03 Σεπτεμβρίου, 2012

Η ΚΡΗΤΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ.


Η Κρήτη υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο 
με τιμές Αρχηγού Κράτους.

Πρώτος σταθμός της τετραήμερης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη δυτική Κρήτη η ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος Τσαγγαρόλων στα Χανιά. Κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου με πρώτο τον ποιμενάρχη τους, Μητροπολίτη Δαμασκηνό, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και οι Ιεράρχες της μεγαλονήσου, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και Ιεράρχες από άλλες Εκκλησίες καλωσόρισαν τον Πατριάρχη του Γένους για άλλη μια φορά στην Κρήτη των αγώνων και των αγωνιστών. 

«Γνωρίζετε ότι ευρίσκεσθε πάντα στην σκέψη και στην καρδία μας και πάντοτε προσευχόμαστε για σας και τας ανάγκας σας ιδιαιτέρως δε, κατά την δύσκολον αυτήν περίοδον την οποία διέρχεται η ελληνική κοινωνία και η χώρα», επισήμανε λίγο νωρίτερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του στο αεροδρόμιο όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Χανίων Μ.Σκουλάκης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας του γένους στη δύσκολη περίοδο που περνά σήμερα η χώρα. «Ευχόμεθα η περίοδος αυτή να παρέλθει συντόμως, και είμαστε πεπεισμένοι ότι τούτο όντως θα συμβεί, διότι γνωρίζομε τα ανεξάντλητα αποθέματα δυνάμεως ενεργητικότητος και εφευρετικότητος δια των οποίων έχει προικίσει ο Θεός το γενος μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης. Μετά την δοξολογία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσόρισαν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός και ο ηγούμενος της Μονής, π.Αμφιλόχιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον ηγούμενο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής χειροθετόντας τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου,  παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκπροσώπων του τόπου, Αρχόντων του Θρόνου και πλήθους Χανιωτών.

 
ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο επίσης υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές και οι Ρεθυμνιώτες, ο οποίος έφτασε εχθές Κυριακή στις 7:30 το απόγευμα στην κατάμεστη περιμετρικά πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτου, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν η Υπουργός Τουρισμού  Όλγα Κεφαλογιάννη με το Δήμαρχο Ρεθύμνης  Γιώργο Μαρινάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή. Σύσσωμος ο Ρεθυμνιώτικος λαός επίσης υποδέχθηκε με χειροκροτήματα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ μουσικοχορευτικοί σύλλογοι έσυραν το χορό, καλωσορίζοντάς τον στην πόλη. Αφού χαιρέτησε τους Ρεθυμνιώτες στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον κλήρο και κόσμο μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για τη Δοξολογία.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε αρχές, πολίτες και κλήρο για την υποδοχή, αλλά και για τη στήριξη τους στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αναφέρθηκε επίσης, στους αγώνες των Κρητικών στην πορεία του γένους λέγοντας ότι, «είχαν πάντα ως συνείδηση ότι η αληθινή ευδαιμονία είναι πάντα η ελευθερία και αληθινή ελευθερία είναι η ευψυχία και η ανδρεία». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην φλόγα της αγάπης των Κρητικών για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως η οποία όπως είπε, «παρά τις εξωτερικές δυσκολίες παραμένει και θα παραμείνει και αυτή αδούλωτος στο φρόνημα και την ψυχή επί αιώνες».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε την αίθουσα του Κέντρου Ορθόδοξου Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου που βρίσκεται στο ισόγειο του Μητροπολιτικού Μεγάρου. Στο χώρο αυτό θα προβάλλεται η ιστορία και η παράδοση της τοπικής εκκλησίας, θα φιλοξενούνται εκθέσεις, ενώ κατά την σχολική περίοδο θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων. Επίσης, έγιναν τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου του Αγίου Αποστόλου Τίτου και πάντων των Ρεθυμνίων Αγίων στο λόφο του Τιμίου Σταυρού.

Και μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της επίσκεψης και παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Δυτική Κρήτη. Οι κάτοικοι του χωριού Γεράνι στο Ρέθυμνο, περίμεναν τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας επί της Εθνικής Οδού, στο ύψος του χωριού και σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή και έραναν τον Πατριάρχη με λουλούδια.

