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα καταφέρουν να την κερδίσουν ξανά».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τρεις κατηγορούμενους για απόπειρα δολοφονίας του Κύπριου Γενικού Εισαγγελέα συνέλαβε η κυπριακή αστυνομία, η οποία θεωρεί ότι απέτρεψε σχέδιο με στόχο τον ανώτατο λειτουργό. Οι συλληφθέντες, και οι τρεις Κύπριοι, αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου εντός της Δευτέρας.
   
Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας οδηγείται σήμερα, Δευτέρα, ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc, Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου, μετά τη δημοσίευση στο περιοδικό της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ». Σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων.  

 Αποστάσεις κρατά η κυβέρνηση από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Hot Doc. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι το στικάκι που είχε παραδοθεί στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, διαβιβάστηκε άμεσα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος με τη σειρά του έχει υποστηρίξει ότι το παρέδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα. Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι δεν έχει διακινηθεί επίσημη αλληλογραφία μεταξύ γαλλικών και ελληνικών αρχών. Σφοδρές οι αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

 Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση στη Βουλή του πακέτου των μέτρων έχει αρχίσει για την κυβέρνηση, ωστόσο, το μέτωπο πρωτίστως με τη ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά δεν έχει κλείσει. Με δεδομένο το σθεναρό «όχι» της τρόικας στις αλλαγές που επιθυμεί η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Σαμαράς θα επικοινωνήσει με τον Φώτη Κουβέλη εντός της ημέρας, ώστε να πάρει την τελική του θέση. Κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ.Βενιζέλο.
   
Στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας προχωρά η ΕΛ.ΑΣ., μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν.Δένδια. Η νέα υπηρεσία θα υπάγεται στην Κρατική Ασφάλεια, ενώ τμήματά της θα λειτουργούν σε κάθε αστυνομική διεύθυνση. Κύριο έργο της θα είναι η εξιχνίαση των ρατσιστικών επιθέσεων, ενώ ταυτόχρονα θα αναλάβει και την παρακολούθηση προσώπων που φέρονται ως πιθανοί δράστες ρατσιστικών επιθέσεων.

Κόσμος

Συναγερμός έχει σημάνει στη Νέα Υόρκη για τον κυκλώνα Σάντι, ο οποίος αναμένεται να χτυπήσει τη Δευτέρα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι θα φέρει ισχυρούς ανέμους ή και πλημμύρες. Κλειστά σχολεία και δημόσιοι χώροι, αναστολή κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς, υποχρεωτική εκκένωση παράκτιων περιοχών, ακυρώσεις πτήσεων εν αναμονή της άφιξης του κυκλώνα. Κλειστή και η Γουλ Στριτ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας ακύρωσε τις συνεδριάσεις του. Στο Λευκό Οίκο θα παραμείνει ο Μπαράκ Ομπάμα για να παρακολουθήσει την κατάσταση.
   
Να μειώνεται είδαν την ισχύ τους στις κάλπες των φινλανδικών εκλογών οι «Αληθινοί Φινλανδοί», το ευρωσκεπτικιστικό και εθνικιστικό κόμμα της Φινλανδίας, η παρουσία των οποίων παραμένει πάντως σε επίπεδα που του επιτρέπει να πιέζει την κυβέρνηση του Κάταϊνεν. Οι «Αληθινοί Φινλανδοί» βρέθηκαν περίπου στο 12,7% στις εκλογές, έναντι του 19% στο οποίο είχαν εκτοξευτεί στις περασμένες εκλογές για το φινλανδικό Κοινοβούλιο. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι διττή: Αφ' ενός μεν η δυναμική του κόμματος μειώνεται, αφ' ετέρου όμως κινείται στο να εγκαθιδρυθεί ως μέτριας ισχύος πολιτικός σχηματισμός στο Ελσίνκι.
   
Οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Ρούτε και οι Εργατικοί του Ντίντερικ Σάμσομ κατέληξαν, ενάμιση και πλέον μήνα μετά τις κάλπες, σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία. Οι βασικές αρχές της συμφωνίας θα παρουσιαστούν στους βουλευτές των δύο κομμάτων αργότερα εντός της Δευτέρας και, όπως φαίνεται, πρωθυπουργός θα παραμείνει ο Μαρκ Ρούτε ενώ οι Εργατικοί θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών.
  
