14 Σεπτεμβρίου, 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: "ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ"

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Ι. Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Περίσσης Θήρας, ενώ συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που καθιέρωσαν την σημερινή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και πρόσθεσε "έχουν γραφτεί και έχουν λεχθεί πολλά για το Τίμιο Ξύλο, αλλά όλα αυτά δεν είναι θέμα φιλολογίας ή λογοτεχνίας, αλλά θέμα ζωής" ενώ συμπλήρωσε πως:

"Η ελευθερία είναι ταυτισμένη με τη διδασκαλία του Κυρίου μας, καθώς η αγάπη στον Χριστιανισμό δεν είναι αναγκαστικό έργο και κάθε προσπάθεια μέσα στην Εκκλησία δεν γίνεται για να κάνουμε οπαδούς, αλλά μεταδίδουμε τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού με αγάπη σε όποιον θέλει. Άλλωστε, αυτό είπε ο Κύριος "όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας σηκώσει το Σταυρό του" και κάθε ένας από εμάς σήμερα, έχει μια δυσκολία, έχει το δικό του Σταυρό" και συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος "για να σηκώσουμε το Σταυρό, πρέπει να περιορίσουμε τον εγωισμό, να αρνηθούμε τον εαυτό μας για το γενικότερο καλό.

Ας έχουμε, λοιπόν, ως παράδειγμα το Χριστό. Το μαρτύριο του Κυρίου μας, η ανάβαση στο Γολγοθά έχει συνέχεια την Ανάσταση και αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα. Ο Γολγοθάς φέρνει την Ανάσταση, η Μ. Παρασκευή φέρνει τη Λαμπρή και η αφιέρωση στον Κύριό μας, δίνει την ελπίδα, δίνει την αισιοδοξία της Ανάστασης" και ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας "η κρίση ξεκινά από εμάς.

Η απληστία μας κάνει να διαιρούμαστε και έτσι παύει να υπάρχει κοινωνία. Μακριά από εγωισμούς, όμως, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε κρίση. Εύχομαι να δούμε το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού σαν σωτηρία του καθενός και όλων. Το Τίμιο ξύλο να είναι φύλακας και καθοδηγητής μας".

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ».

Μέγας πανηγυρικός εσπερινός τελέσθηκε χθες το απόγευμα στον ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Περίσσης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Ο Μητροπολίτης Θήρας στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την επίσκεψή του στο νησί και με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού τόνισε: "Αν δεν σηκώσουμε το Σταυρό κι αν δεν περάσουμε από το Γολγοθά, δεν θα περάσουμε στην Ανάσταση".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θήρας για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του λέγοντας πως η φρόνηση, η ταπεινότητα και η σοφία αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς όλους αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: "σήμερα περνάμε δύσκολες μέρες, αλλά η ιστορία δείχνει ότι στις δοκιμασίες, όταν έχουμε πίστη βγαίνουμε κερδισμένοι". Συμπλήρωσε, επίσης ο Μακαριώτατος "ο Τόπος μας έχει ανάγκη σήμερα ο ένας να στέκεται πλάι στον άλλο και να τρεφόμαστε από τον χώρο της Εκκλησίας, για να αναγεννιόμαστε, να φωτίζεται το μυαλό μας και να ζούμε εκκλησιαστικά, άλλωστε αυτή είναι και η αποστολή της Εκκλησίας, να οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Η κρίση θα ξεπεραστεί όταν θα υπάρχουν κοινές προσπάθειες, χωρίς εγωισμούς. Πρέπει να πάψει ο καθένας να θέλει το προσωπικό του συμφέρον και το βόλεμά του, να αφήσει τον εγωισμό και την απληστία, γιατί αυτό μας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση".

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. (ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ).

Τα Νέα της Σαντορίνης σας παρουσιάζουν ολόκληρη την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου σε ένα βίντεο διάρκειας 55 λεπτών. Πρόκειται για την άφιξή και την υποδοχή του στο αεροδρόμιο, τον ιερό Μητροπολιτικό ναό και την εκδήλωση στην Χριστιανική Εστία.

Δείτε το Video εδώ 

Πηγή: neasantorinis.gr
 


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΡΑΣ.

Στη Σαντορίνη έφθασε εχθές το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο π. Θωμάς Συνοδινός και ο Διάκονος Επιφάνιος Αρβανίτης.

Τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Επιφάνιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σιγάλας, ο Δήμαρχος Νικόλαος Ζώζος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Πολιτικής Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον πανηγυρίζοντα Iερό Ναό Αγίου Αριστείδη και αμέσως μετά τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Φηρών, όπου τελέσθηκε Δοξολογία. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος μετέβη στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας της Μητρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο Δημότη. Ο Δήμαρχος, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε: "Σας ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψή σας στο νησί, γιατί σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος, μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα".

Ο Μακαριώτατος, κατά την αντιφώνησή του, ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Θήρας για την πρόσκληση και τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή να τον ανακηρύξουν επίτιμο Δημότη. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Θήρας και στην πολύτιμη συμβολή του σε εκκλησιαστικά θέματα την χρονιά που πέρασε, κατά την οποία ήταν μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αμέσως μετά, με αφορμή την εκδήλωση προς τιμήν του, ανέφερε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία. "Οι φωνές που ακούγονται τελευταία για χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας, δεν έχουν νόημα" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε "κι αυτό το φανερώνει η ιστορία αυτού του Τόπου. Βρισκόμαστε σε δύσκολες εποχές και η συνεργασία είναι το πρώτο φάρμακο που πρέπει να αναζητήσουμε, αλλιώς οι θεσμοί θα ασθενήσουν.

Πρέπει να βοηθήσουμε το πρόσωπο, τον άνθρωπο, να αναζητήσουμε την αλήθεια και η Εκκλησία δεν κάνει διπλωματία, λέει την αλήθεια. Χάθηκαν οι αξίες, οι αρχές, ο σεβασμός" συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε "όλα αυτά δεν αγοράζονται με χρήματα, πρέπει ο καθένας από μας και όλοι μαζί να παλέψουμε για την αλλαγή και για την αλλαγή αυτή δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ξένων, μπορούμε μόνοι μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και να αλλάξουμε, να μετανοήσουμε κι αυτό σημαίνει να αλλάξουμε μυαλά, νοοτροπία".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε "χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι, γιατί μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες". Τέλος, προέτρεψε τους γονείς, με αφορμή την σημερινή εορτή του Αγίου Αριστείδη να μιλούν στα παιδιά τους για τις ζωές των Αγίων, γιατί οι Άγιοι είναι τα σωστά πρότυπα που πρέπει ν' ακολουθούν τα παιδιά.