07 Σεπτεμβρίου, 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΝΑ ΠΩΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΨΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΕ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 Ο Εφημέριος πάτερ Στρατής Γιουσμάς, 
μιλά αποκλειστικά στους ΑegeanTimes, για τον τρόπο που έστηναν 
την μεγάλη απάτη, τα μέλη του κυκλώματος που έκαναν την μεγάλη κομπίνα 
σε 24 εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κω, Αριδαία 
και Αγρίνιο ΜΕΓΑΛΑ ερωτηματικά γεννούνται για το πώς 
απέκτησαν τέτοια εσωτερική πληροφόρηση οι δράστες!!

Διαβάζοντας την χτεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, για την σπείρα που με μαεστρία δεν δίστασε να κλέψει από κληρικούς το ποσό των 450.000 ευρώ, αναζητήσαμε πληροφορίες, για το ζήτημα αυτό! Κι αναζητήσαμε πληροφορίες, γιατί αντιληφθήκαμε μεν ότι πρόκειται για μια οργανωμένοι και πολυμελή σπείρα, αλλά από την ανακοίνωση, δεν προέκυπταν σαφή στοιχεία για την δράση της! Ετσι, επικοινωνήσαμε με Εκκλησιαστικές πηγές των aegeantimes, και πληροφορηθήκαμε αρκετά στοιχεία της υπόθεσης, η οποία, δεν έλαβε το βάρος που της άξιζε στα ΜΜΕ.

Κατά την έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι εκτός των «θυμάτων» της σπείρας, υπήρξαν και πάρα πολλοί κληρικοί που είχαν μπει στο στόχαστρο της σπείρας, αλλά τελικά, η οξυδέρκειά τους, απέτρεψε τους λωποδύτες ! Ένα από αυτούς ήταν και ο πολύ γνωστός ιερέας της Μυτιλήνης, ο παπα-Στρατής! Νέος άνθρωπος που η αγάπη του για το ναό του, τον οδήγησε να υποβάλει στη Μητρόπολη, ένα σχέδιο ανάπλασης και αναπαλαίωσης του ναού.

Ο πάτερ Στρατής, δεν είναι ένας τυχαίος κληρικός! Γιός ενός από τους πλέον φωτισμένους ανθρώπους της εκκλησίας στη Λέσβο, του εφημέριου της μεγάλης εκκλησίας του Αγίου Θεράποντος, του εκπαιδευτικού πάτερ Αθανασίου Γιουσμά, που έχει να αναπτύξει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο αλλά κυρίως πλούσιο έργο στην Λεσβιακή νεολαία, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του από πολύ νωρίς!

Καθηγητής κι ο ίδιος , Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής, ο παπα-Στρατής, υπηρετεί ως Εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίων Πατέρων στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Επικοινωνήσαμε μαζί του και μας εξιστόρησε όλη την εμπειρία που είχε, με το κύκλωμα που ρήμαξε κυριολεκτικά τα ταμεία των κληρικών. «Περίπου την περίοδο του Πάσχα, με πήρε κάποιος στο τηλέφωνο, και αφού μου συστήθηκε, μου δήλωσε ότι τηλεφωνεί από την Αρχιεπισκοπή και συγκεκριμένα από το κτήριο της οδού Ιασίου. Ηταν ενημερωμένος για πλήθος λεπτομερειών για την μελέτη ανάπλασης του ναού, που είχαμε υποβάλει. 

Μου είπε λοιπόν, ότι με πήρε να μου ανακοινώσει ότι μόλις εγκρίθηκε ένα ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ και θα χρειαζόταν, έναν αριθμό λογαριασμού της εκκλησίας, για να κατατεθούν τα χρήματα», δήλωσε στους AegeanTimes, ο πάτερ Στρατής Γιουσμάς. Συνεχίζοντας, μας αποκάλυψε ότι ο συνομιλητής του, «εκτός του ποσού που ζητούσε ο ναός για την ανακατασκευή του, γνώριζε και στοιχεία από την μελέτη, δηλαδή τι ακριβώς θέλαμε να κάνουμε. Από την μεταξύ μας συνομιλία, κατάλαβα ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που είχε εκκλησιαστική μόρφωση και ομιλούσε την γλώσσα των κληρικών. 

