18 Σεπτεμβρίου, 2012

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ.


Ψήφισμα στη μνήμη του Μακαριστού Ποιμενάρχη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη. Η εξόδιος ακολουθία του Mητροπολίτη θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αρναίας αύριο Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, και ώρα 14:00 προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη στο θλιβερό άγγελμα της εις Κύριον εκδημίας του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας αειμνήστου Ποιμενάρχου μας, ΚΥΡΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Συνήλθε έκτακτα σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2012, σε συνεδρίαση. Παρόντος και του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Χρήστου Πάχτα.

Αφού άκουσε τον κ. Δήμαρχο, την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τιμητικά μίλησαν για την πολύπλευρη δραστηριότητα και πλούσια προσφορά του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας, του σεπτού Ιεράρχη που επί 31 χρόνια υπηρέτησε ως Ποιμενάρχης της Μητροπόλεώς μας και συνδέθηκε με τον πιστό λαό της περιοχής μας σαν Εκκλησιαστικός Ηγέτης του με δεσμούς αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης,

Του Μητροπολίτη που με ήθος, σύνεση και πίστη στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, εργάσθηκε με ζήλο για την προβολή και επίλυση των προβλημάτων του Λαού και της Εκκλησίας.

Του Μητροπολίτη που αφιέρωσε την ψυχή, το πνεύμα και όλες τις σωματικές του δυνάμεις στο Ποίμνιό Του, στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας.

Εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του σεπτού και ικανού Ιεράρχη, συμμετέχοντας στο καθολικό βαρύτατο πένθος της Εκκλησίας μας και αφού τήρησε ενός λεπτού σιγή,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.-Εκφράζει τη μεγάλη συγκίνησή του και διερμηνεύει τη συγκίνηση όλων των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη για την εκδημία εις Κύριον του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας Κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, σεπτού Ιεράρχη και εμπνευσμένου Ποιμενάρχη μας επί 31 έτη, ο οποίος με την γεμάτη από αρετές ψυχή του, τον πύρινο λόγο του και την αταλάντευτη προσήλωσή του στα δόγματα της Ορθοδοξίας, υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους του με απαράμιλλη και θεόπνευστη αγάπη.

2.-Κηρύσσει τριήμερο πένθος του Δήμου.

3.-Να αναρτηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μεσίστια η Σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο και σε όλα τα Καταστήματα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και σε όλα τα σχολικά κτίρια μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αριστοτέλη.

4.-Να γίνει κατάθεση στεφάνου στη Σορό του Μεταστάντος και να καταβληθεί στη μνήμη του ποσό χιλίων ευρώ (1.000,00€) υπέρ του Ιδρύματος Αγάπης-Στέγης γερόντων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Αρναία.

5.-Να παρακολουθήσει σύσσωμο την εξόδιο ακολουθία.

6.-Να δοθεί το όνομά του σε κεντρική  οδό ή πλατεία των Δημοτικών Κοινοτήτων Ιερισσού, Αρναίας και Μ. Παναγίας.

7.-Να συμμετέχει η φιλαρμονική του Δήμου Αριστοτέλη στην κηδεία.

8.-Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη και όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να παραστούν οι υπάλληλοι και η μαθητιώσα νεολαία στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας κυρού Νικοδήμου.Οι δημοτικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας.

9.-Εκφράζει την παράκληση και τη βούλησή του να παραμείνουν στο σύνολό τους κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες,  οι υπηρεσίες των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα της κηδείας του Μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου.
 
10.-Να αποσταλεί το Ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου  και Αρναίας και να δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευθύμης Καρανάσιος σε επιστολή του αναφέρει:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Κασσανδρείας, κύριε Νικόδημε, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, με ιδιαίτερη συγκίνηση για την εκδημία εις Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου, σας εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου, ευχόμενος όπως ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός αναπαύσει την ψυχή Αυτού. Το θεάρεστο έργο της πνευματικής καθοδήγησης του ποιμνίου της Μητροπόλεως του και η πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος
σημειώνει τα ακόλουθα:

“Σεβασμιότατε Κασσανδρείας και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, με βαθειά λύπη πληροφορηθήκαμε την Κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου. Προσευχόμαστε μαζί με τον Ιερό κλήρο και το λαό της Μητροπόλεως του, όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός τάξει την ψυχή Αυτού μετά των Αγίων της εκκλησίας μας.

