12 Οκτωβρίου, 2012

Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» ΕΞ’ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Αύριο 13 Οκτωβρίου αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης μας Αγίου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, και την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 4.30 θα γίνη στο χώρο προ του Λευκού Πύργου η επίσημη υποδοχή της ιεράς Εικόνος «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ», η οποία μεταφέρεται από την Ιερά Κοινότητα του αγίου Όρους με πολεμικό πλοίο.

Την θαυματουργό Εικόνα θα υποδεχθούν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Κλήρος, οι Αρχές του τόπου, και ο ευσεβής Λαός. Το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» θα μεταφερθή λιτανευτικώς στον ιερό Ναό του πολιούχου αγίου Δημητρίου, όπου θα τελεσθούν η επίσημη Δοξολογία και ο μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός.

Τ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως :

ΣΑΒΒΑΤΟΝ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟY

4.30 μ.μ.: Η Υποδοχή της ιεράς Εικόνος «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» εις τον προ του Λευκού Πύργου χώρον, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, επι τη παρουσία της Ιεράς Κοινότητος του αγίου Όρους του ιερού Κλήρου, των Αρχών και του ευσεβούς λαού. Η Δέησις και εν συνεχεία η μεταφορά της ιεράς Εικόνος εις τον ιερόν Ναόν του πολιούχου αγίου Δημητρίου, με λιτανευτική πομπή δια των οδών: Εθνικής Αμύνης, Πανεπιστημίου & αγίου Δημητρίου.

6.00 μ.μ.: Η επίσημος Δοξολογία εν τω ιερώ Ναώ του πολιούχου αγίου Δημητρίου. Προσφωνήσεις - Αντιφωνήσεις.

6.30μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7.00-11.00 π.μ.: Ο Όρθρος, το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο και η Δοξολογία επί τη επετείω της ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνος προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

11.30 π.μ.: Η έναρξις των εργασιών του υπό του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης διοργανουμένου Συνεδρίου με θέμα: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: τρεις ταυτόσημοι αιώνιαι αξίαι και οντότητες» εις την αίθουσαν τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Βογατσικού 7.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένα παιδί 10 ετών έχασε τη ζωή του το πρωί της Παρασκευής όταν το ΙΧ που οδηγούσε η μητέρα του συγκρούστηκε μετωπικά με σχολικό λεωφορείο στο ρέμα της Χελιδονούς, επί της λεωφόρου Δεκελίας στη Νέα Κηφισιά. Το παιδί ανασύρθηκε νεκρό από τα συντρίμμια του ΙΧ. Η μητέρα του μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Από το σχολικό λεωφορείο τραυματίστηκαν ελαφρά τρία παιδιά και η συνοδός τους. Τα αίτια της σύγκρουσης ερευνώνται.
   
Δεν θεωρούν τυχαία τα συνεχή εμπόδια που ορθώνει η τρόικα κατά τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Αντιθέτως, υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι πίσω από την τακτική αυτή της τρόικας κρύβεται κάτι περισσότερο από τις εσωτερικές προστριβές των δανειστών για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος. Θεωρείται ότι στόχος είναι η καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κινηθεί όπως σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου, δηλαδή να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης.
   
Επίθεση από ομάδα ακροδεξιών δέχτηκε πριν από δέκα ημέρες η εγγονή του στρατηγού Χριστόδουλου Τσιγάντε (1897-1970), από την οποία - σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας - ζητήθηκε να αποδείξει ότι είναι Ελληνίδα. Η εγγονή του Τσιγάντε, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα (ελληνική από τον πατέρα της και βρετανική από τη μητέρα της) δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα πέντε νεαρών στην οδό Στησιχόρου. Η ομάδα της ζήτησε αμέσως ταυτότητα και στη συνέχεια να μιλήσει ελληνικά για να την αφήσουν να φύγει. Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει από πολίτες και σε πρεσβείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία βάσει της οποίας το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του πετρελαίου κίνησης. Οι καταναλωτές που δικαιούνται επιστροφή φόρου από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr, αναγράφοντας τα στοιχεία τους και μόλις λάβουν το «πράσινο φως», θα προχωρήσει η επιστροφή της διαφοράς του φόρου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν αναγράψει στην αίτησή τους.
   
