21 Αυγούστου, 2012

ΑΦΙΧΘΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.

Στο Φανάρι έφτασε εχθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος όπου τον καλωσόρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Κατά την άφιξη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, και ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου μαζί με τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Μακαριώτατος μαζί με τα μέλη της συνοδείας του, προσκύνησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Προσκυνητές που ευρίσκοντο στο Πατριαρχείο από την Χριστιανική Ένωση Καρδίτσας «Ο Άγιος Σεραφείμ», έσπευσαν να λάβουν και την ευχή του Αρχιεπισκόπου.

Σήμερα ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα αναχωρήσουν  για την γενέτειρα του κ. Βαρθολομαίου την νήσο Ίμβρο επί τη  ευκαιρία της εορτής της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την ημέρα εκείνη πανηγυρίζει ο γενέθλιος τόπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, το χωριό των Αγίων Θεοδώρων.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Για ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας από το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες για τις πυρκαιγές σε Χίο και Ζάκυνθο.
   
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεσμεύονται όλες οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και αφορούν επιχορηγήσεις προς ΜΚΟ και σωματεία, ενώ από το 2013 όλες πλέον οι δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.
   
Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. Τονίζει εκ νέου, ωστόσο, ότι για το Βερολίνο αποκλείεται επί της ουσίας χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη η δημοσιονομική σταθεροποίηση να συνδυαστεί με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και προσήλωση στην αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων.
   
Στο νέο πακέτο μέτρων που συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι, περιλαμβάνονται, συνεχίζονται και εντείνονται, «νέα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα, που αποτελούν τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και στην κοινωνία», τονίζει σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να παρουσιάσουν ότι κάποια από τα μέτρα είναι πιο ήπια, όπως το θέμα της εφεδρείας, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν κανέναν».
   
Κατηγορηματικά αντίθετοι στο μέτρο της εφεδρείας δήλωσαν εκ νέου την Τρίτη οι εφοριακοί και, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, «επειδή η σχετική προπαγάνδα των ημερών προσπαθεί να 'ξανασερβίρει' το βάρβαρο αυτό μέτρο», δηλώνουμε ότι «όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχθούμε την εφεδρεία έστω και για έναν εφοριακό, δεν έχουν καταλάβει την οργή και την αγανάκτηση που θα εκφρασθεί με τους αγώνες της επόμενης περιόδου».

Κόσμος

 Τη στιγμή που ηγέτες της Αφρικής και Ευρωπαίοι αποτίουν φόρο τιμής στον επί 20ετίας πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι, οι ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας πανηγυρίζουν για το θάνατό του, λέγοντας ότι πρόκειται για «ιστορική ημέρα» και η Αιθιοπία «τώρα θα καταρρεύσει». Αιθιοπική οργάνωση ανταρτών λέει ταυτόχρονα ότι ο θάνατος του Μέλες ανοίγει «παράθυρο ειρήνης» στη χώρα, αλλά επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της να δώσει μάχη για αυτοδιάθεση. Στα ηνία της Αιθιοπίας ο αντιπρόεδρος, με την κυβέρνηση να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως στη χώρα επικρατεί σταθερότητα.
   
Την παραμονή του Τραϊάν Μπασέσκου στην προεδρία και τη συνέχιση της πάλης εξουσίας με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πάντα σηματοδοτεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας για την ακύρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του κεντροδεξιού προέδρου της χώρας εξαιτίας χαμηλής συμμετοχής. Η σύγκρουση ανάμεσα στον Μπασέσκου και την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς -που προώθησε τη διαδικασία καθαίρεσης- έρχεται να δοκιμάσει τη δημοκρατία στη Ρουμανία δύο δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνιστικού ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου.
   
