22 Οκτωβρίου, 2012

ΕΒΑΛΑΝ ΝΕΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ...


Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του ΓΕΣ πριν από τέσσερις ημέρες ο τουρκικός στρατός προέβη σε μία κίνηση που έχει δημιουργήσει προβληματισμό: Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης μονάδα Μηχανικού του τουρκικού Στρατού ανανέωσε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς υπονόμευσης  που βρίσκονται τοποθετημένοι από την τουρκική πλευρά στην Γέφυρα των Κήπων.

Η κίνηση έχει δημιουργήσει απορίες καθώς οι μηχανισμοί είχαν εγκατασταθεί σχετικά πρόσφατα και εν πάση περιπτώσει δεν δικαιολογείται... η αντικαταστασή τους παρά μόνον αν κάποιοι στο τουρκικό Επιτελείο θεωρούν ότι μπορεί να έχουμε έναρξη επιχειρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα! Η γέφυρα είναι παγιδευμένη από την τουρκική πλευρά για την περίπτωση που μετά την εκδήλωση τουρκικής επιθετικής κίνησης υπάρξει ελληνική αντεπίθεση προς την πλευρά της Ανατολικής Θράκης.

Άλλωστε μέχρι πολύ πρόσφατα τα σχέδια του ΓΕΕΘΑ, αλλά και του ΓΕΣ προέβλεπαν ως αντιπερισπασμό σε τουρκική επιθετική κίνηση στα νησιά, αντίστοιχη επιθετικη ενέργεια στην Θράκη με τις ελληνικές τεθωρακισμένες μεραρχίες να ξεχύνονται στην πεδιάδα που βρίσκεται δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Κατ' αυτό τον τρόπο προβλέπεται η ανατίναξη των γεφυρών του Έβρου προκειμένου να δυσχερανθεί τυχόν κίνηση από ελληνικής πλευράς.

Οι εργασίες του  τουρκικού Μηχανικού ξεκίνησαν την Τετάρτη για ένα δίωρο και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης. Μετά από συνολική εργασία δέκα ωρών, το τουρκικό Μηχανικό είχε αντικαταστήσει το σύνολο των μηχανισμών και είχε προχωρήσει σε συνδέσεις των νέων εκρηκτικών με τους σταθμούς πυροδότησης. Στην Ανατολική Θράκη αναπτύσσεται η 1η Τουρκική Στρατιά (έδρα Σελιμιγιέ στην Κωνσταντινούπολη), ένας εξαιρετικά ισχυρός μείζων επιχειρησιακός σχηματισμός ο οποίος είναι διατεταγμένος καθαρά επιθετικά.

Η 1η Τουρκική Στρατιά διαθέτει τρία Σώματα Στρατού (ΣΣ) και πλήθος συγκροτημάτων και μονάδων υποστήριξης μάχης και υποστήριξης. Συγκεκριμένα τα:

-2ο ΣΣ που εδρεύει στη Καλλίπολη (Gelibolu) στην ομώνυμη χερσόνησο και είναι προσανατολισμένο έναντι της νότιας περιοχής του Έβρου όπου και ο τομέας της ελληνικής ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XII Μ/Κ ΜΠ). Το 2ο ΣΣ διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 4η, 8η και 18η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού (Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (95η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία – 95η ΤΘΤ). Η 4η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύει στην Κεσάνη, η 8η στο Τεκιρντάγκ, η 18η στο Ορτακόι του Τσανάκαλε, και η 95η ΤΘΤ στα Μάλγαρα. 

Επιπρόσθετα το 2ο ΣΣ διαθέτει  το 102ο Σύνταγμα Πυροβολικού (102ο ΣΠΒ), το 5ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά απο επαγγελματικό προσωπικό και είναι κυρίως αναπτυγμένο στην Ίμβρο  και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού (2ο ΣΜΧ) που ιδρύθηκε μόλις το 2006, και το οποίο περιλαμβάνει ένα τάγμα μηχανικού μάχης και ένα τάγμα γεφυροσκευής.

