06 Σεπτεμβρίου, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.


Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012, στην τρίτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 156ης Συνοδικής Περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία: 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών και ενημερώθηκε για θέματα του Οργανισμού.

Επίσης δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχετικά με το θέμα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου. 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μεταβεί ο Αρχιγραμματεύς Αυτής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ στην ανωτέρω Ιερά Μονή για να ενημερώσει την αδελφότητα για τις υποδείξεις Της και την προτροπή Αυτής για την πλήρη εφαρμογή των Συνοδικώς κατά το παρελθόν αποφασισθέντων, προκειμένου να αποφευχθεί τελεσιδίκως και οριστικώς η οποιαδήποτε κατ' αυτής επιβολή κανονικών, πνευματικών και νομικών μέτρων.

Ακόμη επεδοκίμασε τα από 6.9.2012 Δελτία Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία αναφέρονται στον τρόπο και το ύψος της δημοσιοϋπαλληλικής μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως και του ειδικού μισθολογίου των Αρχιερέων Αυτής, διαψευδόντων πανηγυρικώς τα περί αντιδράσεών των ή της μη συμμετοχής αυτών εις τα ισχύοντα η μελετώμενα φορολογικά μέτρα, και τα περί μυθώδους ύψους των μισθών των.

Τέλος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ OΡΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ».

Έκκληση της Διπλής Ιεράς Συνάξεως του Αγίου Όρους Άθω
για το «Μακεδονικό Ζήτημα»

Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια, το 1992

Το Άγιον Όρος απορροφημένο ολόψυχα στην εργασία της μετανοίας και της προσευχής αποφεύγει τον σχολιασμό επίκαιρων γεγονότων. Παρακολουθώντας όμως κρίσιμες καταστάσεις και φοβούμενο ύπαρξης επικινδύνων καταστάσεων συμπάσχει με τον θεόπλαστο άνθρωπο στα γεγονότα, που έρχονται στην αντίληψή του. Έτσι κάποτε αναγκάζεται να διασπάσει την υπεύθυνη σιωπή του, όταν η αλήθεια διακυβεύεται και η Ιστορία παραχαράσσεται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα με ύπουλη επίθεση κατά της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Το Άγιο Όρος μέσω αυτής της επιστολής επιθυμεί να συμβάλλει στην πρόληψη κάθε κακού και στην εμπέδωση της ηρεμίας και ησυχίας, την οποίαν ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη. Ειδήμονες έχουν ήδη άριστα και επιστημονικά εκφραστεί περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Ευρήματα και επιγραφές, πρόσωπα και ονόματα και γεγονότα επιβεβαιώνουν περίτρανα του λόγου το αληθές και ο κάθε τίμιος, ειλικρινής και πολιτισμένος άνθρωπος δύναται εύκολα και άνετα να βρει αυτά, όταν θελήσει.