Επειδή όμως γνωρίζω τις διαδικασίες, δεν του έδωσα τον αριθμό του λογαριασμού του ναού, παρά του ότι χάρηκα για την έγκριση, γιατί ήθελα πρώτα να ενημερώσω τον Μητροπολίτη για το τηλεφώνημα αυτό.» Ετσι, ο παπα-Στρατής, επικοινώνησε αμέσως με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο και συζήτησαν για το συγκεκριμένο τηλεφώνημα. Ο Μητροπολίτης παρότρυνε τον κληρικό, να μην δώσει τον αριθμό λογαριασμού γιατί η διαδικασία στις επιχορηγήσεις είναι εντελώς διαφορετική.

Ακολούθως ο π.Στρατής Γιουσμάς, επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που εξετάζει τις επιχορηγήσεις των Ναών, και του είπαν ότι δεν γνωρίζουν κάποιο με το όνομα αυτό στην Αρχιεπισκοπή ! Ο «λωποδύτης» λοιπόν που δεν είχε ούτε ιερό ούτε όσιο, επικοινώνησε ξανά με τον πάτερ Στρατή και του ζήτησε και πάλι τον αριθμό λογαριασμού. Ο κληρικός του είπε ότι θα του τον δώσει, αν προηγουμένως, του δώσει ένα σταθερό τηλέφωνο στην υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής όπου εργάζεται, έτσι ώστε να τον καλέσει ο ίδιος, και να του δώσει τον αριθμό λογαριασμού!!!

Προφανώς λοιπόν, η οξυδέρκεια και η γνώση του θέματος από την πλευρά του π.Στρατή Γιουσμά, σήμανε «συναγερμό» στον επίδοξο απατεώνα, ο οποίος αμέσως έκλεισε το τηλέφωνο και δεν τηλεφώνησε ποτέ ξανά. Δυστυχώς όμως, δεν συνέβη το ίδιο και με δεκάδες άλλους κληρικούς σε ναούς ανά την Ελλάδα, που πίστεψαν σε παρόμοια τηλεφωνήματα, με αποτέλεσμα να πέσουν θύματα της απίστευτης όσο και καλοστημένης αυτής απάτης! Από όσα μας αποκάλυψε ο παπα-Στρατής αλλά και άλλοι κληρικοί από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, με τους οποίους μιλήσαμε αλλά θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, προκύπτει ένα πάρα πολύ σοβαρό στοιχείο!

Η «πετυχημένη» δράση του κυκλώματος που απέσπασε αυτό το τεράστιο ποσό, οφείλεται κυρίως, στην εσωτερική πληροφόρηση που είχαν, για τις προτάσεις που κατέθεταν οι ναοί στην Αρχιεπισκοπή, για την επιχορήγησή τους!

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΑΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ 
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ;;; 

Αυτό το σοβαρότατο θέμα, ούτε αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αλλά ούτε και σε κάποια ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών! Πιθανόν να αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής έρευνας, αλλά δίνει μια νέα τροπή στην υπόθεση, μιας και δεν πρόκειται για τυχάρπαστους απατεώνες που εκμεταλλεύονταν την «αθωότητα» ή την «άγνοια» των ιερωμένων, αλλά ήταν «επιστήμονες της απάτης» και είχαν καταφέρει να αποκτήσουν προσβάσεις στα αρχεία της Αρχιεπισκοπής! Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλονται και υλοποιούνται αυτές οι προτάσεις.

Ο κληρικός, συντάσσει μια πρόταση για χρηματοδότηση του ναού και την υποβάλει στην οικία Μητρόπολη. Η Μητρόπολη κάνει έναν τυπικό έλεγχο, τις συλλέγει και τις υποβάλει με τη σειρά της, στο αρμόδιο τμήμα της Αρχιεπισκοπής. Κατόπιν, η Διαρκή Ιερά Σύνοδος, τις αξιολογεί και είτε χορηγεί έγκριση είτε απορρίπτει! Στην περίπτωση που εγκριθεί, ο φάκελος αποστέλλεται στην Μητρόπολη η οποία με τη σειρά της ενημερώνει τον εφημέριο του ναού. Κανείς δεν παίρνει τηλέφωνο κανέναν και ουδείς παρεμβάλλεται στην όλη διαδικασία!