-5ο ΣΣ που εδρεύει στην Τυρολόη (Corlu) και είναι προσανατολισμένο έναντι της ελληνικής ΧVI Μ/Κ ΜΠ, στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Και αυτό το Σώμα Στρατού διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 54η, 55η και 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (1η ΤΘΤ). Οι 54η και 55η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύουν στην περιοχή της Αδριανούπολης (η δεύτερη στο Σούλογλου), η 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ στο Λουλεμπουργκάζ του Κιρκαλερί (Σαράντα Εκκλησίες), και η 1η ΤΘΤ στο Χαντιμκόι της Κωνσταντινούπολης.

Επιπρόσθετα το 5ο ΣΣ διαθέτει  το 105ο Σύνταγμα Πυροβολικού (105ο ΣΠΒ), το 4ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά απο επαγγελματικό προσωπικό, και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού που επίσης ιδρύθηκε το 2006. Όπως και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού του 2ου Σώματος Στρατού περιλαμβάνει ένα τάγμα μηχανικού μάχης και ένα τάγμα γεφυροσκευής ο καθένας.

-3ο ΣΣ που εδρεύει στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης) και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Τουρκικής Στρατιάς. Το Σώμα διαθέτει δύο τεθωρακισμένες (2η και 3η ΤΘΤ), μία μηχανοκίνητη (66η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού (23η Μ/Π ΜΠ).

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Μηχανικό της 1ης Τουρκικής Στρατιάς το οποίο είναι η ισχυρότερη δύναμη Μηχανικού Μάχης στην Ευρώπη, προσανατολισμένη αποκλειστικά σε συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων και ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και το οποίο έδειξε τις ικανότητές του με την ταχύτατη αλλαγή των εκρηκτικών μηχανισμών στους Κήπους.

Η 1η Στρατιά έχει τουλάχιστον 1.000 άρματα μάχης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πιο σύγχρονα που διαθέτει ο τουρκικός Στρατός (το σύνολο των 298 Leopard 2A4 που είχαν προμηθευτεί αρχικά συν το σύνολο σχεδόν των επιπλέον 41 leopard 2A4, τα οποία προγραμματίζεται να αναβαθμιστούν από την Aselsan στο επίπεδο Leopard 2NG – Next Generation).

-Τουλάχιστον 2.200 ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων οικογενείας (ΤΟΜΟ, φορείς αντιαρματικών όπλων, κ.λ.π.).

-Τουλάχιστον 600 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα σε μοίρες άμεσης και γενικής υποστήριξης, που όπως αναφέρθηκε τελικά θα είναι όλα σχεδόν Firtina T155.

-Μεγάλο αριθμό συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων – ΠΕΠ), όπως εκτοξευτές MLRS (η Τουρκία έχει προμηθευτεί 12 εκτοξευτές και 72 βλήματα εδάφους-εδάφους ATACMS MGM-140 Block I) και Τ-122 Sakarya, συμπεριλαμβανομένης και μίας μόνιμα αναπτυγμένης πυροβολαρχίας πέντε ΠΕΠ TR-300 Kasirga στην Ίμβρο η οποία ως κύρια αποστολή έχει την προβολή των ελληνικών εγκαταστάσεων στη Λήμνο, και κυρίως του αεροδρομίου της 130ης Σμηναρχίας Μάχης. Από ελληνικής πλευράς το Δ΄ ΣΣ το οποίο επωμίζεται με την ευθύνη επίθεσης ή άμυνας στον Έβρο, έχει τους εξής σχηματισμούς:

-XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) με έδρα το Διδυμότειχο στην οποία ανήκουν οι εξής σηχματισμοί:

1)Τακτική Διοίκηση 21ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/21ου ΣΠ) «Δράμα» με έδρα την Πλάτη Έβρου και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το αποκαλούμενο «τρίγωνο του Έβρου» τα πλευρά του οποίου αποτελούν η ελληνο-βουλγαρική μεθόριος (αριστερή πλευρά), η ελληνο-τουρκική μεθόριος (δεξιά πλευρά) και ο ποταμός Άρδας (η βάση του).

