19 Οκτωβρίου, 2012

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΗΡΩΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με τίτλο: «100 Χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία», παραβρέθηκε αργά το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Τοπικό Μητροπολίτη κ. Ιωήλ και άλλους Αρχιερείς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πέλλας, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, κληρικών και λαϊκών.

Αρχικά, παρουσιάστηκε το Επετειακό Φυλλάδιο «Πρωταγωνιστές της Ελευθερίας» και αμέσως μετά ο ψηφιακός δίσκος της Ιεράς Μητροπόλεως με Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν σημαντικές ιστορικές εισηγήσεις και αναφορές, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μακαριώτατος δήλωσε "φεύγουμε όλοι με μια καρδιά γεμάτη, ένα πνεύμα αισιοδοξίας" και συμπλήρωσε "θέλω να παρακαλέσουμε να γίνει μια μετάγγιση αίματος ηρωικού από την επαρχία και ιδιαίτερα την Μακεδονία στην Αθήνα".

ΕΔΩ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΧΕΤΕ ΑΙΜΑ ΗΡΩΙΚΟ

Στον αγιασμό για τη νέα χρονιά του κοινωνικού φροντιστηρίου του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών παραβρέθηκε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ενώ παρόντες ήταν και άλλοι Αρχιερείς, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αρχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του είπε πως αισθάνεται χαρούμενος που βλέπει τόσο κόσμο και τόνισε "όταν υπάρχει τέτοιος λαός ας έρθουν οι κρίσεις, θα τις ξεπεράσουμε και θα έρθει η γαλήνη. Η κρίση, εξάλλου είναι ένα ξεκίνημα για μια πορεία που θα διορθώσουμε τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλάβουμε", ενώ πρόσθεσε πως "η Εκκλησία πάντα βοηθούσε αυτόν τον τόπο και αυτό θα κάνει και τώρα, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το σπουδαίο έργο τρων δασκάλων και καθηγητών και πόσο σημαντική είναι η εθελοντική προσφορά τους "δίνουν ένα καλό παράδειγμα" είπε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε πως "πρόκειται για πράξη αξιέπαινη" και ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος στα παιδιά του φροντιστηρίου "εδώ στην Μακεδονία, έχετε συνειδητοποιήσει ότι είστε παιδιά ηρώων και έχετε αίμα ηρωικό, αλλά και αναμνήσεις, ακόμη και οι πέτρες φωνάζουν τα κατορθώματα και τις επιτυχίες των προγόνων σας".

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εθελοντές καθηγητές, που στηρίζουν το φροντιστήριο, αλλά και με γονείς και μαθητές.

Αργότερα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Ελεούσα» στα Γιαννιτσά, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους, μίλησε με τους εθελοντές και υπευθύνους, ενώ ενημερώθηκε για το σύγχρονο τρόπο λειτουργίας.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

Το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Κουφαλίων επισκέφθηκε νωρίς το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε συγκινημένος που βρίσκεται στην Μακεδονία για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ελευθερίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόσωπο του Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ και στην καλή συνεργασία που είχαν την χρονιά που πέρασε, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Εδέσσης υπήρξε μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ζήτησε επίσης από την Ηγουμένη να προσεύχεται για το καλό των ανθρώπων, ώστε να ξεπεράσουμε γρήγορα τις δυσκολίες.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ

Με μεγάλο ενδιαφέρον ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μαθητής ο ίδιος του Ορλάνδου, γνώρισε το μεσημέρι της Παρασκευής τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πέλλα, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ.

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, που υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει κυρίαρχη θέση. Ένας δυναμικός κόσμος αναδύεται μέσα από τα χιλιάδες ευρήματα αυτής της αρχαίας πόλης που σηματοδοτεί την ακμή και το μεγαλείο του μακεδονικού βασιλείου. Είναι αντικείμενα που μιλούν για τους θεσμούς, τη γλώσσα, την οικονομία, τα μεγαλόπνοα οικοδομικά προγράμματα, τα οποία ανέδειξαν την Πέλλα ως τη«μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων», τη λατρεία των θεών και τα ταφικά έθιμα, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και για τις τέχνες και τα γράμματα, που άνθησαν με ξεχωριστή ορμή σε αυτή την πόλη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Περισσότερα από 2.000 είναι τα ευρήματα που εκτίθενται στο μουσείο. Το νέο κτίριο 6.000 τ.μ. στις υπώρειες του λόφου όπου βρίσκεται το ανάκτορο των βασιλέων, σε περιοχή που αποτελεί τη φυσική κατάληξη της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ανάδειξη της μακεδονικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Κτισμένο σε τρία επίπεδα και προσαρμοσμένο στη μορφολογία του εδάφους, το Μουσείο ολοκληρώθηκε το διάστημα 2006-2009 σε σχέδια του αρχιτέκτονα κ. Κωστή Σκρουμπέλου. Πρόκειται μάλιστα για ένα κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε γι΄ αυτήν ακριβώς την έκθεση που βλέπει ο επισκέπτης, αφού η μουσειογραφική και η μουσειολογική μελέτη έγιναν ταυτόχρονα με την αρχιτεκτονική. Το αποτέλεσμα έτσι είναι η απόλυτη εναρμόνιση των διαφόρων ενοτήτων της έκθεσης με τους χώρους που ανασκάπτονται και βρίσκονται γύρω από το κτίριο.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας σε e-book

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Ν’ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ»

Το πρωινό της Παρασκευής, με την ευκαιρία της εορτής του Προφήτου Ιωήλ, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εδέσσης, στον εορτάζοντα επιχώριο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας: 

«Είμαστε κοντά για να χαρούμε μαζί του και να “επωφεληθούμε” απ’ αυτόν, καθώς είναι ο Ποιμένας της αγάπης και της εργατικότητας», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος που, ορμώμενος από το παράδειγμα της ζωής του Προφήτη Ιωήλ, ανέφερε στους πιστούς: «Η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων, αφενός για να τους ευχαριστήσει κι αφετέρου, “ψηλαφίζοντας” τη ζωή τους, για να τους μιμηθεί…τούτος είναι και ο κύριος σκοπός της Εκκλησίας: να αναγεννά τον άνθρωπο. Ο προσωπικός αγώνας δεν πάει χαμένος, γιατί μέσα από αυτήν την προσπάθεια, ο άνθρωπος γίνεται ο ίδιος πρότυπο».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμη, στην αξία της συνεργασίας αυτήν την περίοδο και σημείωσε πως «η διοικούσα Εκκλησία, έχοντας στο πλευρό της κι άλλους φορείς, κρατούν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο των ανθρώπων».