23 Σεπτεμβρίου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΟΣ...

Και αίφνης την εκκλησιαστική επικαιρότητα απασχολεί, εκτός την προεκλογική δραστηριότητα των φερόμενων ως υποψηφίων για τις δύο χηρεύουσες Μητροπόλεις Νικοπόλεως και Ιερισσού, η φημολογία και το καλοπροαίρετο – ουδείς αμφιβάλει γι’ αυτό ενδιαφέρον ορισμένων για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Μια νέα μικρή ταλαιπωρία του κ. Ιερωνύμου, εξαιτίας ενός εμπύρετου επεισοδίου πριν μερικές ημέρες, ήταν αρκετή για μια «ολική επαναφορά» στην εποχή του Αρεταίειου, στις «έγκυρες» πληροφορίες, στις «ιατρικές» εκτιμήσεις και σε όλα εκείνα που με γλαφυρότητα ειπώθηκαν κατά την περίοδο της νοσηλείας του μακαριστού Χριστόδουλου.

Σαν να επανεμφανίστηκε, μαζί με τον πυρετό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, το «σύνδρομο» της «κουσ-κουσολαγνείας» που εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ασθένεια του μακαριστού προκατόχου του και μέσα σε λίγες ώρες είχε «μεταδοθεί» σε κάθε γωνιά της χώρας.

Τα ίδια και τώρα. «Τι συμβαίνει;», «τι τρέχει;», «άκουσα πως έχει αυτό…», «μου είπαν ότι ευθύνεται εκείνο…», «λένε πως ετοιμάζει βαλίτσες για Γερμανία», κλπ., είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνονται ενώ σχετικά σχόλια είδαν  το φως της δημοσιότητας μέσω του διαδικτύου αλλά και εντύπων.

Έτσι, μέσω του ενδιαφέροντος αυτού, το άρωμα της «διαδοχολογίας» άρχισε να διαχέεται και πάλι στην ατμόσφαιρα,  μόλις λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Όμως ο Αρχιεπίσκοπος είναι όρθιος. Και παρά τα όποια προβλήματα που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει – και τα οποία δεν απέκρυψαν ποτέ οι συνεργάτες του – ο  κ. Ιερώνυμος ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

Ως εκ τούτου αυτό που κυρίως θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι το εργο και οι προσπάθειες του. Όσο για ζητήματα που άπτονται της προσωπικής του ζωής - και μάλιστα ό,τι αφορά θέματα υγείας - απαιτείται να δείχνουμε μεγάλη προσοχή και ασφαλώς διάκριση…

Tου κ. Νίκου Παπαχρήστου


ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

Συναντώντας τον Εξοχ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι Σεπτοί Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου, ολοκλήρωσαν την 21η Σεπτεμβρίου ε.ε. τις επαφές με τα  ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καταβάλλοντας προσπάθεια ενημέρωσης των υψηλοβάθμων αξιωματούχων της Ε.Ε. για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες  της Μέσης Ανατολής.

Οι επαφές των Μακ. Πατριαρχών Αλεξανδρείας κ.κ.Θεοδώρου  και Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, ως και του Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, άρχισαν την 18η Σεπτεμβρίου ε.ε. με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνεχίσθησαν με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ολοκληρώθησαν σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου.
   
Κατά την ομιλία του ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος τόνισε την δισχιλιετή παρουσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Μιλώντας για την Χώρα του Νείλου, την χαρακτήρισε «Πύλη της Αφρικής, καθώς και της Ενωμένης Ευρώπης προς τον αραβικό κόσμο». Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Αιγύπτου Δρ. Μοχάμεντ Μόρσι, ως και στο πολυσχιδές ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην Αφρική.

Κατακλείων, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει την προσοχή της δυναμικά και να αφουγκραστεί με μεγαλύτερη σπουδή τα προβλήματα των χριστιανικών κοινοτήτων στην Μέση Ανατολή, έτσι ώστε να επικρατήσει η ειρηνική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Μακ Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ Θεόφιλος τόνισε ότι αυτό που έφερε τους τρεις Προκαθημένους στα ευρωπαϊκά όργανα ήταν η πνευματική τους υποχρέωση να ενημερώσουν το κέντρο των Βρυξελλών για τα ζέοντα θέματα των Χριστιανών στην Συρία και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, νιώθουν εγκαταλελειμένοι και απομονωμένοι.