Η αγάπη του για την εκκλησία, και τα πνευματικά του τέκνα, το κοινωνικό του έργο, η ευθύτητα των λόγων του, και η γενικότερη προσφορά του στην Ορθοδοξία συνιστούν πολύτιμες διδαχές για όλους μας. Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης αγγίζουν τις καρδιές όλων μας. Ευχόμαστε ο Θεός να τον ανταμείψει για την προσφορά του και να αναδείξει αντάξιο διάδοχο για να συνεχίσει το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο του στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.”

Ο Πρόεδρος του κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος, και η συντονιστική επιτροπή Χαλκιδικής, εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την κοίμηση του Παναγιότατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Ορους, Αρδαμερίου και Αρναίας, Νικοδήμου. Ήταν ένας άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει ενωμένο τον λαό της Χαλκιδικής σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε και που πρόσφερε πολλά στον ευλογημένο αυτό τόπο. Η απουσία του θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος αναφέρει:
"Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την εκδημία εις Κύριον  του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Κυρού Νικοδήμου. Η φιλανθρωπική του δράση και το κοινωνικό του έργο ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διανύει η χώρα μας.  Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό".

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος σε επιστολή του αναφέρει: "Εκφράζουμε  τη βαθύτατη θλίψη  μας  για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Κυρού Νικοδήμου, ο οποίος άφησε πίσω του πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο κατά  τη μακρά διακονία του στη Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το θεάρεστο έργο του. Ευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύσει από τους κόπους του στα σκηνώματα των Αγίων Του".
_________________________

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικοδήμου θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 14.00 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου.

ΡΩΣΙΚΗ "ΕΝΕΣΗ" ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Το μακρινό 1993, ο τότε υπουργός τουρισμού της Ελλάδας, Π. Λιβανός, επισκεπτόμενος τη Μόσχα είχε πεί τη φράση που σχεδόν κανείς δεν θυμάται σήμερα. " Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα φτάσουμε να έχουμε μισό εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο, απο τη Ρωσία..." Χρειάστηκε, λοιπόν, να περάσουν 17-18 χρόνια για να " γίνει το όνειρο πραγματικότητα."

Θυμηθήκαμε τη φράση του παλιού υπουργού μόλις έγιναν γνωστά τα στοιχεία για την έκδοση βίζας απο το ελληνικό προξενείο της Μόσχας.Μέχρι 31 Αυγούστου, δηλ. το οκτάμηνο του 2012, μόνο το προξενείο στη ρωσική πρωτεύουσα, προσέγγισε το " πεντακοσάρι" στην έκδοση θεωρήσεων, σε ρώσους πολίτες.( 495.312).Το νούμερο αυτό είναι κατά 29, 2% αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Για όσους μετράνε αφίξεις στην Ελλάδα, και οι αφίξεις είναι που απεικονίζουνν πιστά την πραγματικότητα, αυτές δίνουν ένα ποσοστό γύρω στο 27%, αύξηση σε σχέση με το 2011, συνολικά απο τη Ρωσία. Οι ρώσοι επισκέπτες, αιμοδότες της καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας, υπολογίζεται να ξεπεράσουν, φέτος τις 750 χιλ.Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, οι πτήσεις προς όλους τους ελληνικούς προορισμούς, Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδο, Κώ, Πελοπόνησο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, είναι γεμάτες.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια η τουριστική κίνηση απο το σύνολο των ρωσικών πόλεων που υπάρχουν απ΄ευθείας πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς, είναι σταθερά αυξητική. ( Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνμπούργκ, Σαμάρα, Νίζνι Νόβγκοροντ, Καζάν, Νοβοσιμπίρσκ, Μινβόντι, κ.α...)Ποιό εντυπωσιακή είναι η φετεινή αύξηση απο την Ουκρανία, η οποία ωστόσο, ξεκινά απο πολύ χαμηλά νούμερα για τη μεγάλη αυτή χώρα, με πληθυσμό 45 εκ. Σημαντικά νούμερα, που αξίζουν ανάλυσης και προσοχής των ελληνικών αρχών, για τη βελτίωση των συνθηκών έκδοσης θεωρήσεων, δίνουν τα τελευταία χρόνια και το Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαιτζάν, Λευκορωσία...