Δυστυχώς αυτό, δεν το γνωρίζουν όλοι οι κληρικοί και γι αυτό ήταν αρκετοί αυτοί που έπεσαν θύματα της μεγάλης αυτής απάτης! Θα πρέπει η Αρχιεπισκοπή να ενημερώσει επαρκώς όλους τους εφημέριους των ναών, διότι ακόμη και σήμερα υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης...


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;


Κείμενο του Σωτ. Αθ. Μουντζούρη

Η Κυβέρνηση  ετοιμάζεται να   εξαγγείλει τις αποφάσεις της για τα οικονομικά μέτρα που θα πάρει και σύμφωνα με τα προτεινόμενα, που είδαν το φως της επικαιρότητας, αυτά θα πλήξουν και πάλιν τους μισθωτούς και συνταξιούχους και γενικά  όλους τους ΄Ελληνες φορολογουμένους, αφού πρόκειται να καταργηθούν και τα εναπομείναντα αφορολόγητα ποσά. Το θέμα, όμως, της επικαιρότητας μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες η πρόταση για  περικοπή  της μισθοδοσίας των Ιερέων κατά 50% από το Δημόσιο, ώστε τα υπόλοιπο του δικαιουμένου ποσού να χορηγείται από  το ταμείο της Εκκλησίας.

Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται και από την αριστερά του κ.Φ.Κουβέλη που  στηρίζει την Κυβέρνηση. Φαίνεται  ότι η διατυπωθείσα προ διετίας άποψη  περί  μη παραγωγικών αστυνομικών, στρατιωτικών και Ιερέων βρίσκει οπαδούς και  σήμερα  στην Κυβερνητική συμμαχία. ΄Όμως, πρόκειται περί  δικαίας και σοβαρής θέσης  όταν  υποστηρίζεται η άποψη ένα Νομικό πρόσωπο Δημ. Δικαίου (εν προκειμένω η Εκκλησία) να καταβάλλει από δικά της  έσοδα (από το Ταμείο της δηλαδή) το 50% των μισθών των  Κληρικών και λοιπών υπαλλήλων της, ενώ ταυτόχρονα  εξαιρούνται  τα υπόλοιπα  Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Δήμοι ,άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου κλπ);

Γιατί η ίδια πρόταση-για λόγους  δικαιοσύνης και ισοπολιτείας- δεν αναφέρεται και στα  υπόλοιπα ΝΠΔΔ, που διαθέτουν  και δικούς τους, αυτοτελείς, οικονομικούς  πόρους και δική τους περιουσία, προερχόμενη μάλιστα  από  την φορολόγηση των δημοτών τους, ενώ  κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει με την Εκκλησία;

Γιατί όμως αυτή η εμμονή υπερφορολόγησης και περικοπή μισθών κληρικών και ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, από καιρού εις καιρόν, επανέρχεται στην επικαιρότητα;

Μήπως οι «Παπάδες» (οι σεβαστοί μας ιερείς) και η Εκκλησία μας ευθύνονται για την χρεοκοπία του κράτους;

Οι προτείνοντες άραγε δεν γνωρίζουν ότι   υφίσταται συμβατική υποχρέωση της πολιτείας για την καταβολή της μισθοδοσίας στους κληρικούς από την εποχή που η Εκκλησία  παραχώρησε στην πολιτεία  εκατομμύρια στρεμμάτων γης για αποκατάσταση  προσφύγων και ακτημόνων και  με τον όρο της καταβολής της μισθοδοσίας των κληρικών; Μόλις προχθές, ο Μητροπολίτης  Χαλκίδος δημοσιοποίησε την βεβαίωση καθαρών,   μηνιαίων, αποδοχών του που  δεν ξεπερνούν τα 1707,80 ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα επιδόματα (μεταπτυχιακού του, Ειδικού Λειτουργήματος, Εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΟΠΑΔ ,έξοδα παράστασης  και χρονοεπίδομα 60%). Οι αποδοχές αυτές, πριν την εφαρμογή του Μνημονίου (Ιούνιος 2009) έφθαναν το ποσό των 2.135,16 €, στο οποίο έγιναν περικοπές, όπως και σε όλους τους δημοσίους λειτουργούς.

Ο καθένας ας κρίνει   τους «υψηλόβαθμους  Δεσποτάδες» την στιγμή που  άλλοι υπάλληλοι του δημοσίου  τομέα (στενού ή ευρύτερου και ΔΕΚΟ), δευτεροβάθμιας και όχι  Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης , έχουν απολαβές  πολύ υψηλότερες του συγκεκριμένου Μητροπολίτου. Οι αποδοχές βέβαια του εφημεριακού κλήρου είναι σημαντικά  χαμηλότερες  από εκείνες των Μητροπολιτών ή λοιπών Αρχιερέων και υπέστησαν  τις περικοπές μισθοδοσίας όπως οι λοιποί υπάλληλοι και  λειτουργοί του δημοσίου.

Τελευταία γίνεται λόγος για  τους ένστολους - και πολύ σωστά - διότι οι συνθήκες εργασίας δεν συγκρίνονται με εκείνες των λοιπών Δημοσίων Υπαλλήλων και οφείλει η πολιτεία να τηρεί τις δεσμεύσεις της και υποχρεώσεις της έναντι αυτής της κατηγορίας. Αλήθεια, όμως, για τους ένστολους κληρικούς γιατί δεν γίνεται τέτοιος λόγος;

Μήπως  το ράσο των κληρικών δεν είναι στολή- και μάλιστα πολύ βαρύτερη και ασήκωτη - για εκείνους που την φέρουν  ισοβίως  μέρα και νύκτα, χωρίς να  τους παρέχεται και η δυνατότητα  2ης ή τρίτης εργασίας;

Μήπως οι ανακινούντες  το θέμα  επιδιώκουν κάτι άλλο, το οποίο αποφεύγουν ευθέως να το θέσουν;

Μήπως  στόχος τους είναι να πληγεί  το κύρος της Εκκλησίας, με τον  ισχυρισμό ότι δήθεν οι κληρικοί (θεωρώντας  εαυτούς υπεράνω των  υπολοίπων χειμαζομένων και σκληρά δοκιμαζομένων, λόγω της κρίσης, πολιτών) αρνούνται να  δεχθούν περικοπές στον μισθό τους; Κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί, το οποίο ασφαλώς είναι εκτός πραγματικότητας, στόχος  είναι η εκκλησία ως  διοικητικός θεσμός και όχι μόνο.

Η αποσιώπηση  της τεράστιας συμβολής  της Εκκλησίας  στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού στην παρούσα περίοδο της κρίσης δεν μας βάζει σε σκέψεις; Γιατί ξεχνάμε, τις δεκάδες χιλιάδες συσίτια καθημερινά σε απόρους, αστέγους και πεινασμένους συνανθρώπους μας; Την αξιοθαύμαστη οργάνωση εθελοντισμού για Ιατρική και  φαρμακευτική βοήθεια σε συμπολίτες μας καθημερινά; Την δωρεάν φροντιστηριακή εκπαίδευση σε απόρους μαθητές; Την οργανωμένη ενίσχυση σε  είδη ρουχισμού και ιματισμού, καθώς και ενίσχυση σε χρήμα σε απόρους και πολυτέκνους για  ανταπόκρισή τους σε  τρέχουσες ανελαστικές δαπάνες των οικογενειών τους; Τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως για το κοινωνικό - φιλανθρωπικό - προνοιακό της έργο; Τα εκατομμύρια στρέμματα  της περιουσίας της που  διατέθηκαν  μέχρι σήμερα, από της ανεξαρτησίας της χώρας μας ,για αποκατάσταση  ακτημόνων και προσφύγων και για  την εγκατάσταση  κρατικών  κτιρίων και υποδομών;

