27 Οκτωβρίου, 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αλλά και για τα 60 χρόνια από τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής έγιναν σήμερα στον Λαγκαδά. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος,   μετά το πέρας της επίσημης Δοξολογίας. Το μνημείο βρίσκεται στο αύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, και από σήμερα θα κοσμεί την πόλη του Λαγκαδά. Τέλος ο Μακαριώτατος εγκαινίασε μια Έκθεση Παλαίτυπων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. Γ. ΑΥΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ


Ο Μακαριώτατος στην Συνέντευξή του μεταξύ άλλων είπε:

Έχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Δε θέλω να έχω έναν σύμβουλο που να υπογράφει πριν από εμένα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας λόγο για «καθοδηγούμενη δημοκρατία». Κάλεσε δε αυτούς που δηλώνουν, όπως λένε, φίλοι μας, "να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας". 

"Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα αποτελεί εκτροπή από τις ρίζες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης" πρόσθεσε, σημειώνοντας τον κίνδυνο από την αποιεροποίηση και τον ευτελισμό της αξίας του ανθρώπου, που έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο φιλότιμο του Έλληνα, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ελπίδα αισιοδοξίας. Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο
ΣΚΑΪ, τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας για την πρωτοβουλία «Όλοι μαζί Μπορούμε».

----------- Όλη η Συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο το πρωΐ στις επτά παρά τέταρτο από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ

ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά επισκέπτεται από χθες 26 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και σήμερα τις απογευματινές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε στα όρια της Μητρόπολης ο οικείος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης και μαζί έφθασαν στο Μελισσόχώρι, για την τελετή θεμελίωσης του ιδρύματος "Χαράλαμπος Παπές".

Τους καλωσόρισαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης εκπρόσωποι της τοπικής αρχής, τοπικών συλλόγων, κληρικοί της Μητρόπολης, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη θεμελίωση του ιδρύματος τόνισε πως "είναι ανάγκη τη ζωή μας να τη γεμίζουμε με έργα αγαθά και να προσπαθούμε στην προσφορά ο ένας να είναι καλύτερος από τον άλλο".

Μιλώντας για τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος σήμερα ο Μακαριώτατος επισήμανε "πάντοτε οι άνθρωποι είχαν ανάγκες, πάντοτε είχαν προβλήματα, ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές, ώστε ο τόπος και εμείς να αναπνεύσουμε καλύτερα", ενώ επικρότησε τη δωρεά αυτή για να γίνει το ίδρυμα που θα φροντίζει ηλικιωμένους ανθρώπους και συμπλήρωσε πως "το έργο αυτό θα είναι εντυπωσιακό, σε αυτήν την προσπάθεια, άλλωστε, δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος, αλλά να συνεργαστούμε όλοι μαζί".

Αμέσως μετά προσκύνησε στην Ι. Μονή Παντοκράτωρος Μελισσοχωρίου.

Αργότερα επισκέφθηκε το στρατόπεδο "Ράμναλη". Ξεναγήθηκε στους χώρους του στρατοπέδου και ενημερώθηκε για τη ζωή και το έργο του Μακεδονομάχου Ιωάννη Ράμναλη, το όνομα του οποίου φέρει το στρατόπεδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους αξιωματικούς αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία της ιστορίας λέγοντας πως "το 1822 φάνηκε πως η επανάσταση του '21 δεν θα προχωρούσε, αφού υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες. Αναζητούσαν ένα δάνειο από την Ισπανία, αλλά δεν υπήρχε ευχέρεια του χρόνου. Τότε, λοιπόν, όλα τα μοναστήρια κι όλες οι εκκλησίες συγκέντρωσαν όσο ασήμι και χρυσάφι υπήρχε εκτός από τα δισκοπότηρα και από τα χρήματα που μαζεύτηκαν βοηθήθηκε ο στρατός, τα ορφανά, οι οικογένειες και από όσα περίσσεψαν κόπηκαν νομίσματα για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονταν. Κι αυτό συμβαίνει και σήμερα, μπορεί να μην φαίνεται, αλλά στην ουσία υπάρχει".

Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται διάθεση για αυτοθυσία, προσωπική προσφορά και ψυχική αντοχή, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Ο ετήσιος εορτασμός της Ημέρας του ΟΧΙ και η στάση των Ελλήνων έναντι των δυνάμεων του φασισμού τον Οκτώβριο του 1940, αποτελεί ιδιαιτέρα αναγνώριση της δυνάμεως της πίστεώς μας και της κληρονομιάς μας στην αντιμετώπιση αντιξοοτήτων και τεραστίων προκλήσεων. Στις 28 Οκτωβρίου 1940, η δύναμη αυτή φάνηκε στο ηχηρό «ΟΧΙ» που αντετάχθη στο τελεσίγραφο των ηγετών του Άξονος οι οποίοι ήθελαν να καταλάβουν την Ελλάδα χωρίς αντίσταση.