Και ευχαρίστησε τον κ. Βαν Ρομπάι για το γεγονός ότι «η Ευρωπαϊκή οικογένεια δεν αντιμετωπίζει το σημαντικό αυτό ζήτημα μόνο από πολιτικής απόψεως, αλλά και από ανθρωπιστικής». Τέλος, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος  Κύπρου κ. Χρυσόστομος προσυπέγραψε τις ανωτέρω θέσεις, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο εθνικό ζήτημα της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν έγκειται σε αντίθεση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων πολιτών, οι οποίοι από αίωνες ζούσαν αρμονικά στην τότε ενιαία Κύπρο, αλλά στο γεγονός της βίαιης καταλήψεως του 40% του εδάφους της μαρτυρικής Μεγαλονήσου από τις δυνάμεις κατοχής.
   
Παίρνοντας τον λόγο, ο Εξοχ. Πρόεδρος κ. Βαν Ρομπάι ευχαρίστησε τους τρεις Πρωθιεράρχες για την λεπτομερή ενημέρωση, υπογραμμίζοντας την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών οργάνων στα παραπάνω ζητήματα, τα οποία – όπως  είπε – τα γνωρίζει καλά. Μάλιστα, σημείωσε με την σειρά του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεθάρρυνε την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της «αραβικής άνοιξης», όμως την ίδια στιγμή έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η επέκταση των πολιτικών ελευθεριών του λαού να περιορίσει αντίστοιχα τις θρησκευτικές του ελευθερίες.

«Για να υπάρξει δημοκρατία, πρέπει να υπάρξει παράλληλα πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Μάλιστα, ο κ. Ρομπάι ανέφερε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την προσεχή άνοιξη την Αίγυπτο, δίνοντας την ευκαιρία στον Μακ. Πατριάρχη κ. Θεόδωρο να τον προσκαλέσει επίσημα να επισκεφθεί την έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.
   
Να σημειωθεί ότι ο Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ε.Ε., Θεοφιλ. Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση από κοινού με την Ευρωβουλευτή κα. Ρόδη Κράτσα, πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες,  ζήτησε από τον κ. Βαν Ρομπάι να συμβάλλει, ώστε στην υπηρεσία του Ειδικού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και πρώην Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών) κ. Σταύρου Λαμπρυνίδη, να υπάρξει ένας αρμόδιος για τον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών, ενδεχόμενο που αντιμετώπισε ιδιαίτερα θετικά ο κ. Βαν Ρομπάι και δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Λαίδη Κάθριν  Άστον.

"ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ" ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΤΡΟΪΚΑ ΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

"Σκληρό ροκ" από την Κύπρο στο θέμα της αποδοχής των όρων εξαθλίωσης που θέλει να επιβάλλει η τρόϊκα και στο δεύτερο ελληνικό κράτος, με τον εκπρόσωπο του - πλήρως αστικοποιημένου, πλέον - κυβερνητικού κόμματος ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού να ρίχνει ... προειδοποιητική "βόμβα" στην τρόϊκα με ευθεία απειλή περί εξόδου του κράτους από την ευρωζώνη, αν επιμείνουν σε όρους εξαθλίωσης για να παράσχουν το δάνειο.

Και μπορεί μετά - άκρως αναμενόμενο - νε εκδόθηκε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ που να αναφέρει ότι οι δηλώσεις Κυπριανού «διαστρεβλώθηκαν και ερμηνεύτηκαν λανθασμένα», αλλά η ουσία είναι ότι στην Κύπρο η τρόϊκα τα έχει βρει μπαστούνια: Η κυπριακή οικονομία με το μικρότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη, με τα μοναδικά βεβαιωμένα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί εδώ και δεκαετίες στην ΕΕ και με την "υψηλή προστασία" της Ρωσίας δεν είναι το εύκολο θύμα, παρά το γεγονός ότι είναι ακρωτηριασμένη.

Σε ότι αφορά την ουσία, η τρόϊκα δεν είναι ευχαριστημένη από τα μέτρα που έλαβε η κυπριακή δημοκρατία και θέλει επιπλέον μέτρα για να εγκρίνει δανειοδότηση. Πρακτικά, πίσω απ'όλα αυτά κρύβεται η Γερμανία που ύπουλα, αλλά ουσιαστικά έχει επανέλθει στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό παίγνιο, θέλει να εξαθλιώσει και την Κύπρο και να αρπάξει εν συνεχεία τα κοιτάσματα, αλλά και να αποκτήσει λόγο και βάσεις σε μια χώρα από την οποία ελέγχεται ηλεκτρονικά η Μ.Ανατολή, όπως κάνουν τώρα Βρετανία και ΗΠΑ. Απλά πράγματα και ξεκάθαρα.