Σύμφωνα με στοιχεία του  Συλλόγου Τουριστικών γραφείων της Ρωσίας, (Α.Τ.Ο.Ρ.), μόνο τους τρείς θερινούς μήνες, πέντε εκ. ρώσοι έφυγαν για διακοπές σε άλλες χώρες, ποσοστό κατά 23-25% υψηλότερο σε σχέση με πέρσι.Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα, φέτος, ανήλθε στην τρίτη θέση σε ρωσική επισκεψιμότητα, με πάντα πρώτη την Τουρκία, και δεύτερη, παρά την πολιτική αστάθεια, την Αίγυπτο. Η Ελλάδα έχει την προτίμηση των ρώσων, φέτος, με πρωτιά ανάμεσα στις ευρωπαικές χώρες.

 Η εκπρόσωπος του ΑΤΟΡ, Μάγια Λομίτζε, εξηγεί πως η Ελλάδα αποδείχτηκε αυτή τη χρονιά μια όαση ησυχίας και ασφάλειας για τους επισκέπτες, πράγμα πολύ σημαντικό στο γενικά ανήσυχο κόσμο που ζούμε.Κατά τη ρωσίδα τουριστική αξιωματούχο, το 2012 ήταν χρονιά όπου ο ρώσος τουρίστας έκανε στροφή προς τους ευρωπαικούς προορισμούς με σημαντικές αυξήσεις, πέρα απο την Ελλάδα, την Ισπανία την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κροατία...Η Τουρκία είχε φέτος μια μείωση απο τη Ρωσία, πάνω απο 1%, γεγονός πολύ σημαντικό αν υπολογίσει κανείς πως μόλις πριν απο ένα χρόνο η Αγκυρα με ιδιαίτερα διαφημιστικό τρόπο, ανακοίνωσε την απάλειψη βίζας με τη Ρωσία, και ως εκ τούτου ευελπιστούσε φέτος σε μια ρωσική τουριστική πλυμμηρίδα.

 Οι τάσεις που φαίνεται πως κυριαρχούν στη ρωσική αγορά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της οποίας συνεχώς βελτιώνει τα εισoδήματά του, είναι "διακοπές με ποιότητα και ασφάλεια". Σε αυτά τα στοιχεία, που οι ρώσοι εκτιμούν ότι μπορούν να τα βρούν πρωτίστως στον ευρωπαικό χώρο, πρέπει να προστεθεί και το μέγα θέμα  κατάργησης της βίζας.Ενα θέμα που η Μόσχα κρατά ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου με την ΕΕ.Ολο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως η συμφωνία Σένγκεν, όσον αφορά τουλάχιστον τη Ρωσία-και όχι μόνο-αποτελεί αναχρονισμό.Πόσω μάλλον που σε συνθήκες κρίσης, τις οποίες βιώνουν πιο έντονα οι νότιες, "τουριστικές χώρες" της Ευρώπης, το θέμα της βίζας φαντάζει σαν " θηλειά" στο λαιμό των οικονομιών τους, που εμποδίζονται να προσελκύσουν ελεύθερα τους επιθυμούντες, να τις επισκεφθούν, πολίτες απο τη Ρωσία.

Εν κατακλείδι, για την Ελλάδα, "το ξανθόν γένος" είναι αυτό που δίνει μια ανάσα στον ελληνικό τουρισμό.Υπάρχουν και άλλοι τομείς που θα μπορούσε να μεταφερθεί η "ανάσα" απο τη Ρωσία. Μόνο που προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει και η άλλη πλευρά να διανύσει το δικό της τμήμα του δρόμου.Η νέα ελληνική κυβέρνηση βαδίζει αισίως, προς τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών, ( σε αυτό το διάστημα έβγαλαν βίζα για την Ελλάδα, πάνω απο 300 χιλ. Ρώσοι), αλλά προς Κρεμλίνο μεριά "ούτε φωνή ούτε ακρόαση"!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Ένταση επικράτησε το πρωί της Τρίτης μεταξύ εφοριακών και αστυνομικών έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να άρουν τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών στον οποίο έχουν προχωρήσει από τις 7:00 τα ξημερώματα εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών διαμαρτύρονται για τις μισθολογικές περικοπές που επίκεινται με το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ.
   