Δύο νέες λίστες με περισσότερους από 500.000 φορολογούμενους που είχαν τραπεζικές συναλλαγές ύψους 300.000 ευρώ σε ένα χρόνο, αλλά και με όσους έχουν πάρει δάνεια άνω των 200.000 ευρώ, με χρονικό βάθος ελέγχου από το 2000, καταρτίζει ο ΣΔΟΕ. Στόχος των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία από τις δύο λίστες με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις των πολιτών προκειμένου να εντοπίσουν και να φορολογήσουν τεράστια ποσά «μαύρου χρήματος» που διακινήθηκαν μέσω τραπεζών. Σχολιάστε..

Κόσμος

Μηνύσεις κατά της Ολλανδίας κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ομάδα επιζώντων της σφαγής στην Σρμπρένιτσα σχετικά με ολλανδική απόφαση που δίνει «απόλυτη ασυλία στα Ηνωμένα Έθνη». Δικηγόροι της ομάδας αυτής προσπάθησαν να καταθέσουν μηνύσεις κατά των Ηνωμένων Εθνών, με την κατηγορία ότι απέτυχαν να αποτρέψουν τη σφαγή. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη κατά των Ηνωμένων Εθνών από εθνικό δικαστήριο.
   
Για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι Γερμανοί θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του γερμανικού ZDF δυο ημέρες μετά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Σύμφωνα με την έρευνα Politbarometer για το γερμανικό κανάλι, 46% των ερωτηθέντων είπαν πως πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη έναντι 31% τον Αύγουστο, όταν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη ήταν πιο έντονες -αν και ένα σημαντικό ποσοστό υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα λόγω του υψηλού της χρέους.
   
Η νορβηγική του Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινώσει την Παρασκευή το πρόσωπο που πρόκειται να τιμηθεί με το πολυπόθητο βραβείο φέτος, ενώ οι εικασίες για το ποιος θα το κερδίσει δίνουν και παίρνουν. Ο νορβηγικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK, που θεωρείται ότι έχει έγκυρες πηγές, ανέφερε ότι για φέτος θα υπάρξει ένας και μόνο νικητής, σε αντίθεση με το 2011 όταν τρεις γυναίκες είχαν μοιραστεί το βραβείο.
   
Μάθημα έγινε στους Δημοκρατικούς το πάθημα του πρώτου ντιμπέιτ Ομπάμα και Ρόμνεϊ, όπως φάνηκε από την τηλεμαχία των υποψήφιων αντιπροέδρων: Ο Τζο Μπάιντεν κινήθηκε στη γραμμή ότι η καλύτερη άμυνα για την υπεράσπιση των πολιτικών της τελευταίας τετραετίας είναι η επίθεση, ενώ ο σχετικά άπειρος Πολ Ράιν των Ρεπουμπλικανών έδωσε μία αρκετά καλή παρουσία κρατώντας την ψυχραιμία του. Μοιρασμένες οι πρώτες εκτιμήσεις για το ποιος από τους δύο βγήκε νικητής, σε μία συζήτηση που είχε γρηγορότερο ρυθμό και κατά σημεία υψηλότερους τόνους από το πρώτο από τα τρία προεδρικά ντιμπέιτ.
   
Ο Ρόι Μπέιτς, πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού που αυτοανακηρύχθηκε «πρίγκιπας του Sealand» και ίδρυσε ένα αυτόνομο πριγκιπάτο σε μια εγκαταλελειμμένη εξέδρα στα ανοιχτά των βρετανικών ακτών, πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Το 1966 κατέλαβε το Φορτ Ραφς, μια εγκαταλειμμένη εξέδρα 550 τετραγωνικών μέτρων στη Βόρεια Θάλασσα και επωφελούμενος από το γεγονός ότι η εξέδρα ήταν στα διεθνή ύδατα, κήρυξε την ανεξαρτησία του «κράτους» του στις 2 Σεπτεμβρίου 1967 και το βάφτισε Πριγκιπάτο του Sealand.

