20 Σεπτεμβρίου, 2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.


Κατά την διάρκεια της συναντήσεως των Σεπτών Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μ. Ανατολής με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.  José- Manuel  Barrozo, την 18η Σεπτεμβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρέδωσε στον κ. Πρόεδρο το παρακάτω Υπόμνημα׃

«Δεύτερο στην τάξη μεταξύ των δεκατεσσάρων Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έχει υπό την κανονική του δικαιοδοσία το σύνολο της Αφρικανικής ηπείρου, η οποία θεωρείται εκκλησιαστικώς ενιαία γεωγραφική περιοχή. 

Έχοντας την ιστορική του Έδρα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αναγνωρίζεται επισήμως ως αιγυπτιακού δικαίου θρησκευτικό καθίδρυμα από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, η οποία παραχωρεί στον Προκαθήμενο του την υπηκοότητα της χώρας. 

Με αδιατάρακτη ιστορική πορεία στη γη του Νείλου από την εποχή της ιδρύσεως του από τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο κατά τους πρώτους χρόνους του Χριστιανισμού, το παλαίφατο Πατριαρχείο ανέκαθεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, χωρίς να διεκδικεί πολιτικό ρόλο, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την ιδιοσυστασία του και ως αναπόσπαστου τμήματος της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Η κοινωνική ευθύνη του αποδείχθηκε κατά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011, όταν οι Αιγύπτιοι πολίτες ειρηνικά διεκδίκησαν και θριαμβευτικά κέρδισαν το δικαίωμα να ζούν με ελευθερία και σεβασμό. Συμμεριζόμενοι την ελπίδα εκείνων των ημερών για ένα αξιοπρεπές αύριο, ο Προκαθήμενος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου στάθηκαν στο πλευρό του ποιμνίου τους, αλλά και στο πλευρό όλων των Αιγυπτίων συμπολιτών τους αδιακρίτως θρησκείας, διατηρώντας το προνόμιο του απαραβιάστου ασύλου για τα ιερούς πατριαρχικούς χώρους.

Η κοινωνική συνείδηση του Πατριαρχείου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά κατά την μεταβατική περίοδο που οδήγησε στην ελεύθερη και δίκαιη εκλογή του νέου Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Δρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προς τιμήν του κάλεσε άμεσα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και είχε μια διεξοδική συζήτηση μαζί Του επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Κατά την παρούσα μετεπαναστατική περίοδο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υποστηρίζει χωρίς προκαταλήψεις την οδό προς την δημοκρατία, θέτοντας ως προτεραιότητα την εφαρμογή δύο βασικών αρχών:

πρώτον την αποφυγή της κοινωνικοπολιτικής ριζοσπαστικοποίησεως μέσω της θρησκευτικής πολιτικοποιήσεως και

δεύτερον την προώθηση του σεβασμού και της ανεκτικότητας έναντι της θρησκευτικής διαφορετικότητας.

Εντός αυτού του πλαισίου καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την στρατηγική της συνεργασία με το κράτος της Αιγύπτου επί ίσοις όροις και να επαναβεβαιώσει την δέσμευσή της για την εδραίωση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη χώρα του Νείλου επί τη βάσει των στόχων και των αρχών της Διακηρύξεως της Βαρκελώνης, του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Προγράμματος Δράσεως περί Γειτονίας, του Προγράμματος Δράσεως για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών και του φιλόδοξου σχεδίου για την Μεσογειακή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την μοναδική ευκαιρία την επαύριο της Αραβικής Ανοίξεως να αξιοποιήσει τα πολυδύναμα εργαλεία της για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφαλείας, της αναπτύξεως και της ευημερίας στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια πολιτική επιλογή οφείλει να συμπεριλάβει τη συνεργασία για την ανάληψη αναπτυξιακών δράσεων εναντίον της φτώχειας, όπως επίσης και την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και τεχνογνωσίας επ΄ ωφελεία της κοινωνικής συνοχής.

Τώρα που οι συνθήκες στο ιστορικό προσκήνιο είναι πρόσφορες για την θεραπεία της ασυμβατότητας ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Μεσογείου Θαλάσσης αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες, τις δημοκρατικές εκλογές και την ανεξαρτησία των φορέων της εξουσίας, είναι καιρός οι αξίες της κοινωνίας των πολιτών να προωθηθούν στις πολύπαθες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Εντός αυτής της προοπτικής πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αποβλέπουσες στην ευημερία και το συλλογικό συμφέρον των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές, θα τύχουν της σταθερής υποστηρίξεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και του Προκαθημένου του, Θεοδώρου Β΄».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο ΕΧΩΝ ΩΤΑ ΑΚΟΥΕΙΝ ΑΚΟΥΕΤΩ.