Οι ηγέτες και ο λαός της Ελλάδος στάθηκαν ακλόνητοι στη θέα της πανίσχυρης στρατιωτικής ισχύος, απρόθυμοι να θυσιάσουν την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, δώρα τα οποία του δόθηκαν από τον Παντοδύναμο Θεό. Αυτή η στάση των προγόνων μας και η αποδοχή της θυσίας που ακολούθησε, απεκάλυψε την δύναμη της πίστεως και της κληρονομιάς των διότι στηρίχθηκαν στην πνευματική δύναμη του Θεού για να αντέξουν στη δοκιμασία.

Ενώ πολλές ηρωϊκές πράξεις πραγματοποιήθηκαν για την υπεράσπιση της Ελλάδος και του λαού της, ο στρατός της ήτο πολύ μικρός έναντι της τεράστιας πολεμικής μηχανής των επιτιθεμένων ολοκληρωτικών καθεστώτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι διέθεταν μόνο τη φωνή τους, τη βούλησή τους, την ταυτότητα και την πίστη τους. Αυτή η πίστη και η κληρονομιά υψηλοτάτων ιδανικών ζωής και κοινωνίας απετέλεσαν την πηγή του θριάμβου των Ελλήνων εναντίον του φασιστικού στρατού και της ανθεκτικότητάς τους που εμψύχωσε τους Έλληνες στην διάρκεια του πολέμου και τις συνέπειές του.

Όπως γενεές πριν είχαν αντέξει αιώνες κατοχής, έτσι οι πρόγονοί μας το 1940 βρήκαν ελπίδα στην πίστη τους στον Θεό και βίωσαν τις ευλογίες Του. Η μαρτυρία της Ημέρας του ΟΧΙ και της γενναίας στάσεως του λαού της Ελλάδος μας θυμίζει πως αποτελούμε τμήμα αυτής της κληρονομιάς και της πίστεως, και πως αυτή η σχέση μας καθοδηγεί εν μέσω μεγάλων δυσκολιών. Ενώ οι απειλές δεν είναι πάντοτε η εξάπλωση του φασισμού η της κατοχής, συχνά αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες που απειλούν εμάς η την ευημερία, την ελευθερία και την ασφάλεια των άλλων.

Είναι τότε που πρέπει να επιδείξουμε ανθεκτικότητα δια της δυνάμεως της πίστεως. Όπως εκείνοι που άντεξαν τις δυσκολίες που ακολούθησαν την 28η Οκτωβρίου 1940, έτσι κι' εμείς μπορούμε να ανακαλύψουμε την ειρήνη μέσα στη μεγάλη αναταραχή εμπιστευόμενοι Εκείνον ο Οποίος γαλήνευσε τις τρικυμίες. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας, μπορούμε να δείξουμε συμπόνοια σ' αυτούς που πονούν έχοντας ταυτόχρονα την δύναμη να σηκώνουμε τα δικά μας βάρη. Δια της σοφίας Του, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την τόλμη μας για το δίκαιο και το καλό, και μπορούμε να ενισχύσουμε την ενότητά μας με τον Θεό δίδοντας βοήθεια στους αδελφούς και αδελφές μας που αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανάγκης.

Στους εορτασμούς μας για την Ημέρα του ΟΧΙ, ας προβληματισθούμε από την μαρτυρία εκείνων που βρήκαν την δύναμη ν' αντέξουν, και είθε να τιμήσουμε αυτή την κληρονομιά κάνοντας το ίδιο. Ας κάνουμε όλες τις προσπάθειες να βοηθήσουμε τους αδελφούς και αδελφές μας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πως η δύναμη του Θεού και της πίστεως σ' Αυτόν είναι πολύ μεγαλύτερη από τις χρονικές συγκυρίες αυτού του κόσμου.

Σ' όλους αυτούς που χρειάζονται ελπίδα και φροντίδα, ας προσφέρουμε τους λόγους του Αποστόλου Παύλου συνοδεύοντάς τους με πράξεις της αγάπης μας, εν πάση δυνάμει δυναμούμενοι κατά το κράτος της δόξης αυτού εις πάσαν υπομονήν και μακροθυμίαν, μετά χαράς (Κολοσσαείς 1:11).

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,
† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο δείχνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «από την ημέρα που έφυγα από το υπουργείο διακόπηκε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης της λίστας». Σε άλλη συνέντευξή του αναφέρει πως δεν έχει καταθέσεις στην Ελβετία, μόνο δάνεια.
  