Οικονομία

 Αμετάβλητη παραμένει η προσέγγιση του ΔΝΤ στα τρέχοντα προγράμματα λιτότητας στην Ευρώπη ξεκαθάρισε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, υπαναχωρώντας από τις χθεσινές της θέσεις για χρονική επιμήκυνση των δημοσιονομικών πολιτικών.
   
Κοντά στην οριστικοποίηση του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 βρίσκονται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η τρόικα με τις δύο πλευρές να συναντώνται ξανά σήμερα το απόγευμα για να κλείσουν εκκρεμότητες σχετικές με τις «προαπαιτούμενες» δράσεις που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να δώσουν την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Η Λάρισα επικράτησε 3-0 του Ολυμπιακού Βόλου στο «ΑΕΛ FC Arena», σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος Football League. Το αήττητο διατήρησαν Πανσερραϊκός και ΑΕΛ Καλλονής, οι οποίες πλέον απολαμβάνουν τον «αέρα» της κορυφής στη διοργάνωση με 10 βαθμούς. Η ομάδα των Σερρών επικράτησε με 2-1 της Αναγέννησης Επανομής, ενώ η ομάδα της Μυτιλήνης, νίκησε με 1-0 τον Θρασύβουλο στη Φυλή.
   
Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τις χώρες των Βαλκανίων, φέρεται να έχει στα «σκαριά» ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, δυστυχώς, χωρίς να υπολογίζεται η Ελλάδα. Σε πρόσφατη συνάντηση στο Μαυροβούνιο, εξετάσθηκε να ξεκινήσει από την Άνοιξη του 2015 ένα εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα, μία Βαλκανική Λίγκα με τον πρωταθλητή προφανώς να συμμετέχει απευθείας στους ομίλους του Champions League!
  
 Την πρώτη του προπόνηση ως προπονητής της ΑΕΚ έκανε το απόγευμα της Πέμπτης ο Έβαλντ Λίνεν και τον Γερμανό τεχνικό παρουσίασε στους ποδοσφαιριστές ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Δημητρέλος. «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεται μαζί μας ο κ. Λίνεν. Η αξία του είναι γνωστή και θέλω να ξέρετε ότι του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Μαζί του η ομάδα μπορεί να αλλάξει αγωνιστικό πρόσωπο», ήταν τα λίγα λόγια του κιτρινόμαυρου παράγοντα και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος προπονητής της ομάδας που προσπάθησε να «κερδίσει» με το «καλημέρα» τους ποδοσφαιριστές του. «Έσπασε» την άδεια και επέστρεψε ο Κοντοές.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ «ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ»

Με την ευχή να βγει σύντομα η Κύπρος από την δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο που διανύει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' μιλά στο ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ. Δηλώνει ανοικτά την προτίμηση του στον Νίκο Αναστασιάδη και θεωρεί υπεύθυνη  την κυβέρνηση Χριστόφια για την κακή πορεία της χώρας.  Δεν διστάζει να μιλήσει για τη διαφθορά στην πολιτική και εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον των κυπρίων, που μπορεί να αναζητήσουν πατρίδες μακριά από τη γη των πατέρων τους. Όσο για το Κυπριακό, δεν είναι η κατάλληλη εποχή για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

-Πιστεύετε ότι ευθύνεται η κυβέρνηση Χριστόφια για την κακή 
εικόνα της οικονομίας;

ΑΠ. Φταίει η κυβέρνηση που δεν πήρε μέτρα και φτάσαμε έως εδώ. Η Κύπρος δεν έπρεπε να φτάσει μέχρι αυτού του σημείου. Σίγουρα η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια δεν είναι μόνο στην Κύπρο, όμως εδώ θα ήταν ανεπαίσθητη. Δυστυχώς πίστευαν ότι αυτή η κρίση δεν θα μας άγγιζε αλλά μας άγγιξε για τα καλά.  Ο ίδιος ο πρόεδρος έλεγε πολλάκις ότι δεν έχουμε πρόβλημα.Είχαμε την εισβολή με τόσους χιλιάδες πρόσφυγες και δεν πείνασε κανείς. Σήμερα υπάρχει κόσμος που
πεινά.