Με αφορμή τον πνιγμό 61 λαθρομεταναστών σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Εφέσου, όταν η βάρκα που τους μετέφερε στη Σάμο χτύπησε σε βράχια και βυθίστηκε, αναφερθήκαμε στο εθνικό σχέδιο της Τουρκίας για την μετατροπή της Ελλάδος σε μια ισλαμική χώρα. Για όσους θεωρούν υπερβολή μια τέτοια αναφορά, τους πληροφορούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλώς πιθανό, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συμβεί, αν δεν αντιστραφούν τα δημογραφικά δεδομένα και αν δεν σταματήσει το ελληνικό κράτος την εισβολή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Και επειδή δεν ήμασταν απολύτως συγκεκριμένοι στο προηγούμενο άρθρο μας, να γίνουμε τώρα: Η Ελλάδα θα πρέπει επειγόντως να φέρει το θέμα στις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ, με στόχο να χαρακτηριστεί η εμπλοκή κρατών στη διακίνηση λαθρομεταναστών έγκλημα κατά της ανθρωπότητος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εμπλεκόμενες χώρες. Επίσης, ως άμεσο μέτρο, εκτός από την επανεισδοχή, η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει από την Ε.Ε. την εγκατάσταση δυνάμεων της FRONTEX στο τουρκικό έδαφος, στις ακτές απ’ όπου γίνεται η διακίνηση, για να περιοριστεί το φαινόμενο.

Και πάλι επειδή ζούμε στη χώρα που, δυστυχώς, υπάρχουν και δρουν πολιτικές δυνάμεις που δεν βλέπουν -ή δεν θέλουν να δουν- το πρόβλημα, λειτουργώντας εξ αντικειμένου ως υποστηρικτικός παράγων των εθνικών σχεδίων της Άγκυρας και ως πραγματικός δούρειος ίππος της διάλυσης του ελληνικού έθνους, παραθέτουμε παρακάτω μετάφραση άρθρου του Τούρκου δημοκράτη δημοσιογράφου Εσέρ Καρακάς, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα STAR, αμέσως μετά το πολύνεκρο ναυάγιο των λαθρομεταναστών.

Επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των αναγνωστών της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, δεν προβαίνουμε σε ιδιαίτερο σχολιασμό, αφού τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Ας ελπίσουμε όσα λέει ο Τούρκων δημοκράτης, να μην αντηχούν σε ώτα μη ακουόντων - εξ αντικειμένου εθνοκτόνων Ελλήνων ή ελληνόφωνων πολιτικών: Αυτά που δεν λέγονται και δεν γράφονται- για τους λαθρομετανάστες Του Εσέρ Καρακάς Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε δυο μεγάλες τραγωδίες στην Τουρκία. Η μια είναι η πολύνεκρη έκρηξη στις στρατιωτικές αποθήκες πυρομαχικών στο Αφιόν. Αυτή η έκρηξη, είτε οφείλεται σε δολιοφθορά του ΡΚΚ είτε σε λάθος, δείχνει την τραγική κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ)... ...Η συγκεκριμένη έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε 25 νέους μας, φαίνεται ότι ώθησε σε δεύτερο πλάνο την τραγωδία των 61 Ιρακινών, Σύρων και Παλαιστινίων λαθρομεταναστών που πνίγηκαν στις ακτές του νομού Σμύρνης.

Στην πραγματικότητα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν το θέμα δεν πήρε τη θέση που θα έπρεπε στη ΜΜΕ λόγω της έκρηξης στο Αφιόν ή αν αυτό έγινε για κάποιον άλλο λόγο. Το θέμα το παρακολουθούμε από τον τύπο, αφού δεν έχουμε άλλες πηγές. Πέθαναν 61 άνθρωποι και κινδύνεψαν άλλοι τόσοι και κανείς δεν λέει και δεν γράφει τίποτα για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του ναυαγίου. Η ίδια αφωνία και σιωπή, στην πραγματικότητα η ίδια έλλειψη ειδήσεων και άρθρων παρατηρείται και σε όλα τα αντίστοιχα πολύνεκρα ατυχήματα με θύματα λαθρομετανάστες που έγιναν στο παρελθόν.

Για να μην τον αδικήσω, μόνο η Αϋσέ Μποχιουρλέρ (Ayşe Böhürler) δημοσίευσε ένα ωραίο άρθρο για το θέμα, στις 9 Σεπτεμβρίου, στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ (Yeni Şafak). Άλλο άρθρο ή ανάλυση για το θέμα δεν είδα πουθενά, εκτός και αν μου ξέφυγε κάποιο. Από τις ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στον τύπο μαθαίνουμε ότι οι λαθρομετανάστες που πνίγηκαν και εκείνοι που διασώθηκαν από το ναυάγιο, είχαν διανυκτερεύσει σε ξενοδοχεία της συνοικίας Μπασμανέ (Basmane), της Σμύρνης.

Το πρωί ξεκίνησαν από εκεί, μεταφέρθηκαν στην ακτή (με λεωφορεία, η απόσταση είναι 70 χλμ, σ.τ.μ.), επιβιβάστηκαν στη βάρκα με σκοπό να αποβιβαστούν σε ελληνικό έδαφος και εκεί έγινε το ατύχημα. Η βάρκα τους χτύπησε στα βράχια και βούλιαξε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 61 άνθρωποι. Οι περισσότεροι που γνωρίζουν το θέμα της διακίνησης των λαθρομεταναστών, πιστεύουν ότι η βάρκα έπεσε στα βράχια σκοπίμως, ενώ το πιο πιθανόν είναι ο καπετάνιος της βάρκας να είναι από τους πρώτους που την εγκατέλειψαν.

Έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του καπετάνιου και του βοηθού του και λέγεται ότι θα δικαστούν 61 φορές ισόβια ο καθένας τους (στο νου μου έρχονται οι δολοφόνοι των επτά μελών του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας TİP και οι ποινές που τους επεβλήθησαν). Όμως εδώ τίθενται ορισμένα ερωτήματα.Αυτοί οι πολύ παραπάνω από εκατό λαθρομετανάστες από που και πώς μπήκαν στην Τουρκία και πως έφθασαν από τα νότια σύνορά μας μέχρι τη Σμύρνη; Λέγεται ότι ο καπετάνιος και ο βοηθός του ήλθαν με το καράβι τους από την Κωνσταντινούπολη. Ποιοι και πώς έκαναν τη διοργάνωση αυτής της επιχείρησης;

Θεωρώ ότι αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά, όμως πιο σημαντικό και ενδιαφέρον θεωρώ το γεγονός ότι κανείς από τα τουρκικά ΜΜΕ δεν ασχολείται με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο κρατείται μονίμως σε δεύτερο πλάνο. Όπως γίνεται και με τη διακίνηση τόνων ναρκωτικών. Κατά την άποψή σας το θέμα αυτό αφορά μόνο τους οδηγούς φορτηγών και τα εκπαιδευμένα σκυλιά της Αστυνομίας; Είναι δυνατόν τη διακίνηση ναρκωτικών την κάνουν μόνοι τους οι οδηγοί των φορτηγών; Τους λαθρομετανάστες ποιος τους βοηθάει να μπουν στην Τουρκία και ποιοι κάνουν τα στραβά μάτια; Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μπήκαν στην Τουρκία από την Αντιόχεια και από το Κίλις. Πώς κατάφεραν να φθάσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τη Σμύρνη;

Ποια είναι η σχέση των χρηματοδοτών της τρομοκρατίας του ΡΚΚ με το πρόβλημα της διακίνησης λαθρομεταναστών και ναρκωτικών; Είναι δυνατόν να μεταφέρονται και να διακινούνται τόσο μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τη χώρα μας, χωρίς της συνεργασία μέρους των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας; Πώς είναι δυνατόν οι διακινητές να καταφέρνουν να περνούν τόσα σημεία ελέγχου που υπάρχουν στους οδικούς άξονες, χωρίς να αντιλαμβάνονται οι αρμόδιες αρχές ότι διακινούνται τόσοι λαθρομετανάστες; Πώς ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια οι διακινητές;

Ο αξιότιμος κύριος υπουργός Εσωτερικών που δίνει μαθήματα δημοσιογραφία στους δημοσιογράφους, δεν θα έκανε καλύτερα τη δουλειά του, αν μας εξηγούσε πώς μπήκαν στην χώρα και πώς έφθασαν οι συγκεκριμένοι μετανάστες μέχρι τη Σμύρνη, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς; Γνωρίζουμε ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα διεθνές ζήτημα, όμως γνωρίζουμε επίσης ότι η διακίνηση των λαθρομεταναστών δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία κάποιων από το τουρκικό κράτος....

