04 Οκτωβρίου, 2012

TA 31 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗN ΕΙΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Σήμερα συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ημέρα 
της χειροτονίας εις Επίσκοπον του Μακαριωτάτου 
Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των Θεσμών, αλλά και των ανθρώπων, που πρέπει κανείς να κοντοστέκεται, να αποτιμά τα συντελεσθέντα, να αναζητά τα αναγκαία και να αναπολεί τα σπουδαία και σημαντικά γεγονότα στο διάβα της ζωής.

Ο Αρχιμανδρίτης τότε π. Ιερώνυμος Λιάπης την 4ην Οκτωβρίου 1981, εις επιβράβευσιν των υπηρεσιών του προς την Εκκλησία ως Πρωτοσυγκέλου στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας πρωτίστως και δευτερευόντως ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου εξελέγη και ετοποθετήθη, Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ.

Ανέλαβε τότε την διαποίμανσιν της Επαρχίας του, εργαζόμενος πάντα με ζήλο και αυταπάρνηση, διαδεχόμενος τον τότε παραιτηθέντα Πνευματικό του Πατέρα Γέροντα Νικόδημο.

Η εκκλησιαστική και η εν γένει δραστηριότητα του νέου τότε Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου υπήρξε αδιάκοπος και καρποφόρος. Κατανοών πάντοτε μέχρι και σήμερα ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνον θεωρία  αλλά ζωή και πράξεις, μετέβαλε την χριστιανικήν διδασκαλίαν εις έργα ευποιΐας και φιλανθρωπίας.

Στην διάρκεια της διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας αναπαλαίωσε και επάνδρωσε έξι ανδρώες Ιερές Μονές και δεκαεπτά γυναικείες. Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές  Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας και Ιερουσαλήμ καθώς και του εξωκλησίου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λουκισίων.

Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας Θήβα, Στεγών Ηλικιωμένων Θήβα, Λιβαδειά, Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων Λιβαδειά, Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού Λιβαδειά, του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά Λιβαδειά, Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών μεταναστών Θήβα, Συμβουλευτικών Σταθμών στη Θήβα, Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών Ζάλτσα - Ιερά Μονή Λυκούρεση.

Στην Μητρόπολη Λιβαδειάς εφρόντιζε πάντα για τη δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων και κέντρων νεότητας στις περισσότερες ενορίες, καθώς οργάνωσε και πρότυπη κατασκηνωτική εγκατάσταση στον Παρνασσό.

Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Durham και Cambridge.

Πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών, το οποίο λειτουργεί στα Οινόφυτα.

Επίσης με επίπονους αγώνες  και συνεχή πιεστικά διαβήματα προς την τότε κρατική ηγεσία και τους τοπικούς  άρχοντες προσπάθησε και πέτυχε με την βοήθεια Κλήρου και λαού της Επαρχίας του τότε την απομάκρυνση του Κέντρου των Μαρτύρων του Ιεχωβά από την περιοχή του Ελαιώνα Θηβών.

Επροστάτευσε και διαχειρίστηκε επωφελώς τα κληροδοτήματα της Ι.Μ.Θ&Λ. Διετέλεσε πολλάκις μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των Συνοδικών Επιτροπών.

Το 1998 όταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ ενοσηλεύετο βαριά στο Νοσοκομείο Λαϊκό και το τέλος ήταν προ των πυλών, τότε μεγάλη μερίδα των Ιεραρχών επεσκέφθηκαν τον τότε Θηβών κ. Ιερώνυμο και του εζήτησαν να θέσει υποψηφιότητα για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, αλλά ως σώφρων Ιεράρχης με ταπεινότητα που τον διακρίνει πάντοτε απήντησε στους Αγίους αδελφούς του ότι: Αρχιεπίσκοπον έχομεν και είναι ντροπή να συζητάμε τέτοια πράγματα αυτή την ώρα.