-Ποιες ήταν οι λάθος κινήσεις;

Πρώτα απ όλα έπρεπε να συμμαζευτεί το κράτος και να μην σκορπίζει τα λεφτά. Δεν έπρεπε να επιτρέψει σε λαθρομετανάστες να έρχονται ή έπρεπε να θέσει ενώπιων των ευθυνών της την ΕΕ. Να χρηματοδοτεί τους λαθρομετανάστες κι όχι να βγαίνουν χρήματα από το κεντρικό βαλάντιο του κράτους. Ήθελε να κάνει κοινωνική πολιτική ο πρόεδρος και μάλιστα προχθές με είχαν ρωτήσει σχετικά με τα δεκάδες εκατομμύρια ως δώρο που δίνονται τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους. Ρώτησα την αδερφή μου που είναι στη σύνταξη και δεν έχει περιουσία, αν είχε ανάγκη το δώρο από την κυβέρνηση. Μου απάντησε πως δεν της χρειαζόταν. Δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα αυτή η κίνηση. Δε χόρτασε πεινασμένους ή αυτούς που ήταν σε φοβερά αδιέξοδα. Αυτό το επιμίσθιο που ήταν αρκετά εκατομμύρια πιστεύω πως δεν χρειαζόταν.

-Σε ποιους άλλους τομείς έχουν υπερβάλλει;

Έδιναν  αρκετά επιδόματα στους ξένους που δεν είχαν δουλειά, περισσότερο από τους κυπρίους. Οι τουρκοκύπριοι για παράδειγμα, έχουν προτεραιότητα στα νοσοκομεία και δεν πληρώνουν. Αντίθετα, οι κύπριοι που έχουν οικονομική ευχέρεια πληρώνουν. Ο λαός φώναζε γι αυτή την διάκριση. Μπορούσε το κράτος να συρρικνώσει τα έξοδά του. Έπρεπε να σταματήσει να προσλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους. Σε όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες υπάρχει ένας αριθμός υπαλλήλων  αχρείαστος. Και δεν δουλεύουν. Κάθονται. Ακόμη και μέσα στην Αρχιεπισκοπή έχουμε υπεράριθμους. Έπρεπε όταν βλέπαμε την κρίση να έρχεται να παίρναμε μέτρα όλοι. .

-Η Κύπρος ζητά βοήθεια περίπου τα 25 δις ευρώ. 
Πιστεύετε ότι για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε 
φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα επιδόματα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις οικοδομές που εργαζόταν ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Πολλοί ξένοι υπήκοοι από την Βρετανία και πρόσφατα τη Ρωσία, την Κίνα και αλλού αγόραζαν επαύλεις και  διαμερίσματα όμως δεν εξυπηρετούνταν από τους δημοσίους υπαλλήλους.  Λόγω της γραφειοκρατίας δεν  εισρέουν χρήματα στα ταμεία.  Κάποιοι ήθελαν να κάνουν επενδύσεις όμως η κυβέρνηση αργούσε να πάρει αποφάσεις. Έφυγαν και επένδυσαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν γίναμε πρακτικοί στο να εξυπηρετούμε αμέσως όλες τις υποθέσεις. Η οικοδομική βιομηχανία έχει σήμερα σχεδόν παραλύσει.

-Φαινόμενα διαφθοράς στην πολιτική παρατηρούνται στην Κύπρο;

Μιμούμεθα μη φοβάστε. Όπως έπαιρναν και παίρνουν μίζες στην Ελλάδα άρχισαν και οι δικοί μας πολιτικοί.  Είμεθα έλληνες… Αυτό είναι μια επιβεβαίωση ότι είμαστε γνήσιοι έλληνες.

