27 Σεπτεμβρίου, 2012

ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΤΗΝ Ι.Α.Α

Συνάντηση είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Μακαριώτατος με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη.

Ο Υπουργός, με την είσοδό του στο γραφείο του Μακαριωτάτου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: "Παλεύουμε και δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να παλέψουμε σ' αυτήν τη δύσκολη συγκυρία".

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χατζηδάκης είπε: "Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Μακαριώτατος με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, συζητήσαμε για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας σε όλη την Ελλάδα... αυτή θα είναι χρήσιμη και στην Εκκλησία, αλλά και στην Πολιτεία. Στην Εκκλησία θα ενισχύσει το κοινωνικό της έργο, που είναι διπλά χρήσιμο στις μέρες μας, παράλληλα, όμως, θα φέρει στον τόπο και επενδυτές".

Τέλος τόσο ο κ. Υπουργός, όσο και ο Μακαριώτατος, συμφώνησαν λέγοντας πως ήρθε η ώρα να δούμε ποια είναι πραγματικά η περιουσία της Εκκλησίας και να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή της.

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Θεμελιώθηκε στο Χολαργό με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ξενώνας για γονείς με παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. Το κέντρο φροντίδας αποτελεί καρπό συνεργασίας τόσο ιδιωτών - ευεργετών, της Εκκλησίας, αλλά και σωματείων.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην οικογένεια Καμαράτου, η οποία πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του εγχειρήματος. "Η Εκκλησία δεν είναι μόνο λόγια, θεωρία, αλλά και πράξη και αγώνας καθημερινός. Αυτό το έργο αγάπης ξεκινά σήμερα, σε μια εποχή δύσκολη, που όταν κλονίζεται από την αρρώστια, γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Μακάρι η "φλόγα" να γίνει φωτιά για να θεραπεύσει όσους υποφέρουν".

Το κέντρο φροντίδας υποστηρίζεται από τον Σύλλογο "Φλόγα" και τον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού και παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και σε 11 οικογένειες, ενώ έχουν προβλεφθεί και ειδικοί χώροι παιχνιδιού.

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΘΗΒΩΝ

Το Λεοντάρι επισκέφθηκε εχθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος όπως ήταν προγραμματισμένο. Την εκδήλωση διοργάνωσε η διεύθυνση της δανειστικής βιβλιοθήκης Λεονταρίου ΑΘΗΝΑ ΓΛΑΥΚΩΠΙΣ. Ο Βοιωτός Αρχιεπίσκοπος, επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη όπου τελέσθη Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα. Πολύ κόσμος από όλη την Βοιωτία ήρθε να τον υποδεχθεί. Ο κ. Κόλλιας ο ιδρυτής της βιβλιοθήκης Λεονταρίου υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο στη Βιβλιοθήκη Λεονταρίου και εξέφρασε την χαρά του που είχε την ευκαιρία να έχει κοντά του αυτό το απόγευμα τον φίλο του Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
 
Ο Μακαριώτατος εξήρε το σκοπό και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης όχι μόνο στο Λεοντάρι αλλά και σε όλη τη Βοιωτία, ευχαρίστησε τον κόσμο και την πνευματική Κοινότητα της Βοιωτίας για την υποδοχή που του έγινε...... Μεταξύ άλλων μίλησε ο Δήμαρχος Αλιάρτου κ. Ντασιώτης, ο Βοιωτός Χειρούργος Γολεμάτης, ο Βοιωτός καθηγήτης καρδιολογίας Τούτουζας, ο πρώην Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Σανιδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Μουλκιώτης.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με χορευτικά από τον Σύλλογο Μαυροματίου. Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο του χωριού, ένα στολίδι για το Λεοντάρι όπως και η βιβλιοθήκη.  Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν φανερά συγκινημένος επειδή επέστρεψε για ακόμα μία φορά στη Βοιωτία τη γενέτειρά του την οποία αγαπάει τόσο πολύ.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012 – 2013


Αγαπητoί μου Αδελφοί,

Μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και οι επώδυνες συνέπειες της που βιώνει ο λαός μας. Είναι καιρός όμως, να σκεφθούμε με ποιόν τρόπο θα εξέλθουμε κυρίως από την πνευματική κρίση, η οποία είναι η ρίζα του κακού και ιδιαίτερα να οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Να προσφέρουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να οραματίζονται, να χαίρονται και να αγαπούν τη ζωή. Να βλέπουν πέρα από τα αγαθά που συνηθίσαμε να διεκδικούμε με μεγάλες απώλειες,ψυχικές και σωματικές.

Αυτός ο δρόμος περνά μέσα από την αγωγή που προσφέρει η Εκκλησία μας. Να δημιουργήσουμε στις καρδιές των παιδιών μας ανοικτά παράθυρα από τα οποία θα μπαίνει το Φως του λόγου του Θεού σαν τον ήλιο, για να τις ζεστάνει και να τις γεμίσει με τη χαρά της παρουσίας Του. Είναι αλήθεια πως ξεχάσαμε «αυτά που μάθαμε, παραλάβαμε και ακούσαμε» από τους Αγίους μας. Δεν είχαμε στη σκέψη μας «ό,τι είναι αληθινό, σεμνό, δίκαιο, καθαρό, αξιαγάπητο, ό,τι έχει σχέση με την αρετή…»1 .

Ήρθε η στιγμή να τα θυμηθούμε και να τα διδάξουμε. Να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νέους μας να αναπτυχθούν έχοντας ρίζες αθάνατες. Να τα βοηθήσουμε στην κριτική σκέψη και το διάλογο. Οι πειρασμοί και οι δυσκολίες σε κάθε εποχή υπήρξαν και δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Έχοντας όμως πνευματικά θεμέλια, θα μπορέσουν τα παιδιά μας να μεταμορφώσουν δημιουργικά το άγχος, τις αμφιβολίες και την αγωνία των καιρών μας. Ας θυμηθούμε την τελευταία εντολή του Χριστού «Πορευθέντες, μαθητεύσατε, πάντα τα έθνη…»2. 


 Αυτή σημαίνει ότι αποστολή μας είναι να αντιτάξουμε στις προκλήσεις των καιρών όχι τόσο μια αρνητική μαρτυρία, όσο την μαρτυρία, την αλήθεια και το πλήρωμα της Ορθοδοξίας. Στις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών μας οι ιερείς και οι κατηχητές μαθαίνουν στα παιδιά μας να αγαπούν, να ευγνωμονούν το Θεό και τους ανθρώπους που είναι γύρω τους.Να βλέπουν τις αρετές τους. Να μην λυπούνται από τη φανέρωση των αδυναμιών τους, αλλά να ευγνωμονούν το Θεό, γιατί μπορούν δημιουργικά να τις υπερβούν. Να αισθάνονται χαρά, γιατί μπορούν να μεταμορφώνουν σε αφορμή ευλογίας τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν. 

Μαθαίνουν επίσης να διψούν για αληθινή ζωή. Οι Άγιοι αλλά και οι φιλόσοφοι και οι ποιητές, όπως εικονίζονται στο Νάρθηκα των Εκκλησιών και των Μοναστηριών μας, γίνονται ολοζώντανοι οδηγοί τους. Μαθαίνουν να συνομιλούν μαζί τους, να τους οδηγούν μακρύτερα από εκεί που περίμεναν. Να έχουν κέντρο της πορείας το Χριστό. Να σέβονται τον άνθρωπο και τη μοναδική του αξία. Να γίνονται όλα προσωπικά που έχουν νόημα και όνομα.

Η διδαχή των πηγών της Εκκλησίας μας είναι μια γιορτή ζωής. Μιας ζωής που είναι ένα ενιαίο ποτάμι που κυλά μέσα από τις χιλιετίες. Οι ψυχές των παιδιών μας αρδεύονται από τις μονάκριβες αλήθειες Της. Η αίσθηση της ζωής είναι τόσο ισχυρή, ώστε λέμε στο Θεό,  όπως ένας Άγιος: «Στρέψε αλλού την κοίτη των ρευμάτων της χάριτος και της χαράς σου Θεέ μου, γιατί δεν αντέχω άλλο τόση χαρά, χάρη και αγαλλίαση». Η προσπάθεια αυτή δεν είναι ανέφελη. Πολλές φορές υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες με τη βοήθεια του Θεού ξεπερνιούνται.

Αγαπητοί μου γονείς,

Δώστε στα παιδιά σας αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Οδηγηθείτε και οδηγείστε τα παιδιά σας στην αγκαλιά της Ενορίας σας. Θα λάβετε αλλά και θα προσφέρετε και τη δική σας παρουσία.

Έχουμε ανάγκη από την πολυχρωμία της συνάντησης των ανθρώπων μας. Κληρικών και λαϊκών.

Καλή και ευλογημένη χρονιά

                                                             Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

1 Φιλ. 4.8-9
2 Ματθ. 28.19