Παράλληλα μια ομάδα Βρακοφόρων πρόσφεραν τιμές στον κ. Βαρθολομαίο, που έκπληκτος και συγκινημένος εισέπραττε για μιαν ακόμη φορά την αγάπη του κόσμου.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ Κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012)

Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ
ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ ΚΥΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Ο Θεός, ο δημιουργήσας το Σύμπαν και διαμορφώσας την γην εις τέλειον κατοικητήριον του ανθρώπου, έδωκεν εις αυτόν εντολήν και δυνατότητα να αυξάνηται και να πληθύνηται και να πληρώση αυτήν και να κυριεύση αυτής και πάντων των εν αυτή ζώων και φυτών (Γεν. α  28). Ο περιβάλλων ημάς κόσμος εχαρίσθη ημίν υπό του Δημιουργού ως στάδιον κοινωνικής δραστηριοποιήσεως, αλλά και αγιασμού, προς κληρονομίαν της ανακαινισθησομένης εν τω μέλλοντι αιώνι κτίσεως. Την τοιαύτην θεολογικήν θέσιν έχει και βιοι αείποτε η Μήτηρ Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, διο και η ημετέρα Μετριότης ετέθη, ως γνωστόν, επί κεφαλής της αναληφθείσης παρά του καθ' ημάς πανιέρου Οικουμενικού Θρόνου οικολογικής προσπαθείας δια την προστασίαν του πολλά ταλαιπωρουμένου υφ ημών εν επιγνώσει και ανεπιγνώστως πλανήτου μας.

Η β ι ο π ο ι κ ι λ ο τ η ς, η οποία είναι το έργον της πανσοφίας του Θεού, δεν εδόθη ασφαλώς εις την ανεξέλεγκτον εξουσίαν του ανθρώπου. Κ α τ α κ υ ρ ι ε υ σ ι ς της γης και των εν τη γη υπό του ανθρώπου σημαίνει έλλογον χρήσιν και απόλαυσιν των προσφερομένων αγαθών και όχι καταστρεπτικήν εκ πλεονεξίας αντλησιν και κάρπωσιν η καταστροφήν των πόρων αυτής.

Εν τούτοις, ιδία επί των ημερών μας, παρατηρούμεν μίαν υπερβολικήν εκμετάλλευσιν των φυσικών πόρων, με συνέπειαν την καταστροφήν της περιβαλλοντικής ισορροπίας των οικοσυστημάτων και γενικώτερον των περιβαλλοντικών συνθηκών, εις τρόπον ώστε οι υπό του Θεού τεταγμένοι όροι διαβιώσεως του ανθρώπου επί της γης να γίνωνται δυσμενέστεροι δι' αυτόν. Επί παραδείγματι, ως παρατηρούμεν άπαντες, επιστήμονες, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες και εν γένει η ανθρωπότης, αυξάνεται η θερμοκρασία της ατμοσφαίρας, εκδηλούνται υπερβολικαί βροχοπτώσεις, μολύνονται επίγεια και θαλάσσια οικοσυστήματα, και, γενικώτερον, διαταράσσεται, ενίοτε δε και καταστρέφεται πλήρως, η δυνατότης συνεχίσεως της ζωής εις ωρισμένας περιοχάς.

Βλέπουσα και εμπειρικώς αξιολογούσα τους εκ της τοιαύτης εξελίξεως των περιβαλλοντικών συνθηκών κινδύνους δια την ανθρωπότητα, η Μήτηρ Εκκλησία καθιέρωσεν ήδη από της εποχής του προκατόχου ημών αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου την πρώτην Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ως ημέραν προσευχής δια το περιβάλλον. Αλλ' οφείλομεν να παραδεχθώμεν ότι τα αίτια των δυσαρέστων περιβαλλοντικών αλλαγών δεν είναι θεοκίνητα αλλά ανθρωποκίνητα και, επομένως, η παράκλησις και η προσευχητική δέησις της Εκκλησίας και ημών προς τον Θεόν, τον Κύριον των κυρίων και Κυβερνήτην του παντός, προς βελτίωσιν των περιβαλλοντικών συνθηκών, είναι ουσιαστικώς αίτημα μ ε τ α ν ο ι α ς της ανθρωπότητος δια το α μ α ρ τ η μ α της να καταστρέφη τα εν τη γη, αντί να καρπώται μετά λόγου και προσοχής δια την διατήρησιν της α ε ι φ ο ρ ι α ς τους πόρους αυτής.