-Μακαριότατε, είστε μια ισχυρή προσωπικότητα στο νησί. Ποιός είναι 
ο δικός σας ρόλος στην πολιτική;

Εγώ δεν κάνω πολιτική. Δεν πολιτεύομαι. Με ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός. Ο Ελληνικός Ορθόδοξος Κυπριακός λαός, που είναι και το ποίμνιό μου. Με ενδιαφέρει να μείνει εδώ, στη γη των πατέρων του. Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ, όχι να το δω στην πράξη,  την ημέρα που θα σηκωθεί  να φύγει γιατί δε θα έχει ζωή εδώ και θα αναζητά πατρίδες αλλού. Ζω τον αγώνα του κυπριακού λαού που από το 1955. Έβλεπα τις μανούβρες που έκανε η Μεγάλη Βρετανία για τα δικά τη συμφέροντα, τις βάσεις που διαθέτει στο νησί, και πως έσπρωχνε την Τουρκία για να δημιουργήσει ρήγμα μέσα στις δύο κοινότητες. Εδώ ποτέ δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα θρησκευτικό. Ούτε σήμερα έχουμε αλλά ούτε και στο μέλλον θα έχουμε. Οι τούρκοι μωαμεθανοί  ερχόντουσαν στις θρησκευτικές γιορτές τις δικές μας  και γίνονταν μέτοχοι της δικής μας χαράς. Και ο ορθόδοξος λαός μας πήγαινε στις δικές τους γιορτές. Οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι είναι ανοικτόμυαλοι άνθρωποι.

-Πως βλέπεται την προεκλογική εκστρατεία;

Νομίζω πως δεν υπάρχει διαφορά από τις άλλες. Εκείνο που θα παίξει ρόλο είναι μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Πιστεύω ότι η αριστερά επειδή είχε τη διακυβέρνηση του τόπου τα τελευταία 5 χρόνια με την πολιτική που άσκησε δεν έχει δυνατότητες να κερδίσει.

-Ποιος πιστεύεται ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος;

Πιστεύω πως θα είναι ο κ Αναστασιάδης. Και οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο, μετά  και την στήριξη του από το ΔΗ.ΚΟ. Έχουν μια σχετική μειοψηφία που πιθανόν να μην υπάρξουν ούτε δύο γύροι. Μπορεί να βγει και από τον πρώτο γύρο.

-Ποια είναι τα στοιχεία της προσωπικότητας του κ Αναστασιάδη  που 
σας κάνουν να πιστεύεται ότι θα είναι ικανός πρόεδρος για την Κύπρο;

ΑΠ. Πιστεύω ότι οι θέσεις που παρουσιάζει σήμερα είναι σωστές. Είναι θέσεις που έχουμε κι εμείς. Πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πορεία αλλά πρέπει να προσέξει και την υστεροφημία του. Πιστεύω πως θα εργαστεί και θα δώσει όλο τον καλό εαυτό του να υπηρετήσει αυτόν τον τόπο, τον λαό. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να μείνει στην ιστορία ως θετικός παράγοντας. Ένα δεύτερο, είναι η λύση του κυπριακού. Δεν εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται από την Τουρκία. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας τούρκος πρωθυπουργός  ο οποίος έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Οραματίζεται έως το 2022, που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της Νέας Τουρκικής Δημοκρατίας να δημιουργήσει μια υπερδύναμη.  Λέει ότι η Τουρκία θα είναι έως τότε, 100 εκατομμυρίων πολιτών, θα είναι υπερδύναμη. Είναι ήδη μέσα στου G20 και φιλοδοξεί έως το ΄22 να είναι μέσα στους  πρώτους δέκα και πολύ πιο μπροστά. Έχει τον τρίτο στρατό αριθμητικά παγκοσμίως. Μεσουρανεί. Πως θα δεχθεί να δώσει μια δημοκρατική λύση που θέλουμε κι εμείς. Μια λύση βιώσιμη;

-Βλέπεται το Κυπριακό ζήτημα να «παγώνει» προς το παρόν και να ξανά ανοίγει
 κάποια χρόνια αργότερα;

Πιστεύω ότι ώριμα θα πράξει η νέα κυβέρνηση και να μην αρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις προς λύση.  Άλλωστε, έχουν ήδη αποτελματωθεί. Να ασχοληθεί πρωτίστως  με την οικονομική κρίση και κατά δεύτερο με το εθνικό θέμα γιατί όπως είπα, δεν εξαρτάται από εμάς. Και πρέπει ο νέος πρόεδρος να είναι προσεκτικός. Οι συνομιλίες τα τελευταία χρόνια είχαν ως βάση την Ομοσπονδία, όμως οι τούρκοι δεν συζητούσαν για ομοσπονδία αλλά για δύο ξεχωριστά κράτη. Ο κ Ερντογάν πολλές φορές το τόνισε κι απορούσα, εγώ που δεν είμαι πολιτικός  και δεν ξέρω πολλά πράγματα.  Γιατί συζητούμε αφού οι τούρκοι θέλουν δύο κράτη. Θέλουν Συνομοσπονδία και  κάτι χειρότερο από την Συνομοσπονδία.  Όταν είπα «καλύτερα ας μείνουμε στην παρούσα κατάσταση γιατί οι συνομιλίες θα φέρουν κάτι χειρότερο»  με κατηγόρησαν ότι θέλω διχοτόμηση. Ούτε θέλω, ούτε πιστεύω στη διχοτόμηση.  Αλλά αν θα κάνω μια κατάσταση χειρότερη από την παρούσα γιατί να μην αφήσω τα πράγματα ως έχουν. Η νόμιμη κυβέρνηση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που εκφράζουμε εμείς. Από εκεί είναι ψευδοκράτος και θα παραμείνει ψευδοκράτος.

-Δεν πιστεύετε ότι δόθηκαν ευκαιρίες επίλυσης του θέματος, όταν η Κύπρος 
ήταν οικονομικά δυνατή και τις χάσατε;

Ποτέ δεν δόθηκε στο λαό μας ευκαιρία για λύση που να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Ούτε όταν ήμασταν αποικία των βρετανών, ούτε μετά στις προσεγγίσεις με τους τούρκους. Όσοι λένε ότι δόθηκαν ευκαιρίες και δεν τις αξιοποιήσαμε να μου επιτραπεί να πω πως εθελοτυφλούν και δεν ξέρουν τι εστί κυπριακό πρόβλημα. Απέναντι έχουμε τους τούρκους που ξέρουν καλά τη θέλουν και έχουν ένα σχεδιασμό μπροστά τους ενός αιώνα. Εμείς είμαστε πολύ κοντόφθαλμοι.

-Μακαριότατε, έχετε επισκεφθεί ποτέ τα κατεχόμενα;

Έκανα το λάθος δυστυχώς πριν από δύο χρόνια. Με κορόιδεψε ο κ Ερογλου λέγοντας μου ότι πηγαίνοντας στον Απόστολο Ανδρέα, θα ξεκινούσε αμέσως η συντήρηση της Μονής. Πήγα, αλλά δύο χρόνια μετά η συντήρηση του Απόστολου Ανδρέα, που ήταν το πρώτο προσκύνημα στην Κύπρο μαζί με την Μονή Κύκου, δεν έχει γίνει.

-Ποια είναι η σχέση σας με τον Μητροπολίτη Κύκκου;

Είναι αδερφικές με όλους τους Μητροπολίτες, ιδιαίτερα με τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας. Δεν έχω καμία διαφορά. Δεν έχουμε να μοιράσουμε κάτι για να τσακωνόμαστε στη μοιρασιά.

-Υπάρχουν πληροφορίες για μυστικές συναντήσεις  στη διάρκεια της προεκλογικής
 εκστρατείας με σκοπό, να ενισχυθεί η υποψηφιότητα του κ Λιλλήκα. Ποια είναι η 
άποψή σας;


Προσωπικά εγώ, έχω συναντηθεί με όλους. Κι αυτό είναι θετικό. Λέω χαρακτηριστικά ότι ο 21oς αιώνας είναι ο αιώνας του διαλόγου.  Με το να υπάρχει απόσταση του ενός από τον άλλο δεν πετυχαίνουμε κάτι. Και να διαφωνούμε οφείλουμε να διαλεγόμεθα. Να ζυγίζουμε τα πράγματα, να βρίσκουμε την χρυσή τομή και να προχωρούμε.