Η εταιρία Λονμίν που διαχειρίζεται το ορυχείο λευκόχρυσου στη Νότιο Αφρική απέσυρε το τελεσίγραφο που είχε θέσει να επιστρέψουν οι απεργοί μεταλλωρύχοι στην εργασία τους την Τρίτη, αλλιώς κινδυνεύουν να απολυθούν. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της προεδρίας της χώρας να αποσυρθεί το τελεσίγραφο μέχρι την αναγνώριση και την ταφή των θυμάτων από τις συγκρούσεις απεργών και αστυνομίας.
  
 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δύση να μην προβεί σε μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας και τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα συμφωνούν ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ είναι ανεπίτρεπτες. Τα σχόλια αυτά έκανε ο Λαβρόφ μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του Aμερικανού προέδρου στο καθεστώς Μπασάρ Αλ-Άσαντ να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ και θα οδηγούσε σε αλλαγή στάσης.

Οικονομία

 Μεγάλη πτώση σημείωσε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας κατά τη δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων που έγινε την Τρίτη, ενώ εκδηλώθηκε και ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές, λόγω των προσδοκιών που υπάρχουν στην αγορά για ευρείας παρέμβαση της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.
   
Κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τον γενικό δείκτη να ξεπερνά τα επίπεδα των 630 μονάδων, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.
   
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει του πακέτου των μέτρων της διετίας 2013-2014, είχε η Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων Ελλάδος και, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Βαρδακαστάνης, το υπάρχον σενάριο κάνει λόγο για επιστροφή των αναπηρικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2008, δηλαδή θα μειωθούν στα 280 από 313 ευρώ σήμερα.

Αθλητισμός

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, για τον Παναθηναϊκό στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με τη Μάλαγα για τα πλέι οφ του Champions League. «Εχει μεγαλύτερο όνομα από τη Μάλαγα, είναι δύσκολος αντίπαλος και πρέπει να κοπιάσουμε για να προκριθούμε», τόνισε ο Χιλιανός τεχνικός των Ισπανών.
   
Το ποσό των 500.000 ευρώ καλείται να πληρώσει, τελικά, η ΑΕΚ, προκειμένου να πάρει την φορολογική ενημερότητα και να σφραγίσει τα εισιτήρια για το παιχνίδι της πρεμιέρας με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ.

Παίκτης της Αλκής θα πρέπει να θεωρείται ο Μπρούνο Τσιρίλο! Ο 35χρονος Ιταλός κεντρικός αμυντικός απάντησε θετικά στην πρόταση της «Αθάνατης» για να συνεχίσει την καριέρα του στο κυπριακό πρωτάθλημα και αναμένεται να αφιχθεί την Τρίτη (21/08) το βράδυ στη Μεγαλόνησο για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.


ΧΟΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.

Τον ρόλο των Γερμανών και των Βρετανών κατασκόπων στον εμφύλιο της Συρίας, μέσω της δημιουργίας κλοιού παρακολούθησης του συριακού στρατού, αποκαλύπτουν δύο δημοσιεύματα από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρώτο, από την κυριακάτικη «Bild», οι πράκτορες της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) παρατηρούν τις μετακινήσεις των δυνάμεων Ασαντ από πλοιάρια στα ανοιχτά της Συρίας, με ειδική τεχνολογία που τους επιτρέπει να «βλέπουν» σε απόσταση 600 χιλιομέτρων, ενώ φέρονται να χρησιμοποιούν και τη ΝΑΤΟϊκή βάση στα Αδανα. Αντίστοιχα, οι Βρετανοί, υποστηρίζουν οι «Sunday Times», αξιοποιούν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Οι κατάσκοποι και των δύο χωρών φέρονται να μοιράζονται τις πληροφορίες με τους Τούρκους και τους Αμερικανούς και, εν συνεχεία, με τη συριακή αντιπολίτευση. Μέχρι αργά χθες, η αντίδραση από τη γερμανική BND και τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκελείας ήταν κοινή: «Ουδέν σχόλιον».

