05 Οκτωβρίου, 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΚΟΥΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟ



Σας ευχαριστώ που ασχολείστε με την ασημαντότητά μου, αλλά αυτά που μου αποδίδετε είναι απολύτως ανακριβή. Κατ´ αρχήν να σας ενημερώσω ότι δεν είμαι ο συντάκτης του κειμένου που αναδημοσιεύσατε από το "Παρόν". Έχω σταματήσει να γράφω στη συγκεκριμένη εφημερίδα από το 2008. Ο μόνος χώρος στον οποίο διοχετεύω τις ανησυχίες μου και τους προβληματισμούς μου, σε ό, τι αφορά την Εκκλησία μας, είναι η ιστοσελίδα την οποία διατηρώ εδώ και ένα χρόνο υπό τον τίτλο "ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ".

Παρακαλώ πολύ την επομένη φορά που θα ασχοληθείτε με μένα ,να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις παραπάνω πληροφορίες! Πάντως να ξέρετε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είτε έχει εμένα στο πλευρό του είτε όχι, το σύστημα της Εκκλησίας μας είναι μορφοποιημένο με τέτοιο τρόπο ώστε ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος - και όχι μόνον ο νυν κ. Ιερώνυμος -- να εκλέγει πάντα τους εκλεκτούς του!

Οι απόψεις σας για τον τεθνεώτα μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, υποτιμούν την νοημοσύνη μας και αδικούν έναν σπουδαίο Αρχιεπίσκοπο ο οποίος είχε μεγάλο όραμα για την Εκκλησία που υπηρέτησε από παιδί και υπήρξε σπουδαίος Πρωθιεράρχης! Ακόμη και οι εχθροί του ομολογούν σήμερα πώς αν ζούσε , η πορεία όχι μόνον της Εκκλησίας μας, αλλά και της χώρας μας, θα ήταν διαφορετική!

Οι φραστικοί χαρακτηρισμοί σας για συνεργάτες του νύν Αρχιεπισκόπου οι οποίοι κατέχουν νευραλγικές θέσεις στην Εκκλησία μας, αδικούν τα πρόσωπα που χαρακτηρίζετε, σχεδόν τα υβρίζετε, δεδομένου ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από τον Αρχιεπίσκοπο και υλοποιούνται από τους συνεργάτες του, οι οποίοι όπως είναι φυσικό ζούν με την προοπτική μίας προαγωγής, όπως θα έκανε κάθε υγιιώς σκεφτόμενος άνθρωπος!

Άλλωστε ο Γεροντικός λόγος -- "Επισκοπής τις ορέγεται; Ωραίου έργου επιθυμεί ", ειπώθηκε και γράφτηκε για τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία! 

Καλή δύναμη στο έργο σας!

Διατελώ

Μετά τιμής
Σωτήρης Μ. Τζούμας



ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Σ.τ.Ι ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι.Μ.ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Ι.Μ.ΙΕΡΙΣΣΟΥ


Νέος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης εξελέγη 
ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Τσιρίγκας με 56 ψήφους.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος
 συγκέντρωσε 18 ψήφους.


Νέος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου 
εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Αθανασόπουλος 
ο οποίος συγκέντρωσε  40 ψήφους.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ριγανάς
συγκέντρωσε 20 ψήφους 

 Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Αρχιερέων 
θα τελεσθούν ως εξής:



Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών, θα τελεσθεί η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και

την Κυριακή 7 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, θα τελεσθεί η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.
 

ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΖΗΓΡΑ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ. «ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΤΡΕΛΑ ΠΟΣΑ Ο ΣΜΠΩΚΟΣ»!

Τα νέα επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν από τις συμπληρωματικές απολογίες των συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου (του Νίκου Ζήγρα και της Ευφροσύνης Λαμπροπούλου) και το γεγονός ότι συνέστησε και συμμετείχε στην ομάδα που «ξέπλυνε» βρόμικο χρήμα με υποδομή στο εξωτερικό, από «ωφελήματα» από εξοπλιστικά προγράμματα, οδήγησαν στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Γιάννη Σμπώκου πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής αποδίδει στο ένταλμα σύλληψης στον Γιάννη Σμπώκο ότι «συνέστησε και συμμετείχε σε οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ανέπτυξε διαρκείς δεσμούς στην αλλοδαπή».