Η Αγία Γραφή στο βιβλίο του Προφήτη Δανιήλ αναφέρει επί αιώνες προ Χριστού για τον Έλληνα Βασιλιά από τη Μακεδονία, το Μέγα Αλέξανδρο, του οποίου το πολιτιστικό έργο είναι γνωστό σε όλους και μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στις Πράξεις δε των Αποστόλων αναφέρεται εκτενώς το όραμα του Αποστόλου Παύλου στην Τρωάδα, καθώς και η επίσκεψη στις πόλεις της Μακεδονίας, όπου ομιλεί και γράφει στην ελληνική αριστοτεχνικά. Εδώ συναντήθηκε ο χριστιανισμός και ο Ελληνισμός εκ των οποίων γεννήθηκε ο Βυζαντινός Πολιτισμός, ο οποίος μαρτυρείται μέχρι σήμερα ακόμη σε όλη την Μακεδονία και ιδιαίτερα σε όλη την ιερά Χερσόνησο του Άθω. Η απόκοσμος μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους στην οποίαν ζουν από αιώνες με αδιασάλευτη χριστιανική ειρήνη και θεία ομόνοια Ορθόδοξοι Μοναχοί προερχόμενοι από τις απανταχού Ορθόδοξες παροικίες, παρακολουθώντας ταραχή, συνοχή και αδικία των εθνών στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, αποστέλλει θερμότατη έκκληση προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε αρμόδιο, παρακαλεί και προτρέπει την ειρήνη, ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Η ειρήνη, ως παιδί της δικαιοσύνης, θα φέρει την ασφάλεια και την τάξη και δεν θα οδηγήσει σε ανίερες πράξεις ανελευθερίας και αθέσμων διεκδικήσεων. «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» αναφέρει η Αγία Γραφή, διότι αυτή θα διατηρήσει κάθε λαό εντός των ορίων αυτού χωρίς επιθυμίες διεκδικήσεως όσων ανήκουν σε άλλους και σφετερισμού και παραχάραξης της πνευματικής και ιστορικής κληρονομιάς γειτόνων. Οι Ελληνορθόδοξοι, μέσω μοναχών κυρίως πρωτεργατών, ως οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, κατέστησαν μετόχους της Ορθοδόξου Πίστεως και του πολιτισμού των τους λαούς των Βαλκανίων. Η όμορφη Θεία Λατρεία εισήλθε στην αχανή Ρωσία και λίκνο του μοναχισμού της χώρας αυτής υπήρξε ο ιερός Άθως. Οι ιεροί αυτοί άνδρες και άλλοι, των οποίων ο κατάλογος θα ήταν μακρύς, δεν πώλησαν την ταυτότητά των σε κανέναν.

Θα περίμενε κανείς από τους λαούς αυτούς να είναι ευγνώμονες προς το Έθνος, το οποίον τους ευεργέτησε. Εάν αυτό τυγχάνει ακατόρθωτο, τουλάχιστον ας μη ζητούν τίτλους ιδιοκτησίας επί της γης των ευεργετών των. Σήμερα εύκολα κατανοούντες ότι το νεαρό κρατίδιο των Σκοπίων φορεί ξένα ενδύματα και παρουσιάζεται στον κόσμο με όνομα το οποίο σαφώς και ιστορικώς τεκμηριωμένα ανήκει σε άλλους, εμείς οι μοναχοί ως απόγονοι αυτών, οι οποίοι με θείον ζήλο μεταλαμπάδευσαν το φως της Ορθοδοξίας και του πολιτισμού στους γύρω λαούς, διαμαρτυρόμαστε δικαίως και εντόνως. Αυτό το κάνουμε διότι διαβλέπομε πρωτοφανή αδικία, η οποία διασαλεύει επικινδύνως την θεία ειρήνη μεταξύ ομόδοξων ομόρων λαών. Παρακαλούμε εκ βαθέων τους αρχηγούς κυρίως των Ορθοδόξων λαών, να μη στηρίζουν την παράφορη αυτή αδικία και να γίνουν αιτία επικίνδυνης αναταραχής, τις συνέπειες της οποίας είναι αδύνατον να αποφύγει και η ησυχαστική αθωϊκή Πολιτεία. Σας παρακαλούμε λοιπόν ολόθερμα να επιφέρετε την ειρήνη ανάμεσά σας και μην αποβλέπετε σε όρια αιώνια, τα οποία χαράχτηκαν με αίμα. 

Η ειρήνη, ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα στον κόσμο, είναι εύκολο να χαθεί σε ελάχιστο χρόνο και υπό του παραμικρού αδέξιου χειρισμού, η επαναφορά όμως αυτής, ως γνωστόν, δεν επιτυγχάνεται αν δεν δεχθεί σπονδές ανθρωπίνου αίματος, συνοδευόμενες με χείμαρρο δακρύων. Ειρηνεύετε, διότι η μακαριότητα των λαών δεν στηρίζεται στους σφετερισμούς, τις παραχαράξεις, τις άθεσμες αναγνωρίσεις, τις διαρπαγές, τις επεκτάσεις αλλά μάλλον στην φιλοπονία, την πρόοδο και την ειρήνευση. «Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» και των γειτόνων μας προσευχόμαστε νυχθημερόν εκτενώς και διαπύρως προς τον Ειρηνάρχη, Ειρηνοδότη και Ειρηνοφόρο Ουράνιο Πατέρα μας για να την παράσχει δαψιλώς στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων στον γεωγραφικό χώρο που υπάγεται και η αυτοδιοίκητος, υπό την Ελληνική επικυριαρχία και την ευλογούσαν σκέπην του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπερχιλιετής αγιορειτική Πολιτεία.