-Στη διάρκεια της  πολιτικής πορείας του ο κ Λιλήκας έχει περάσει  από
 διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Θεωρείται ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά 
τους ψηφοφόρους;

ΑΠ. Δεν νομίζω. Ο Λιλλήκας είναι ένας νέος άνθρωπος, μορφωμένος, έχει νεύρο να διευθύνει, αλλά δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από κόμματα.  Και τα κόμματα του κεντρώου χώρου δεν τον υποστήριξαν. Κατέβηκε μόνος του. Τελευταία τον στηρίζει η ΕΔΕΚ που όμως είναι μικρό κόμμα μόλις 8%, και δεν νομίζω ότι μπορεί να του δώσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. Βέβαια, δεν ξέρει κανείς τι βγάζει η κάλπη. Έχουμε ακόμη 4-5 μήνες, διάστημα στο οποίο τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Αυτός που φαίνεται ωστόσο να προηγείται είναι ο κ Αναστασιάδης.

-Μακαριότατε ισχύουν οι πληροφορίες ότι είστε θετικά προσκείμενος στο
 πρόσωπο του κ Ομήρου, του σημερινού Προέδρου της Βουλής, σε σχέση
 με τον κ Καρογιάν;

Αυτά δεν ισχύουν. Το να έχει κάποιος το θάρρος της γνώμης του, να λέει το λάθος του άλλου δεν σημαίνει ότι απαξιεί, ή εχθρεύεται ή απορρίπτει κάποιον άλλο. Του λέω το λάθος του. Είχαμε διαφωνίες με τον κ Καρογιάν αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε σε διάσταση ή το περιβάλλον είναι.Αν ο κ Ομήρου κάνει αύριο κάτι δεν θα διστάσω να του το πω.  Και αν κάνω εγώ κάποιο λάθος δεν θα μου κακοφανεί αν ο κ Καρογιάν ή ο κ Ομήρου μου το πουν.

Είστε μια έντονη προσωπικότητα που λέτε την άποψή σας για την πολιτική 
και τους πολιτικούς δημοσίως. Πιστεύετε ότι ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου 
τo επιτρέπει αυτό;

Έχουμε εθνικό πρόβλημα στην Κύπρο. Αν ήμουν Αρχιεπίσκοπος στην Αμερική ή τη Βρετανία δεν θα με ενδιέφερε, γιατί έχει ήρεμο πολιτικό βίο και δεν κινδυνεύει. Εμείς εδώ κινδυνεύουμε. Κι έχω δηλώσει πολλές φορές πως η εκκλησία θα παραμείνει εδώ, δεν θα φύγει ποτέ.Αν όμως έρθουν δύσκολες ημέρες το ποίμνιο μας, ο λαός μας θα φύγει. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι εκεί, ο πληθυσμός όμως έφυγε για να βρει καλύτερη ζωή. Το Πατριαρχείο είναι κάτω από τη μπότα του μουσουλμάνου και κλαίει τη μοίρα του, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τώρα πρέπει να πάρω θέση, που μπορώ να φέρω αποτέλεσμα, γιατί αν έρθει το κακό θα κλαίω τη μοίρα μου.

Υπάρχουν σκέψεις από πλευράς της Κυπριακής εκκλησίας να παρέχει 
οικονομική βοήθεια στο κράτος ;

Αυτά είναι ουτοπίες. Η εκκλησία δεν έχει τέτοια εισοδήματα που να μπορεί να χρηματοδοτήσει το κράτος. Μπορεί να έχει μεγάλη περιουσία αλλά ποτέ δεν έχει ρευστό. Ότι πιάσει το ξοδεύει αμέσως διότι εργάζεται σε πολλούς τομείς και πολλά επίπεδα. Δεν αφήνουμε χρήματα κοντά μας. Το κράτος το βοηθάμε έμμεσα μέσω της καταβολής του ΦΠΑ. Προχθές κάναμε μια πώληση από την οποία το κράτος έλαβε μισό εκατομμύριο ευρώ έμμεσα. Και μας κατηγορούν ότι δεν δίνουμε τους φόρους. Αυτό είναι ψευδές. Το κράτος παίρνει αρκετά εκατομμύρια το χρόνο από την εκκλησία, από τις δοσοληψίες που κάνει η εκκλησία με το κοινό.  Χθες είχαμε μια αντιπροσωπία Κοπτών της Αιγύπτου που ήθελαν να αγοράσουν μια έκταση.  Εάν τελεσφορήσει αυτή η συζήτηση θα κάνουμε μια πώληση γύρω στα 60 εκατομμύρια. Το 20% αυτών  θα πάει στην κυβέρνηση.

-Πως καταφέρατε να κρατήσετε τόσο ισχυρή την Εκκλησία της Κύπρου;

Είμαστε μέσα στο λαό και κρατάμε το σφυγμό. Η δύναμη της εκκλησίας είναι ο λαός. Βεβαίως έχουμε αξιοποιήσει και ένα μέρος της περιουσίας μας και είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι. Δεν εξαρτόμαστε από το κράτος.Στην Ελλάδα τους  Μητροπολίτες τους πληρώνει το κράτος, εδώ πληρώνονται από την εκκλησία. Υπάρχει μια ανεξαρτησία και όταν δεν έχεις από πάνω σου κάποιον να σε πιέζει , πιο εύκολα έρχεσαι σε επαφή με το λαό ο οποίος σε σέβεται. Υπάρχει παράλληλα και ένα ενδιαφέρον από την εκκλησία.Πριν από την οικονομική κρίση η Αρχιεπισκοπή, ανεξάρτητα από τις Μητροπόλεις και τα Μοναστήρια, έδινε 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τους φτωχούς, τους αρρώστους και τους φοιτητές. Καταλαβαίνεται ότι όταν συμπαρασταθείς σ’ ένα παιδί που θέλει να σπουδάσει και εάν δεν ήταν η εκκλησία δεν θα σπούδασε, αυτό το παιδί δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Ούτε η οικογένεια του. Το ίδιο συνέβαινε και σε θέματα υγείας. Για να μεταβούν στο εξωτερικό, την Αγγλία, τη Γερμανία ή αλλού έπαιρναν ένα σεβαστό ποσό. Ο λαός αγαπά, σέβεται και υποστηρίζει την εκκλησία. Φυσικά υπάρχουν και οι εχθροί. Πολλοί μας υβρίζουν, δεν μας θέλουν.

-Ποιοι είναι αυτοί;

Ένα μέρος είναι και συνάδελφοι σας από τα ΜΜΕ. Είναι ένας δημοσιογράφος στην εφημερίδα  «Πολίτης» που με βρίζει από πρωίαν έως εσπέραν. Δεν δίνω σημασία. Έχουμε δημοκρατία και ελευθερία λόγου και μπορούν να λένε ότι θέλουν. Δεν με πειράζει.

-Έχει επηρεαστεί η εκκλησία από την κρίση; Πως αντιμετωπίζεται το θέμα;
Χάσαμε το 60% του εισοδήματος μας αλλά δεν θα πεινάσει κανείς. Πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα βγούμε από τις δυσκολίες. Μόνο η Αρχιεπισκοπή έπαιρνε 9,5 εκατομμύρια από τις τράπεζες. Αυτό το ποσό το χάσαμε. Έχουμε χάσει από διαμερίσματα, καταστήματα, ακόμη και τα ξενοδοχεία. Βρήκαν την αφορμή και ζητούν εκπτώσεις γιατί δυσκολεύονται να μας πληρώσουν. Ο κόσμος έχει δυσκολίες, αν έχει κάποια λεφτά τα κρατά να δει παρακάτω τι θα γίνει. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες.Προχθές θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα στο λαό μας  και στους κληρικούς μας. Συνήλθε η Σύνοδος και δεχθήκαμε μειώσεις  25% στις αμοιβές μας και δεν θα πάρουμε ούτε τον 13 μισθό. Δεν θα πεινάσει κανείς από μας. Πρέπει να δουν οι κληρικοί και οι υπάλληλοι μας ότι οι μισθοί θα συρρικνωθούν για να περάσουμε τις άσχημες ημέρες.Εγώ πάντοτε είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπερβούμε τις δυσκολίες. 

Είμεθα μικρό κράτος. Βέβαια εύκολα πάει κάτω, όπως λέω τον τελευταίο καιρό, αλλά και εύκολα πάει πάνω. Με μια λελογισμένη διοίκηση πιστεύω ότι θα πάμε πάνω.