Οπως επισημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «μέσω της οργάνωσης αυτής, επιχείρησε σειρά συναλλαγών σε διάφορους χρηματοπιστωτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χρησιμοποίησε περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και διάφορα ενδιάμεσα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα της δωροδοκίας στην Ελλάδα». Ετσι, κατά τον ανακριτή, «έχει δημιουργηθεί η υποδομή για τη διαφυγή του στο εξωτερικό». Παράλληλα γίνεται επίκληση στα νέα - επιβαρυντικά στοιχεία από τις συμπληρωματικές απολογίες, τα οποία κατά τον κ. Μαλλή «μπορεί να εκληφθούν από αυτόν ως ικανά να τον στείλουν στη φυλακή, στοιχεία τα οποία διαρρέουν πλέον στον Τύπο».

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε χθες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αρχικά στο κτίριο 16, για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης και στη συνέχεια ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα. Κατά την αποχώρησή του από το γραφείο του ανακριτή είπε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους: «Είμαι αθώος, ό,τι έχω να πω θα το πω στον ανακριτή». Ο Γιάννης Σμπώκος θα παραμείνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ως την απολογία του τη Δευτέρα.

Παράλληλα διατάχθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κατείχε νόμιμα δύο όπλα που κατασχέθηκαν από την Αστυνομία στο σπίτι. Για το ένα από τα δύο φέρεται ότι είχε λήξει η άδειά του το 2011, ενώ αναζητείται ένα τρίτο όπλο, το οποίο ο κ. Σμπώκος κατέχει νόμιμα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Εν τω μεταξύ, ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή κ. Μαλλή ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρίας P και A Investments, ο οποίος είχε αποβιώσει από το 2002.

«ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ» ΜΗΧΑΝΕΣ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

«Θα προκαλέσετε παγκόσμιο πόλεμο με αυτή την απόφαση»! Ο ηγέτης του κόμματος CHP Muharrem İnce επέκρινε σε έντονους τόνους την άδεια της τουρκικής βουλής για εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος λέγοντας πως αυτό θα οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. «Η απόφαση αυτή δεν έχει όρια» είπε ο İnce «Θα προκαλέσετε παγκόσμιο πόλεμο με αυτή», συμπλήρωσε σε έντονο ύφος. Επιπρόσθετα ο İnce είπε για τη διαδικασία της ψηφοφορίας: «Γιατί πρέπει να κρύψετε από τον τουρκικό λαό αυτό που συνέβη σήμερα εδώ; Θα είναι τα παιδιά σας που θα πάνε στο πόλεμο; Ο λαός δεν πρόκειται να μάθει τους λόγους που στείλατε τα παιδιά του στον πόλεμο» είπε και αυτό το τόνισε κυρίως, γιατί αποφασίστηκε η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. 

«Αλλά ούτε και τα όρια της απόφασης δεν είναι ξεκάθαρα. Πήρατε μια απόφαση καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις επέμβουν σε ξένες χώρες.  Ποιες είναι αυτές οι χώρες;» συμπλήρωσε ο αρχηγός του κόμματος CHP. Από την πλευρά του ο Nurettin Canikli από το κυβερνητικό κόμμα AKP  απάντησε: «Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποια πλευρά είναι. Τάσσεστε υπέρ της Τουρκίας ή με τον σκληρό al-Assad; Τάσσεστε με τον Al-Assad που βομβαρδίζει όλους του ανθρώπους ανεξάρτητα τι ηλικία έχουν; Εσείς πρέπει να αποφασίσετε. Ο Σύρος υπουργός είπε: «το κάναμε και απολογούμαστε για αυτό», αλλά κάποιος άλλος είπε ότι «όχι η Συρία δεν το έκανε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατέψουμε τη χώρα μας».

«Λευκή επιταγή» για επέμβαση σε… ξένες χώρες

Αυτό που πρέπει να προσέχει πολύ κάποιος στον τουρκικό πολιτικό βίο, είναι τον άριστα και διπλωματικά «χτενισμένο» λόγο που χρησιμοποιούν. Η Βουλή της Τουρκίας δεν έδωσε άδεια για εισβολή μόνο στη Συρία αφού δεν κατονομάζεται, αλλά έδωσε εν λευκώ άδεια εισβολής σε… ξένες χώρες κατά το δοκούν! Το κείμενο της απόφασης κατά πλειοψηφία της τουρκικής βουλής: «Η αρνητική επίπτωση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία στην εθνική μας ασφάλεια όπως και στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια διαπιστώνεται ότι αυξάνεται. Ως μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες πραγματοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου επιθετικές ενέργειες έχουν γίνει εναντίον εδαφών της χώρας μας. Αυτές οι επιχειρήσεις συνεχίζονται παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες από την πλευρά μας. 