Όταν εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ οι πιέσεις εντάθηκαν και εγγράφως, με αποκορύφωμα την διπρόσωπη όπως απεδείχθη εκ των υστέρων επιστολή του τότε Πειραιώς κ. Καλλινίκου.

Μια άλλη ομάδα Ιεραρχών που δεν έβλεπε με καλό μάτι όμως την ανάδειξη του Θηβών στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, έστησε την πλαστή υπόθεση των οικονομικών της Εκκλησίας με το κατασκευασμένο πόρισμα που όλοι γνωρίζουμε και έτσι έθεσαν σε ομηρία τον τότε Θηβών με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Με την πάροδο του χρόνου όμως, αναγνώρισαν το λάθος τους, αυτοί οι Αρχιερείς και οι ακολουθούντες αυτούς που κατασκεύασαν αυτό το Πόρισμα και την 7ην Φεβρουαρίου 2008 με την έμπρακτη μεταμέλειά τους ανέδειξαν τον από Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Η εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο αποτελεί άξια επιλογή και είμαστε βέβαιοι ότι θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες της Ορθοδοξίας.

Σε μια εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων και προσδοκιών που διαψεύδονται καθημερινά, χρειαζόμαστε τον παρηγορητικό του λόγο, την αγάπη του και την ενεργή στήριξη της εκκλησίας, που μετριάζει αδυναμίες και καθιστά τη διαδρομή του ανθρώπου λιγότερο επώδυνη, στόχο τον οποίον εκπληρώνει σήμερα με όλες του τις δυνάμεις ο Μακαριώτατος.

Το αναμφισβήτητο και πανάξιο πνευματικό του ανάστημα που συγκερνά την άνωθεν ευλογία με την αγάπη του λαού πιστεύουμε πως θα αποτελέσει στο μέλλον για την πατρίδα μας, μια φωτεινή και νηφάλια αναφορά για τον χριστιανικό μας βίο που έτσι ώστε θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της ίδιας της φυσιογνωμίας της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Η Αρχιεροσύνη του είναι παράδειγμα δημοκρατικής και φωτεινής καθοδήγησης, με διάλογο, πειθώ και αρμονική σύνθεση απόψεων.

Κατ’ αυτά τα 31 χρόνια υπήρξαν διάφορες οι ευθύνες, στις οποίες αποδείχθηκε ζηλωτής, διάκονος του Ευαγγελίου, και μεταξύ αυτών η Προεδρία του σήμερα στην Ιερά Σύνοδο κατά την οποία συντονίζει τις προσπάθειες, ώστε η ταλαιπωρία που συνδέεται με τις παρούσες δυσκολίες να φτάνει σε αίσιο πέρας.

Η ειλικρίνειά του, η σαφήνεια και το θάρρος της γνώμης του είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του, μιλά πάντοτε μετά παρρησίας χωρίς να δειλιάζει και βάζει πάντοτε πάνω από όλα τον Κύριο και το Ευαγγέλιο και απεχθάνεται τις κολακείες αλλά και τα χειροκροτήματα που δεν τον συγκινούν.

Η σημερινή ημέρα για όσους γνωρίζουν το Μακαριώτατο είναι αναμφίβολα γι’ αυτόν μεγάλη μέρα.

Γι’ αυτό εμείς από το Ιστολόγιό μας παρακαλούμε τον Πολυεύσπλαχνο Κύριο να συνεχίσει να τον κρατάει θαλερό και γενναιόδωρο εργάτη στον αμπελώνα του, για να ολοκληρώσει την καρποφορία του έργου που του έχει αναθέσει Εκείνος.

Μακαριώτατε, πολλά τα Έτη σας!  

