20 Οκτωβρίου, 2012

ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΥΠΕΔΕΧΘΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ

Πλήθη πιστών υποδέχθηκαν με θερμές εκδηλώσεις αγάπης τον Πατριάρχη του Γένους στην ελληνική γη της Μακεδονίας, στις άκριες της Πατρίδας μας, στο Ακριτοχώρι και το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, που ανθοφορεί πνευματικά στις πλαγιές του Μπέλες. Οι καμπάνες του νέου Καθολικού, που θα εγκαινιάσει την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χτυπούσαν χαρμόσυνα καθώς εισέρχονταν στο περίφημο Μοναστήρι. Μοναχές, Μοναχοί, Ιερείς, λαός συνόδευσαν τον Πατριάρχη στο νέο Καθολικό όπου τον ανέμενε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με τον οποίο αντάλλαξε θερμό αδελφικό ασπασμό. Ακολούθως τελέστηκε δοξολογία ενώ αυτή την ώρα τελείται ο εσπερινός των εγκαινίων.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος και η Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου, Γερόντισσα Ιακώβη προσφώνησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη σημειώνοντας την αγάπη του τόπου για την Μητέρα Εκκλησία και για το πρόσωπο του Πατριάρχη, ο οποίος πριν 13 χρόνια έθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου Καθολικού. Στο Καθολικό ανέμεναν και υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη του Γένους οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Ελασσώνος Βασίλειος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, σύσσωμή η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και Άρχοντες του Θρόνου. 

Κοντά στον Πατριάρχη βρισκόταν διαρκώς ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, π.Αλέξιος, πνευματικός της Αδελφότητας του Ι.Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου. Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε θερμά δεκτός στο Βαμβακόφυτο, το πρώτο χωριό στα όρια της Ι.Μ.Σιδηροκάστρου, και στο Ακριτοχώρι. Παραφωνία ήταν η αντίδραση δύο γυναικών που στο Ακριτοχώρι άρχισαν να φωνάζουν  «έξω οι ουνίτες». Αμέσως οι πιστοί αντέδρασαν και οι δύο γυναίκες απομακρύνθηκαν από τις Αρχές. 

Λίγο αργότερα, στο τέλος της ομιλίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε στους πιστούς να μην ενοχλούνται για «ο καθένας έχει την ελευθερία της γνώμης και τις απόψεις του».

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΒΕΓΓΑΖΗ

Τιν’ τούτα Άγιε πρώην Ζακύνθου;

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ

Οταν στον βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει από τον βάλτο όπου συγκρούονται η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πειραματόζωο είναι εγκλωβισμένο. Οι δυνατότητες ελιγμών είναι από ελάχιστες ως ανύπαρκτες, γιατί οι δανειστές μάς χρησιμοποιούν για να επιβάλουν τις θέσεις τους στον μέχρι πρότινος συνεργάτη, αλλά τώρα αντίπαλο.

Το πεδίο που περιγράφεται θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να επιχειρήσει κάποιος να εξηγήσει την αλλοπρόσαλλη, αψυχολόγητη εκ πρώτης όψεως, αλλά και επικίνδυνη συμπεριφορά και στάση των Τόμσεν και Σία. Και τώρα τι κάνουμε είναι το αγωνιώδες ερώτημα που αναζητά έλλογη απάντηση, μακριά από συνωμοσιολογικές ή επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις.

Το πρώτο είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός στα εργασιακά. Ομως, αυτή η εξέλιξη προς το παρόν τουλάχιστον αποκλείεται, αφού η ΔΗΜΑΡ απέκλεισε κατηγορηματικά την ψήφιση των εργασιακών, ενώ και το ΠΑΣΟΚ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Η δεύτερη προοπτική είναι να υποχωρήσει η τρόικα, πράγμα που δεν είναι καθόλου πιθανό αν λάβουμε υπόψη όσα αναφέραμε στην αρχή του σημειώματος. Η τρίτη διέξοδος είναι η πολιτική διαπραγμάτευση, παραμερίζοντας προσωρινά τα εργασιακά, και ικανοποίηση της Ελλάδας γιατί έχει λάβει μέτρα 9,5 δισ. ευρώ για το 2012, δεσμεύτηκε να υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ όπως δήλωσε και η Μέρκελ έχει αλλάξει τρόπο σκέψης.

Αν δεν υπάρξει ένα ατύχημα (θερμοπυρηνικής εμβέλειας, που θα τινάξει στον αέρα και την Ευρωζώνη), τότε το τρίτο σενάριο θα κληθεί να διαχειριστεί μία κυβέρνηση η οποία θα έχει λάβει και τα εύσημα της... αντίστασης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό την Δευτέρα και την Τρίτη οι ΔΟΥ, οι οποίες το διήμερο αυτό θα παραμείνουν κλειστές. Οι προθεσμίες που λήγουν Δευτέρα και Τρίτη μεταφέρονται για τους φορολογούμενους, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, για την ερχόμενη Τετάρτη.
   
Προσχέδιο της Διακήρυξης του ενιαίου κόμματος παρουσιάζει σήμερα, Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, στην οποία θα τοποθετηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Το Αριστερό Ρεύμα αναμένεται να καταθέσει τροπολογίες στο κείμενο, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί για ακόμη μια φορά να διαχειριστεί την άτυπη «κόντρα» μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών.
   
Με αφορμή τις αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται από μέλη της Χρυσής Αυγής το τελευταίο διάστημα, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) διοργανώνουν αντιφασιστικές διαδηλώσεις το Σάββατο στην πλατεία Αμερικής, στο Νέο Ηράκλειο και την Καλλιθέα, με κεντρικό σύνθημα: «Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας».
   
Το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και το Megaron Plus οργανώνουν, για δεύτερο χρόνο, έναν κύκλο δημόσιων συζητήσεων με θέματα επίκαιρα και ζωτικής σημασίας για τη χώρα.
   
Οι εκτάσεις της περιοχής της Καλντέρας στη Σαντορίνη ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και ουδέποτε μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους έχουν περιέλθει σε ιδιώτες, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Κόσμος

 Αντί-συριακή πολιτική ομάδα στον Λίβανο κατηγορούν τη Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, Ουισάμ Αλ-Χάσαν. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει η Δύση, καταδικάζοντας την επίθεση.
   
Να διαψεύσει τους «μάντεις κακών» που στοιχηματίζουν για το τέλος του ευρώ επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, τονίζοντας ότι το ενιαίο νόμισμα θα συνεχίσει να υπάρχει. «Το ευρώ είναι το κεκτημένο της ιστορίας και αυτό ήταν που διακυβευόταν, θα παίρναμε το ρίσκο να το εγκαταλείψουμε; Σας διαβεβαιώνω: παρά τους μάντεις κακών το ευρώ θα συνεχίσει».
  
 Ένα ζευγάρι Σουηδών τόλμησε αυτό που δεν έχει ξαναγίνει στη Βρετανία... αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης στην πρώτη «Κλίνγκον» γαμήλια τελετή, κατά τη διάρκεια συνεδρίου φανατικών της τηλεοπτικής σειράς Στάρ Τρεκ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λονδίνο.
   
Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν στη Βηρυτό από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ ανθρώπους -ανάμεσά τους ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Ουίσαμ αλ-Χασάν, που αντίκειτο στο καθεστώς Άσαντ και ως φαίνεται ήταν ο στόχος της επίθεσης. Άλλοι 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη χειρότερη βομβιστική επίθεση την τελευταία τετραετία, και έρχεται εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει στο Λίβανο η συριακή κρίση. Λιβανέζοι σουνίτες μουσουλμάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Ουίσαμ αλ-Χασάν.

Την γνώμη του για τον θείο του, τον πρόεδρο της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και τη ζωή του στην απομονωμένη χώρα περιέγραψε σε σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του ο Κιμ Χαν Σολ ο οποίος φοιτά στο Μόσταρ της Βοσνίας. Ο Κιμ, γιος του μεγάλου αδελφού του προέδρου, μίλησε σε φιλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle για τα χρόνια που έζησε στην Βόρειο Κορέα και εκφράζει τη συμπόνια του για τον λαό του που στενάζει κάτω από τον ζυγό ενός «δικτάτορα», όπως λέει.

Οικονομία

 Παρέμβαση στο ΙΚΑ ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων και να διασφαλιστεί η ομαλή πληρωμή καθ΄ όλο το έτος έκανε ο γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο.
   
Την έναρξη της διανομής πετρελαίου θέρμανσης από το Σάββατο αποφάσισαν οι ομοσπονδίες Βενζινοπωλών, Πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρουν, τις ανάγκες των καταναλωτών και των ευπαθών ομάδων. Οι τιμές ξεκινούν από 1,31 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι το 1,5 ευρώ το λίτρο.
   
Τα απογοητετικά εταιρικά αποτελέσματα έφεραν την πτώση για άλλη μία ημέρα στη Wall Street με τον Nasdaq να υποχωρεί σημαντικά σε σχέση την προηγούμενη -επίσης πτωτική- συνεδρίαση. Σε αρνητικό έδαφος την Παρασκευή βρέθηκε και η Ευρώπη.

Αθλητισμός

Η Μπορντό είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης ωστόσο δεν κατάφερε νικήσει τη Λιλ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-1 με τον αμυντικό Μπάσα να ισοφαρίζει στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.
   
Με γκολ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η Γκρόιτερ Φιρτ έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας (3-3) από την έδρα της Χόφενχαϊμ, στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 8ης αγωνιστικής στην Bundesliga.
   
Την ευκαιρία να παραμείνει επικεφαλής και μάλιστα χωρίς βαθμολογική απώλεια έχει ο Ολυμπιακός, καθώς στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα υποδέχεται τη Ξάνθη και είναι το φαβορί για τη νίκη. Από την πλευρά του, ο εκπληκτικός Πανιώνιος φιλοξενεί την Κέρκυρα, ενώ στο ματς των «Δικεφάλων» ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ, που θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο της, τον Εβαλντ Λίνεν.



FINANCIAL TIMES: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Στην προβληματική σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν οι Financial Times, σημειώνοντας πως η υπομονή των Ευρωπαίων ηγετών έχει αρχίσει να εξαντλείται και μιλούν ανοικτά πλέον για σενάρια εξόδου της χώρας από την Ένωση. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην «παραδοσιακά» δύσκολη συνύπαρξη των ηπειρωτικών χωρών με την Βρετανία μέσα στην Ένωση και εστιάζει στις εργασίες της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. «Την ώρα που το μέλλον του ευρώ δεν είναι εξασφαλισμένο και στο επίκεντρο είναι το μέλλον της Ελλάδας και της Ισπανίας λίγοι ασχολούνται με την στάση του Ντέιβιντ Κάμερον», αναφέρει χαρακτηριστικά η οικονομική εφημερίδα.

Παρά το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να στηρίζει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια εντούτοις δεν φαίνεται ότι την άποψη αυτή ενστερνίζεται και το Συντηρητικό κόμμα. «Ταυτόχρονα και ο κύριος Μίλιμπαντ δεν φαίνεται να θέλει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υπό τον φόβο του να γίνει αντιδημοφιλής» επισημαίνουν οι Financial Times και συνεχίζουν: «Οι Ευρωπαίοι έχουν κουραστεί από τις συνεχείς απαιτήσεις της Βρετανίας να εξαιρείται από τους κανόνες της Ένωσης. Έχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν, όπως το να σώσουν το ευρώ. Αν η Βρετανία δεν θέλει να συμμετέχει, οι Ευρωπαίοι είναι πλέον πιο δεκτικοί να ακούσουν ότι θα αποχωρήσει».

Ένα βασικό πρόβλημα για τη βρετανική κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει πλέον τομείς από τους οποίους να αποσυρθεί, σχολιάζει δηκτικά η βρετανική εφημερίδα ενώ κρίνει ότι η χρήση του βέτο έχει χάσει πλέον την αξία της αφού οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να τρομάζουν πλέον. Τέλος, οι Financial Times εκτιμούν πως η Βρετανία θα οδηγηθεί σταδιακά σε μια «ειδική σχέση» με την ΕΕ, κατά το πρότυπο της Ελβετίας και της Νορβηγίας όπου θα πρέπει να εφαρμόζει κάποιο πλαίσιο αποφάσεων χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία και τα όργανα της Ένωσης.