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες, καθώς και τους ενισχυμένους νότιους ανέμους, έντασης 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη.
   
«Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο» δηλώνει σε συνέντευξή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα είτε για την ανεξαρτητοποίησή του είτε για τη δημιουργία νέου κεντροαριστερού πόλου που θα καταφέρει -όπως λέει- να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υποστηρίζει ότι η χώρα κινδυνεύει με εσωτερική οικονομική κατάρρευση. «Η οικονομία αργοσβήνει και οι πολιτικοί κοιτούν και περί άλλα τυρβάζουν».
 
  Να εξεγερθεί και να σταματήσει τα μέτρα που έρχονται καλεί την ελληνική κοινωνία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Τα μέτρα αυτά πρέπει να ματαιωθούν με κάθε θυσία» λέει και κατηγορεί τον ρπόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι «αντέδρασε στα εργασιακά, γιατί είδε ότι πάει για πολιτική εξαφάνιση, άφησε όμως να περάσουν ένα σωρό άλλα».
   
Αλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου. Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

Κόσμος

 Κάλεσμα στους Αιγύπτιους να «ολοκληρώσουν» την επανάσταση και να προχωρούν σε απαγωγές Δυτικών, απηύθυνε με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. «Η επανάσταση στην Αίγυπτο θα πρέπει να συνεχιστεί και η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να θυσιαστεί για να πάρει αυτό που θέλει» αναφέρει, κατηγορώντας την διεθνή κοινότητα ότι ότι έχει νομιμοποιήσει τα εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώς Άσαντ και αποκαλώντας «ψεύτη» τον Μπαράκ Ομπάμα.
   
Ο κυκλώνας Σάντι θα μπορούσε να ενωθεί με μια χειμερινή καταιγίδα, δημιουργώντας μια «καταιγίδα Φρανκενστάιν» καθώς φτάνει στις ακτές των ΗΠΑ, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη, Μέριλαντ, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον.Μια ημέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, που άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στο Σαντιάγο της Κούβας, η πόλη επιχειρεί με τη βοήθεια του στρατού, που έστειλε η κεντρική κυβέρνηση της Αβάνας, να αποκαταστήσει τις ζημιές.
   
Οι δικηγόροι του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να ασκήσουν έφεση -όπως άλλωστε αναμενόταν- κατά της καταδικαστικής απόφασης δικαστηρίου του Μιλάνου για υπόθεση φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η έφεση θα κατατεθεί έως τις 10 Νοεμβρίου και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την εξέτασή της.
   
Τη βούλησή της να εγκαταλείψει του υπουργείου Εξωτερικών μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και την ανάδειξη του νέου προέδρου εξέφρασε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post. Η Χ.Κλίντον δήλωσε ότι αυτή είναι η επιθυμία της ακόμα και αν επανεκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα.
   
Το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας έχει αγγίξει η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, βάσει δημοσκόπησης που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, εντούτοις τα αποτελέσματα δεν συνηγορούν υπέρ ενός καθαρού νικητή για τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Οικονομία

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις έκλεισε την Παρασκευή η χρηματιστηριακή εβδομάδα με τους δείκτες σε Ευρώπη να καταγράφουν ισχνά κέρδη και στη Νέα Υόρκη να επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.
   
Πλήρη ανατροπή στο φορολογικό σύστημα που διέπει 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και περίπου 700.000 κατ' επάγγελμα αγρότες επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο.
   
Άκαρπη απέβη η συνάντηση των εκπροσώπων των ιατρικών και δικηγορικών συλλόγων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο έθεσαν φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα των κλάδων τους. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων έθεσαν ζητήματα όπως η επικείμενη ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων στον ΕΟΠΥΥ, η περικοπή των ειδικών μισθολογίων, η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος και το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αθλητισμός

Νίκη που της επιτρέπει να...βλέπει ψηλά στο εφετινό πρωτάθλημα πέτυχε η Σεντ Ετιέν στην έδρα της επί της Ρεν με 2-0, στην πρεμιέρα της 10ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος.
   
Μεγάλη εκτός έδρας νίκη, με την οποία απομακρύνθηκε για τα καλά από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας πήρε το Αμβούργο επί της Αουγκσμπουργκ με 2-0, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 9ης αγωνιστικής στο γερμανικό πρωτάθλημα.
   
Την ύψιστη αθλητική διάκριση στην Ισπανία παρέλαβαν για αυτήν τη χρονιά οι Τσάβι και Ίκερ Κασίγιας. Στους δύο διεθνείς παίκτες απονεμήθηκε το βραβείο του Πρίγκιπα της Αστουρίας σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Οβιέδο, παρουσία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας.