22 Αυγούστου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΙΜΒΡΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.

Στο χωριό του τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου ξενάγησε  σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Μαζί περπάτησαν τα στενά καλντερίμια του ταπεινού χωριού που τους θερινούς μήνες βρίσκει και πάλι την παλαιά ρωμαϊκή αίγλη του - με τους εκατοντάδες Ιμβρίους να επιστρέφουν στα πάτρια - και είδαν τα πετρόκτιστα σπίτια, τους ανθισμένους κήπους και τις φιλόξενες αυλές. Ο Πατριάρχης ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο στο Πατρικό του σπίτι, εκεί όπου γεννήθηκε, στο μουσείο που δημιούργησαν συμπατριώτες του αφιερωμένο στη διακονία του, στο σπίτι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου αλλά και στο δημοτικό σχολείο που φοίτησε και το οποίο σύντομα, ανακαινισμένο πλέον, θα επαναλειτουργήσει ύστερα από 48 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε υποχρεωτικά. Προσκύνησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου βαπτίστηκε ο Πατριάρχης αλλά και στο κοιμητήριο του χωριού όπου αναπαύονται οι συγχωριανοί που έφυγαν από την ζωή.

Και μετά επισκέφθηκαν το Γλυκί με τα ωραία σπίτια και τις γραφικές γειτονιές, γενέθλιο τόπο το λογίου Μοναχού Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του οποίου το όνομα φέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Οι κάτοικοί τους υποδέχθηκαν με συγκίνηση και έσπευδαν να πάρουν την ευχή του συμπατριώτη τους Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ο Ιερέας του χωριού χτυπούσε χαρμόσυνα την καμπάνα του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου και αφού προσκύνησαν οι Γλυκιανοί γλύκαναν τους δύο Προκαθημένους με φιλέματα παραδοσιακά στη μικρή αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού. Ανάμεσά τους και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Γλυκιανός γέννημα θρέμμα ο οποίος υποδέχθηκε στην πατρική οικία του τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Εκεί έδειξε στον Αρχιεπίσκοπο τη μικρή συλλογή με εργαλεία της γης και αντικείμενα του παραδοσιακού νοικοκυριού που χρησιμοποιούσαν οι γονείς του καθώς και το περβάζι που όταν ήταν μικρός μαθητής χρησιμοποιούσε σαν γραφείο για να διαβάζει. Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος προσέφερε τράπεζα προς τιμήν του Ιμβρίου Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του φιλοξενούμενου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.




ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον συντοπίτη τους Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο δεκάδες Ίμβριοι που είχαν συγκεντρωθεί και ανέμεναν από νωρίς χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της γενέτειρας του Πατριάρχου, νήσου Ίμβρου.


«Καλώς σας βρήκα», είπε ο Πατριάρχης προς τους συμπατριώτες του Ιμβρίους αλλά και τους προσκυνητές από την Ελλάδα που έσπευσαν να λάβουν την ευχή του αλλά και την ευχή του Μακαριωτάτου. Με θέρμη τους υποδέχθηκε πρώτος οι επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος καθώς και ο Ίμβριος Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος. 
Ακολούθως ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησαν στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πρωτεύουσα της νήσου, Παναγία. Αμέσως μετά ο πάντοτε φιλόξενος Μητροπολίτης Ίμβρου υποδέχθηκε τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου.

Σήμερα το απόγευμα στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου θα τελεστεί ο μέγας Εσπερινός, ενώ αύριο θα εορταστούν τα εννιάμερα της Παναγίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα επιστρέψει 
στην Αθήνα στις 25 του μηνός αργά το βράδυ.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ «ΦΩΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Επί πέντε ώρες κατέθετε  στους  Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ,  Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Πεντάωρη κατάθεση στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη έδωσε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανοίγει νέους δρόμους για την αναζήτηση τυχόν διαπραχθέντων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως αυτά της απιστίας  σε βαθμό κακουργήματος αλλά και της τέλεσης εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον πρώτο κιόλας μάρτυρα  Παναγιώτη Ρουμελιώτη θα μπορούσε να οδηγήσει αμελλητί στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή και με τον τρόπο αυτό να προκληθεί έρευνα για την οικονομία.