Επιθετικές κινήσεις οι οποίες κατευθύνονται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας βρίσκονται στο κατώφλι μιας ένοπλης επίθεσης. Η κατάσταση έφτασε σε ένα σημείο το οποίο παρουσιάζει σοβαρές απειλές και κίνδυνο στην εθνική μας ασφάλεια. Κατόπιν των ανωτέρω, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να δράσουμε αστραπιαία και να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις έναντι σε κάθε επιπρόσθετο κίνδυνο και απειλή η οποία μπορεί να κατευθυνθεί εναντίον της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με την προϋπόθεση ότι η έκταση, η ποσότητα και ο χρόνος θα προσδιοριστούν και αποφασιστούν από την κυβέρνηση, καταθέτουμε σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος άδεια διάρκειας ενός έτους για να πραγματοποιήσουμε τις κατάλληλες προετοιμασίες αποστολής τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες και η άδεια αυτή έχει δεσμευτικό χαρακτήρα σύμφωνα με τις αιτιώδεις αρχές οι οποίες θα καθοριστούν από την κυβέρνηση». 

Το σημείο που αφορά το «ξένες χώρες» θεωρείται πως περιλαμβάνει και το Ιράκ μετά την απαίτηση του κράτους να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από τα βόρεια εδάφη της χώρας, όπου ως γνωστόν δρουν ομάδες Κούρδων ανταρτών.

Το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών και οι σημερινές εξελίξεις Η εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει, πως την περασμένη διεξήχθησαν μυστικές συναντήσεις  στην Κων/πολη μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων  και Σύρων αντιφρονούντων. Λέγεται πως εδώ και μήνες υπάρχει μεγάλη λαθραία εισαγωγή όπλων μέσω των συνόρων της Ιορδανίας, και όλα δείχνουν πως η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα όμως βλέπουμε την κλιμάκωση αυτής της εξέλιξης, με την είσοδο στη χώρα «εθελοντών». Η Μόσχα εντωμεταξύ αντέδρασε, υπονοώντας πως ίσως προμηθεύσει με όπλα το συριακό καθεστώς. Αποκάλεσε δε το εμπάργκο όπλων στην Συρία ως «άδικο» μέτρο. Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα αποστείλει ναυτική δύναμη στη συριακή ναυτική βάση Tartus της ανατολικής Μεσογείου, κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και κάλεσε «κανείς να μην εκμεταλλευτεί αυτό το ατυχές γεγονός στην Τουρκοσυριακή μεθόριο». 

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Biden θα επισκεφτεί την Άγκυρα αύριο και μεθαύριο. Αυτό αποτελεί και έμπρακτη πλέον ένδειξη πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Τουρκία στις αποφάσεις της. Πολλοί Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση του εξαπέλυσε τη νύχτα το πυροβολικό του τουρκικού στρατού εναντίον θέσεων εντός της Συρίας σε αντίποινα για την πτώση συριακού όλμου στο τουρκικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η οργάνωση ανέφερε ότι οι χθεσινοβραδινές τουρκικές επιθέσεις είχαν στόχο την περιοχή Ρασμ αλ - Γάζαλ κοντά στο Τελ Αμπιάντ, όπου τα συριακά στρατεύματα έχουν βάσεις πυροβολικού. Σύμφωνα με τον Ράμι αλ - Ιντλίμπι, Σύρο ακτιβιστή στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, τουλάχιστον πέντε Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 15 τραυματίστηκαν κατά την τουρκική επίθεση. 

Λίγες ώρες μετά την επίθεση χθες τη νύχτα, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή του με τους πιο στενούς συμβούλους του ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός, σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον του τουρκικού εδάφους κατά την οποία σκοτώθηκαν μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της, βομβάρδισε πολλούς «στόχους» στο συριακό έδαφος, τους οποίους δεν κατονόμασε. Πάντως, ο τουρκικός Στρατός προχώρησε και νωρίς το πρωί σε «σφυροκόπημα» προκαθορισμένων Συριακών θέσεων, ενώ συνεχίζεται αμείωτα η κάθοδος τεράστιου όγκου στρατευμάτων, βαρέων πυροβόλων και τεθωρακισμένων στα σύνορα. 

Πάντως, ο τουρκικός Στρατός προχώρησε και νωρίς το πρωί σε «σφυροκόπημα» προκαθορισμένων Συριακών θέσεων, ενώ συνεχίζεται αμείωτα η κάθοδος τεράστιου όγκου στρατευμάτων, βαρέων πυροβόλων και τεθωρακισμένων στα σύνορα.