Μιλούμε όχι απλώς για να μιλούμε, μη αποβλέποντες σε ανθρώπινες σκοπιμότητες και εκτιμήσεις. Αναφερόμεθα όχι σε αλλόθρησκους αλλά σε ομόδοξους, τους οποίους από αιώνες συνδέει κοινή πίστη και ιερά παράδοση. Η διάσταση μεταξύ ομόδοξων λαών είναι φοβερό και λυπηρό πράγμα. Έτσι και το Σχίσμα των Σκοπίων αποτελεί πηγή πολλών δεινών, εν των οποίων είναι και η επέκταση της Ουνίας, το ανόσιο έργον της οποίας έχει ήδη καταδικασθεί απ’ όλους τους Ορθοδόξους λαούς. Όλοι εμείς, που φορούμε το τίμιο μοναχικό ένδυμα ως στολή υπηρεσίας της προς Θεό και άνθρωπο αγάπης, με νηφαλιότητα και ειρήνη στην καρδιά κάνουμε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για την εξαφάνιση της αδικίας και τους κινδύνους που αποφέρει η οικειοποίηση των Σκοπίων ξένων τίτλων και συμβόλων.

Απευθύνομε έκκληση προς τις αρχές των Σκοπίων, να αναθεωρήσουν την στάση τους και να συμβάλουν στην εδραίωση της σταθερότητας, για να γευθούν και αυτοί τους γλυκείς καρπούς του ημέρου βίου, όπως μέγα μέρος του λαού τους ασφαλώς επιθυμεί. Διότι θεωρούμε βέβαιον ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων θα κατανοήσουν ότι σφετεριζόμενοι ξένα στοιχεία, δεν αδικούν μόνο εκείνους εις τους οποίους ανήκουν αυτά αλλά κυρίως αδικούν τους εαυτούς τους, σαν να μην έχουν δική τους παράδοση και πολιτισμό.

Απευθύνομε λόγο αναθεωρήσεως προς τους ηγέτες ομόδοξων λαών και μάλιστα σε αυτούς οι οποίοι με την αναγνώρισή τους στο προαναφερθέν κρατίδιο δημιουργούν μέγα πρόβλημα για ειρήνη στα Βαλκάνια. Ταπεινότατα απευθυνόμαστε και προς τους αγιότατους Ποιμενάρχες των Ορθοδόξων Εκκλησιών, των φίλων χωρών, μεγαλόκαρδα και μέσω τρόπων, τους οποίους καλύτερα γνωρίζουν εκείνοι, όπως συμβάλουν στην απομάκρυνση των μελανών νεφών από τα σύνορά μας.

(Απευθυνόμαστε) Στις ευγενείς καρδιές και την ορθή κρίση των ηγετών της Δύσεως και της μεγάλης υπερατλαντικής χώρας των Η.Π.Α. Απευθύνομε λόγο για να επέμβουν κατά το μέτρο των δυνάμεών τους, για να επικρατήσει πολιτική νηνεμία, ελευθεροποιός και χαροποιός για όλους. Η μικρά Ελλάς έχει προσφέρει πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό και η ελαχίστη ανταπόδοση αυτής θα ήταν η άμεσος δικαίωσή της.

Τελειώνοντας, εμείς οι πολυετώς ασκούμενοι και αγωνιζόμενοι στο Άγιο Όρος, έναν πνευματικό χώρο με Πανορθόδοξη και Οικουμενική αποστολή, που ζούμε χίλια και πλέον έτη ειρηνικά παραδίδοντες αγαστή συμβίωση στους πάντες, σ’ αυτή την περιοχή της πολυβασανισμένης Μακεδονίας αυτοί που μένουν εδώ και Αγιορείτες άπαντες με μια καρδιά και στόμα ανάξιο, υψώνομε ικετευτική φωνή προς τον Φιλάνθρωπο Θεό ημών, όπως μιλήσει στις καρδιές των κυβερνώντων και τις συνετίσει προς ειρήνευση των λαών και απομάκρυνση παντός κακού. Αμήν.

Άπαντες στην Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη Αντιπρόσωποι
και Προϊστάμενοι των είκοσι Ιερών και Ευαγών Μονών
του Αγίου Όρους Άθω.

(*) Νίνα Γκατζούλη

.......Η Νίνα Γκατζούλη είναι παγκοσμίως γνωστή για την έρευνα και τις αποκαλυπτικές και τεκμηριωμένες μελέτες της στο θέμα της Σκοπιανής προπαγάνδας η οποία ξεκίνησε το 1944 καθώς και για τους αγώνες της για την αντιμετώπισή τους. Είναι η Ελληνίδα η οποία τον Οκτώβριο του 2008 κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Δημοκρατικών στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και με αφορμή παρέμβασή της για το Μακεδονικό απέσπασε δημόσια δήλωση του τότε υποψηφίου για την προεδρία της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα : «Γνωρίζετε τις θέσεις μου και σας υποστηρίζω. Μην ανησυχείτε.»

Η κ. Γκατζούλη ως πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. από το 2007, έχει οργανώσει συναντήσεις τρεις φορές με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτζ, με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Αμερικής Daniel Fried (Ιούλιος 2008), με τους επικεφαλείς του Ελληνικού Γραφείου στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Gabrielle Cowan και Joseph Parente και έχει επισκεφτεί πλήθος μελών του Κογκρέσσο στο Λευκό Οίκο ή στα γραφεία τους για την προώθηση της ιστορικής αλήθειας στο Μακεδονικό θέμα. «Γνωρίζετε τις θέσεις μου και σας υποστηρίζω», της απαντά ο τότε υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα και της ζήτησε να του παραδώσει γραπτώς το περιεχόμενο της ομιλίας της.

«Ηρθα σ' αυτή την όμορφη χώρα πριν από πολλά χρόνια από τη Μακεδονία, το βόρειο διαμέρισμα της Ελλάδας, όπου γεννήθηκα και που είναι και η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είπε απευθυνόμενη στον υποψήφιο των Δημοκρατικών η κ. Γκατζούλη για να συνεχίσει: «Εκ μέρους των μελών της οργάνωσής μας, επιθυμώ να σας παρουσιάσω τα συμβολικά αυτά δώρα σε ένδειξη εκτίμησης για την υποστήριξή σας στο ψήφισμα της Γερουσίας SR-300, το οποίο καλεί την ΠΓΔΜ, ένα κράτος βόρεια της Ελλάδας - το οποίο επιθυμεί να φέρει το όνομα "Μακεδονία"-, να σταματήσει την προπαγάνδα του εναντίον της Ελλάδας και να διαπραγματευθεί επιμελώς ένα κοινώς αποδεκτό όνομα, το οποίο θα συμβάλει στη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων».

Η κ. Γκατζούλη διδάσκει στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και είναι η Διευθύντρια του Ελληνικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire. Η ειδίκευσή της αφορά τη Σύγχρονη Ελληνική Γλώσσα και την Αγγλική Λογοτεχνία. Το Πρόγραμμα Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire προσφέρει 4 χρόνια διδασκαλίας της Ελληνικής.  Η Νίνα Γκατζούλη έχει συμμετάσχει με ομιλίες και παρεμβάσεις σε διεθνή συνέδρια για να αντικρούσει τους Σκοπιανούς ισχυρισμούς στην Αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μεταξύ άλλων στο συνέδριο με θέμα “Η σημασία του Ιλιντεν στην αφύπνιση της Εθνικής Μακεδονικής Συνείδησης” με κεντρικό ομιλητή τον Κίρο Γκλιγκόροφ στη Δημοσιογραφική Σχολή του πανεπιστημίου Columbia. Στο Πανεπιστήμιο Princeton στην ημερίδα με θέμα «Παιδιά-Πρόσφυγες από τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη: Εκτόπιση, Αναμνήσεις και η Φυσική Τάξη των Πραγμάτων». Είναι γνωστή για τη δράση της μέσα από το διαδίκτυο και τον διεθνή Τύπο καθώς έχει απαντήσει με επίσημες επιστολές και άρθρα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Σκοπιανής ηγεσία.

Η Νίνα Γκατζούλη θεωρείται μία εκ των ιδιαίτερα δυναμικών και δραστήριων γυναικών της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας με πολυετή προσφορά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και της ελληνόγλωσσης παιδείας. Είναι καθηγήτρια της Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και Διευθύντρια του Προγράμματος της Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας. Για την προσφορά της έχει τιμηθεί με το Morris Award, από την Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας, (Excellence Award), από το Νομάρχη σερρών κ. Φωτιάδη, Από τον «Ομιλο Σερραίων Ορφέας», από την Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α. για την προσφορά της στην οργάνωση και από την Κοινότητα Αγίου Νικολάου στο Portsmouth NH για την προσφορά της στην παιδεία.

Κατάγεται από τον Πεντάλοφο, Κοζάνης. Τελειώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές στην Ελλάδα, συνέχισε την τριτοβάθμια και περαιτέρω εκπαίδευσή της στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire απ’ όπου απεφοίτησε. Ζει με τον σύζυγό της Βασίλη στο Dover, NH. με τον οποίο απέκτησε 2 κόρες, την Ιωάννα και την Αλεξάνδρα και τέσσερα εγγόνια, Άννα, Σοφία, Λουκά και Ζαχαρία.

Το έργο της στην Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α

Η κ. Γκατζούλη υπηρετεί ενεργά την Παμμακεδονική από το 2001 όταν εξελέγη Ύπατη Γραμματέας της Οργανώσεως και παρέμεινε στο αξίωμα της Γραμματέως για τρία χρόνια. Το 2005 υπηρέτησε την Παμμακεδονική με το αξίωμα της Αντιπροέδρους και στις 30 Ιουνίου 2007, στο 61ο Συνέδριο στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας Maryland, εξελέγη Ύπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Η.Π.Α.

Γνωστές είναι οι έρευνες και οι μελέτες της για την Σκοπιανή Προπαγάνδα, μέροςτης οποίας η κ. Γκατζούλη παρουσίασε κατά τη διάρκεια 59ου Συνεδρίου στην Καβάλα στους Νομάρχες της Μακεδονίας και σε διάφορους πολιτειακούς, καθώς και εκκλησιαστικούς φορείς της Ελλάδος και των ΗΠΑ. Η μελέτη της με τίτλο «Η Σκοπιανή Προπαγάνδα Συνεχίζεται στο Εξωτερικό» παραδόθηκε σε Ελληνικούς και Αμερικανικούς πολιτικούς και διπλωματικούς φορείς.

Σκοπός της μελέτης ήταν να έλθουν στην επιφάνεια οι κυριότερες προπαγανδιστικές ενέργειες που γίνονται από την π.Γ.Δ.Μ. στους διάφορους κοινωνικούς τομείς και ιδιαίτερα μέσω της νέας τεχνολογίας και στην επιρροή που ασκεί η σημερινή τεχνολογία σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα στους νέους και πιο συγκεκριμένα στη μαθητιώσα νεολαία. Η εν λόγω μελέτη παραδόθηκε και στον ειδικό Μεσολαβητή, κ. Μάθιου Νίμιτζ.

Στη μελέτη της «Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και ο Ρόλος τους», φέρνει στην επιφάνεια τον επιζήμιο για τα Ελληνικά συμφέροντα ρόλο διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίοι δρουν στον Ελλαδικό χώρο. Η κ. Γκατζούλη εισηγήθηκε μέρος αυτής της μελέτης στην ημερίδα η οποία διοργανώθηκε από την Ομάδα 21 τον Ιούνιο του 2005. Ολόκληρη η μελέτη εκδόθηκε στο περιοδικό της Ομάδας 21.