Προσευχόμενοι και αιτούμενοι παρά του Θεού την διατήρησιν του περιβάλλοντος της γης καταλλήλου δια την εν αυτή ζωήν του ανθρώπου, κατ' ουσίαν παρακαλούμεν όπως ο Θεός αλλάξη τον λογισμόν των ισχυρών της γης και φωτίση αυτούς να μη καταστρέφουν το γήϊνον οικοσύστημα δια λόγους οικονομικού οφέλους και συμφέροντος παροδικού. Τούτ' αυτό όμως ισχύει και δια πάντα άνθρωπον εξ ημών, διότι και έκαστος εξ ημών εν τω μέτρω των μικρών δυνατοτήτων του επιφέρει τας μικράς περιβαλλοντικάς καταστροφάς, τας οποίας η αφροσύνη του του επιτρέπει. Επομένως, προσευχόμενοι υπέρ του περιβάλλοντος, προσευχόμεθα υπέρ της μετανοίας ενός εκάστου εξ ημών δια την μικράν η μεγάλην συμβολήν μας εις την βλάβην και καταστροφήν του περιβάλλοντος, την οποίαν βιούμεν συνολικώς ως άθροισμα μερικωτέρων επιζημίων επεμβάσεων δια των κατά τόπους και χρόνους μεγάλων και καταστροφικών καιρίων φαινομένων.

Την έκκλησιν, προσευχήν και προτροπήν ταύτην απευθύνοντες από του Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας προς την οικουμένην και προς συνόλην την ανθρωπότητα, δεόμεθα όπως ο αγαθοδότης Κύριος, ο χαρισάμενος εις ημάς πάντας τους επί του πλανήτου γη οικούντας τον γήϊνον παράδεισον, λαλήση αγαθά εις τας καρδίας όλων των ανθρώπων, δια να σεβώμεθα την περιβαλλοντικήν ισορροπίαν, την οποίαν Ούτος εν τη πανσοφία Του και τη αγαθότητί Του μας παρέδωκεν, ώστε και ημείς και αι επερχόμεναι γενεαί να απολαμβάνωμεν τας δωρεάς του Θεού μετ' ευχαριστίας και δοξολογίας.
 
Αυτής της Σοφίας, της Ειρήνης και της Δυνάμεως του Θεού, της δημιουργησάσης και συντηρούσης και κατευθυνούσης την αποκαραδοκούσαν την σωτηρίαν αυτής κτίσιν προς τα έσχατα, δεόμεθα όπως διαφυλάττη το περιβάλλον αειφόρον και προσφέρον συνεχώς εις την ευημερίαν του ανθρώπου και οδηγή καρποφόρως τα αγαθά έργα των χειρών των εργαζομένων προς τούτο συνανθρώπων, και επικαλούμεθα την Χάριν και το άπειρον Έλεος Αυτού επί πάντας τους ανθρώπους, μάλιστα τους σεβομένους την δημιουργίαν και φυλάσσοντας αυτήν.

,βιβ  Σεπτεμβρίου α

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ι.Α.Α.

Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προτίθεται να ξεκινήσει την νέα σχολική χρονιά το "Κοινωνικό Φροντιστήριο" με σκοπό να βοηθήσει μεν τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου προσφέροντας ΔΩΡΕΑΝ φροντιστηριακά μαθήματα αλλά συγχρόνως να ανακουφίσει κατα το δυνατόν την ελληνική οικογένεια απο το οικονομικό άγχος και την πίεση που ασκείται.

Προσκαλούμε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων όπως σταθούν αρωγοί στην δύσκολη αυτή προσπάθεια, συνδράμοντας με τον τρόπο τους στην πρόοδο των παιδιών μας. Πάνω απόλα όμως προσκαλούμε τους γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, όπως έλθουν σε επικοινωνία με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.





ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι.Α.Α.

 Το νέο σχολικό έτος 2012-13, για τα τμήματα Βυζαντινής και
Παραδοσιακής Μουσικής, ξεκινάει από την Τρίτη 18/09/2012.

Η γραμματεία της σχολής, δέχεται εγγραφές για νέους αλλά
και για τους παλαιούς φοιτητές από αύριο Τρίτη 04/09/12
και κάθε απόγευμα 16:00-19:30.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:
694 6767 747 , 210 3820 498(16.00-19.30).