2) Η 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Ρίμινι» (3η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), με έδρα την Καβύλη Έβρου και ΖΕ μία περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το περιβόητο προγεφύρωμα του Κάραγατς (Ανδριανούπολη). Η δημιουργία του προγεφυρώματος αποτελεί ειδική πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) για την προστασία της Ανδριανούπολης που είναι κτισμένη στις όχθες του Έβρου. Εκεί τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, που έχουν μήκος περίπου 12 χλμ., δεν είναι ο Έβρος ποταμός όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν τη μεθόριο, αλλά χερσαία.

-30η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Τομορίτσα» με έδρα τον Λαγό Ορεστιάδας

-50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με έδρα το Σουφλί. Η αποστολή της εν λόγω ταξιαρχίας είναι εξαιρετικά σημαντική αφού αποτελεί τον συνδετήριο μεταξύ του βόρειου και του νότιου τομέα του Έβρου. Η ΖΕ περιλαμβάνει τον περίπου 20 χλμ. μήκους στενό «λαιμό» του Έβρου Τουρκικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M110A2 Υπάρχει επίσης η XΙI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» με έδρα την Αλεξανδρούπολη και τις εξής υπομονάδες:

-ΤΔ/41ου ΣΠ με έδρα τη Σαμοθράκη και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το ακριτικό νησί συμπεριλαμβανομένης και της βραχονησίδας Ζουράφας.

-31η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Κάμια», με έδρα τις Φέρρες και ΖΕ την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου

-7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Σαραντάπορος» με έδρα τον Προβατώνα Έβρου.

Στην Αλεξανδρούπολη επίσης εδρεύει η ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον» η οποία θα επιχειρήσει ως εφεδρεία της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ που έχει την ευθύνη άμυνας του νότιου τομέα του Έβρου. Δυτικότερα υπάρχουν και άλλοι εφεδρικοί σχηματισμοί του ΕΣ, αλλά όλος ο αγώνας θα κριθεί από την απόδοση των παραπάνω ελληνικών μονάδων που βρίσκονται επί της ορίου γραμμής...

ΣΦΑΓΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΚΑΥΚΑΣΟ - SPETZNAZ ΚΑΙ GRU ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Σε σφαγή ισλαμιστών τρομοκρατών από ρωσικές ειδικές δυνάμεις Spetznaz και ομάδων GRU, εξελίχθηκε η επιχείρηση εκκαθάρισης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας σε περιοχές του βόρειου Καυκάσου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (ΝΑΚ) της Ρωσίας 49 ισλαμιστές τρομοκράτες μεταξύ των οποίων και τρία ηγετικά στελέχη μαζί με το επιτελείο του σκοτώθηκαν σήμερα στην επιχείρηση που ξεκίνησε μέσα στην νύχτα και στην οποία συμμετείχαν σε συνολικά 450 μέλη των ειδικών μονάδων.

"Η συντονισμένη επιχείρηση επέτρεψε να τεθεί τέρμα στη δράση αρκετών αρχηγών συμμοριών, μελών συμμοριών και των συνεργών τους, πλήττοντας σημαντικά το σύστημα στο οποίο επιχειρούσαν", σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής. Στην επιχείρηση έλαβε μέρος προσωπικό από διάφορες μονάδες όπως το 431 Τάγμα της δύναμης VMF (Spetznaz) που έχουν έχουν μεγάλη πολεμική εμπειρία σε επιχειρήσεις κατά των ανταρτών.

Όπως ανέφεραν πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν και αερομεταφερόμενες μονάδες, οι οποίες απέκοψαν την διαφυγή των τρομοκρατών στα σύνορα Ινγκουσετία και Νταγκεστάν. Η σύγκλιση των ρωσικών ειδικών ομάδων έγινε σε ένα φαράγγι, το οποίο αποτέλεσε και τον τάφο των ισλαμιστών, αφου επί τρεις ώρες βάλλονταν από τους Spetznaz, oι οποίοι έκαναν χρήση και βαρέως οπλισμού, όπως φορητούς εκτοξευτές βλημάτων με θερμοβαρικές κεφαλές.

Iδού και μία από τις πρόσφατες επιχειρήσεις των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο Νταγκεστάν που κατέληξαν στην εξόντωση των ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων.

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε εχθες στις 11.30 το πρωί, η τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου “Ιακώβου Τσούνη”. Εκτός από τον οικείο Μητροπολίτη Αμβρόσιο, παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Βρεσθένης Θεόκλητος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ενώ, ανάμεσα στους βουλευτές της περιφέρειας και τους τοπικούς άρχοντες, ήταν και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας.

Το μουσείο εκθέτει την πλούσια συλλογή του στο κέντρο της πόλης του Αιγίου, στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας “Νέοι Ορίζοντες”. Με συγκίνηση παρευρέθηκε και ο δωρητής της συλλογής κ. Τσούνης, απόγονος αγωνιστών του ’21 και βετεράνος ο ίδιος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – απέφυγε μάλιστα τη θανατική καταδίκη, με τη μεσολάβηση του τότε Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Ο κ. Ιάκωβος Τσούνης, γεννημένος το 1925, έχει βραβευθεί επανειλημμένα για την στρατιωτική και την πλούσια ευεργετική του δράση.

«Το παράδειγμά σας είναι κάτι που λείπει σήμερα απ΄τον τόπο και τώρα, ειδικά σε τούτες τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να βρει μιμητές» σημείωσε ο Μακαριώτατος κι εξομολογήθηκε: «είμαι και συναισθηματικά φορτισμένος, γιατί με τον κ. Τσούνη και τον Σεβασμιώτατο Αμβρόσιο μας συνδέουν πολλά χρόνια συνεργασίας κι αλληλοεκτίμησης. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μας συνέδεε και τους τρεις, του οποίου η μορφή υπήρξε καθοριστική στη ζωή μας.

“Παραδίδουμε στην Αιγιάλεια έναν καινούργιο, καλλιτεχνικό θησαυρό υψίστης ιστορικής αξίας” τόνισε από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, εξαίροντας την προσωπικότητα του συλλέκτη και δίνοντας στη δημοσιότητα στιγμές μεγάλου θάρρους και ψυχικού μεγαλείου του ευεργέτη.  Στη συλλογή του νέου Μουσείου περιλαμβάνονται αρχιερατικά άμφια, αρχιεπισκοπικές ράβδοι, εγκόλπια, σταυροί ευλογίας, αλλά και όπλα των προγόνων του κ. Τσούνη (των Λονταίων και των Πετμεζαίων, καθώς και του Παπαφλέσσα), πίνακες ζωγραφικής και αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.

Ξεχωριστό συμβολισμό έχει και το πλήθος παρασήμων και τιμητικών διακρίσεων του αυτοδημιούργητου ευπατρίδη, που δείχνει στα νέα παιδιά την αξία του ευεργετισμού. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα εκθέματα βλέπουμε το επιτραχήλιο του Αγίου Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, το τμήμα ξυλόγλυπτου γυναικωνίτη από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, δωρεά του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, όπως και ένα ιδιόγραφο Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα.

Για την αξιοποίηση της προσωπικής συλλογής του δωρητή ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ενώ την καλλιτεχνική ευθύνη είχε ο μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης κ. Ιωάννης Γκερέκος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη οι πρώτες 49 εφορίες που συγχωνεύονται με γειτονικές ΔΟΥ στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποχρεώσεις με προθεσμία στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτόματα η προθεσμία μεταφέρεται για τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και θα εξυπηρετηθούν από τη νέα ΔΟΥ στην οποία ενσωματώνεται η προηγούμενη εφορία τους. Η λίστα με τις εφορίες που συγχωνεύονται.
   