Από το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών και λαθρομεταναστών μπορούμε να απαλλαγούμε αν βοηθήσουν τα τμήματα εκείνα του κράτους που δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές. Ας μην ξεχνάμε ότι απαλλαχτήκαμε από την Εργενεκόν και από τη Βαριοπούλα με τη βοήθεια ορισμένων στελεχών των ΤΕΔ που δεν είχαν διαφθαρεί. Όμως, αυτό που δεν μπορώ να εξηγήσω, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ κρατάει σε δεύτερο πλάνο τα ζητήματα της διακίνησης ναρκωτικών και λαθρομεταναστών και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον!... Αυτά λέει ο Εσέρ Καρακάς. Εμείς απλά να προσθέσουμε ότι στην Τουρκία ο τύπος και τα ΜΜΕ κατά παράδοσιν πειθαρχούν σε εθνικά ζητήματα, ένα από τα οποία είναι το σχέδιο ισλαμοποίησης της Ελλάδος.

Είπαμε, ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω...

Οι -αυτοχριζόμενοι- δημοκράτες στην Ελλάδα ακούνε;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Μετ' εμποδίων από το πρωί της Πέμπτης οι μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες μισθολογικές περικοπές και την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. «Εάν αυτή τη στιγμή ο κ.Χατζηδάκης βγει και πει ότι το εισιτήριο πάει στο 1 ευρώ εμείς σταματάμε την απεργία» είπε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό, Αντ.Σταματόπουλος. Απροσπέλαστο θα είναι το Κέντρο από τις 11 το πρωί και μετά λόγω συγκεντρώσεων.
   
Νευρικότητα επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όσο πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για το σκληρό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Ενδεικτική του κλίματος η ανταλλαγή βολών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για αναζήτηση επιπλέον περικοπών από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Κατόπιν αυτών, σε βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι (13:00) της Πέμπτης.
   
Μέχρι το τέλος του μήνα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί της Αττικής, μη χορηγώντας φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ. Η απόφαση ελήφθη στην έκτακτη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με ψήφους 872 υπέρ και 566 κατά.
   
Εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ).Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, αντιπροτείνοντας το κόστος του εισιτηρίου να πέσει στο ένα ευρώ. Παράλληλα, ζητούν δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους.
   
Έναν Τούρκο που εμπλέκεται στη βάρβαρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού το 1996 φέρεται να συνέλαβαν οι Αρχές στην Κιργιζία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είναι στη λίστα για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού και την οποία έχει στα χέρια της η Interpol.

Κόσμος

Σε αιφνιδιαστική στρατιωτική άσκηση, με αληθινά πυρά, στα υψώματα του Γκολάν προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, με στόχο να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Η άσκηση δεν σημαίνει ότι το επίπεδο συναγερμού έχει αυξηθεί, επισήμανε το ισραληνικό γενικό επιτελείο -αν και η διενέργειά της συμπίπτει με κλιμάκωση των ανησυχιών για την κατάσταση στην περιοχή.
   
Η ετήσια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας ξεκινά στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά της έντασης στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και με την ελπίδα που τρέφει η ευρωπαϊκή πλευρά για την εξασφάλιση της υποστήριξης του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη -λίγο πριν την αλλαγή φρουράς στην κινεζική ηγεσία. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Για αποστολή στρατιωτικού προσωπικού και μεγάλης ποσότητας οπλισμού στο συριακό καθεστώς με πολιτικές πτήσεις που περνούν από το Ιράκ κατηγορεί την Τεχεράνη έγγραφο δυτικών υπηρεσιών πληροφορίων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοιος ισχυρισμός, τον οποίο το Ιράκ αρνείται κατηγορηματικά, το έγγραφο περιγράφει αποστολές που γίνονται με συστηματικό τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι μέχρι στιγμής εικαζόταν.
   
'Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για την ερωτική της σχέση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ετοιμάζεται να γράψει η Μόνικα Λεβίνσκι, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τις συναντήσεις με μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Στο βιβλίο της προτίθεται να συμπεριλάβει τις ερωτικές επιστολές που είχε στείλει στον Κλίντον, ενώ θα περιγράφει και την επιθυμία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για ομαδικό σεξ.
   
