26 Σεπτεμβρίου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΘΕΣΠΙΩΝ ΘΗΒΩΝ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σήμερα Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 6μ.μ. είναι προσκεκλημένος τον χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης στο Λεοντάρι Αλιάρτου – Θεσπιών, όπου θα μιλήσει και θα ανταλλάξει απόψεις με τους παρευρισκομένους, για τα σύγχρονα θέματα της επικαιρότητας. Θα παρευρεθούν ο Μητροπολίτης Ιλίου - Πετρουπόλεως και  Αχαρνών κ. Αθηναγόρας, ο οικείος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και άλλες προσωπικότητες.


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: "Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ"

Μέγας πανηγυρικός εσπερινός τελέσθηκε χθες το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Παπάγου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ενώ τόνισε πως "τα αναγνώσματα που ακούσαμε απόψε, μιλούν για αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο, του ανθρώπου προς το Θεό και του ανθρώπου προς τον άνθρωπο", ενώ συμπλήρωσε πως "η μεγάλη αγάπη του Χριστού υπάρχει πάντοτε και υπερισχύει, ωστόσο ο Χριστός είναι που σώζει, που αναγεννά τον άνθρωπο, τον φωτίζει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις" και πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος πως "αν αναλογιστούμε το νόημα όσων ακούσαμε σήμερα θα καταλάβουμε πως ο Θεός είναι αγάπη, αγαπάει τον άνθρωπο, δεν τον εκδικείται, από αγάπη, άλλωστε, απέστειλε στη Γη τον Υιό του για να βοηθήσει τον καθένα από μας" και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως "η αγάπη προς τον Θεό περνάει μέσα από τον άνθρωπο, μέσα από αυτήν την αγάπη, αγαπάμε και τον Θεό. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ας μας δυναμώσει τη ψυχή, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες".


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Παιδείας για την υπόθεση του «Γέροντα Παστίτσιου» απηύθυναν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η σύλληψη του 27χρονου είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές της ανεξιθρησκίας, της ελεύθερης έκφρασης, της σκέψης και συνείδησης των πολιτών. Αντιπαραβάλλεται, δε, η σπουδή στη σύλληψη του νεαρού με την ατιμωρησία των ηθικών και φυσικών αυτουργών των καθημερινών πλέον ρατσιστικών επιθέσεων.
   
Στην ελληνική οικονομία επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, η οποία εξέφρασε την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κατά την 30λεπτη συνάντησή τους η κ. Κλίντον μίλησε για τις «άριστες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, ευχόμενη να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα των Ελλήνων και τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν και αναγνωρίζουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.
   
Τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Δίνουμε τη μάχη ενωμένοι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα καταφέρουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε ότι «είμαστε σε δύσκολη θέση οι δύο κυβερνήσεις και οι δύο λαοί με τα διάφορα οικονομικά ζητήματα και θα δώσουμε τη μάχη».
   
Τον κατάλογο των περικοπών ύψους 11,9 δισ. ευρώ, καθώς και το φορολογικό πακέτο που αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ ενέκρινε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών το βράδυ της Τρίτης. Έτσι, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση του πακέτου από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους και η δρομολόγησή του για τη Βουλή. Εντός της ημέρας, αναμένεται να ενημερώσει ο Γ.Στουρνάρας τους Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη, εν όψει της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα την Πέμπτη.
   
Κατασβέστηκε από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό κτίριο δίπλα στο παλιό εργοστάσιο «Κεράνης» στα Καμίνια, στην οδό Μουτσοπούλου και Πειραιώς. Λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, καθώς υπήρχαν ξύλινα δοκάρια, η φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Το εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό είχε γίνει καταφύγιο για άστεγους.

Κόσμος

«Άμεση προστασία» των Ηνωμένων Εθνών στις περιοχές της Συρίας που έχουν καταληφθεί από τους αντικαθεστωτικούς ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην πρώτη του ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν έχει μέλλον στο διεθνές σκηνικό.
   
Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο κτίριο του γενικού επιτελείου του συριακού στρατού στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. Στην περιοχή έχει εκδηλωθεί φωτιά αλλά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σημειώθηκαν «μόνο υλικές ζημιές». Μία από τις βόμβες, υποστήριξε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, «ίσως να είχε τοποθετηθεί μέσα στο στρατιωτικό συγκρότημα».
   
Εκτός από ευτυχία, τα εγγόνια φέρνουν και εκατομμύρια σε μία οικογένεια από τη Νορβηγία. Κάθε φορά που η 29χρονη Χέγκε Ζανέτ Άκσνες φέρνει στον κόσμο ένα παιδί, ένα μέλος της οικογένειάς της κερδίζει το λόττο. Την περασμένη εβδομάδα, και ενώ η 29χρονη περιμένει το τρίτο της παιδί, ο αδελφός της Τορντ Άκσνες κέρδισε 1,6 εκατ. ευρώ. Το 2006 νικητής ήταν ο πατέρας της, ενώ η ίδια κέρδισε το λόττο το 2010. Η οικογένεια έχει κερδίσει συνολικά πάνω από 3 εκατ. ευρώ…
   
Από τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι ξύπνησε η Μαδρίτη, η οποία κατέληξε σε «μάχη» μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών με 64 τραυματίες -οι μισοί αστυνομικοί- και 35 συλλήψεις. Η ογκώδης διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Ισπανοί που ήρθαν ειδικά για αυτό τον λόγο στην πρωτεύουσα, κατέληξε συνάντησε την ισχυρή αντίδραση της αστυνομίας που προσπάθησε το βράδυ με γκλομπ και ακόμη και πλαστικές σφαίρες να διαλύσει το πλήθος γύρω από το Κοινοβούλιο.
   
Ανυποχώρητες στις θέσεις τους για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου έμειναν Ιαπωνία και Κίνα στην «τεταμένη», όπως χαρακτηρίζεται, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, με την πλευρά του Τόκιο να ζητά «αυτοσυγκράτηση» και το Πεκίνο να επιμένει πως τα νησιά είναι «ιερή κινεζική περιοχή από την αρχαιότητα». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κάθε περίπτωση να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να μην απομακρυνθούν από το τραπέζι του διαλόγου.

Οικονομία

 Επικρίσεις κατά της σχεδιαζόμενης φορολογικής πολιτικής απηύθυνε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Η ΕΣΕΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι εξακολουθεί να ακολουθεί την αμφίβολης αποτελεσματικότητας πεπατημένη της συλλήβδην στοχοποίησης ολόκληρων κοινωνικών κατηγοριών και της εν τέλει τιμωρίας των συνεπών φορολογουμένων.
  
 Την επιβολή ενιαίου φόρου 30% στους ελεύθερους επαγγελματίες, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, δηλαδή με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, κατά την οποία έκλεισε τόσο το πακέτο των περικοπών 11,9 δισ. ευρώ, όσο και το πακέτο των φόρων, από το οποίο αναμένονται έσοδα 2 δισ. ευρώ.
   
Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απηύθυνε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν. Μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ -στην οποία παρευρέθηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος- ο Φιλανδός Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μια νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Αθλητισμός

Αισιοδοξία επικρατεί στην ΑΕΚ ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο τη Δευτέρα, οι Χάρις και Βιντιάδης θα έχουν καταθέσει την επίσημη πρότασή τους για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές τότε το επενδυτικό δίδυμο θα βάλει στο ταμείο της ΑΕΚ το ποσό των 13 εκατ. ευρώ σταδιακά ως το τέλος της σεζόν.
   
Μετά το πέρας του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε αρχικά συνάντηση με τον Γιάννη Σαμαρά όπου ανέλυσαν το πλάνο που φτιάχνουν για τις Ακαδημίες, ενώ στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού δείπνισε με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα εκφράζοντάς του για ακόμα μια φορά την στήριξή του. Ωστόσο, δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Πράσινοι πλησίασαν και ρώτησαν τον Τιμούρ Κετσπάγια.
   
Ο Άριελ Ιμπαγάσα είναι μια από τις λίγες ηγετικές φυσιογνωμίες που έχουν απομείνει στον Ολυμπιακό και αυτό φρόντισε να το δείξει στην ομιλία του προς τους συμπαίκτες του μετά τον αγώνα με τον Πανθρακικό. Εκεί ο Αργεντινός τα έψαλε στους υπόλοιπους τονίζοντας: «Δεν είναι ποτέ δυνατόν να μην τρέχετε περισσότερο από εμένα μέσα στο γήπεδο. Να το κάνω εγώ σ' αυτή την ηλικία και εσείς να μην ακολουθείτε;».

         
         
         

ΣΤΑ 34,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Τη σημαντική συμβολή του τουριστικού τομέα στο εγχώριο προϊόν και στην απασχόληση της χώρας υπογραμμίζει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο: «Η Επίδραση του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία». Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική επίδραση στην ελληνική οικονομία από την εσωτερική τουριστική δαπάνη (της δαπάνης δηλαδή από αλλοδαπούς επισκέπτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και ημεδαπούς επισκέπτες στο εσωτερικό της χώρας) και τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό εκτιμάται (στοιχεία 2010) στα 34,4 δισ. ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ, εκ των οποίων τα 15,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν την άμεση επίδραση από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό με τα στοιχεία του 2011, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, ενώ οι ταξιδιωτικές αφίξεις και οι εισπράξεις αυξήθηκαν, η τελική συμβολή να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εξάλλου, εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ τουριστικής δαπάνης το ακαθάριστο προϊόν της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται κατά 2.220 ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, η επίτευξη του στόχου των 20 εκατ. αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στην Ελλάδα, θα είχε ως αποτέλεσμα οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό να ανέλθουν τουλάχιστον στα 12,8 δισ. ευρώ, ενώ σε όρους συνολικής επίδρασης στο ΑΕΠ η επιπλέον επίδραση θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010, δηλαδή 3% του ΑΕΠ.

Ώθηση και στην απασχόληση

Σε όρους απασχόλησης, η άμεση και έμμεση τουριστική απασχόληση στην Ελλάδα εκτιμάται σε 446.000 εργαζόμενους, ενώ συνολικά 741.000. θέσεις απασχόλησης (ή 16% της συνολικής απασχόλησης της χώρας) υποστηρίζονται από την ανάπτυξη του τουρισμού. Σε αντίθεση όμως, με άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η Γεωργία, η Βιομηχανία, το Εμπόριο, οι Κατασκευές κ.ά., η οικονομική δραστηριότητα του τουρισμού δεν αποτυπώνεται σε ένα μεμονωμένο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.

Η ιδιαιτερότητά του εντοπίζεται στον προσδιορισμό εκείνων των δραστηριοτήτων, η ζήτηση των οποίων προέρχεται από μια συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, τους επισκέπτες μιας περιοχής. Προκειμένου, επομένως, να αναλυθεί η επίδραση του στην οικονομία, το ΙΟΒΕ τονίζει πως είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός των οικονομικών δραστηριοτήτων (κλάδων) που συμμετέχουν στην παραγωγή/διάθεση αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν την τουριστική κατανάλωση.

Για το σκοπό αυτό, προσθέτει το ΙΟΒΕ, η σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα πρέπει να αναλυθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμπεριλάβει όχι μόνο συνήθη μεγέθη για την απεικόνιση της τουριστικής ζήτησης, αλλά και την ευρύτερη επίδρασή του στην ελληνική οικονομία. Η ανάδειξη των διακλαδικών σχέσεων του τουριστικού τομέα αποτελεί ένα εργαλείο κατανόησης της πολύπλευρης συνεισφοράς του τουρισμού, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, επισημαίνεται στη μελέτη.