Συμβιβαστική λύση στο θέμα της απομάκρυνσης των προϊσταμένων όλων των εφοριών αναζήτησαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις αντιρρήσεις που προέβαλε το ΠΑΣΟΚ και υπό τον φόβο να καταψηφίσει τη σχετική τροπολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών συνέκλιναν στην άποψη ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν όλοι οι επικεφαλής των ΔΟΥ στη βάση της επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί.
  
 Τους «δύσκολους» Βαυαρούς του CSU επιθυμεί να επισκεφτεί στο Μόναχο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση του γερμανικού κρατιδίου που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung. Το κυβερνών CSU, που ως αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ συμμετέχει στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, έχει «μαλακώσει» τον τελευταίο καιρό τις σκληρές του αναφορές στο ζήτημα της Ελλάδας, και ο επικεφαλής του Χορστ Ζίχοφερ έχει χαρακτηρίσει ευπρόσδεκτο τον Έλληνα πρωθυπουργό.
   
Τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές αδελφών που σπουδάζουν σε διαφορετικά ΑΕΙ προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Έτσι, φοιτητές που είναι αδέλφια και σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις θα μπορούν να μετεγγραφούν στην ίδια πόλη, προκειμένου να μην πληρώνουν οι οικογένειές τους τρία διαφορετικά σπίτια.
   
Σε 33.000 ανέρχεται ο αριθμός των συνταξιούχων του ΙΚΑ που δεν προσήλθαν για απογραφή και δεν θα λάβουν αυτό το μήνα σύνταξη. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις συντάξεις καταβάλλονται για χρόνια σε νεκρούς και ήδη περίπου 250 υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Κόσμος

Ακτιβιστές που ήθελαν να στείλουν μπαλόνια με φυλλάδια κατά της βορειοκορεατικής ηγεσίας από την νότια πλευρά των συνόρων εμπόδισε η αστυνομία της Νότιας Κορέας, μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας πως θα προχωρούσε σε «ανελεήτο χτύπημα» εάν τα φυλλάδια έφταναν στο έδαφός της.
   
Τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο εμπορικά κέντρα στην Ιορδανία και δολοφονίες ξένων διπλωματών υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν οι αρχές της χώρας, εντοπίζοντας και συλλαμβάνοντας έντεκα άτομα που θεωρούνται ότι σχεδίαζαν τις επιθέσεις και συνδέονταν με την Αλ Κάιντα. Ο «πυρήνας», σύμφωνα με το Αμμάν, ήταν ενεργός από τον Ιούνιο και αποτελείτο, βάσει των μέχρι τώρα γνωστών στοιχείων, από Ιορδανούς. Ορισμένα από τα μέλη του πυρήνα, σύμφωνα με το Αμμάν, ταξίδευαν τον τελευταίο καιρό στη Συρία και διαρροές από την αστυνομία υποστηρίζουν πως είχαν σχέση με ισλαμιστές στη Συρία που συντάσσονται με τους εκεί αντικαθεστωτικούς.
   
Νεκρός βρέθηκε κοντά στον τόπο των πυροβολισμών ο 45χρονος που θεωρείται υπεύθυνος για την ένοπλη επίθεση κοντά σε εμπορικό κέντρο στα προάστια του Μιλγούοκι, στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ. Ο 45χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, έβαλε τέλος στη ζωή του αφού πυροβόλησε επτά γυναίκες σε κέντρο ομορφιάς -σκοτώνοντας τρεις από αυτές- στο οποίο φαίνεται ότι εργαζόταν η σύζυγός του.
   
Τη βοήθειά της θα δώσει η Ουάσινγκτον στις λιβανέζικες έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις ταραχές στην λιβανέζικη πρωτεύουσα που έχουν εντείνει τις ανησυχίες για ανάφλεξη στην περιοχή και διάχυση της κρίσης από τη γειτονική Συρία. Οι Λιβανέζοι θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση της Παρασκευής βρίσκεται το καθεστώς του Σύρου προέδρου, υποψία που έχουν εμφανιστεί να συμμερίζονται και ξένοι αξιωματούχοι.
   