Ομογενειακοί φορείς

Είναι ενεργό μέλος της ευρύτερης Αμερικανικής και Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας υπηρετώντας σε διάφορους επαγγελματικούς, Κοινοτικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς και αδελφότητες. Υπηρετεί ως Ταμίας και στον οργανισμό «Παιδεία» ο οποίος οργανώνει προγράμματα σπουδών για Αμερικανούς φοιτητές στην Ελλάδα από το 1984. Επίσης, είναι μέλος της οργάνωσης «Daughters of Penelope» στην οποία έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως Γραμματέας και Πρόεδρος του Itona Chapter 177, Dover NH. Είναι μέλος του Golden Key Society. Επίσης είναι μέλος του Ελληνικού Ηλεκτρονικού Κέντρου (HEC) το οποίο υπερασπίζεται την Ελληνική ιστορία και προωθεί τα συμφέροντα της Μακεδονίας μας μέσω του Διαδικτύο.

Εκπαιδευτική δράση

Διοργάνωσε και δίδαξε στο κοινοτικό σχολείο της Ελληνικής κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Dover NH. Διοργάνωσε και δίδαξε στο κοινοτικό σχολείο της Ελληνικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Portsmouth ΝΗ. Δίδαξε Αγγλικά και Λατινικά στο Γυμνάσιο του Dover, N.H

Η κ. Γκατζούλη έχει γράψει και μεταφράσει σειρά άρθρων για το «Hellenic
  Communications Service». Μεταξύ αυτών:

«Bitter Laughter, A Review by Nina Gatzoulis»,
http://www.helleniccomserve.com/bitterlaughter.html
«A Portrait of Dionysios Solomos and Two of His Poems»,
http://www.helleniccomserve.com/solomos.html
«An Unforgettable Story of Survival»,
 http://www.helleniccomserve.com/notevenmyname.html
A Review of Thea Halo's Book Not Even My Name."
Μεταφράσεις κριτικής των βιβλίων του Dino Sioitis, «Children of Paradise,
 by Edmund Keeley», http://www.helleniccomserve.com/keeley.html και «Greece and the New Balkans», edited by Van Coufoudakis, Harry J. Psomiades and Andre Gerolymatos»,
http://www.helleniccomserve.com/balkans.html
Επίσης έχει γράψει κριτικές για τα:
«Struggle of the Greek Language»,
http://www.helleniccomserve.com/struggleofthegreeklanguage.html
«Blood and Tears, by Dr. Papavizas», A Book Review by Nina Gatzoulis

Μεγάλη είναι και η φιλανθρωπική της δράση καθώς ενισχύει οικονομικά πολλές ομογενειακές δραστηριότητες και λαμβάνει μέρος σε fundraisers για πολιτικούς ελληνικής καταγωγής και φιλέλληνες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν, δηλαδή τις επικείμενες περικοπές στις ήδη πενιχρές συντάξεις τους, που δεν φθάνουν να καλύψουν βασικές ανάγκες, τις ελλείψεις στα φάρμακα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την κινητοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη κατασκήνωσαν έξω από το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ και έστησαν τσουκάλι για να μαγειρέψουν σούπα.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αστυνομικών που διαμαρτύρονται για τις επικείμενες περικοπές στις αμοιβές τους. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ομάδα αστυνομικών απέκλεισε την κεντρική πύλη στη σχολή των ΜΑΤ στου Γουδή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν οι «κλούβες» των ΜΑΤ που πρόκειται να κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ. Οι αστυνομικοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί, ενώ απέναντί τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ. Κατά διαστήματα σημειώνονται μικροεντάσεις, καθώς γίνεται προσπάθεια να ανοίξει η πύλη.