Μήνυση σε βάρος του Μπασελέι Νακούλα, παραγωγού και σκηνοθέτη της περιβόητης ταινίας για τον Μωάμεθ, υπέβαλε ηθοποιός εμφανίζεται στην ταινία, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης. Στη μήνυση, την πρώτη αγωγή στην υπόθεση της ταινίας, η ηθοποιός Σίντι Λι Γκαρσία απαιτεί επίσης από το YouTube να αποσύρει το βίντεο καθώς θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο.

Οικονομία

 Στην πλέον κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας για την οριστικοποίηση των περικοπών ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Τις δύο πλευρές χωρίζει σημαντική απόσταση, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για παρεμβάσεις ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Η τρόικα ζητά περισσότερες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ενώ παραμένουν στο τραπέζι οι προτάσεις για τα εργασιακά (εξαήμερο, μικρότερες αποζημιώσεις). Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό εν όψει της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών το μεσημέρι στο Μαξίμου.
   
Η πορεία της Ευρωζωνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας θα εξετασθούν σε κοινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας στις 25 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάϊνεν οι χώρες των οποίων συγκροτούν το σκληρό πυρήνα των υπερμάχων της δημοσιονομικής αυστηρότητας στην Ευρωζώνη αναμένεται να συζητήσουν θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου
   
Την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για το εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή θα πρέπει να αποχωρήσει εξέφρασε χθες ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο. Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο ο Ελ-Εριάν τόνισε πως πρέπει να ληφθεί μία σημαντική απόφαση για το εάν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ. «Είναι μία ευρωπαϊκή απόφαση που πρέπει να ληφθεί στην Ευρώπη», δήλωσε.

Αθλητισμός

 Ίσως το καλύτερο παιχνίδι της βραδιάς και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της πρεμιέρας του Champions League ήταν αυτό ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Γιουβέντους με τους Λονδρέζους να παίρνουν προβάδισμα δύο τερμάτων και τους Τορινέζους να ισοφαρίζουν στο τελικό 2-2, ενώ λίγο έλειψε να φύγουν με το «διπλό», αλλά ο Κουαλιαρέλα, σημάδεψε το δοκάρι στο 87'. Δύσκολες νίκες, πήραν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 επί της Γαλατάσαραϊ που... έσπασε τα δοκάρια, αλλά και η Μπαρτσελόνα με 3-2 επί της Σπαρτάκ Μόσχας. Οι Καταλανοί προηγήθηκαν 1-0, αλλά οι Μοσχοβίτες το ανέτρεψαν σε 1-2 και κάπου εκεί μίλησε ο Μέσι με δύο γκολ. Δυσκολεύτηκε και η Μπάγερν για το 2-1 επί της Βαλένθια. «Διπλά» για Κλουζ και Μπάτε Μπορίσοφ, νίκη για Σαχτάρ, «άσφαιρες» Σέλτικ - Μπενφίκα.
   
Με τις αναμετρήσεις της πρεμιέρας, αρχίζει την Πέμπτη η φάση των ομίλων του Europa League, όπου 48 ομάδες θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς στο πλαίσιο του 10ου ομίλου, ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί (22:05) στην Σλοβενία από την Μάριμπορ, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Τότεναμ θα υποδεχθεί την Λάτσιο, σε μία αναμέτρηση ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα, ενώ από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν τα «ζευγάρια» Ουντινέζε-Ανζί (1ος όμιλος), Φενερμπαχτσέ-Μαρσέιγ (3ος), Ιντερ-Ρούμπιν Καζάν (8ος) και Τβέντε-Ανόβερο (12ος).
   
Έπειτα από τριήμερο έλεγχο ιατρικών εξετάσεων, η διαδικασία για τον Χουάν Πάμπλο Πίνο έλαβε τέλος και όπως ενημέρωσε το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού, δεν ανιχνεύτηκε κάτι το ανησυχητικό από τα τεστ που έκανε. Όσον αφορά στον Βασίλη Τοροσίδη, ο γιατρός των Πειραιωτών τον είδε την Τετάρτη καθώς είχε ορισμένες ενοχλήσεις. Όπως προέκυψε ο διεθνής άσος των πρωταθλητών Ελλάδας δεν έχει κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό.