Δυσαρεστημένοι και από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση δηλώνουν οι πολίτες στην πλειονότητά τους (54%), σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulic Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ κερδίζει με 43% έναντι 41% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο... κανένας με 30% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 22% και ο Αλέξης Τσίπρας με 17%.
   
Κινητοποιήσεις κατά των μέτρων του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη θεσμική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κατά την οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, τώρα προετοιμάζεται αγωνιστική απάντηση στα προωθούμενα μέτρα. Η αρχή γίνεται σήμερα, Τρίτη, στα Προπύλαια, όπου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
   
Τουλάχιστον 30 με 40 άτομα που επανεξετάστηκαν για επίδομα τυφλότητας και κρίθηκαν τυφλοί θα έπρεπε να κοπούν, δήλωσε ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στ. Μποζίκης, καταγγέλλοντας στον Βήμα 99,5 ότι ακόμα και στους επανελέγχους που έγιναν κάποιοι έκαναν και πάλι τα... στραβά μάτια. Ξέρω ότι τουλάχιστον 30 με 40 άτομα δεν δικαιούνται επίδομα, δήλωσε ο κ. Μποζίκης, τονίζοντας ότι το σύστημα είναι σάπιο μέχρι τον πάτο του. «Πρόκειται για δεύτερο σκάνδαλο και θεωρώ ότι είναι μεγαλύτερο από το πρώτο» είπε.
   
Διασταυρώσεις με κάθε δυνατό μέσο και σε ταχύτατους ρυθμούς πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ για τα εμβάσματα 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν από τη χώρα συνολικά 22 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία (2009 - 2011). Όπως προκύπτει από τον πρώτο έλεγχο στο CD με τα 54.000 ονόματα, περίπου 3.000 Έλληνες έστειλαν στο εξωτερικό τα υψηλότερα εμβάσματα, κατά μέσο όρο 2,5 εκατ. ευρώ έκαστος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά ξεπερνούν τα 6 - 7 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να έχει άμεσα αποτελέσματα, ώστε να συγκεντρωθούν έσοδα.

Κόσμος

Ο διευθυντής της ιρλανδικής Daily Star απολύθηκε τη Δευτέρα μετά τη δημοσίευση των επίμαχων προσωπικών φωτογραφιών της Κέιτ Μίντλετον, συζύγου του πρίγκιπα Ουίλιαμ, και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο εκδότης της εφημερίδας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απολύσει τον διευθυντή, «μια απόφαση με άμεση ισχύ», και να πραγματοποιηθεί εσωτερική έρευνα σχετικά με το πώς αποκτήθηκαν από την εφημερίδα οι φωτογραφίες, που για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν από το γαλλικό περιοδικό Closer.

Σειρά διμερών συναντήσεων με τους αρχηγούς ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους θα έχει στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι -μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στις συναντήσεις, στις οποίες προφανώς θα συζητηθούν τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, θα πάρουν μέρος επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.
  
 Κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα η διαμάχη Κίνας και Ιαπωνίας με φόντο τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού: Στα ίδια τα διαφιλονικούμενα νησία, η «απόβαση» δύο Ιαπώνων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου την στιγμή που στην περιοχή φέρονται να κατευθύνονται κινεζικά αλιευτικά -και ενώ αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις καταγράφονται σε δεκάδες πόλεις της Κίνας. Πέτρες και τούβλα πέταξαν συγκεντρωμένοι στο ιαπωνικό προξενείο στην Σενγιάνγκ, αναστέλλουν τις εργασίες του ιαπωνικές εταιρείες στην Κίνα. Σε αυτοσυγκράτηση καλεί το αμερικανικό Πεντάγωνο.
   
Τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ισλαμιστική οργάνωση λέγοντας πως ήταν εκδίκηση για την περιβόητη ταινία που προσβάλλει τον Μωάμεθ. Η επίθεση, που φέρεται να έγινε από νεαρή καμικάζι, είχε στόχο φορτηγάκι που μετέφερε υπαλλήλους του αεροδρομίου στη δουλειά τους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι.
   