Αλήθεια, μπορεί το επίσημο κράτος να  καταθέσει  απολογισμό  υπεύθυνο και αξιόπιστο για την αξιοποίηση  της  παραχωρηθείσας  σε αυτό  εκκλησιαστικής περιουσίας; Και αν τελικά αποφασισθεί  η καταβολή  του 50% της μισθοδοσίας από την Εκκλησία (των κληρικών και των διοικητικών της υπαλλήλων),ο απλός λαός που αγαπά και σέβεται την  Εκκλησία του θα βρει τον τρόπο από το υστέρημά του να πληρώσει  τους μισθούς των απλοϊκών ιερέων και να μην  στερηθούν οι αδύναμοι της προνοιακής της  μέριμνας και ενίσχυσης .

Η περιουσία της Εκκλησίας μας  από τον φτωχό λαό  προήλθε. Η ευσέβεια και η πίστη  των φτωχών ,κυρίως,  δημιούργησε την μεγάλη της περιουσία για να έλθει το «λαίμαργο» και «αχόρταγο» κράτος να την κατασπαράξει και  ιδού τα σημερινά αποτελέσματα  της αρπαγής αυτής. Φθάνει πιά  με την προπαγάνδα και τον λαϊκισμό κατά της εκκλησίας και των κληρικών μας. Η Εκκλησία, ασφαλώς, δεν είναι υπεράνω των Νόμων. Οι νόμοι εφαρμόζονται και μάλιστα σκληρά στους  ανάξιους κληρικούς και επίορκους υπαλλήλους της όταν  τους παραβιάζουν.

Εκείνα που  ενοχλούν και πρέπει να διορθωθούν η Εκκλησία έχει την δύναμη και οφείλει να το κάνει μόνη της, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αυτοκάθαρσης για τις ελαχιστότατες  αυτές περιπτώσεις που την εκθέτουν. Σε κάθε περίπτωση  αυτό δεν  δύναται να αποτελεί  άλλοθι για  άδικο και λυσσαλέο πόλεμο εναντίον της.

Η Εκκλησία μας είναι η Μάνα μας, η τροφός του γένους και της οφείλουμε  σεβασμό και υποστήριξη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Οι εκ βάθρων ανατροπές που έχουν συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια καταγράφονται σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και τα ευρήματα συγκλονίζουν: Το νέο κοινωνικό πορτέτο της ελληνικής κοινωνίας αποκάλυψε μια νέα κοινωνική ομάδα, αυτή των «νέων φτωχών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι - φτωχοί, δηλαδή άνθρωποι που έχουν εργασία, αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή η κατηγορία αποτελεί το 13,8% του συνόλου, ενώ εργαζόμενοι - φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών.

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποιεί στην Αθήνα την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και στις 17:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η επίσκεψη του προέδρου της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης που δείχνουν στη χώρα κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες το τελευταίο διάστημα, καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να λάβει ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενώ κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ, ενάντια στην αύξηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών, που προβλέπεται στο μνημόνιο. Βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας, οι τιμές των εισιτηρίων θα πρέπει να αυξηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 τουλάχιστον κατά 25%, δηλαδή από 1,40 (για όλα τα μέσα) να ανέλθει σε 1,75 και το εισιτήριο για τα λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ από 1,20 σε 1,50. Την ίδια ώρα, για να αποφύγει την αύξηση στα εισιτήρια, το υπουργείο Ανάπτυξης και Μεταφορών εντατικοποιεί τους ελέγχους για να παταχθεί η εισιτηριοδιαφυγή.

Στη Λευκωσία για το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (7-8 Σεπτεμβρίου) μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί στην Αθήνα με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου θα δεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αλ.Τσίπρα για μια ενημερωτική συνάντηση.

Κόσμος

Ένα μακάβριο εύρημα εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές του Καναδά μέσα σε μία βαλίτσα που επέπλεε στη λίμνη Οντάριο. Πρόκειται για τη σορό μίας γυναίκας, η οποία αγνοούνταν από τις αρχές του περασμένου μήνα και μέλη του σώματός της είχαν διασκορπιστεί σε διάφορες περιοχές της πόλης. Σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, στη βαλίτσα υπήρχε μόνο ο κορμός της άτυχης γυναίκας. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία συνέλαβε τον σύντροφο της 41χρονης, ο οποίος κατηγορείται για το έγκλημα.

Παραπάνω από 12.000 επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, καλούνται να κάνουν εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εκτεθεί στον θανατηφόρο ιό Hanta που προκαλεί οξύ πνευμονικό οίδημα. Στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς και τρίτο άτομο έχασε τη ζωή του από τον ιό. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα σε άτομα που είχαν διαμείνει στο συγκεκριμένο πάρκο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τα κίνητρα της άγριας δολοφονίας μίας οικογένειας τουριστών από τη Βρετανία και ενός περαστικού ποδηλάτη στην ανατολική Γαλλία. Μόνοι διασωθέντες είναι τα δύο κοριτσάκια της οικογένειας, επτά και τεσσάρων ετών. Το γεγονός ότι τρία από τα τέσσερα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι εγείρει υποψίες ότι ο δολοφόνος ήταν πληρωμένος εκτελεστής. Ωστόσο, οι Αρχές αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε εικασία για τον δράστη.

Το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να αντιμετωπίσει τον Μιτ Ρόμνεϊ στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου αποδέχτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, παίρνοντας το λόγο στο βήμα του συνεδρίου του κόμματος στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. «Ο δρόμος που προτείνουμε είναι ίσως πιο δύσκολος, αλλά μας οδηγεί προς ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα κάνουν μία επιλογή που θα αφορά μία ολόκληρη γενιά. Έστρεψε τα βέλη του κατά του Μιτ Ρόμνεϊ και των Ρεπουμπλικάνων, κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν σχέδιο και ότι είναι «αρχάριοι» στην εξωτερική πολιτική.

Οικονομία

Με την επίκληση εισοδημάτων παρελθόντων ετών, οι πολίτες μπορούν να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων, αρκεί, όμως, τα εισοδήματα αυτά να έχουν αποδεδειγμένα φορολογηθεί ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τον φόρο. Τη δυνατότητα αυτήν των φορολογουμένων, υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας, με σχετική εγκύκλιό του, σε ερώτημα ενδιαφερόμενου.

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, Παρασκευή, οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να εξετάσουν το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ και να ελέγξουν εάν υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Οι συναντήσεις της τρόικας αρχίζουν το απόγευμα της Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, ενώ με τον πρωθυπουργό θα συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας. Η έκθεση αξιολόγησης θα τεθεί υπόψη του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Αθλητισμός

Ο Άριελ Ιμπαγάσα και ο Γιάννης Ζαραδούκας πήραν κανονικά μέρος στην προπόνηση του Ολυμπιακού την Πέμπτη, δείχνοντας ότι ξεπέρασαν τα μικροπροβλήματα που αντιμετώπιζαν και είναι στη διάθεση του Λεονάρντο Ζαρντίμ για τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Εν τω μεταξύ, ο Πάμπλο Κοντρέρας υποβλήθηκε εκ νέου σε εξετάσεις οι οποίες ήταν καλές.

Έχοντας τερματίσει αήττητος στα προκριματικά του Euro 2012, ο Φερνάντο Σάντος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κανέναν άλλο τρόπο από το να ξεκινήσει τους αντίστοιχους αγώνες για το Μουντιάλ με νίκη στη Λετονία. Αυτό ήταν και το σύνθημα που έδωσε από τη Ρίγα ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος εξέφρασε την πίστη του στο υλικό της ομάδας, ενώ χαρακτήρισε κακό αποτέλεσμα ακόμα και στην ισοπαλία. Ο Σάντος ρωτήθηκε και για την απουσία του Γιώργου Καραγκούνη απαντώντας πως όποια απόφαση πάρει ο παίκτης θα είναι σεβαστή. Έτοιμος και ο Χολέμπας, κλειστά χαρτιά από Σάντος στην προπόνηση.

Για την Αντιγραφή
Voiotosp.blogspot.gr