Η ΡΩΣΙΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι για τους Ρώσους η Κύπρος δεν είναι συνώνυμο μόνον του Τουρισμού και της ζεστής θάλασσας της Μεσογείου, αλλά και της υπεράκτιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η λέξη «offshore» έχει συχνά αρνητική έννοια καθώς υπονοεί κάτι το ύποπτο, όπως φοροδιαφυγή, αδιαφανείς συνδιαλλαγές, και διαφθορά. Από την πλευρά του, ο Νεοκλέους θεωρεί τη στάση αυτή απέναντι στη χώρα του καθαρή πλάνη, αναφέροντας σχετικά ότι: «Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και τηρεί πλήρως τους ευρωπαϊκούς -όπως και τους διεθνείς- κανόνες, σχετικά με τη φορολογία. 

Βρίσκεται στη “Λευκή λίστα” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος περιλαμβάνει τα κράτη που η εσωτερική νομοθεσία τους τηρεί στο ακέραιο όσα ορίζει ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας». Όπως αναφέρει ο κ.Νεοκλέους, η Κύπρος έχει υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και ευσυνειδησίας. Η δραστηριότητα των Τραπεζών και των νομικών στην Κύπρο υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις και επομένως, τα παρανομούντα πρόσωπα δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο νησί.

Διακρατικές συμφωνίες διαφάνειας

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς το Ρωσικό Κοινοβούλιο εξετάζει σήμερα μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία θα απαγορεύουν στους ρώσους αξιωματούχους να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Οι κύπριοι δικηγόροι θεωρούν το θέμα αυτό ανάξιο λόγου, και πιστεύουν ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα επηρεάσουν καθόλου την εργασία τους. Ο κ. Νεοκλέους υπενθυμίζει ότι Ρωσία και Κύπρος έχουν συνάψει μια σειρά από διμερείς συμφωνίες, μεταξύ των οποίων συμφωνίες για αμοιβαία νομική βοήθεια σε ποινικές υποθέσεις και συνεργασία στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ως εκ τούτου, τυχόν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι δεν θα κατάφερναν να κρύψουν τα παράνομα κεφάλαιά τους στην Κύπρο.

Επιπλέον, Ρωσία και Κύπρος έχουν υπογράψει και επικυρώσει το πρωτόκολλο της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης ανάμεσα στις δυο χώρες. Το έγγραφο αναφέρεται λεπτομερώς στους κανόνες φορολόγησης και τη διεύρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους, η επίσημη ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ύστερα από 19 χρόνια διαπραγματεύσεων, σημαίνει την οριστική οικονομική ένωση της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο και κατ’ επέκταση τη συνεχή αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών από τις ανεπτυγμένες χώρες προς τη Ρωσία μελλοντικά. Όπως εξηγεί ο κύπριος ειδικός, οι επενδυτές συχνά δεν γνωρίζουν το νομικό σύστημα και τους σχετικούς φορείς της χώρας, στην οποία σκοπεύουν να επενδύσουν. Για αυτό, πραγματοποιούν τις επενδύσεις με τη βοήθεια κάποιου μεσάζοντα. 

Δηλαδή μιας χώρας της οποίας το νομικό σύστημα είναι ικανό να διασφαλίσει τη νομική προστασία των επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους «αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες επενδύσεις της Δύσης στην Κίνα δρομολογούνται μέσω του Χονγκ-Κονγκ, ενώ οι περισσότερες επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ασία μέσω της Σιγκαπούρης. Οι επενδυτές από τις Δυτικές χώρες είναι πολύ συντηρητικοί και θέλουν να είναι απόλυτα σίγουροι για τη νομική προστασία των κεφαλαίων τους. Για το σκοπό αυτό έχουν εμφανιστεί αξιόπιστα θεσμικά όργανα, τα οποία επιτρέπουν την πραγματοποίηση των διεθνών οικονομικών σχέσεων».

Στη διεθνή κατάταξη των εταιριών νομικής φύσεως η Andreas Neocleous & Co LLC καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ανάλογων κυπριακών εταιριών. Επομένως, οι εμπεριστατωμένες απόψεις του επικεφαλής μιας από τις πιο σεβαστές εταιρίες νομικών συμβούλων της Κύπρου εξηγεί το λόγο που η αυτή συνεργάζεται με εταιρίες παγκόσμιου βεληνεκούς και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από γραφεία στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών και στη Μόσχα.