Τα βλέμματα της διπλωματικής κοινότητας τις τελευταίες μέρες ήταν στραμμένα στον νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, τον 78χρονο Αλγερινό Λακντάρ Μπραχίμι, ο οποίος όμως στις δύο πρώτες του συνεντεύξεις δήλωσε ότι «δεν είναι αισιόδοξος για την πιθανότητα τερματισμού των συγκρούσεων». Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., αλλά και η Κίνα και η Ρωσία έκαναν δηλώσεις στήριξης του νέου μεσολαβητή - η Μόσχα υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στον υπάρχοντα οδικό χάρτη. Ομως το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο τον κάλεσε να ζητήσει «συγγνώμη», καθώς απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν έφτασε η ώρα να αποχωρήσει ο Ασαντ από την εξουσία.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός βομβάρδισε εκ νέου την πόλη Αζάζ, καθώς και συνοικίες στο Χαλέπι, στη Χομς και τη Χιράκ. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων έφτασε τους 700.000, οι 70.000 εξ αυτών στην Τουρκία. Τέλος, ο πρόεδρος Ασαντ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τις 18 Ιουλίου, με αφορμή τον εορτασμό του τέλους του Ραμαζανιού, ενώ οι αρχικές πληροφορίες περί αποσκίρτησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του Φαρούκ Αλ-Σάρα διαψεύστηκαν, καθώς φέρεται να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ.


Ρίγη πολιτικού πανικού σκόρπισε σε όλη την Ευρώπη η ψυχρή δήλωση στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» του σοσιαλδημοκράτη Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Ερκι Τούομιογια: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ»!

 Ηταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός που έθεσε δημοσίως και ωμά το ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της Γηραιάς ηπείρου, οι οποίοι αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη εχθρότητα προς το ευρώ. Θεωρούν την οικονομική πολιτική που ασκείται εν ονόματι του κοινού νομίσματος αιτία της διαρκούς επιδείνωσης της ζωής τους τα τελευταία χρόνια. «Η διάλυση του ευρώ δεν σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργεί καλύτερα», πρόσθεσε ο Φινλανδός υπουργός. «Νομισματικό ζουρλομανδύα (!) που προκαλεί δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης» αποκάλεσε το ευρώ ο ηγέτης της φινλανδικής Ακροδεξιάς Τίμο Σόινι, τονίζοντας ότι «είναι μόνο ζήτημα χρόνου αν θα φύγει από το ευρώ ο Νότος ή ο Βορράς» της Ευρώπης.

«Προετοιμάζεται για το τέλος της Ευρωζώνης η Φινλανδία» τιτλοφορούσε προχθές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», τονίζοντας ότι ο Τούομιογια δεν είναι ο μόνος Φινλανδός υπουργός που έχει τέτοιες απόψεις. «Ηδη από τις αρχές Ιουλίου, η συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο και υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν έχει πει ότι η Φινλανδία δεν θα παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία», υπενθύμιζε η γερμανική εφημερίδα. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Φινλανδία είναι από τους πιο αφοσιωμένους συμμάχους του Βερολίνου, αντιλαμβάνεται ότι το θέμα είναι σοβαρό.

Δεν είναι μόνο οι Φινλανδοί που αμφιβάλλουν για την επιβίωση του κοινού νομίσματος και προετοιμάζονται για την εξαφάνισή του. Πάταγο προκάλεσε το εξώφυλλο του τεύχους της περασμένης εβδομάδας του βρετανικού περιοδικού «Εκόνομιστ» το οποίο έδειχνε τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να μελετά ένα φανταστικό ντοσιέ με τίτλο: «Πώς να διαλύσετε το ευρώ». Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι «μια χαοτική αποσύνθεση της Ευρωζώνης θα ήταν συμφορά» και καταλήγει: «Εκτός εάν η Μέρκελ επιβάλει τη γραμμή της, η επιλογή θα είναι ανάμεσα σε μια ακριβή διάλυση σύντομα και σε μια πραγματικά καταστροφική διάλυση αργότερα».