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
Voiotosp.blospot.gr

REUTERS: ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΞΙΑΣ 600 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Στη μελέτη τριών Ελλήνων επιστημόνων σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης εκτιμώνται στα 3,5 τρισεκ. κυβικά μέτρα και ότι θα αποφέρουν στην Ελλάδα κρατικά έσοδα 599 δισ. δολαρίων σε 25 χρόνια, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η μελέτη των κυρίων Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού παρουσιάσθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μία πολύ συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε στο Reuters, ο κ. Κονοφάγος, του οποίου η εταιρεία ονόματι Flow Energy συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική που πρέπει να χαράξει ως προς την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και την κήρυξη της ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης παρουσιάζει μεγάλη γεωλογική ομοιότητα με το πλούσιο σε αέριο κοίτασμα Λεβιάθαν, όπου εντοπίσθηκαν οι πρόσφατες ανακαλύψεις της Κύπρου και του Ισραήλ και είναι εξαιρετικά πιθανόν να έχει αντίστοιχα αποθέματα. Η μελέτη εκτιμά ότι τα αποθέματα της περιοχής αυτής αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη για έξι χρόνια και αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Ο κ. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας ανέφερε ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το υπουργείο «έχει ξεκινήσει μια συστηματική διαδικασία για έρευνα, αποτίμηση και εντοπισμό του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, με την ανάθεση σεισμικών ερευνών σε ευρεία θαλάσσια περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος ανατέθηκαν πρόσφατα στη Νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) και θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα. Μετά την ολοκλήρωσή του και την επεξεργασία των δεδομένων η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πλήρη εικόνα για τον ενεργειακό πλούτο των περιοχών αυτών και θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση των «οικοπέδων» προκειμένου να πραγματοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις.  Άλλωστε κύκλοι της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές Υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς Υδρογονάνθρακες».

Οι ίδιες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι τα κοιτάσματα στον Πατραϊκό το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, που έχουν προκηρυχθεί για έρευνες, υπερβαίνουν τα 250 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευσή τους θα φθάσουν στα 10 δισ. ευρώ σε βάθος 20-30 ετών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την ώρα που η λίστα με τους 2.000 Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία έχει προκαλέσει αναταραχή, λόγω της μη αξιοποίησής της, έρχονται στο φως τα αποτελέσματα της αξιοποίησης μιας άλλης λίστας, εκείνης με τους 54.000 Έλληνες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 940 περιπτώσεις αποστολής εμβασμάτων, τα οποία υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 3 - 3,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν οι φορολογούμενοι που τα έβγαλαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις διασταυρώσεις.
   
Στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τις 14:00, πραγματοποιούν την Πέμπτη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την υποβαθμισμένη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και κατά των νέων μέτρων. Στις 12:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.
   
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, το ΚΚΕ, αντιδρώντας στα νέα επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στα Προπύλαια, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί σε πλατείες σε όλες τις γειτονιές της Αττικής. Συγκέντρωση στις 19:00 στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
   
Στο πλαίσιο του συντονισμού της δράσης των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατά των νέων επαπειλούμενων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Πέμπτης (12:00) στο υπουργείο Εργασίας.
   
Καμία διάθεση συμβιβασμού από την τρόικα σε ό,τι αφορά τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά τη σθεναρή αντίσταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι μέσα στο 2013 και να απολυθούν το 2014.

Κόσμος

 Για νεκρούς Σύρους στρατιώτες από τα τουρκικά αντίποινα στη συριακή οβίδα που σκότωσε πέντε πολίτες μιλούν τουρκικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις του τουρκικού πυροβολικού συνεχίζονται και το πρωί της Πέμπτης. Το τουρκικό πυροβολικό έχει προχωρήσει σε χτυπήματα στρατιωτικών στόχων μέσα στη Συρία στην πιο σοβαρή ανάφλεξη στη συροτουρκική μεθόριο από το ξεκίνημα του εμφυλίου, ενώ το ΝΑΤΟ να έχει προχωρήσει σε ισχυρή δήλωση υποστήριξης στην Άγκυρα -χωρίς πάντως να κάνει αναφορά στο δόγμα «συλλογικής άμυνας».
   