«Ανεύθυνους και εξαρτημένους από επιδόματα» χαρακτήρισε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ όσους σκέφονται να ψηφίσουν τον Μπαράκ Ομπάμα -το μισό δηλαδή εκλογικό σώμα- σε ομιλία του σε συγκέντρωση δωρητών της εκστρατείας του ενώ, χωρίς να το ξέρει, καταγραφόταν από κάμερα. Μετά την εμφάνισή του το βίντεο διαδόθηκε φυσικά με ταχύτητα φωτός αλλά ο Ρόμνεϊ, μην μπορώντας να δώσει πειστική δικαιολογία πως επρόκειτο για «παρεξήγηση», υποστήριξε τη θέση του λέγοντας πως η τοποθέτησή του ήταν άκομψη αλλά ορθή.

Οικονομία

Την άποψη ότι πρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί εύκολα με μείωση των ευνοϊκών επιτοκίων δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα μιλώντας σήμερα, Τρίτη, σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο. Ο επικεφαλής του IIF σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά δύο χρόνια τουλάχιστον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα στήριξη προς την Ελλάδα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη.

Περιορισμούς στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης που σχετίζονται με τη δομή της Ευρωζώνης παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα. Το Ταμείο στην έκθεση υπογραμμίζει πως ο συντονισμός του με τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης λειτούργησε καλά και βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρ' όλα αυτά υφίσταται ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στο σχεδιασμό του Ταμείου και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ στο κτίριο του πρώην υπουργείου Μεταφορών στου Παπάγου. Η συνάντηση δεν γίνεται στο υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα καθώς αυτό έχει αποκλεισθεί νωρίτερα από εφοριακούς, τελωνειακούς και υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες μισθολογικές περικοπές.

Αθλητισμός

 Με τις αναμετρήσεις της πρεμιέρας, στους ομίλους 1-4, αρχίζει σήμερα, Τρίτη, το Champions League, όπου 32 ομάδες θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη.
   
Στη «μάχη» των ομίλων του Champions League ρίχνεται την Τρίτη (21:45, Novasports1) ο Ολυμπιακός, ο οποίος υποδέχεται τη Σάλκε του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Στο κατάμεστο όπως αναμένεται Καραϊσκάκη οι «ερυθρόλευκοι» επιθυμούν να κάνουν ένα δυνατό ξεκίνημα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα τους δώσει τους απαραίτητους βαθμούς για τηυ συνέχεια. Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα ο Ζαρντίμ, Θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11άδα.   

Με γκολ του Ρουμπέν Κάστρο στο 89' η Ρεάλ Μπέτις απέδρασε με τη νίκη 1-0 από το Βαγιαδολίδ όπου αντιμετώπισε την ομώνυμη ομάδα στο ματς που έκλεισε την 4η αγωνιστική στην Primera Division.



ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf στην σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μάρτιν Ντέμπσεϊ  θα ζητηθεί να μειώσει τις δυνάμεις της Στρατιάς του Αιγαίου και να τις μεταφέρει σε άλλα μέτωπα, αφού "η Ελλάδα δεν συνιστά πλέον απειλή για την Τουρκία"!

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως "Εδώ και καιρό στο ΝΑΤΟ ζητούν από την Τουρκία να μειώθεί η δύναμη της Στρατιάς του Αιγαίου, καθώς αυτό πιέζει οικονομικά την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Επιπλέον στο ΝΑΤΟ τονίζουν πως η Τουρκία άδικα σπαταλά τις δυνάμεις της στις ακτές του Αιγαίου και ζητούν τη μεταφορά τεθωρακισμένων Μεραρχιών από τη Στρατιά του Αιγαίου, στα σύνορα με τη Συρία όπου υπάρχει η πραγματική ανάγκη».

Αν αυτό είναι αλήθεια (ο Ντέμπσεϊ θα συναντηθεί στην Άγκυα με τον Τούρκο Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Νετζντέτ Οζέλ) τότε μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να εξαχθούν: Αν η Τουρκία δεχθεί την "εισήγηση" του Αμερικανού Επιτελάρχη, θα έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση (ελπίζουμε όχι και ολοκληρωτικό αφοπλισμό των νησιών), αν όχι, τότε θα καταδειχθεί στην πράξη το ερώτημα αν η Τουρκία αποτελεί ζώσα απειλή γα την Ελλάδα και ελπίζουμε να ξυπνήσουν οι οπαδοί του μονομερούς ελληνικού αφοπλισμού...