03 Οκτωβρίου, 2012

ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ; Ο Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ"!


Eδώ η λίστα, εκεί η λίστα, τελικά ποιος είχε την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι; Ο ... Ευάγγελος Βενιζέλος! Ναι, στην χώρα που συμβαίνουν όλα τα τρελά και τα απίστευτα η λίστα με τους Έλληνες "βασιλιάδες της φοροδιαφυγής", συνολικά 2000 άτομα περίπου, δεν υπήρχε στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών, ούτε στα χέρια του ΣΔΟΕ, αλλά στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος την είχε ... κρατήσει φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών!  Γιατί; Δεν το εξήγησε, αν και θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοιους είδους στοιχεία δεν τα παίρνουν σπίτι τους οι υπουργοί φαύγοντας από το υπουργείο.

Η υπόθεση αφορά την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία περιέχει 1.991 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης, την οποία εδώ και 18 μήνες δεν έχει δει κανένας. Η λίστα αυτή παραδόθηκε ιδιοχείρως από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτός την παρέδωσε στον Ι.Διώτη του ΣΔΟΕ και προφανώς αυτός την έδωσε στον διάδοχο του Γ.Παπακωνσταντίνου, Ε.Βενιζέλο καθώς τα στοιχεία ... τσούζουν και αφορούν το σύνολο, σχεδόν, της πολιτικής και οικονομικής ελιτ της χώρας!

Τώρα ο Ε.Βενιζέλος λέει ότι "Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά η λίστα, καθώς είναι προϊόν υποκλοπής"! Δηλαδή ξέρουμε τους απατεώνες που θησύρισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού και έκλεψαν το δημόσιο, αλλά "έχουμε νομικό πρόβλημα γιατί η λίστα είναι προϊόν κλοπής"! Και η Γερμανία που πλήρωσε 2,5 εκατ. ευρώ σε αυτούς που της παρέδωσαν ανάλογο CD με ονόματα Γερμανών φοροκλεπτών, γιατί δεν έχει νομικό πρόβλημα; .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έχει παραδώσει τη λίστα στην κυβέρνηση (η κυβέρνηση το αρνείται) και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητά του ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων. Σημείωσε, δε, ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα τείνει να εκθέσει διεθνώς (!) τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος τονίζει:

«Η δημόσια συζήτηση για την "περιβόητη" λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη "λίστας" με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.

Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο. Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό».

Και η Γερμανία που και συμφωνία έχει με την Ελβετία για φορολόγηση των καταθέσεων από Γερμανούς πολίτες και την λίστα αγόρασε (εμάς μας την έδωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ) γιατί δεν έχει "νομικό πρόβλημα"; Μήπως υπάρχει κάτι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το νέο αίτημα της τρόικας είναι να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2013 ακόμη 2 δισ. ευρώ μέτρα, πέραν των 7,8 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα κληθούν να υποστούν μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ μέσα σε μια χρονιά, την ώρα που το συνολικό πακέτο των μέτρων είναι 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 κι ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει θέμα επιμήκυνσης της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος. Πρόκειται για «παράλογες απαιτήσεις» σχολιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
    
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, το ΚΚΕ, αντιδρώντας στα νέα επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στα Προπύλαια. Τρεις συγκεντρώσεις οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη.
   
Η νέα μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί την μεγάλη απαίτηση της τρόικας στα εργασιακά. Μαζί με τη μείωση του κατώτατου μισθού και την περαιτέρω ευελιξία στον χρόνο εργασίας, το νέο «κούρεμα» στις αποζημιώσεις τέθηκε στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π.Τόμσεν υποστήριξε ότι «οι αποζημιώσεις στη χώρα μας είναι από τις πλέον υψηλές που ισχύουν στην Ευρώπη».
   
Μηχανοκίνητες πορείες σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι, η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όπως σημειώνεται, «αντικείμενο της αγωνιστικής παρέμβασης είναι να πάψει η ΚΕΔΕ να είναι θεατής στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
   
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η απεργία ανακοινώθηκε με αφορμή την έναρξη των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της Alpha Bank με την Credit Agricole για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας.

Κόσμος

Ορόσημο στη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τις εκλογές στη Γεωργία, τονίζοντας πως οι πολίτες απέδειξαν πως επιθυμούν μία «ειρηνική μετάβαση». Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες της Γεωργίας επιθυμούν την αλλαγή, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, κάλεσε τον ηττημένο Σαακασβίλι και τον δισεκατομμυριούχο ηγέτη της αντιπολίτευσης Ιβανισβίλι να εργαστούν σε ένα «πνεύμα εθνικής ενότητας».
   
Να επικεντρωθούν στην οικονομία κάλεσε την Κίνα και την Ιαπωνία η Κριστίν λαγκάρντ, ζητώντας να μην αφήσουν τη διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου στον Ειρηνικό «να αποσπάσει την προσοχή τους» από την επιδίωξη της στήριξης της διεθνούς ανάκαμψης εν όψει της ετήσιας συνεδρίασης του ΔΝΤ στο Τόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινεζικές τράπεζες ακύρωσαν συναντήσεις τους στο περιθώριο των εργασιών της συνεδρίασης στην ιαπωνική πρωτεύουσα με φόντο το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Να αντιστρέψει το κλίμα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Ομπάμα φαίνεται να παίρνει προβάδισμα στις κρίσιμες πολιτείες, θα προσπαθήσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ την Τετάρτη διεκδικώντας την «καρδιά» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Ο Ρόμνεϊ δεν καλείται μόνο να επανορθώσει τη ζημιά που έχουν κάνει οι δηλώσεις τους για τους μισούς Αμερικανούς «που θέλουν μόνο επιδόματα» αλλά και να πείσει ότι το οικονομικό του πρόγραμμα είναι πιο αξιόπιστο από εκείνο του Ομπάμα.
   
Δυναμική παρουσία από τα ξημερώματα της Κυριακής ζήτησε από τους υποστηρικτές του ο Ούγκο Τσάβες στα εκλογικά τμήματα, καλώντας τους σε εγερτήριο με «σάλπιγγες, καλό καφέ και σοκολάτα» για να υποστηρίξουν την εκλογική διαδικασία και να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους. Τα δύο στρατόπεδα που διεκδικούν την προεδρία της Βενεζουέλας, ο Τσάβες και απέναντί του ο 40χρονος Ενρίκε Καπρίλες, ετοιμάζονται για τις τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις τους πριν στηθούν οι κάλπες το Σαββατοκύριακο.
    
Ανακοινώσεις «για το πρόγραμμα στήριξης στην Πορτογαλία» θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ το απόγευμα της Τετάρτης, στις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει τουλάχιστον μέρος των ισοδύναμων μέτρων που θα πάρει η Λισαβόνα για την τήρηση των στόχων του μνημονίου μετά την απόσυρση της αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές.

Οικονομία

Το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, την πρόοδο που έχει καταγραφεί για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, τις παρεμβάσεις στην αγορανομική νομοθεσία και τις αλλαγές στην αδειοδότηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων παρουσιάζει αυτήν την ώρα στους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης.
   
Στη διαπραγματευτική ισχύ που αποκτά η Ελλάδα μέσα από τη δημοσιονομική προσαρμογή αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal, στο οποίο τονίζεται πως η διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τη ΕΕ και την ΕΚΤ εάν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ παραμείνει στα τραπέζι.
   
Κινήσεις για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένονται από τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στο προσεχές διάστημα. Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενδιαφέρουν και τα δύο πιστωτικά ιδρύματα που έκαστο διαθέτει ποσοστό 6% στο ΤΤ. Οι καταθέσεις ύψους 11 δισ. ευρώ που διατεθεί το Ταμιευτήριο είναι το μεγάλο θέλγητρο για τους δύο επενδυτές, ενώ κάποια εκ των ακινήτων της τράπεζας και το ευέλικτό του δίκτυο συγκαταλέγονται στα «ατού» της τράπεζας. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δύνανται να τελεσφορήσουν πριν τα τέλη Οκτωβρίου.

Αθλητισμός

Με το βλέμμα του στραμμένο και στη Γερμανία παίζει ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αρσεναλ. Στο άλλο ματς του ομίλου του Champions League η Σάλκε θα υποδεχθεί την Μονπελιέ με αποκλειστικό στόχο την νίκη, που θα την διατηρήσει επικεφαλής και ταυτόχρονα θα την καταστήσει φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
  
To πιο δύσκολο παιχνίδι στη φάση των ομίλων του Champions League δίνει ο Ολυμπιακός σήμερα (21:45) στο Λονδίνο. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν το φαβορί Αρσεναλ με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Ζαρντίμ δήλωσε ότι η ελληνικά ομάδα θέλει τη νίκη και για αυτό ζήτησε από τους πάικτες τους ένα πολύ δυνατό πρώτο 20λεπτο. Τζιμπούρ και Τοροσίδης είναι εκτός αποστολής, ενώ κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού πιθανότατα θα κάτσει ο Κάρολ και όχι ο Μέγερι.   

Με επιτυχία στέφθηκε η επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού στην οποία υποβλήθηκε ο Λουτσιάνο Γκαλέτι. Σύμφωνα με τη σύζυγό τού πρώην άσου τού Ολυμπιακού, το νεφρό λειτουργεί κανονικά και μάλιστα ο Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής εξέφρασε την επιθυμία να πάει για τρέξιμο, κάτι που φυσικά του απαγόρευσαν οι γιατροί.


ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ


Η κυβέρνηση συμφωνεί. ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν. ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της Υγείας του Έλληνα πολίτη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υιοθετηθεί η συνταγογράφηση φαρμάκων με μόνο κριτήριο τη δραστική και τη φτηνότερη τιμή. Η τρόικα, όμως, το χαβά της! Χωρίς καμία αιτιολόγηση, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, επιμένει στο αδιανόητο: Να συνταγογραφείται μόνο η δραστική, ο γιατρός να μην αναγράφει καν συγκεκριμένο φάρμακο πάνω στη συνταγή και να ταΐζουμε τον Έλληνα ασθενή με το φθηνότερο – και πλέον αμφιλεγόμενο ποιοτικά φάρμακο παγκοσμίως.

Η τρόικα, με μια συμπεριφορά κονκισταδόρα, δεν επιχειρηματολογεί καν για να δικαιολογήσει την – παντελώς αναιτιολόγητη επιμονή της στη δραστική ουσία. Δεν απαντά καν στα καταλυτικά επιχειρήματα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ (κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας, γιατροί, φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανία):  Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική, χωρίς καν να γράφει ο γιατρός επωνυμία συγκεκριμένου φαρμάκου στη συνταγή, θα οδηγήσει –υποχρεωτικά- όλους τους Ελληνες ασθενείς στο φθηνότερο ανώνυμο γενόσημο. Δε θα έχουμε άλλη επιλογή. Θα μας ταΐζουν, δηλαδή, φάρμακα που παράγονται σε τριτοκοσμικές χώρες (όπως η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Πακιστάν κ.α.), χωρίς ελέγχους και υπό αδιευκρίνιστες ποιοτικές συνθήκες. Τέτοια σκευάσματα, μάλιστα, έχουν συχνά απασχολήσει τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές του φαρμάκου, με σοβαρά προβλήματα, ακόμη και ανεπιθύμητων προσμίξεων!
   
Τα ανεξέλεγκτα αυτά ανώνυμα γενόσημα, που δεν υπόκεινται στους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους των ευρωπαϊκών και ελληνικών πρωτοτύπων και επώνυμων γενοσήμων, είναι –ουσιαστικά- φάρμακα «περίπου» ίδια με αυτό που πραγματικά θέλει να συνταγογραφήσει ο γιατρός. Δεν έχουν καν την ίδια τη δραστική ουσία σε ακριβώς ίδιο ποσοστό. Ετσι, αφού κάθε ασθένεια και κάθε ασθενής είναι απόλυτα ξεχωριστή περίπτωση (διαφορετικό ιστορικό, διαφορετικές συνθήκες κ.λπ.) τα ανώνυμα αυτά γενόσημα –mage in Bangladesh, για παράδειγμα…- είναι πολύ πιθανό είτε να μην θεραπεύουν την πάθηση, είτε και να προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
   
Σαν να μην έφτανε ότι ουσιαστικά η τρόικα παίζει με την Υγεία τη δική μας και των παιδιών μας, με την τουλάχιστον περίεργη εμμονή της στη δραστική, ούτε καν ο –υποτιθέμενος- στόχος της για μείωση των δημόσιων δαπανών δεν επιτυγχάνεται. Διότι, με τη δραστική θα επικρατήσουν πλήρως τα ανώνυμα γενόσημα που παράγονται στον Τρίτο Κόσμο, αφού –όταν το μόνο κριτήριο θα είναι η πάμφθηνη τιμή- τα ελληνικά επώνυμα και ποιοτικά γενόσημα δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν, καθώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι υποχρεωμένη να πληροί τα αυστηρά ευρωπαϊκά στάνταρ ποιότητας.

Ετσι, τα ελληνικά φάρμακα θα είναι ακριβότερα από τα πάμφθηνα και ποιοτικώς αμφιλεγόμενα τριτοκοσμικά και, νομοτελειακά, θα πεταχτούν έξω από τα φαρμακεία. Και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα κλείσει. Τα τριτοκοσμικά σκευάσματα των ξένων πολυεθνικών θα μονοπωλήσουν άμεσα την αγορά, αφού πια θα παίζουν χωρίς ανταγωνισμό. Και, βέβαια, οι ξένες πολυεθνικές – όταν θα παίζουν μόνες τους στην αγορά θα εκτοξεύσουν τις τιμές τους στα ύψη, πολλαπλασιάζοντας τελικά τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο!
   
Επιπλέον, το λουκέτο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις σε τρία ακόμη μέτωπα:

α) θα μείνουν στο δρόμο οι 20.000 οικογένειες που ζουν σήμερα από τον κλάδο,

β) οι νέοι Έλληνες επιστήμονες που θα απολυθούν θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και η χώρα μας θα χάσει πολύτιμο πνευματικό κεφάλαιο,

γ) ο κρατικός προϋπολογισμός – σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία θα επιβαρυνθεί με εκατομμύρια, από τα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας και την απώλεια εσόδων από τη φορολόγηση των υγιών μέχρι σήμερα επιχειρήσεων.

Πλέον, ακόμη και ο πιο καλόπιστος αδυνατεί να δικαιολογήσει την εμμονή της τρόικας σε ζητήματα που αποδεδειγμένα μόνο ζημία μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και στο ίδιο το –υποτιθέμενο- ζητούμενο των δανειστών μας, τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Πόσο μάλλον, αφού με τα μέχρι σήμερα μέτρα στον τομέα του φαρμάκου έχει ήδη προϋπολογιστεί ότι «πιάνουμε» το στόχο και η δαπάνη στο συγκεκριμένο κλάδο περιορίζεται σε ποσοστό πάνω από το 51%! Ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από όλους τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία.

Όταν, λοιπόν, ο στόχος περιορισμού της δαπάνης έχει ήδη καλυφθεί, όταν τα επιχειρήματα είναι αποστομωτικά, όταν είναι σαφές ότι τα μέτρα στα οποία επιμένουν οι ξένοι θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την Υγεία και τη ζωή του Έλληνα πολίτη, θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση αύξησης και όχι μείωσης της δημόσιας δαπάνης, θα αφήσουν 20.000 οικογένειες στο δρόμο και θα αφανίσουν έναν κλάδο που διεθνείς μελέτες έχουν αναδείξει ως ένα από τα τέσσερα «ανερχόμενα αστέρια» της ελληνικής οικονομίας στα οποία πρέπει να βασιστεί η έξοδος από την κρίση… Όταν συνδυάζονται όλα αυτά τα παράλογα… τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Αγνόησαν ακόμη και τη μεγάλη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τη φαρμακοβιομηχανία, βάσει της οποίας η τελευταία δέχτηκε να βάλει πλάτη για ακόμη μια φορά και να προχωρήσει σε σημαντικότατες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, ανακουφίζοντας τόσο τον κρατικό  κορβανά, όσο και τον Έλληνα πολίτη. Αλλά ούτε αυτό δε θέλουν, όπως αποδεικνύεται!

Όταν δεν υπάρχει λογική εξήγηση, όταν η εμμονή είναι αδικαιολόγητη, τότε όπως είπαμε –πολύ απλά- κάτι άλλο συμβαίνει. Και αυτό το άλλο είναι ύποπτό. Και αυτό το άλλο παραπέμπει στο χτεσινό δημοσίευμα του Spiegel, που ζητούσε –ακόμη και το ίδιο το γερμανικό περιοδικό!- τη διάλυση της τρόικας, γιατί παίζει περίεργα πολιτικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη για το συμπέρασμα του Spiegel από αυτά που συμβαίνουν με το φάρμακο στην Ελλάδα. Με βάση τα όσα περιγράψαμε και παραπάνω, άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Η τρόικα, είτε εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα πολυεθνικών που επιθυμούν να κλείσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να αλώσουν την αγορά, είτε χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο, αντιμετωπίζει το λαό της σαν αναλώσιμο: ανθρώπους που δεν νοιάζει την τρόικα ακόμη κι αν πεθάνουν (ακόμη κι αν πεθάνουμε), αρκεί να κάνουν αυτοί τα πειράματά τους και να τα εφαρμόσουν στην επόμενη χώρα που θα έχει την ατυχία να πέσει στα νύχια τους.

Ο,τι από τα δύο και να ισχύει, τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Μέχρι στιγμής, τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, όσο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν κρατήσει – απαρέγκλιτα στάση υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Έχουν βάλει μοναδική τους προτεραιότητα τη διασφάλιση της Υγείας, της δικής μας και των παιδιών μας, και – μπροστά στο υπέρτατο αγαθό- δεν έχουν υποχωρήσει σπιθαμή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. Οπως οφείλουν, δηλαδή.

Τώρα, όμως, που το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, στις διαπραγματεύσεις υπουργείου Υγείας και τρόικας (εξαιτίας της παράλογης εμμονής της τελευταίας), τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Σαμαράς έχει, ως σήμερα, σταθεί απολύτως στο ύψος των περιστάσεων και όλα δείχνουν ότι δε θα υποκύψει στις πιέσεις των ξένων, θυσιάζοντας την ίδια την Υγεία ενός ολόκληρου λαού. Όμως, επειδή ακριβώς οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι, αν επιτρέψει αυτό τον Αρμαγεδδώνα που φέρνει η τρόικα για να εξυπηρετήσει ξένα συμφέροντα, θα είναι και η κυβέρνησή του υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΟΙ NEW YORK TIMES ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Το φόβο να αυξηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία εκφράζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times επικρίνοντας τις γερμανικές συνταγές λιτότητας και τονίζοντας ότι η υπομονή του κόσμου εξαντλείται.«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, «διαδηλώσεις που ενδέχεται να πληθύνουν τις επόμενες ημέρες», όπως σημειώνεται στο κύριο άρθρο, η υπομονή του κόσμου εξαντλείται ως προς τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που απαιτούν η γερμανική κυβέρνηση και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Πολιτικές, σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, που είναι σαφές ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα δραματικά επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όταν αυτά χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο χρόνος εξαντλείται και μόνο μια απότομη αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η καγκελάριος Α. Μέρκελ, τονίζεται στο άρθρο, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή της ευρωζώνης σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής ρευστότητας θα απαιτήσει νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω ελαστικότερων στόχων στον τομέα του προϋπολογισμού –και όχι μέσω της συνεχιζόμενης λιτότητας που επιβάλλεται από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε απελπισμένες κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, στην ίδια εφημερίδα προβάλλονται τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Eurostat, που κάνει λόγο για αύξηση ρεκόρ της ανεργίας σε ποσοστό 11,4% για το μήνα Αύγουστο, καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις που προκαλούν τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα (με ποσοστό ανεργίας 24,4% τον Ιούνιο 2012), τονίζεται ότι, όπως και στην Ισπανία, η ανεργία έφτασε σε ιστορικά ύψη για την ευρωζώνη, ενώ και οι δύο χώρες προχωρούν στα σχέδιά τους για αυστηρότερους προϋπολογισμούς λιτότητας, γεγονός που καθιστά ζοφερότερες τις προοπτικές στον εργασιακό τομέα.

Παρατίθεται μάλιστα η σχετική δήλωση του Jonathan Todd, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat: «Η ανεργία σε νέους, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι παρατεταμένη, απειλεί τον αυτοσεβασμό και την οικονομική δυναμική των νέων, τώρα και στο μέλλον», είπε ο Todd, υπογραμμίζοντας ότι «κι αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή στην κοινωνική συνοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο πολιτικού εξτρεμισμού». «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα πρέπει να πράξουν κάθε τι δυνατό για να αποτραπεί η δημιουργία μιας "χαμένης γενιάς", η οποία θα αποτελέσει οικονομική και κοινωνική καταστροφή», όπως υποστήριξε.