Τέσσερις αυστηρούς όρους θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Τα κριτήρια θα είναι γεωγραφικά, εισοδηματικά, κοινωνικά, ενώ θα υπάρχει πλαφόν τετραγωνικών. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και πρόκειται να δοθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 15 Οκτωβρίου, όταν αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου θα ανέλθει στα 1,40 ευρώ το λίτρο, μετά την εξίσωσή του με το κίνησης. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Την ευθύνη για το σχεδιασμό της δολοφονίας του παπά επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο τώρα, παπαδιά και εραστής, όπως φάνηκε και στις απολογίες τους. Στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση ο ένας αποκαλούσε τον άλλο ψεύτη. Σύμφωνα, δε, με τον συνήγορο του 41χρονου, η παπαδιά είχε εμμονή με τη δολοφονία του συζύγου της, καθώς είχε ζητήσει και από προηγούμενο εραστή της να σκοτώσει τον παπά.

Κόσμος

Την έντονη ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο Τέξας εκφράζουν οι επιστήμονες. Φέτος έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 43 άτομα, καταγράφοντας ρεκόρ θανάτων από τον συγκεκριμένο ιό. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι για αύξηση του αριθμού των θανάτων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Συνολικά έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 510 κρούσματα.

Επιθέσεις σε πιθανές περιοχές που βρίσκονται Κούρδοι αντάρτες κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ πραγματοποιήσαν την Τετάρτη τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας, σε μία μεγάλη επιχείρηση από αέρος και εδάφους.

Την απόλυτη στήριξή του στον Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στρέφοντας συγχρόνως τα πυρά του κατά των Ρεπουμπλικάνων, κατηγορώντας τους ότι εμποδίζουν την ανάκαμψη της χώρας. Η ομιλία Κλίντον, που φαίνεται ότι εξομάλυνε τις σχέσεις των δύο ανδρών, επικεντρώθηκε στις πολιτικές του Ομπάμα και στα θετικά τους αποτελέσματα. Ο Μπαράκ Ομπάμα έλαβε και επίσημα το χρίσμα του κόμματος, επευφημούμενος από χιλιάδες συνέδρους, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Το ιπτάμενο προσωπικό της Lufthansa κήρυξε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, ανακοίνωσε το συνδικάτο UFO. Η απεργία αυτή αφορά τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου, του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, της Στουτγάρδης και του Αμβούργου, διευκρινίζει το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Οικονομία

Ρύθμιση που θα επιτρέψει τη μείωση του ποσού της δόσης, μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων, προωθούν από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Στόχος είναι η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, κάτι που θα γίνει μέσω της αύξησης του ανώτατου ορίου της περιόδου αποπληρωμής των δανείων. Στη ρύθμιση θα ενταχθούν όλα τα δάνεια.

Ο νέος γύρος παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και θα αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης χρέους που δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρωζώνης. Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας την Πέμπτη, θα ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα αγορά ομολόγων, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Αθλητισμός

Υπό την παρουσία του μεγαλομετόχου Ιβάν Σαββίδη - για πρώτη φορά από την ημέρα που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών - ολοκληρώθηκε το διοικητικό συμβούλιο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο νέος ιδιοκτήτης ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τον σύλλογο, ξεναγήθηκε στην Τούμπα και στη συνέχεια επισκέφτηκε αθλητές και προπονητές στις εγκαταστάσεις της Νέα Μεσήμβριας.

Ο αμφίβολος ήταν ο Γιώργος Σαμαράς, αλλά μετά την προπόνηση της Τετάρτης, το πρόβλημα για την Εθνική ομάδα εν όψει του αγώνα της Παρασκευής με τη Λετονία προέκυψε με τον Χοσέ Χολέμπας! Στην τελευταία προπόνηση επί ελληνικού εδάφους και λίγα 24ωρα πριν από το εναρκτήριο ματς για τα προκριματικά Μουντιάλ, ο διεθνής αριστερός μπακ χτύπησε σε μια διεκδίκηση της μπάλας (στο δεξί πόδι) με τον Μανιάτη στο «οικογενειακό» διπλό, αλλά ευτυχώς υπέστη ένα ελαφρύ διάστρεμμα που δεν τον θέτει εκτός αποστολής.

Για την Αντιγραφή
Voiotosp.blogspot.gr