Ούτε καν οι Γερμανοί δεν πιστεύουν πια ακλόνητα στη διατήρηση του ευρώ και το ομολογούν στα σοβαρότερα έντυπά τους. «Τράπεζες, επενδυτές και επιχειρήσεις προετοιμάζονται για μια αποσύνθεση του κοινού νομίσματος», υπογράμμιζε στους τίτλους σχετικής ανάλυσής του το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» αυτή την εβδομάδα. «Στα χρηματοπιστωτικά κέντρα όλου του κόσμου πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ανοιχτά ότι θα εκπληρωθεί η προφητεία του Μίλτον Φρίντμαν σύντομα» ομολογεί το περιοδικό, αναφερόμενο στην εξαρχής θέση του Αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου ότι το ευρώ είναι αδύνατον να επιβιώσει.

«Τι περιμένουν, λοιπόν, η Ιταλία, η Ισπανία και μετά από λίγο και η Γαλλία για να πουν στους Γερμανούς «ή εμείς ή εσείς», για να πουν ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο ευρώ υπ' αυτούς τους όρους;», έγραφε σε ένα εξαιρετικά επιθετικό πρωτοσέλιδο άρθρο της η μπερλουσκονική, δεξιά ιταλική εφημερίδα «Τζορνάλε» και συνέχιζε: «Καλύτερα να γυρίσουμε στα εθνικά νομίσματα, αλλά να διατηρήσουμε αυτονομία και ελευθερία». Δεν δίσταζε, μάλιστα, να προειδοποιήσει με εξαιρετικά ζοφερό τρόπο: «Προσοχή να μην έχουμε το ίδιο τέλος όπως το 1938, όταν οι μεγάλοι της Ευρώπης δεν αντιστάθηκαν στον Χίτλερ και μετά από έναν χρόνο η μισή Ευρώπη είχε καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα»!

Ακρως απαισιόδοξη για τις δυνατότητες διασφάλισης της συνέχισης του ευρώ ήταν και η εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», προσκείμενη στη σοσιαλδημοκρατική διανόηση της Γερμανίας. «Μια μάχη δεν χάνεται όταν πλησιάζουν οι εχθροί, αλλά όταν απομακρύνονται οι φίλοι. Αυτή είναι η καθοριστική αλλαγή στον αγώνα για το ευρώ τούτες τις μέρες. Ολοι το αποκηρύσσουν», έγραψε με εμφανή θλίψη. «Καλύτερα να γυρίσουμε στα εθνικά νομίσματα αλλά να διατηρήσουμε αυτονομία και ελευθερία», έγραψε η ιταλική «Τζορνάλε»


ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Το ενδεχόμενο ένταξης των περικοπών και των μέτρων απευθείας στον προϋπολογισμό του κράτους και όχι με κατάθεση επιμέρους νομοσχεδίων, φαίνεται να σκέφτεται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Η πρόθεση αυτή φαίνεται να αποσκοπεί στην τήρηση της κομματικής γραμμής και έτσι να αποφευχθούν τα «αντάρτικα» και οι τριβές εντός της Βουλής με κάθε νομοσχέδιο, αφού η ψήφιση του προϋπολογισμού σημαίνει αυτομάτως  και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι, τι αντιδράσεις θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία τέτοια ενέργεια, κυρίως εντός της τριμερούς κομματικής συμμαχίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. Υπενθυμίζουμε, ότι τον Οκτώβριο του 2011 ο τέως Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιχείρησε κάτι ανάλογο, αλλά βρήκε σθεναρή αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματός του και έτσι προέκυψε, ουσιαστικά η κυβέρνηση Παπαδήμου. 

Η απαίτηση των δανειστών να εγκριθούν τα μέτρα των 11.5 δις ευρώ από τη Βουλή, περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι δεν θα έχουν απώλειες, πλην του κ. Νικολόπουλου που έχει διαγραφεί και είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσει,  αλλά κανείς δεν ξεχνάει ότι παρόμοιος εφησυχασμός υπήρχε και με την ψήφιση του Μνημονίου 2. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν βέβαια διαφορετικό αφού το 1/4 της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας,  αρνήθηκε να το ψηφίσει, ενώ η συγκεκριμένη ψηφοφορία οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Κυβερνητικά στελέχη στρέφουν την προσοχή τους στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας για να προλάβουν ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις, αν και όλοι συμφωνούν ότι τα πάντα εξαρτώνται με το μείγμα των μέτρων που θα επιλεγεί. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του Α. Σαμαρά που προτίθεται να προχωρήσει σε διάγγελμα στο οποίο θα εξηγεί την ανάγκη λήψης των συγκεκριμένων μέτρων για την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο Πρωθυπουργός, σκοπεύει να δώσει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία για την έγκριση του πακέτου των 11.5 δις, θέτοντας σκληρά διλήμματα στους βουλευτές του. Το βέβαιο είναι ότι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα προτιμούσαν να μην περάσουν από τη Βουλή τα νέα μέτρα περικοπών, μιας και θεωρούν ότι έχει ήδη αποφασισθεί η λήψη τους από το Μνημόνιο 2. Η τρόικα όμως αντιδρά και ζητά την ψήφισή τους από τη Βουλή, θέλοντας να δοκιμάσει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Οι δανειστές θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορεί να σταθεί αυτή η κυβέρνηση, να υπερασπιστεί δύσκολα μέτρα και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού σε ορισμένα στελέχη του που δηλώνουν ήδη ανοιχτά ότι αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να ταυτίζεται με τις μνημονιακές πολιτικές θα έχει την τύχη της ΕΔΗΚ. Ήδη ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, έχει δηλώσει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ψηφίσει τέτοιου είδους μέτρα, ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα παρατηρούνται στη ΔΗΜΑΡ. Όσοι γνωρίζουν τις διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Κουβέλη, υποστηρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα μετρήσει τουλάχιστον 4 απώλειες σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο κ .Οδυσσέας Βουδούρης θεωρείται βέβαιο ότι θα διαφοροποιηθεί και θα καταψηφίσει, ενώ χθες το κατέστησε ξεκάθαρο και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου, με δημόσια τοποθέτησή του, έθεσε 14 κόκκινες γραμμές, ανάμεσα στις οποίες είναι η αντίθεση του σε περικοπές συντάξεων κάτω των 1400 ευρώ, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, στην περικοπή συντάξεων του ΟΓΑ, στη μείωση του ΕΚΑΣ και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων κ.α. Ο κ. Μιχελογιαννάκης είναι προφανές ότι στέλνει το δικό του μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη και ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος. Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία στη Βουλή, για την ψήφιση των μέτρων ύψους 11.5 δις, ενδέχεται να κρύβει εκπλήξεις και να δοκιμάσει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21/8/2012

Γεγονότα

1901: Ιδρύεται στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ η αυτοκινητοβιομηχανία Κάντιλακ. Πήρε το όνομά της από τον Γάλλο εξερευνητή Αντουάν Καντιγιάκ.

1911: Ένας Ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το Μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα. 

1926: Εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1948: Εγκαταλείπεται το σχέδιο «Κορωνίς», που έχει τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Ιουνίου, με σκοπό τη συντριβή των ανταρτών στη Βόρεια Πίνδο. Οι απώλειες του στρατού είναι μεγάλες, ενώ οι αντάρτες ελίσσονται προς το Βίτσι.

1959: Η Χαβάη γίνεται η 50η πολιτεία των ΗΠΑ.

1984: Η Άννα Βερούλη βρίσκεται ντοπαρισμένη στα προκριματικά του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

Γεννήσεις

1903: Γιάννης Κωνσταντινίδης, συνθέτης λόγιας μουσικής. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής.

1936: Γουίλντ Τσάμπερλεϊ. Θρυλικός μπασκετμπολίστας.

1952: Τζο Στράμερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζον Μέλον, Άγγλος ρόκερ, ηγετική μορφή του αγγλικού πανκ και αρχηγός του συγκροτήματος «The Clash»

Θάνατοι

1947: Έτορε Μπουκατί, Ιταλός κατασκευαστής αυτοκινήτων.