Αντίθετα, όμως, με την ελληνική πολιτική ελιτ που τα δίνει όλα σε όλους, στην Κύπρο έχουν καεί από τους ελλαδίτες τραπεζίτες και τα ελληνικά ομόλογα και πλέον υποψιάζονται ότι απλά τα θύματα για να τεθεί το κράτος υπό ευρωπαϊκό έλεγχο.  Ο Άντρος Κυπριανού, χωρίς ιδιαίτερες περιστροφές και εκφράζοντας την βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού δήλωσε ευθέως ότι "Αν οι δανειστές της Κύπρου επιβάλλουν πέραν του δέοντος σκληρούς όρους, τότε η νήσος θα πρέπει αν εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη". Και στην ερώτηση εάν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της νήσου από την Ευρωζώνη, απάντησε «Σίγουρα»!

Στην Κύπρο, μετά την θύελλα που τους έχει πλήξει, αρχίζουν και γίνονται πολύ καχύποπτοι απέναντι στους "σωτήρες": Πώς γίνεται να έχουν το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ΕΕ, να δηλώνεται ότι περί το 2016-17 που αρχίζουν οι εξορύξεις και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα αποκτήσουν το κατά κεφαλήν υψηλότερο εισόδημα στην ΕΕ και τώρα να έρχεται η τρόϊκα και να μιλά για "οικονομική καταστροφή" μιας οικονομίας που εν πάση περιπτώσει αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά είναι μικρή, διαχειρίσιμη και πολύ λιγότερο ευάλωτη από την αποεπένδυση που πλήττει π.χ. την Ελλάδα.

Εκτός του ότι εγείρονται πλέον και ερωτήματα για το πώς και ποιοι βρίσκονται πίσω από το τεχνητό πρόβλημα της μαζικής αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων που προκάλεσαν συστημικό πρόβλημα στις κυπριακές τράπεζες, ενώ υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις "τοξικότητάς τους" ειδικά από το 2008 και μετά;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το υπό κατάρτιση πακέτο μέτρων θεωρείται άδικο και επιβαρυντικό κυρίως για τα χαμηλότερα στρώματα από πλέον του 90% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της ΜPB για την Real News. Ανάλογο ποσοστό δεν πιστεύει επίσης ότι πρόκειται για το τελευταίο πακέτο λιτότητας. Παράλληλα, το 67% θέλει τη χώρα να παραμείνει στο ευρώ.
  
Μέσα από το βιβλίο του «Κατά Κηνσόρων», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και που σίγουρα θα συζητηθεί, επέλεξε να απαντήσει ο Βύρων Πολύδωρας σε όσους του επιτέθηκαν με αφορμή τον διορισμό της κόρης του στη Βουλή στο διάστημα της μιας ημέρας που διήρκεσε η θητεία του ως προέδρου. Τα βέλη του κ. Πολύδωρα στρέφονται κυρίως κατά πρώην υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
   
Επίθεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ζητώντας ακύρωση του Μνημονίου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Aλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να φοβηθεί την επίθεση λάσπης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική ζωή να λειτουργήσει με τους δικούς τους όρους, δηλαδή με όρους υποκόσμου». Παράλληλα, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, κάνοντας λόγο για τους «δύο Σάντσο Πάντσα του κ. Σαμαρά».
   
Τη βαθιά του ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση στην Ευρώπη εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', ο οποίος συνάντησε στη θερινή του κατοικία τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως και τους πρωθυπουργούς Ιρλανδίας και Ισπανίας. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισήμανε την ανάγκη επίλυσης της κρίσης με «ανθρωποκεντρικά κριτήρια». Ο Αντ.Σαμαράς εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξή του για την ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα.
   
Εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων που ελέγχονται, μαζί με πλήρη περιγραφή της κατάστασης, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, να παράσχει το ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα κάθε δυνατή βοήθεια που θα ζητηθεί για το θέμα αυτό.