Στις επίμαχες καταγγελίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στους “New York Times” και αποτελούν πλέον αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα». Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου έκαναν λόγο για υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέση της χώρας και για επιλεκτική μνήμη του κ. Ρουμελιώτη όταν αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Έμμεση όμως ήταν και η αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ που ανέφεραν ότι ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας. Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση ζητώντας να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα».

Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 

1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους 
όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 

2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 

3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος προσωπικά είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου και για τα τρία αυτά θέματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

'Ενα ακόμα πενθήμερο με υψηλές θερμοκρασίες προβλέπει η ΕΜΥ με τον υδράργυρο να τραβά την ανηφόρα από την Πέμπτη, οπότε αναμένεται και εξασθενήση των ανέμων. Στην Αττική οι μέγιστες τιμές των επόμενων πέντε ημερών θα κυμανθούν από 38 έως 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος για το αντίστοιχο πενθήμερο θα πιάσει τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
   
«Μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης το γεγονός ότι ο προέδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν συμπεριέλαβε στις επαφές του στην Αθήνα συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
   
Τέλος στο αυτοκόλλητο σήμα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας βάζει το οικονομικό επιτελείο, επιστρατεύοντας το TAXISNET και σε αυτή την περίπτωση. Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το σύστημα το ειδοποιητήριο και με αυτό θα προσέρχονται τράπεζα για την πληρωμή του ποσού που αναλογεί στο είδος και την κατηγορία οχήματος.
   
«Φωτιές» σε κυβέρνηση και ΝΔ ανάβει η προοπτική της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, ιδίως στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, την οποία φέρεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο. Από την πλευρά των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη γίνεται προσπάθεια να μην γίνουν μειώσεις στους μάχιμους, με την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, ωστόσο, αυτά που έχουν ήδη προταθεί δεν γίνονται δεκτά από την τρόικα και αναζητούνται άλλα.
   
Το πακέτο μέτρων έως 13,5 δισ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει στον Ζακ-Κλόντ Γιούνκερ ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα στην Αθήνα. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη του προέδρου του Eurogroup στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Κόσμος

Η αμερικανική Ένωση Παραγωγών Πορνογραφικών Ταινιών ανακοίνωσε πως διακόπτονται τα γυρίσματα ταινιών πορνό στις ΗΠΑ μετά τον εντοπισμό κρούσματος σύφιλης σε ηθοποιό, την ίδια ώρα που οργάνωση υπέρ της χρήσης προφυλακτικού στις ταινίες επισημαίνει πως ο αριθμός των ηθοποιών που έχουν μολυνθεί είναι πολύ μεγαλύτερος.
   
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Μιτ Ρόμνεϊ, αύξησε κατά δύο μονάδες το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου έναντι του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, τα προβλήματα στην εικόνα του Ρόμνεϊ διαφαίνονται στη δημοσκόπηση της Wall Street Journal και του NBC που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Ο Ρόμνεϊ θα πάρει επισήμως το χρίσμα του κόμματός του την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στην Τάμπα του Οχάιο.
   
Αξιωματούχοι υπηρεσιών αρωγής της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία είναι μία από τις χειρότερες στον κόσμο. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκες καταστάσεις που έχουν συναντήσει ποτέ, καθώς 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια.
   
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γερουσιαστής του Μιζούρι, Τοντ Έικιν, δήλωσε ότι παραμένει στον προεκλογικό αγώνα για την έδρα της πολιτείας του με αντίπαλό του την γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Κλερ ΜακΚάσκιλ, παρά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του για τους «πραγματικούς βιασμούς». Εν τω μεταξύ, ο Μιτ Ρόμνεϊ ανέβασε τους τόνους καλώντας τον υποψήφιο να αποχωρήσει.
   
Με προειδοποίηση για ανάφλεξη που θα ξεπερνούσε τα σύνορα της Συρίας απαντά η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έθιξε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης εάν το καθώς μετακινήσει ή χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης. «Η άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι αδύνατη. Όποιος το σκέφτεται ... οδεύει προς σύγκρουση που θα ξεπεράσει τα συριακά σύνορα» δήλωσε ο Σύρος αντιπρόεδρος μιλώντας από τη Μόσχα. Ο ίδιος πάντως άφησε ανοιχτό υπό όρους το ενδεχόμενο να συζητήσει μια ενδεχόμενη παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση. Βομβαρδισμοί στο Χαλέπι, έφοδος σε προάστιο της Δαμασκού...

Οικονομία

 Κλίμα αναμονής επικρατεί στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να κινείται πάνω από τις 640 μονάδες και την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στα κρίσιμα ραντεβού που έχει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
   
Σε πώληση της συμμετοχής που κατείχε στην Eurobank Properties, προχώρησε η Lamda Development, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη. Αγοραστής του πακέτου των 9.017.987 μετοχών (το 14,8% του μετοχικού κεφαλαίου), έναντι 4,75 ευρώ/μετοχή ή συνολικά 42,8 εκατ. ευρώ ήταν η εταιρεία συμμετοχών Fairfax Financial Holdings Limited.
  
 Για έως και 40 έτη θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή η Εγνατία Οδός, σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων (ΔΕΑΑ), με την οποία μεταβιβάζεται η ομώνυμη εταιρία στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Αθλητισμός

 Ο Γιώργος Σαμαράς «σφράγισε» τη νίκη και πιθανότατα την πρόκριση της Σέλτικ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο επιθετικός της εθνικής Ελλάδας, διαμόρφωσε στο 75' το τελικό 2-0 επί της Χέλσινγκμποργκ στη Σουηδία και μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς του "Πάρκχεντ". Προβάδισμα πρόκρισης πήραν η Ντιναμό Κιέβου που νίκησε 3-1 τη Γκλάντμπαχ στη Γερμανία και η Κλουζ που νίκησε 2-1 της Βασιλείας στην Ελβετία. Αμφίρροπες ρεβάνς αναμένονται μετά το Σπαρτάκ Μόσχας - Φενέρμπαχτσε 2-1 και Κοπεγχάγη - Λιλ 1-0.
  
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα με τη Μάλαγα και τόνισε ότι «είμαι εδώ όχι για να εκδικηθώ, αλλά για να κερδίσω». Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν αποκάλυψε την ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει και σε ερώτηση για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο απάντησε... «Αύριο», δείχνοντας ότι θα τον περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. «Ταύρος» στην προπόνηση ο Λάζαρος.
   
Από 19 παίκτες αποτελείται η αποστολή του Ατρόμητου για τον αγώνα της Πέμπτης με τη Νιούκαστλ στο Περιστέρι για τα πλέι οφ του Europa League. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά το τέλος της προπόνησης της Τρίτης ανακοίνωσε τους παίκτες οι οποίοι το πρωί της Τετάρτης θα αποσυρθούν στο ξενοδοχείο.


ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΤ;

Έχει ειπωθεί αρκετές φορές ακόμα και από επίσημα χείλη, ότι η καταστροφή του καλοκαιριού το 2007 ήταν πιθανότατα έργο πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών. Φαίνεται πως και αυτή τη φορά υπάρχει ένα σχέδιο πίσω από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στα νησιά μας. Τόσο η πυρκαγιά της Χίου, που ξέσπασε στις 2:30 τα ξημερώματα, σε δύσβατο σημείο και δίπλα από μία Μονή, όσο και αυτή της Ζακύνθου, όπου ξέσπασαν ταυτόχρονα δεκάδες εστίες σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία, έχουν δημιουργήσει στις Αρχές τη βεβαιότητα ότι είναι έργο εμπρηστών. Ποιοι είναι αυτοί οι εμπρηστές όμως; Πώς γίνεται να ξεσπούν δύο τόσο ύποπτες πυρκαγιές στα δύο Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά άκρα της χώρας; Γιατί αναγκάζεται η Πολιτεία να αναθέσει την έρευνα στην ΕΥΠ;

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του newsbomb.gr «Τούρκοι πίσω από το ολοκαύτωμα της Χίου;», o ίδιος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρέθηκε σήμερα, δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες η χώρα αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία στο μέτωπο των πυρκαγιών. Αντιμετωπίζουμε έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών. Για να σας δώσω έναν αριθμό: Το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε 589 πυρκαγιές. Μόνο σήμερα το πρωί έχουν εκδηλωθεί 16 νέες πυρκαγιές. 

Στο πλαίσιο αυτό και με αίσθηση των προβλημάτων σε επίπεδο υλικού, τα οποία ήδη πολύ καλά γνωρίζετε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Και θα ήθελα βαθιά να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα ήθελα επίσης να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών εκ προθέσεως. Για τον λόγο αυτό έχω ζητήσει ήδη πέρα από τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών της, τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών». Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός απάντησε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν όχι μόνο τη Χίο αλλά και τη Ζάκυνθο.

Εντελώς «συμπτωματικά», λίγες μόλις ημέρες πριν, το μοναδικό από τα δύο αξιόμαχα ρώσικα χοβερκραφτ αποβατικά σκάφη «Zubr», παραδίδεται στις φλόγες μέσα στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού. Μια φωτιά, τουλάχιστον «περίεργη»: Το συγκεκριμένο σκάφος χρησιμοποιείται για ταχεία αποβατική επέμβαση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε περίπτωση που δεχθούμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων, που όλοι αναγνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές. Μάλιστα μία πληροφορία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σκάφος βάφτηκε πρόσφατα με ένα βραδυφλεγές βερνίκι, που προμηθευτήκαμε από τις ΗΠΑ και για το οποίο η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία δεν έδινε πιστοποίηση. Το σκάφος, αντί να έχει μία «βραδεία ανάφλεξη», έγινε παρανάλωμα σε αστραπιαίο χρόνο….

Με αυτά τα δεδομένα, πόσο εύλογο είναι να θεωρηθούν άσχετες οι μόλις μερικούς μήνες έκανε εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για το Καστελόριζο; Ο Ταγίπ Ερτογάν προανήγγειλε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ του ελληνικού νησιού! Το ότι οι Τούρκοι ορέγονται το νησί το γνωρίζουμε πλέον και επισήμως, αφού το Καστελόριζο αποτελεί το αγκάθι στη «μασχάλη» της Τουρκίας το οποίο αναχαιτίζει την ΑΟΖ που οραματίζεται η Άγκυρα. Πρόσφατα ξεκίνησε ακτοπλοϊκή σύνδεση για μεταφορά τουριστών από το Κας της Τουρκίας στο Καστελόριζο και πίσω και μάλιστα πριν μερικά 24ωρα ο Τούρκος υπουργός για θέματα Ε.Ε Μπαγίς πρότεινε να χρησιμοποιείται το αεροδρόμιο του Καστελόριζου για διασύνδεση με το Κας. Πολλά έχουν γραφτεί για προσπάθειες «ξένων» επενδυτών να αγοράσουν οικόπεδα εκεί, ενώ πρόσφατα ακόμα και χάρτης της Ε.Ε που αποσύρθηκε μετά από ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας περιελάμβανε το Καστελόριζο ως ελληνικό έδαφος…. 

Η τουρκική εφημερίδα Posta στις εσωτερικές σελίδες της και με τον τίτλο «Τα μάτια των Τούρκων στραμμένα στα ελληνικά νησιά» γράφει ότι η Ελλάδα «που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ενδέχεται να βγει από τη ζώνη του ευρώ, έχει βγάλει προς πώληση ακόμα και τα νησιά της». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συντονιστής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας Πάνος Πρωτοψάλτης δήλωσε ότι υπάρχουν τουρκικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα λιμάνια. Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις μέλους του ΔΣ του τουρκικού επενδυτικού Ομίλου Global ότι «θα λάβουμε μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις, θα συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των λιμένων των νησιών, εκτός της Αθήνας και Θεσσαλονίκης». Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ελλάδας του Συμβούλιου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Σελίμ Εγκελί δήλωσε ότι τώρα είναι ο καιρός για τις τουρκικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η Taraf στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Τα βλέμματα των Τούρκων στραμμένα στην Ελλάδα», γράφει ότι μετά το πράσινο φως που άναψε η Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων και των μαρίνων της χώρας, οι επιχειρηματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις μαρίνες και τα λιμάνια στα νησιά. Η Vatan γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Είμαστε υποψήφιοι για τα λιμάνια του γείτονα». Στο δημοσίευμα γράφει ότι η Ελλάδα πουλάει όσο-όσο από το λαχείο μέχρι τα λιμάνια και τις μαρίνες. Οι μεγαλύτεροι υποψήφιοι για τα λιμάνια και τις μαρίνες είναι οι Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι θα λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.

Αναφορά στο ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών γίνεται και στις υπόλοιπες εφημερίδες με χαρακτηριστικούς τίτλους: «Τα βλέμματα των Τούρκων στραμμένα στα λιμάνια του γείτονα», «Υποψήφιες οι τουρκικές εταιρείες για τα ελληνικά λιμάνια», «Ο επιχειρηματίας Κότς άνοιξε τον δρόμο και οι Τούρκοι επιχειρηματίες επιθυμούν να πάρουν μαρίνες στην γείτονα». «Ο όμιλος Global θέλει τα λιμάνια της Ελλάδας». Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, ο τουρκικός στρατός έχει εκπονήσει ακόμα και σενάρια απόβασης στο Καστελόριζο, σχεδιάζοντας ακόμα και σχετικούς χάρτες, ανάλογους με αυτούς της υπόθεσης του σχεδίου «Βαριοπούλα» για τον Έβρο που περιελάμβανε και κινήσεις αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα και προβοκάτσιας πριν την… «εισβολή». Όσο καιγόταν άλλωστε η Χίος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αλώνιζε στην Θράκη, δήθεν για το ραμαζάνι, προωθώντας στο ακέραιο την τουρκική προπαγάνδα… που δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις επέτρεψαν επί σειρά ετών να βρίσκει γόνιμο έδαφος στην περιοχή.

Είναι σαφές ότι οι πολλές συμπτώσεις μαζί παύουν να συνιστούν σύμπτωση. Είναι σαφές ότι η γειτονική Τουρκία, που πάντοτε εποφθαλμιά τα εδάφη και τα δίκαια της Ελλάδας, δεν αφήνει τη δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Όσο οι ξένοι δανειστές μας υποχρεώνουν την Ελλάδα σε νέες θυσίες (μέχρι και περικοπές σε δαπάνες καίριες ακόμη και για την άμυνα της χώρας) και μας στριμώχνουν περισσότερο, τόσο οι Τούρκοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσχεράνουν τη θέση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Και, προφανώς, δε θα σταματήσουν μόνο στα θεμιτά μέσα τον αγώνα τους να προωθήσουν τα σχέδιά τους εις βάρος της Ελλάδας. Κάτι που θα είναι ευκολότερο, όσο πιο γονατισμένη βρίσκουν τη χώρα μας.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν  ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για την Ελλάδα, το οποίο οφείλει να λάβει υπόψη η κυβέρνηση. Εδώ που φτάσαμε, διακυβεύεται ακόμη και η εθνική μας κυριαρχία. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε στιγμή!

Η ΧΙΟΣ ΑΚΟΜΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ, ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ.

Δίχως σταματημό συνέχιζε το καταστροφικό της έργο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χίο τα ξημερώματα του Σαββάτου.  Κάτοικοι, φορείς, μαστιχοπαραγωγοί και άλλοι επαγγελματίες με βεβαιότητα χαρακτηρίζουν πλέον την πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου τη μεγαλύτερη που έχει πλήξει το νησί στη μακρά ιστορία του και ζητούν να αποδοθούν άμεσα ευθύνες στους υπαιτίους.