Για τον Μαριάνο Ραχόι και την ισπανική κεντροδεξιά παράταξη, η Γαλικία πάντα θα προσφέρει πολιτική «ανάσα». Αυτό επιβεβαιώθηκε με το αποτέλεσμα των κρίσιμων εκλογών στην επαρχία-γενέτειρα του πρωθυπουργού, όπου ο Λαϊκό Κόμμα σάρωσε. Οι Εθνικιστές του PNV πρώτο κόμμα στη Χώρα των Βάσκων, όπου κερδίζει έδαφος και η ριζοσπαστική αριστερά.

Οικονομία

Μείωση 10,3% κατέγραψαν σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε και ο δείκτης εμπιστοσύνης των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στις εξαγωγές της Ιαπωνίας από το Μάιο του 2011 όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το τσουνάμι.
   
Οικονομικότερη καθίσταται εφεξής η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων καθώς καταργείται η διοικητικά καθοριζόμενη κατώτατη αμοιβή. Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταργούνται πλέον οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές για την διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θερμάνσεως και εγκαταστάσεων κλιματισμού και η αμοιβή θα καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών.
   
Την καταβολή επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες από τα τέλη Απριλίου 2013 προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2010/41/ΕΕ. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως πλέον θα χορηγείται επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορηγήσεως του επιδόματος.

Αθλητισμός

«Εμφραγμα» στο 88΄ για τη Μαρσέιγ που ηττήθηκε 1-0 από την ουραγό του Championnat, Τρουά, και γκρέμισε ό,τι με κόπο έχτιζε στις πρώτες αγωνιστικές. Με μόλις έναν βαθμό στους τελευταίους τρεις αγώνες της, βρίσκεται πλέον «παρέα» με την Παρί Σεν Ζερμέν στην κορυφή, ενώ αμφότερες νιώθουν την «ανάσα» της Λιόν που ακολουθεί με την ελάχιστη διαφορά.
   
Με νίκη συνέχισε η Ίντερ τις υποχρεώσεις της στο Campionato. Οι «νερατζούρι» επιβλήθηκαν 2-0 της Κατάνια και «έπιασαν» τη Λάτσιο στη βαθμολογία, ενώ η Πάρμα νίκησε 2-1 την Σαμπντόρια, με τον Νίνη να περνάει στον αγώνα στο 80' για λογαριασμό των νικητών στη θέση του Μαρκιόνι. Η Αταλάντα νίκησε 2-1 τη Σιένα και απομακρύνθηκε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, όπως και η Κάλιαρι, μετά τη νίκη της 1-0 επί της Μπολόνια, με την οποία ο Παναγιώτης Κονέ αγωνίστηκε για 81 λεπτά (αντικαταστάθηκε από τον Πουλτζέτι).
   
Όπως ήταν αναμενόμενο η νέα αποτυχία του Παναθηναϊκού και οι δύο χαμένοι βαθμοί στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Άρη, προκάλεσαν αναταράξεις και αντιδράσεις από τον κόσμο, τόσο κατά του προπονητή Ζεσουάλδο Φερέιρα, όσο και κατά της διοίκησης! Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Πορτογάλος τεχνικός αποδοκιμάστηκε έντονα και ανταπέδωσε με ένα ειρωνικό χειροκρότημα, ενώ επεισόδιο σημειώθηκε και στα επίσημα του σταδίου, όπου ορισμένοι οπαδοί ξέσπασαν κατά του Γιάννη Αλαφούζου για να τους απαντήσει και εκείνος σε έντονο ύφος ότι δεν στηρίζουν την ομάδα. Ο Φερέιρα στις δηλώσεις που έκανε δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, αλλά τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει για τον ίδιο, αλλά εκείνο κοιμάται ήσυχος για τη δουλειά που κάνει.