Κόσμος

 Από την τσέπη του είναι διατεθειμένος να δώσει 100.000 δολάρια σε όποιον σκοτώσει τον σκηνοθέτη της ταινίας για τον Μωάμεθ, που έχει προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, ο Πακιστανός υπουργός Σιδηροδρόμων Γκουλάμ Αχμέντ Μπιλούρ, επικηρύσσοντας από την Πεσαβάρ τον -άφαντο- Μπασελέι Νάκουλα. Ο Πακιστανός υπουργός, που φρόντισε να επισημάνει ότι η αμοιβή θα δοθεί ακόμη και σε Ταλιμπάν ή μέλη της Αλ Κάιντα, υποστήριξε μάλιστα ότι αν είχε την ευκαιρία «θα το έκανε ο ίδιος, και μετά ας με εκτελούσαν».
   
Την έναρξη του 179ου Oktoberfest κήρυξε ο δήμαρχος του Μονάχου, ανοίγοντας με σχετική ευκολία -δύο χτυπημάτων- φέτος το πρώτο από τα άπειρα βαρέλια μπύρας του δεκαεξαήμερου φεστιβάλ. Στη βαυαρική πρωτεύουσα αναμένονται περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες από τη Γερμανία και το εξωτερικό.
  
 Σε στρατιωτικό χτύπημα εκτιμά ο επικεφαλής των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» ότι θα εξελιχθούν οι απειλές του Ισραήλ, δηλώνοντας ανοικτά ότι «θα γίνει πόλεμος, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε και πού». «Εάν το Ισραήλ ξεκινήσει κάτι, θα καταστραφεί» τόνισε ο αξιωματούχος.
   
Σε μέρη μέσα στην συριακή επικράτεια που δεν ελέγχονται από τον συριακό στρατό μεταφέρθηκε από την Τουρκία, όπου βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο, η διοίκηση του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA). Χωρίς να γίνεται σαφές πού θα βρίσκεται η διοίκηση των αντικαθεστωτικών, ο επικεφαλής του FSA ανέφερε, ανακοινώνοντας την εξέλιξη, πως θα παλέψει «μαζί με όλες τις ομάδες» που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον του Άσαντ. Παράλληλα, μετά τις συγκρούσεις σε συνοριακό φυλάκιο, η Τουρκία ενίσχυσε την στρατιωτική της άμυνα σε σημεία της συροτουρκικής μεθορίου.

Οικονομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τη Δευτέρα τον Γιώργο Ζανιά, πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία. Η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 το μεσημέρι.
   
Την καθιέρωση ενιαίου φόρου (25%-30%) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τις ομμόρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, τις ΕΠΕ και τις ανώνυμες εταιρείες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Δεδομένη θεωρείται και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του φόρου σε 552.854 ατομικές επιχειρήσεις και 203.230 ελεύθερους επαγγελματίες.
   
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση, αφού τα νέα μέτρα ύψους 11,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμφωνηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και να παρουσιαστούν στις 28 Σεπτεμβρίου, στο Euroworking Group από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου και εκπροσώπους της τρόικας. Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα την 1η Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία και την έκθεση για τη χώρα μας, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Αθλητισμός

 Η Σαραγόσα επικράτησε 3-1 της Οσασούνα στο «Ρομαρέδα», στο παιχνίδι με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Χάρη σε γκολ του Παουλάο στο 18', η Μπέτις επικράτησε στη Σεβίλη 1-0 της Εσπανιόλ. Δυσκολεύτηκε η Μπαρτσελόνα να λύσει το γόρδιο δεσμό της Γρανάδα με 2-0 και να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας της primera division.
   
Το τέσσερα στα τέσσερα στο Καμπιονάτο έκανε η Γιουβέντους. Η «γηραιά κυρία» με δύο τέρματα του Κουαλιαρέλα στο 63ο και 68ο λεπτό, επικράτησε 2-0 της Κιέβο στο Τορίνο και απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής με 12 βαθμούς. Πάρμα και Φιορεντίνα αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο «Ενιο Ταρντίνι». Ο Σωτήρης Νίνης αντικατέστησε στο 70' τον Παλαντίνο.
   
Την τελευταία στιγμή επιστρατεύθηκε ο Λεάντρο Γκρέκο στην αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς της 4ης αγωνιστικής ενάντια στον Πανθρακικό. Ο Iταλός μέσος είχε αποκλειστεί, όμως κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Λιούμπομιρ Φέισα που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στην προπόνηση του Σαββάτου και κρίθηκε προτιμότερο να προφυλαχθεί.