Το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, προηγείται σημαντικά σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής και ακολουθεί η συμμαχία της αντιπολίτευσης υπό την φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό, Γιούλια Τιμοσένκο. Τα πρώτα αποτελέσματα, η εικόνα των οποίων μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή, δίνουν σημαντικό προβάδισμα στον Γιανούκοβιτς και επιβεβαιώνουν την ενίσχυση του εθικιστικού Σβόμποντα («Ελευθερία»).
   
Περισσότερα από 2.000 πρόβατα μερινός κατέβασαν την Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης Ισπανοί κτηνοτρόφοι σε υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην βόσκηση και την μετακίνηση των ζώων τους που απειλούνται, όπως υποστηρίζουν, από την υπερβολική ανάπτυξη των αστικών κέντρων.

Οικονομία

 Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα και η πορεία του τουρισμού θα εξετασθεί σήμερα στις συναντήσεις που θα έχουν στην Αθήνα ο αρμόδιος για την Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα Επίτροπος κ. Αντόνιο Ταγιάνι και η Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
   
Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες ζητούν τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου και μείωση των απαιτήσεων για τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους ως και το τέλος του 2015, αντί για 10%.
  
 Το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα τίθεται επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) στις Βρυξέλλες. Στόχος του Συμβουλίου είναι να διαπιστωθεί ότι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την καταβολή άμεσα της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και να τεθούν επί τάπητος τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα η παράταση δύο ετών για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αθλητισμός

Έτοιμη για μεγάλα πράγματα δείχνει φέτος η Ατλέτικο Μαδρίτης, που νίκησε με 3-1 στο «Βιθέντε Καλντερόν» την Οσασούνα και ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την Μπαρτσελόνα. Σημαντική νίκη πέτυχε η Σαραγόσα με 2-1 επί της Σεβίλλης, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Primera Division. Οι γηπεδούχοι έφθασαν στη νίκη με τα γκολ των Πόστιγκα (36') και Σαπουνάρου (45'), ενώ το τέρμα της ομάδας της Ανδαλουσίας σημείωσε στο 70ο λεπτό ο Μέντελ. Περίπατος της Ρεάλ Μαδρίτης...
   
Με γκολ του Βιντάλ στο 57ο λεπτό η Γιουβέντους πέτυχε σημαντική νίκη στη Σικελία επί της Κατάνια με 1-0, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του Campionato. Πάντως οι γηπεδούχοι «φωνάζουν» για ένα γκολ της ομάδας του που ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφ σάιντ, αλλά και για το γκολ της Γιουβέντους, στο οποίο υποστηρίζουν ότι ξεκινάει από οφ σάιντ.Σε απόσταση αναπνοής παραμένει η Νάπολι. Προηγήθηκε 2-0 αλλά έχασε η Ρόμα.
   
Στην πρώτη της ήττα και μάλιστα μέσα στο Μόναχο, μετά από 8 διαδοχικές νίκες, υποχρέωσε η Λεβερκούζεν την Μπάγεν με 2-1 στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της bundesliga. Η ήττα αυτή δεν κόστισε στους Βαυαρούς, αφού νωρίτερα, η Αϊντραχτ έχασε από τη Στουτγκάρδη με το ίδιο σκορ και δεν εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες για να πλησιάσει περισσότερο στην κορυφή.



ΡΕΣΛΕΡ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3

Την άποψη πως αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο στήριξης, εξέφρασε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ. «Για ένα τρίτο πακέτο δεν βλέπω αυτή τη στιγμή μια πολιτική πλειοψηφία» είπε στην εφημερίδα «Saarbruecker Zeitung» διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «η τωρινή συζήτηση αφορά βοήθεια για την Ελλάδα από το τρέχον πρόγραμμα» Ο Φίλιπ Ρέσλερ μεταξύ άλλων δεν απέκλεισε και την χρονική επιμήκυνση, υπό προϋποθέσεις π.χ. για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού. «Περαιτέρω βοήθεια ή μια χρονικά περιορισμένη αναβολή θα υπάρξει μόνο εάν η Ελλάδα θα έχει δρομολογήσει ορατές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», πρόσθεσε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών.Μάλιστα ο ίδιος ενώ εκτιμά ως ρεαλιστικότερη την πρόταση περί επαναγοράς ομολόγων, με νέα δάνεια, στην τιμή της αγοράς. Ωστόσο προτείνει αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και περικοπή της βοήθειας, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του -οι οποίες θα μεταδοθούν από την Γερμανική Ραδιοφωνία και προδημοσιεύονται από τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters- ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι τα χέρια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο θέμα του «κουρέματος» είναι δεμένα, καθώς, όπως εξηγεί, η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπει νέα χρηματοδότηση σε έναν οφειλέτη, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. «Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρει ως ρεαλιστικότερη λύση ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. «Δεν πρόκειται για τέχνασμα, αλλά για έναν συλλογισμό τον οποίο θα πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι πριν από την έκθεση της τρόικας, δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, για την οποία είναι προϋπόθεση η έκθεση της τρόικας, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία, η οποία «θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές». Σε αυτή τη λύση θα μπορούσαν, προσθέτει, να περιλαμβάνονται αυτόματες περικοπές της βοήθειας σε περίπτωση συγκεκριμένων εξόδων ή ένας ελεγκτικός ή διορθωτικός μηχανισμός. «Αυτός θα μπορούσε ίσως να δημιουργήσει την αξιοπιστία την οποία μέχρι τώρα δεν πετύχαμε με τα προγράμματα της Ελλάδας», δηλώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα δημιούργησε επανειλημμένα αμφιβολίες για την αξιοπιστία αυτών τα οποία οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν. «Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί πάλι την επόμενη φορά. Στο τελευταίο πρόγραμμα συνέβη. Τα θύματα ήταν ειδικά η Ισπανία και η Ιταλία», καταλήγει.

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΕΠΕ - ΑΣΦΥΞΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Μόνο βραχυχρόνια εκτιμά το ΚΕΠΕ ότι θα είναι η επίπτωση των νέων δημοσιονομικών μέτρων στη πραγματική οικονομία, προβλέποντας μάλιστα ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα, πηγαίνοντας καλύτερα από τις τελευταίες προβλέψεις το τρίτο τρίμηνο του έτους, εκτιμάται πλέον ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 6,1% αντί 6,7%, ενώ για το 2013 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5%, με τη 1 μονάδα να οφείλεται στα νέα μέτρα. Μόλις πρόσφατα, πάντως, σε εκτενή της ανάλυση η Goldman Sachs υποστήριξε, πάντως, ότι τα μέτρα για το 2013, ύψους 9,2 δισ ευρώ, θα επιβαρύνουν ισόποσα το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή θα το "ψαλιδίσουν" αναλόγως, κάτι που σημαίνει ότι η επίπτωση θα είναι 4,5 μονάδες του ΑΕΠ.

Από την έρευνα του ΚΕΠΕ δεν λείπουν, πάντως, οι αιχμές. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι η συνεχής συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν συμβάλλει στην ανάκτηση της αναπτυξιακής ορμής, σχολιάζοντας το ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός συγκρατείται εντός των στόχων κυρίως λόγω του ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες κατά περίπου 2 δισ ευρώ σε σχέση με το στόχο. Επιπλέον, εκτιμά ότι η κτηματαγορά θα αργήσει να βγει από τη κρίση και παρατηρεί ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί, αυξάνεται η απασχόληση στις ηλικίες 50- 64 ετών και μειώνεται δραματικά στις μικρότερες.

Σημάδια αισιοδοξίας βλέπει σε Έκθεση της και η ALPHA BANK, αναλύοντας κυρίως τα στοιχεία της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Το πιο θετικό σημάδι είναι η ένδειξη για υποχώρηση του Ελλείμματος Ισοζυγίου Πληρωμών στο 3,5% του ΑΕΠ από 8,8% πέρσι, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας δημιουργεί αισιοδοξία η άνοδος κατά 22 βαθμίδες στη κλίμακα ανταγωνιστικότητας και η αύξηση των εξαγωγών στο 11% του ΑΕΠ από 6,6% στη αρχή της κρίσης.

Την ίδια ώρα, πάντως, η αγορά εμφανίζει εικόνα "ασφυξίας", προσδοκώντας ότι η έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης και πολύ περισσότερο η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης, κατ' αρχήν θα άρει το κλίμα αβεβαιότητας και εν συνεχεία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπέδων ρευστότητας. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο τα υπόλοιπα των δανείων στο σύνολο της οικονομίας υποχώρησαν κατά 21,1 δισ ευρώ δηλαδή κατά 4,5%. Στις επιχειρήσεις η "βουτιά" είναι της τάξης των 12,3 δισ ευρώ και ειδικότερα 3 δισ ευρώ στο εμπόριο, 1,9 δισ ευρώ στη βιομηχανία, 1 δισ ευρώ στις κατασκευές. Στα νοικοκυριά η υποχώρηση είναι περίπου 7 δισ ευρώ και ειδικότερα 4 δισ ευρώ από τα στεγαστικά δάνεια και 3 δισ ευρώ από τα καταναλωτικά!