«Άμεση παύση των επιθετικών ενεργειών» της Συρίας σε βάρος της Τουρκίας απαίτησαν τα μέλη του ΝΑΤΟ σε έκτακτη νυχτερινή συνεδρίασή τους μετά την ανάφλεξη στα συροτουρκικά σύνορα, καταδικάζοντας έντονα σε κοινή τους δήλωση τη Δαμασκό και στηρίζοντας την Άγκυρα. Η Τουρκία είχε εν τω μεταξύ απαντήσει με βομβαρδισμούς στόχων στη Συρία, οι οποίοι σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση κατέληξαν στον θάνατο Σύρων στρατιωτών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση του ΝΑΤΟ δεν έγινε αναφορά στην αρχή «συλλογικής άμυνας» της Συμμαχίας.
   
Την ευκαιρία του πρώτου από τα τρία ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για το Λευκό Οίκο αξιοποίησε ο Μιτ Ρόμνεϊ, περνώντας στην επίθεση και «σκοράροντας» με τη συνολική του εικόνα -σε μία αναμέτρηση η οποία, πάντως, δεν έδωσε στιγμότυπα «νοκ-άουτ» ή δραματικών αντεγκλήσεων. Ένας καλύτερα προετοιμασμένος Ρόμνεϊ έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο να κρατήσει στάση άμυνας, με τον Ομπάμα να αποφεύγει παραδόξως να χρησιμοποιήσει τις μέχρι τώρα «γκάφες» του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
   
Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού στόχους μέσα στη Συρία το απόγευμα της Τετάρτης σε απάντηση στον βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πέντε μελών μίας οικογένειας. Έκτακτη σύνοδο των μελών του συγκάλεσε το ΝΑΤΟ για το βράδυ της Τετάρτης μετά από τουρκικό αίτημα και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 περί απειλής σε μέλη του. Η Συμμαχία ζήτησε από την Συρία να τερματιστούν οι επιθετικές πράξεις κατά της Τουρκίας και δήλωσε την συμπαράστασή της.
   
Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σπαταλώνται κάθε χρόνο από τους Αμερικανούς σε μικρές απολαύσεις, καμιά φορά όμως εντελώς περιττές ακόμα και σπατάλες που γίνονται χωρίς να το καταλαβαίνουν, επιβεβαιώνοντας την εικόνα μίας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το Business Insider εκτιμά ότι πάνω από 500 δισεκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο –ίσως μάλιστα και ακόμα περισσότερα γιατί τα στοιχεία δεν είναι εύκολα συγκρίσιμα– κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει τους πολίτες που βλέπουν (και στις ΗΠΑ) τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται.

Οικονομία

 Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης κατέληξε στο πακέτο μέτρων, το οποίο θα αποτελέσει την αντιπρόταση της Λευκωσίας στα μέτρα που έχει προτείνει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται περικοπές δαπανών και αύξηση των εσόδων κυρίως με νέες φορολογίες, που στο διάστημα 2013-2016 εκτιμάται ότι θα αποδώσουν γύρω στα 950 εκατ. ευρώ. Τα περιθώρια για τη συμφωνία με την τρόικα κινούνται σε στενά χρονοδιαγράμματα, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή οι όροι του μνημονίου θα πρέπει «κλείσουν» ώς τις 20 Οκτωβρίου.
   
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απηύθυνε χθες επίσημη έκκληση σε πολίτες και επιχειρήσεις να απευθύνονται σε αυτήν και να την ενημερώνουν σχετικά με τις εικαζόμενες παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Ανεξάρτητη Αρχή φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν στοιχεία περί εικαζόμενων παραβάσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είτε με τη μορφή παροχής πληροφοριών σχετικά με την αγορά, είτε με τη μορφή καταγγελίας.
   
Στα ιστορικά χαμηλά τους αναμένεται να κρατήσει η ΕΚΤ τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της στη Λιουμπλιάνα, έχοντας ήδη ανακοινώσει το νέο πρόγραμμά της για αγορές ομολόγων προς στήριξη των κρατών που αντιμετωπίζουν πιέσεις -με την «μπάλα» να παραμένει στο γήπεδο της Ισπανίας για το εάν θα υποβάλει αίτημα βοήθειας. Κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αναφέρει πρόσφατα πως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, που βρίσκεται στο 0,75%.

Αθλητισμός

 Παρά την δεύτερη ήττα του Ολυμπιακού στους ομίλους, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση και την προσπάθεια της ομάδας του στο Λονδίνο κόντρα στην Αρσεναλ, ενώ τόνισε τη σημασία του να έχει συνέχεια η καλή παρουσία της ομάδας του και στα επόμενα ματς. Αντίθετα, ο Λέαντρο Γκρέκο ήταν περισσότερο απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και δεν έκρυψε την πικρία του. Φουστέρ: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
   
Η Μονπελιέ απέσπασε ισοπαλία 2-2 και έναν βαθμό από τη Σάλκε στη Γερμανία παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με δέκα παίκτες στα τελευταία λεπτά. Η Μίλαν νίκησε 3-2 τη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, σ΄ένα συναρπαστικό ματς με ανατροπές, ενώ η Πόρτο επικράτησε με 1-0 της Παρί Σεν Ζερμέν. Η Ρεάλ Μαδρίτη πέρασε άνετα με 4-1 από την έδρα του Άγιαξ και πάει φουριόζα στο Clasico της Κυριακής, ενώ η Μάλαγα συνέτριψε με 3-0 την Άντερλεχτ εκτός έδρας. Τέλος, η Ντιναμό Κιέβου νίκησε 2-0 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και η Ντόρτμουντ πήρε τον βαθμό μετά το 1-1 με τη Σίτι στο Μάντσεστερ.
   
Ο Ολυμπιακός πάλεψε κόντρα στην Άρσεναλ και ενώ βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 42' από γκολ του Ζερβίνιο, κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Μήτρογλου στο 45'. Και ενώ στάθηκε καλά κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, τελικά ηττήθηκε με 3-1 στο «Emirates», αφού ο Ποντόλσκι στο 52' και ο Ράμσεϊ στο 90' διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Για μια ακόμη φορά, οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν τα αμυντικά λάθη τους, ενώ το «κακό» ολοκληρώθηκε με τον βαθμό (2-2) που τσίμπησε η Μονπελιέ από τη Σάλκε στη Γερμανία.



ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Την αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίκτορ Γκασπάρ. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών από οκτώ σε πέντε και την επιβολή έκτακτης εισφοράς 4% σε όλα τα εισοδήματα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στη χώρα τον Σεπτέμβριο, αποσύρθηκε η δυσανάλογη αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζόμενων.

Εν τω μεταξύ, η Λισαβόνα προχώρησε την Τετάρτη  στην ανταλλαγή κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 3,76 δισ. ευρώ. Με αυτή την ανταλλαγή ομολόγων, συρρικνώθηκε το χρέος που η Πορτογαλία έπρεπε να αποπληρώσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2013, αναφέρουν πηγές της κεντρικής τράπεζας στη Λισαβόνα. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατή η ανταλλαγή ποσοστού ανώτερου του 40% των πορτογαλικών ομολόγων που έληγαν το Σεπτέμβριο του 2013, κατά τις ίδιες πηγές.

Τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν απόδοση σχεδόν 9%, ένα απαγορευτικό κόστος δανεισμού. Σήμερα παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Λισαβόνα και το Πόρτο εξαιτίας απεργιακής κινητοποίησης, ενώ την ίδια ώρα ο πορτογαλικός Τύπος καλεί τους δανειστές της χώρας να χαλαρώσουν τους όρους του μνημονίου.