Παρότι ακριβής καταμέτρηση θα είναι δυνατή μόνο όταν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο, εκφράζονται φόβοι ότι οι εκτάσεις που αποτεφρώθηκαν ξεπερνούν τα 90.000 στρέμματα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με πολλές δεκάδες εθελοντών από τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο δίνουν πάντως νυχθημερόν μάχη με τις φλόγες, όμως οι άνεμοι και τη Δευτέρα έπνεαν θυελλώδεις, με ισχύ έως και 8 μποφόρ, αποτρέποντας την κατάσβεση των κύριων μετώπων, στα κεντρικά και στα νότια της Χίου. Με ένα εκτενές ανακοινωθέν, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέφερε χθες, λίγο μετά τις 20.00, τη δυσάρεστη είδηση ότι η πυρκαγιά δεν τέθηκε υπό έλεγχο και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Πυροσβεστική ανέφερε παράλληλα ότι οι επίγειες δυνάμεις - 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο και 79 στρατιώτες, 11 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) - «θα εξακολουθήσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Την ίδια ώρα, το Επιμελητήριο της Χίου συγκέντρωνε τρόφιμα, νερά, χυμούς αλλά και αλυσοπρίονα για να διατεθούν στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, και καλούσε τους ξενοδόχους να προσφέρουν δωμάτια στους εθελοντές που έχουν έρθει από άλλα νησιά. Στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης έθεσε το ειδικό όχημά του και ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν πάντως μεμονωμένοι κυνηγοί που με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έσπευσαν να κυνηγήσουν, κυρίως στα βόρεια. Υστερα από αυστηρές συστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου, ο οποίος τους κάλεσε να αφήσουν τα δίκαννα και να πιάσουν τις μάνικες, με απόφαση του δασάρχη το κυνήγι απαγορεύτηκε έως και τις 27 Αυγούστου. Τα κυριότερα προβλήματα στο νησί εστιάζονταν χθες στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Ανάβατο, στο Λιθί, που εκκενώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αϊ-Γιώργη Συκούση.

Στο μεταξύ, τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την έλλειψη ασθενοφόρου ξεσήκωσε η περίπτωση του τραυματισμού ενός πυροσβέστη, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρότσα...Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χθες ξέσπασαν 51 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με σοβαρότερη αυτή στη Δάριζα Τροιζήνας, όπου δύο εξοχικές κατοικίες έγιναν στάχτη. Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν επίσης χθες στην Εξω Χώρα της Ζακύνθου, στο Σολομό Κορινθίας -λόγω της οποίας διακόπηκε η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Κορίνθου – Αργους-, στις περιοχές Αφράτο Αγρινίου, Πύρριχο Αρεόπολης, Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου. Σημειώνεται τέλος ότι για τη φωτιά στην περιοχή Κοχύλου της Ανδρου που εκδηλώθηκε την Κυριακή συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού δύο αλλοδαποί 29 και 32 ετών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/8/2012

Γεγονότα

1642 Ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Α' αποκαλεί τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου προδότες, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη του Αγγλικού Εμφυλίου.

1864 Υπογράφεται από 12 χώρες η Συνθήκη της Γενεύης, η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού.

1900 Ξένα στρατεύματα και πολίτες λεηλατούν το Πεκίνο.

1941 Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας φτάνουν προ των πυλών του Λένινγκραντ. Θα πολιορκήσουν την πόλη έως τον Ιανουάριο του 1944.

1962 Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

2004 Ο Πύρρος Δήμας φορά στο στήθος το τέταρτο ολυμπιακό μετάλλιο, στην αυλαία της καριέρας του.

Γεννήσεις

1822 Γεννιέται στη Σμύρνη ο εκπαιδευτικός και πολιτικός Δημήτρης Γληνός.

1917 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής των μπλουζ και κιθαρίστας, Τζον Λι Χούκερ.

1921 Γεννιέται η ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλλου.

Θάνατοι

1980 Πεθαίνει στην Ταϊτή ο διάσημος τραγουδιστής Τζο Ντασέν, γιος του σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν.